ΑΕΠΠ 3ο Κεφάλαιο Γεωργαλλίδης Δημήτρης Καθηγητής Πληροφορικής 1 Ο Λύκειο Ρόδου.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Στο σχολείο Κάθε μέρα στο σχολείο, η δασκάλα ζητάει από τα παιδιά να διαβάσουν από το βιβλίο και να γράψουν στο τετράδιο. Τα παιδιά διαβάζουν από το βιβλίο.
Advertisements

Εκφώνηση: Να διαβάζονται δύο αριθμοί που αντιστοιχούν στο ύψος και βάρος ενός άνδρα.Να εκτυπώνεται ότι ο άνδρας είναι «ελαφρύς»,αν το βάρος του είναι κάτω.
Κεφάλαιο Τμηματικός προγραμματισμός
Γεωργαλλίδης Δημήτρης Καθηγητής Πληροφορικής
Παράδειγμα 3: Δίνονται Ν αριθμοί Xj,j=1,2,…N.Να αναπτυχθεί αλγόριθμος που θα βρίσκει το μεγαλύτερο αριθμό και τις θέσεις στις οποίες εμφανίζεται αυτός.
Γεωργαλλίδης Δημήτρης Καθηγητής Πληροφορικής
Εφαρμογές Πληροφορικής Β’ & Γ’ Λυκείου Γεωργαλλίδης Δημήτρης 1 Ο Λύκειο Ρόδου.
Εφαρμογές Πληροφορικής A’ Λυκείου
Γεωργαλλίδης Δημήτρης Καθηγητής Πληροφορικής
Παράδειγμα 1:Σειριακή αναζήτηση
1. Να γραφτεί αλγόριθμος ο οποίος θα ορίζει ένα μονοδιάστατο πίνακα Α 10 θέσεων. Ακολούθως θα διαβάζει από το πληκτρολόγιο τιμές τις οποίες θα τοποθετεί.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΕΥΔΟΚΩΔΙΚΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΠΙΝΑΚΩΝ
Γεωργαλλίδης Δημήτρης Καθηγητής Πληροφορικής
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ Α΄φάση Επιμόρφωσης Εκπ/κών κλάδου ΠΕ19 Διδακτική της Πληροφορικής Ρόδος, Νοέμβρης 2007.
Παράδειγμα 2: Κινηματογράφοι Να γραφεί πρόγραμμα το οποίο:
ΕΠΛ231 – Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι
Εκτέλεση Αλγορίθμων σε ψευδογλώσσα
Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2007 Βεύη Φλώρινας Βεύη Φλώρινας 2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ.
Παράδειγμα 2: Υπολογισμός μέγιστου μισθού Σε μια εταιρία εργάζονται 200 υπάλληλοι και είναι γνωστός ο μισθός του καθενός. Να χρησιμοποιηθεί η δομή του.
Αλγόριθμοι Ταξινόμησης
Προγραμματισμός PASCAL Πληροφορική Γ' Λυκείου μέρος α
Λύκειο Αγίου Νικολάου ΕΡΕΥΝΑ Αυτοαξιολόγησης Μαθητή Ευγενία Γαλιούνα Καθηγήτρια Πληροφορικής.
ΑΕΠΠ 2ο Κεφάλαιο: Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων
Ανάπτυξη του λογισμικού «Η χημεία της Πληροφορικής και της Χημείας»
ΗΥ150 – Προγραμματισμός Ξενοφών Ζαμπούλης ΗΥ-150 Προγραμματισμός Ταξινόμηση και Αναζήτηση.
Παράδειγμα 14: Υπολογισμός αριθμού μαθητών Σε ένα Λύκειο υπάρχουν οκτώ τμήματα.Το πρώτο τμήμα έχει 24 μαθητές, το δεύτερο 18, το τρίτο 20, το τέταρτο 22,
Β΄ ΓΕΛ ΕισΑρχΕπ Η/Υ παρ – 2.2.5
>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση Απριλίου 2013 Γ2 – 3 ου ΔΣ Πόλεως Ρόδου.
1. Εκφράσεις (βλ. βιβλίο, σελ )
Στην τάξη μου.
ΑΕΠΠ 1ο Κεφάλαιο Γεωργαλλίδης Δημήτρης Καθηγητής Πληροφορικής 1 Ο Λύκειο Ρόδου.
Β΄ ΓΕΛ ΕισΑρχΕπ Η/Υ Γεωργαλλίδης Δημήτρης 1 Ο Λύκειο Ρόδου.
Β΄ ΓΕΛ ΕισΑρχΕπ Η/Υ παρ – 2.2.5
Η Δομή Επανάληψης Από τη Δομή Επανάληψης Για στην Όσο Η παρουσίαση της εντολής Όσο είναι από την εισήγηση των κ. Σ. Δουκάκη και Π. Τσιωτάκη στο 3ο Συνέδριο.
ΑΕΠΠ 1ο Κεφάλαιο Γεωργαλλίδης Δημήτρης Καθηγητής Πληροφορικής 1 Ο Λύκειο Ρόδου.
Σχεδίαση Αλγορίθμων - Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ - Εξάμηνο 4ο1 Ωμή Βία Είναι μία άμεση προσέγγιση που βασίζεται στην εκφώνηση του προβλήματος και τους ορισμούς.
Εφαρμογές Πληροφορικής Β’ & Γ’ Λυκείου Γεωργαλλίδης Δημήτρης 1 Ο Λύκειο Ρόδου.
Γεωργαλλίδης Δημήτρης Καθηγητής Πληροφορικής
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Ταξινόμηση και Αναζήτηση
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διαφάνειες παρουσίασης Πίνακες (συνέχεια) Αριθμητικοί υπολογισμοί Αναδρομή.
Διδακτική της Πληροφορικής ΗΥ302 Εργασία :Παρουσίαση σχολικού βιβλίου Γ’ Λυκείου Τεχνολογικής Κατεύθυνσης «Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον»
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ
Εφαρμογές Πληροφορικής Β’ & Γ’ Λυκείου
1 Η ΓΙΑ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ Η δομή Για περιέχει 3 τμήματα (εντολές) που εκτελούνται αυτόματα(εσωτερικά στη Για) Για i από 1 μέχρι 100 i ← 1 i
Β΄ ΓΕΛ ΕισΑρχΕπ Η/Υ Γεωργαλλίδης Δημήτρης 1 Ο Λύκειο Ρόδου.
Αναζήτηση σε πίνακα Αναζήτηση σε πίνακα που περιέχει ακέραιους αριθμούς.
ΔΥΑΔΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ & ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΜΕ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ. Δυαδική αναζήτηση (Binary search) ΔΕΔΟΜΕΝΟ: ένα μεγάλο αρχείο που περιέχει τιμές z [0,1,…,n-1] ταξινομημένες.
Διδάσκων: Δρ. Τσίντζα Παναγιώτα
Εφαρμογές Πληροφορικής
Γεωργαλλίδης Δημήτρης
Επανάληψη.
Μονοδιάστατοι πίνακες
Σειριακή ή Γραμμική Αναζήτηση 1.Μοναδικό Κλειδί (key)
8.2 Η Δομή Επανάληψης Μέχρις_ότου
ΛΥΝΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Κ. Σαμαρά, Δασκάλα.
Στοιχεία Δομημένου Προγραμματισμού
Η τακτοποίηση των κόμβων μίας δομής με μία ιδιαίτερη σειρά είναι μία πολύ σημαντική λειτουργία που ονομάζεται ταξινόμηση (sorting) ή διάταξη (ordering).
Δομή Επιλογής , 8.1.
Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ΑΕΠΠ
Φοιτητής: Τσακίρης Αλέξανδρος Επιβλέπων: Ευάγγελος Ούτσιος
Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ΑΕΠΠ
Aλγόριθμος BFS Θέτουμε i  0. Στην κορυφή x θέτουμε τη ετικέτα i.
Προγραμματισμός ΗΥ Ενότητα 12: Αρχεία Δομών. Διδάσκων: Ηλίας Κ Σάββας,
Από τη Δομή Επανάληψης Για στην Όσο
B' ΤΑΞΗ Το εσωτερικό του Η/Υ
Από τη Δομή Ακολουθίας στις Δομές Επανάληψης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΕΠΠ 3ο Κεφάλαιο Γεωργαλλίδης Δημήτρης Καθηγητής Πληροφορικής 1 Ο Λύκειο Ρόδου

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΠΙΝΑΚΑ ΣΕΙΡΙΑΚΗ ΣΕΙΡΙΑΚΗ ΔΥΑΔΙΚΗ ΔΥΑΔΙΚΗ (Μόνο για ταξινομημένους Πίνακες) (Μόνο για ταξινομημένους Πίνακες)

ΣΕΙΡΙΑΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Δίνεται ένας πίνακας Α που περιέχει Ν τυχαίους αριθμούς. Να γραφεί αλγόριθμος που να διαβάζει έναν αριθμό και να ελέγχει αν αυτός υπάρχει στον πίνακα. (ΔΣ4 σελ. 96 Τετράδιο Μαθητή) Δίνεται ένας πίνακας Α που περιέχει Ν τυχαίους αριθμούς. Να γραφεί αλγόριθμος που να διαβάζει έναν αριθμό και να ελέγχει αν αυτός υπάρχει στον πίνακα. (ΔΣ4 σελ. 96 Τετράδιο Μαθητή) Υπόδειξη: Η αναζήτηση να σταματά μόλις βρεθεί στοιχείο του πίνακα ίσο με τον αριθμό που διαβάστηκε. Υπόδειξη: Η αναζήτηση να σταματά μόλις βρεθεί στοιχείο του πίνακα ίσο με τον αριθμό που διαβάστηκε.

Διάβασε αριθμός Υπάρχει  Για i από 1 μέχρι Ν αν Α[i] = αριθμός τότε Τέλος_επανάληψης Τι πρόβλημα υπάρχει; Π.χ. αν αριθμός = 7;

Διάβασε αριθμός Υπάρχει  ……… i  …… Όσο i <= Ν ….. Υπάρχει = ………. επανάλαβε αν Α[i] = αριθμός τότε Υπάρχει  Αληθής Θέση  i αλλιώς i  ……. τέλος_ανΤέλος_επανάληψης Αν υπάρχει =

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Α Το στοιχείο που ψάχνουμε μπορεί να υπάρχει περισσότερες από μια φορές (όσο επανάλαβε vs για από μέχρι) (όσο επανάλαβε vs για από μέχρι)

A) Το στοιχείο που ψάχνουμε υπάρχει περισσότερες από μια φορές σε αταξινόμητο πίνακα Διάβασε αριθμός Υπάρχει  Για i από 1 μέχρι Ν αν Α[i] = αριθμός τότε Τέλος_επανάληψης Π.χ. αν αριθμός = 16

Ο πίνακας μπορεί να είναι ταξινομημένος ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Β Έστω Αριθμός = 2 ο αριθμός που αναζητούμε

Διάβασε αριθμός Υπάρχει  ……… τέλος  ……… i  …… Όσο i <= Ν ….. τέλος = ………. επανάλαβε αν Α[i] = αριθμός τότε Υπάρχει  …….. θέση  i τέλος  ……… αλλιώς_αν Α[i] … αριθμός τότε τέλος  ……… αλλιώς i  ……. τέλος_ανΤέλος_επανάληψης Αν υπάρχει = Το στοιχείο που ψάχνουμε εμφανίζεται στον πίνακα μια φορά

Διάβασε αριθμός τέλος  ……… i  …… Όσο i <= Ν ….. τέλος = ………. επανάλαβε αν Α[i] = αριθμός τότε εμφάνισε i i  i + 1 αλλιώς_αν Α[i] … αριθμός τότε τέλος  ……… αλλιώς i  ……. τέλος_ανΤέλος_επανάληψης Το στοιχείο που ψάχνουμε μπορεί να υπάρχει περισσότερες από μια φορές

ΔΥΑΔΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ (Μόνο για ταξινομημένους Πίνακες) Είναι πιο γρήγορη από τη σειριακή!!! Παράδειγμα: Γράφω κρυφά έναν αριθμό από το ένα ως το 100 σε ένα χαρτί. Βρείτε τον αριθμό ρωτώντας: Α) από το 1 ως το 100 (σειριακή) Β) αν είναι από το 50, το 75 (ή 25), το …(δυαδική)

Η σειριακή αναζήτηση χρησιμοποιείται: Ο πίνακας δεν είναι ταξινομημένος Ο πίνακας δεν είναι ταξινομημένος Για μικρούς πίνακες Για μικρούς πίνακες Όταν η αναζήτηση δεν εκτελείται συχνά Όταν η αναζήτηση δεν εκτελείται συχνά

Για το σπίτι: Α) Βιβλίο Μαθητή Σελ. 64 – 65 Β) Τετράδιο Μαθητή ΔΣ4 σελ. 96 ΔΣ4 σελ. 96 Γ) Ασκήσεις φυλλαδίου (Αναζήτηση)