Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ΑΕΠΠ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ΑΕΠΠ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ΑΕΠΠ
Κεφάλαιο 9: Πίνακες

2 9. Πίνακες Ορισμός: Πίνακας είναι ένα σύνολο αντικειμένων ίδιου τύπου, τα οποία αναφέρονται με ένα κοινό όνομα. Κάθε ένα από τα αντικείμενα που απαρτίζουν τον πίνακα λέγεται στοιχείο του πίνακα. Η αναφορά σε ατομικά στοιχεία του πίνακα γίνεται με το όνομα του πίνακα ακολουθούμενο από ένα δείκτη. Το μέγεθος του πίνακα στη ΓΛΩΣΣΑ καθορίζεται κατά τη φάση του προγραμματισμού και παραμένει σταθερό κατά την εκτέλεση του προγράμματος (δηλ. είναι στατική δομή) Τα στοιχεία ενός πίνακα αποθηκεύονται σε συνεχόμενες θέσεις στη μνήμη.

3 9.1 Μονοδιάστατοι πίνακες (1/3)
Οι πίνακες που χρησιμοποιούν ένα μόνο δείκτη για την αναφορά των στοιχείων τους ονομάζονται μονοδιάστατοι πίνακες. Το όνομα του πίνακα μπορεί να είναι οποιοδήποτε δεκτό όνομα της ΓΛΩΣΣΑΣ και ο δείκτης είναι μία ακέραια έκφραση, σταθερή ή μεταβλητή που περικλείεται μέσα στα σύμβολα [ και ]. Π.χ Θερμοκρασία[2] Η δήλωση πίνακα γίνεται στο τμήμα μεταβλητών: Δηλώνεται το όνομα και το μέγιστο πλήθος στοιχείων μέσα σε αγκύλες [ ]

4 9.1 Μονοδιάστατοι πίνακες (2/3)

5 9.1 Μονοδιάστατοι πίνακες (3/3)

6 9.2 Πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται πίνακες
Βασικό Πλεονέκτημα Πινάκων: Βολική διαχείριση πολλών δεδομένων ίδιου τύπου. Μειονεκτήματα Πινάκων: Οι πίνακες απαιτούν μνήμη Κάθε πίνακας δεσμεύει από την αρχή του προγράμματος πολλές θέσεις μνήμης. Οι πίνακες περιορίζουν τις δυνατότητες του προγράμματος Είναι στατικές δομές, δεν μπορούν να αποθηκεύσουν και να διαχειριστούν περισσότερα στοιχεία από το μέγιστο όριό τους. Η απόφαση χρήση πίνακα είναι κυρίως θέμα εμπειρίας. Αν τα δεδομένα που εισάγονται σε ένα πρόγραμμα πρέπει να διατηρούνται στη μνήμη μέχρι το τέλος της εκτέλεσης, τότε η χρήση πινάκων βοηθάει ή συχνά είναι απαραίτητη αλλιώς μπορεί να αποφεύγεται.

7 9.3 Πολυδιάστατοι πίνακες (1/3)
Οι πίνακες που χρησιμοποιούν περισσότερους από έναν δείκτη για την αναφορά των στοιχείων τους ονομάζονται πολυδιάστατοι πίνακες. Παράδειγμα - Πίνακας Θερμοκρασιών: 30 ημέρες, 10 πόλεις (300 θερμοκρασίες) Δεν αρκεί ένας δείκτης, απαιτούνται δύο (ένας για την ημέρα και ένας για την πόλη) Θα χρησιμοποιηθεί ένας δισδιάστατος πίνακας (ο 1ος δείκτης δείχνει τη γραμμή (ημέρα) και ο 2ος τη στήλη (πόλη)).

8 9.3 Πολυδιάστατοι πίνακες (2/3)
Υπάρχουν πίνακες με περισσότερες διαστάσεις, τρισδιάστατοι, τετραδιάστατοι και γενικά πολυδιάστατοι, ανάλογα με τον αριθμό των δεικτών που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό των στοιχείων. Στο παράδειγμα 3 αν έχουμε θερμοκρασίες για κάθε πόλη, για κάθε ημέρα αλλά και για κάθε έτος τότε κάθε στοιχείο χρειάζεται τρεις δείκτες: εναν για το έτος, έναν για την πόλη και έναν για την ημέρα. Π.χ., η θερμοκρασία της πρώτης ημέρας, της πρώτης πόλης και του πρώτου έτους είναι το στοιχείο: Θερμοκρασία [1, 1, 1].

9 9.3 Πολυδιάστατοι πίνακες (3/3)

10 9.4 Τυπικές επεξεργασίες πινάκων
Υπολογισμός αθροισμάτων στοιχείων του πίνακα Π.χ. Άθροιση κατά γραμμές, στήλες, διαγωνίους ή συνολικά Εύρεση του μέγιστου ή του ελάχιστου στοιχείου Εύκολο αν ο πίνακας είναι ταξινομημένος Ταξινόμηση των στοιχείων του πίνακα Υπάρχουν διάφοροι αλγόριθμοι. Η επιλογή εξαρτάται κυρίως από το πλήθος των στοιχείων του πίνακα και την αρχική τους διάταξη. Αναζήτηση ενός στοιχείου του πίνακα Σειριακή αναζήτηση (απλή αλλά αργή) Δυαδική αναζήτηση (γρήγορη αλλά απαιρεί ταξινόμηση) Συγχώνευση δύο πινάκων Δημιουργία ταξινομημένου πίνακα από δύο ή περισσότερους άλλους.


Κατέβασμα ppt "Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ΑΕΠΠ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google