Ενότητα 1 - Εισαγωγή και Τεχνολογία του Μπαρ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Athens Hotel Branding Seminar Franchising στα Ξενοδοχεία 23/09/2005 Dr. Άρης Ίκκος Corporate Membership:Director Membership:Corporate Membership:
Advertisements

6η Ενότητα:Τρόποι Μεταφοράς Πιάτων
Επιμέλεια: Τίκβα Χριστίνα
ΣΑΠΟΥΝΙ με οικονομικούς όρους. Στέλλα Δουνιά Θωμαΐ Κελεπερτζη
ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ IMIC 2 Φεβρουάριος 2006 Dr. Άρης Ίκκος, ISHC
Νέο Σχολείο – Νέο Λύκειο
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ-Μάγειρας.
ΘΕΡΜΑΝΣΗ- ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΜΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης
Τεχνολογία Εστιατορικης Τεχνης
ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΦΑΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥ
Τραπεζοκομία Μαθημα 1ον.
Θέμα: Οργάνωση Συνεδριών
Τραπεζοκομία Μαθημα 1ον.
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης 3ου Έτους
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 2
Dr. Άρης Ίκκος, ISHC Έρευνα Ικανοποίησης Πελατών Ξενοδοχείων Αττικής Γενική Συνέλευση Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής 9 Μαΐου 2006.
Page  1 Ο.Παλιάτσου Γαλλική Επανάσταση 1 ο Γυμνάσιο Φιλιππιάδας.
1. Πιστεύετε ότι υπάρχουν διακρίσεις σε σχέση με:.
ΕΝΟΤΗΤΑ:6 ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΦΑΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΜΕΡΟΣ Ε΄ ΣΤΟΧΟΙ:
Άννα Μίχου 1 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ο Ρόλος του μηχανικού από την κρίση στην ανάπτυξη Άννα Μίχου Ηλεκτρολόγος Μηχανικός.
1. ΒΟΛΟΣ Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011, 17.00’ ’ Ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ ΒΟΛΟΥ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ (NQF): ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ.
Στοιχεία Διοίκησης Επιχειρήσεων
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 4
\bgf.
Κοστολόγηση Μάθημα 15.
Τεχνολογία Εστιατορικης Τεχνης
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης
Δ. Ασφάλειας & Υγιεινής Safety & Health Supervisor.
Μάθημα: Μπαρ - Φλαμπέ Ενότητα: 2 Προσωπικό του Μπαρ.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
Ανεργία Φυσικό ποσοστό ανεργίας (ΦΠΑ): μέσο ποσοστό ανεργίας γύρω από το οποίο κυμαίνεται το ποσοστό ανεργίας ΦΠΑ t.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
ΕΝΟΤΗΤΑ:6 ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΦΑΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΜΕΡΟΣ Ζ΄ ΣΤΟΧΟΙ:
ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΗΘΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
Μαρία Χρ.Γουσίδου-Κουτίτα Αναπλ.Καθηγήτρια Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ
Ενότητα: 1 - Εισαγωγή και Τεχνολογία Μπαρ
Κεφάλαιο 1 - Εισαγωγή και Τεχνολογία του Μπαρ
Ενότητα: 3 – Παράθεση απλών και σύνθετων Οινοπνευματωδών Ποτών
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΘΕΣΗ
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης 3ου Έτους
Ενότητα: 3 – Παράθεση απλών και σύνθετων Οινοπνευματωδών Ποτών Κεφάλαιο Αποστάγματα (ουδέτερα αρωματισμένα) Ζιβανία - Βότκα.
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης Θέμα: Οργάνωση Συνεδριών
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών 1 Κεφάλαιο 3 Η Σημασιολογία των Γλωσσών Προγραμματισμού Προπτυχιακό.
Τα προβλήματα στην διαχείριση της πληροφορίας μέσα στην επιχείρηση
Ενότητα: 12 - Παντς (Punches)
Ενότητα: 9 - Ζούλεπς (Juleps) και Ζεστά ποτά)
Διακρίσεις της Επικοινωνίας Γραπτή Επικοινωνία
ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ
Καταγραφή Εξοπλισμού. Καταγραφή Εξοπλισμού ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ο/η μαθητής/τρια να είναι ικανός/η να: Ορίζει την καταγραφή του εξοπλισμού. Εξηγεί τη χρησιμότητα.
Ενότητα: 10 - Χάιμπολ (Hightballs) και Φραπέ (Frappés)
Εισαγωγή στο Εδεσματολόγιο
Ενότητα: 2 - Παράθεση Αφεψημάτων και μη Οινοπνευματωδών Ποτών
ΕΝΟΤΗΤΑ:6 ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΦΑΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΜΕΡΟΣ Δ΄ ΣΤΟΧΟΙ:
ΕΝΟΤΗΤΑ:6 ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΦΑΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΜΕΡΟΣ Α΄ ΣΤΟΧΟΙ:
Ενότητα: 1 - Τεχνολογία του Φλαμπέ
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης 3 ου Έτους Παράθεση φαγητών μπροστά στον πελάτη Μάθημα 2 ον 1.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
\bgf 1. Τεχνολογία Εστιατορικης Τέχνης Θέμα: Παρασκευή και παράθεση ποτών Μάθημα 1 ον 2.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΦΑΓΗΤΩΝ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η διοίκηση επισιτιστικών επιχειρήσεων ή η διεύθυνση επισιτιστικών τμη­μάτων μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης ασχολείται.
ΔΙΑ ΒΊΟΥ ΜΆΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗ Εκπαίδευση Ενηλίκων.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ
Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης
ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΦΑΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
Γεώργιος Απλαδάς Χειμερινό
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ενότητα 1 - Εισαγωγή και Τεχνολογία του Μπαρ Κεφάλαιο: 1

ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Με το τέλος του μαθήματος ο μαθητής/τρια θα είναι ικανός/ή να: Ορίζει το μπαρ. Περιγράφει την ιστορική αναδρομή της εξέλιξης του μπαρ. Αναφέρει την ιεραρχία του προσωπικού του μπαρ.  

ΜΠΑΡ Είναι ένας ειδικά διαρρυθμισμένος χώρος στον οποίο σερβίρονται όλων των ειδών τα ποτά. Σκοπός της λειτουργίας του Μπαρ Η ικανοποίηση των αναγκών του πελάτη σε ποτά. Η είσπραξη εισοδήματος. Ιστορική αναδρομή Παρόμοιες επιχειρήσεις με το μπαρ υπήρχαν από την Αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή εποχή μέχρι την ανακάλυψη της Αμερικής. Κατά την Ελληνική και Ρωμαϊκή εποχή υπήρχαν τα ‘Θερμοπωλεία’ τα οποία πωλούσαν ένα ζεστό ανάμεικτο ποτό (κρασί, μέλι και αρωματικά χόρτα).

Τον 12ον αιώνα στην Ευρώπη άρχισαν να παρασκευάζονται αποστάγματα, κυρίως από κρασί και μηλίτη, τα γνωστά ″ Αqua vitae ή Eau de vie″, που σημαίνει νερό της ζωής. Μετά την ανακάλυψη της Αμερικής και τη μετανάστευση των Ευρωπαίων, αρχίζει η σύγχρονη μορφή του ποτοπωλείου ή μπαρ. Η μορφή του μπαρ καθιερώθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα. Το όνομα Μπαρ προέρχεται από το κάγκελο του πάγκου, ένα κιγκλίδωμα (κάγκελο – Bar), το οποίο χώριζε τους πελάτες από τον πάγκο.

Το προσωπικό που εργάζεται στο μπαρ πρέπει να αποτελεί μια καλή και συνεργάσιμη ομάδα και να έχει σαν στόχο: Την ικανοποίηση του πελάτη σε ποτά. Την επιτυχία στις πωλήσεις. Τη δημιουργία ευχάριστου και φιλικού εργασιακού περιβάλλοντος.

Προσωπικό του Μπαρ Επόπτης του μπαρ (Αρχιμπάρμαν / Υπεύθυνος μπαρ – Bar supervisor). Μπάρμαν Α΄- (Barman A΄) - (Βοηθός Αρxιμπάρμαν). Μπάρμαν Β΄- (Barman Β΄). Τραπεζοκόμος Α΄ του μπαρ - (Bar Waiter A΄). Τραπεζοκόμος Β΄ του μπαρ - (Bar Waiter Β ΄).

Επόπτης του Μπαρ (Αρχιμπάρμαν / Υπεύθυνος μπαρ – Bar supervisor) Καθήκοντα Υπεύθυνος του μπαρ ή των μπαρ. Καθορίζει την πολιτική των πωλήσεων του μπαρ. Ετοιμάζει το πρόγραμμα εργασίας του προσωπικού. Συνεργάζεται με το διευθυντή και τον ελεγκτή τροφίμων και ποτών για την τακτική (μηνιαία) καταγραφή και τον έλεγχο των ποτών και υλικών του μπαρ. Ελέγχει τις παραγγελίες των υλικών και ποτών του μπαρ καθώς επίσης και τα υλικά που δίνονται στους πελάτες για κατανάλωση. Ελέγχει όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, μηχανήματα, σκεύη και εργαλεία του μπαρ. Ελέγχει τη στολή, την ατομική υγιεινή και καθαριότητα του προσωπικού. Φροντίζει να υπάρχει ήρεμο κλίμα στο χώρο του μπαρ. Ετοιμάζει το πρόγραμμα του προσωπικού του μπαρ.

Προσόντα Απόφοιτος ξενοδοχειακής σχολής. Γνώστης ξένων γλωσσών. Γνώστης του επαγγέλματος και της λειτουργίας των μηχανημάτων του μπαρ. Διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες. Ευγενικός, υπομονετικός, εχέμυθος, γρήγορος, καθαρός, τυπικός, ευχάριστος. Γνώστης κανόνων υγιεινής και τραπεζοκομίας.

Μπάρμαν Α΄ - Βοηθός Αρχιμπάρμαν (Barman A΄) Καθήκοντα: Υπεύθυνος για την λειτουργία του μπαρ σε περίπτωση απουσίας του επόπτη. Φροντίζει για την καθαριότητα του μπαρ. Εφοδιάζει το μπαρ με τρόφιμα, ποτά διακοσμητικά υλικά κτλ. Ελέγχει τα όργανα και τα σκεύη του μπαρ. Συνεργάζεται με το υπόλοιπο προσωπικό του μπαρ για την καλή λειτουργία του μπαρ.

Προσόντα: Συνήθως είναι απόφοιτος Ξενοδοχειακής Σχολής. Εμπειρία σε μπαρ ξενοδοχείου. Γνώστης ξένων γλωσσών. Ευγενικός, υπομονετικός, εχέμυθος, γρήγορος καθαρός, τυπικός, ευχάριστος. Υπάκουος στις εντολές των ανωτέρων του.

Μπάρμαν Β΄ (Barman Β΄) Καθήκοντα Εκτελεί όλα τα καθήκοντα του μπάρμαν Α΄, όταν αυτός απουσιάζει. Συνεργάζεται με το υπόλοιπο προσωπικό για την καλή λειτουργία του μπαρ. Παρασκευάζει όλα τα ποτά που θα του ζητήσουν οι πελάτες. Φροντίζει την καθαριότητα και τον εφοδιασμό του μπαρ. Επιμελείται και τακτοποιεί τα όργανα τα σκεύη και τα ποτήρια του μπαρ και τα τακτοποιεί στους κατάλληλους χώρους.

Προσόντα Έχει περίπου τα ίδια προσόντα με το μπάρμαν Α΄, εκτός από την εμπειρία. Συνήθως είναι απόφοιτος Ξενοδοχειακής Σχολής. Γνώστης ξένων γλωσσών. Ευγενικός, υπομονετικός, εχέμυθος, γρήγορος, καθαρός, τυπικός, ευχάριστος. Υπάκουος στις εντολές των ανωτέρων του.

Τραπεζοκόμος Α΄ του μπαρ (Bar Waiter A΄) Καθήκοντα Σερβίρει απλά και σύνθετα ποτά στους πελάτες που χρησιμοποιούν τα τραπεζάκια του μπαρ. Είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα των τραπεζιών του μπαρ. Τακτοποιεί τις καρέκλες, αλλάζει σταχτοδοχεία, φροντίζει για τη διακόσμηση των τραπεζιών. Συνεργάζεται με τον μπάρμαν για θέματα που αφορούν την καλή λειτουργία του μπαρ.

Προσόντα Συνήθως είναι απόφοιτος Ξενοδοχειακής Σχολής. Γνώστης ξένων γλωσσών. Ευγενικός, υπομονετικός, εχέμυθος, γρήγορος, καθαρός, τυπικός, ευχάριστος. Υπάκουος στις εντολές των ανωτέρων του. Γνωρίζει πολύ καλά όλα τα αλκοολούχα ποτά, τα ανάμεικτα ποτά, τα ελαφρά ποτά και άλλα.

Τραπεζοκόμος Β΄ του μπαρ (Bar Waiter Β΄) Έχει περίπου τα ίδια καθήκοντα και προσόντα με τον τραπεζοκόμο Α΄ εκτός από την εμπειρία. Συνεργάζεται στενά με τον τραπεζοκόμο Α΄ του μπαρ αλλά και με το υπόλοιπο προσωπικό του μπαρ.

ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ Δώστε τον ορισμό του μπαρ. Περιγράψετε τη σταδιακή εξέλιξη του μπαρ. Αναφέρετε την ιεραρχία του προσωπικού του μπαρ.