Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 2

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 2"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 2
Τεχνικά χαρακτηριστικά και προδιαγραφές (μέρος Β)

2 ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Με το τέλος του μαθήματος ο/η μαθητής/τρια θα είναι ικανός/ή: Nα αναφέρει τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ξενοδοχειακών και επισιτιστικών μονάδων που απορρέουν απο την Κυπριακή νομοθεσία.

3 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ   ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΧΩΡΩΝ  Οι χώροι του ξενοδοχείου διακρίνονται σε: Α) ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ Β) ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ (SUITES) Γ) ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

4 ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ

5

6 ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ Προθάλαμοι προέλευσης (για όλα τα ξενοδοχεία. το εμβαδόν είναι ανάλογο με την τάξη του ξενοδοχείου) Αίθουσα προγεύματος (για όλα τα ξενοδοχεία. το εμβαδόν της οποίας πρέπει να καλύπτει τουλάχιστο το μισό του εμβαδού του συνόλου των κλινών του ξενοδοχείου -σε ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων θα πρέπει να υπάρχει ακόμα ένα τουλάχιστο εστιατόριο που να καλύπτει τις ανάγκες των πελατών τους σε μεσημεριανό και δείπνο) Η είσοδος, οι διάδρομοι, και οι σκάλες (για όλα τα ξενοδοχεία) Για τα ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων πρέπει να υπάρχει και είσοδος υπηρεσίας και οι εσωτερικοί διάδρομοι πρέπει να καλύπτονται με χαλί.

7 ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ Οι κοινόχρηστοι χώροι υγιεινής (για όλα τα ξενοδοχεία, πρέπει να υπάρχουν και για άντρες και για γυναίκες στον προθάλαμο του ξενοδοχείου και πρέπει να υπάρχει μία τουαλέτα για κάθε 30 κλίνες. Εννοείται ότι στην περίπτωση των ξενοδοχείων 250 κλινών η αναλογία μειώνεται) Σαλόνι (σε ξενοδοχεία 5,4,3,2 αστέρων, το οποίο να βρίσκεται κοντά στον προθάλαμο προέλευσης) Μπαρ (σε ξενοδοχεία 5, 4, 3 αστέρων) Αίθουσα εστιατορίου και αίθουσα τηλεόρασης ( σε ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων ) Αίθουσα πολλαπλής χρήσης, κλειστή (σε ξενοδοχεία 5, 4, 3 αστέρων) Αίθουσα συνεδρίων, σεμιναρίων, αίθουσα χορού (σε ξενοδοχεία 5, 4, 3 αστέρων, να υπάρχει και βεστιάριο) Χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων (υποχρεωτικός για όλα τα ξενοδοχεία)

8

9

10

11

12 ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ (SUITES)

13 ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ (SUITES)
Τα υπνοδωμάτια είναι καλύτερα να βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Το καθαρό ύψος των υπνοδωματίων δεν πρέπει να είναι μικρότερο των 2 μέτρων και 60 εκατοστών. Τα υπνοδωμάτια διακρίνονται σε μονόκλινα και δίκλινα. 10% του συνόλου των υπνοδωματίων των ξενοδοχείων 3, 2, και 1 αστέρων πρέπει να είναι μονόκλινα Οι σουίτες (suites), για να αποκαλούνται έτσι, πρέπει να διαθέτουν ένα ιδιαίτερο χώρο καθιστικού εκτός από το υπνοδωμάτιο και η είσοδος της σουίτας δεν πρέπει να είναι μέσω του υπνοδωματίου. Αν υπάρχει πόρτα εσωτερικής επικοινωνίας με άλλα υπνοδωμάτια, αυτή η πόρτα πρέπει να είναι διπλή και από τις δύο πλευρές για την αποφυγή θορύβου. Επίσης οι σουίτες μπορεί να διαθέτουν και μια μικρή κουζίνα με βασικά κουζινικά είδη και σκεύη.

14 ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ (SUITES)
Η ελάχιστη επιφάνεια δαπέδου (μπάνιο, προθάλαμος, διάδρομος κλπ) σε τ.μ. των υπνοδωματίων ορίζεται ως ακολούθως: Ξενοδοχεία 5 * = μονόκλινα 14 τ.μ. και δίκλινα 20 τ.μ. Ξενοδοχεία 4 * = μονόκλινα 12 τ.μ. και δίκλινα 17 τ.μ. Ξενοδοχεία 3 * = μονόκλινα 11 τ.μ. και δίκλινα 15 τ.μ. Ξενοδοχεία 2 * = μονόκλινα 10 τ.μ. και δίκλινα 13 τ.μ. Ξενοδοχεία 1 * = μονόκλινα 9 τ.μ. και δίκλινα 12 τ.μ. Για τα ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων τα δωμάτια πρέπει να διαθέτουν μπαλκόνι με ελάχιστο εμβαδόν 3.5 τ.μ. Για τα ξενοδοχεία 3 αστέρων, το μπαλκόνι των δωματίων πρέπει να έχει ελάχιστο εμβαδόν 3.0 τ.μ. Τα ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων πρέπει να διαθέτουν πάντα ιδιαίτερο πλήρες μπάνιο. Τα ξενοδοχεία 3 αστέρων πρέπει να διαθέτουν πάντα ιδιαίτερο μπάνιο ή ντους. Τα ξενοδοχεία 2 αστέρων πρέπει να διαθέτουν πάντα ιδιαίτερο ντους και τα ξενοδοχεία 1 αστέρα πρέπει να διαθέτουν απλά ζεστό και κρύο νερό.

15

16 ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ Σε όλα τα ξενοδοχεία, ανεξαρτήτως κατηγορίας, πρέπει να υπάρχουν οι ακόλουθοι βοηθητικοί χώροι: Το παρασκευαστήριο προγεύματος Το οφίς των ορόφων Τα αποδυτήρια, Οι λινοθήκες, Οι χώροι εστίασης, Αποχωρητήρια και ντους προσωπικού,

17 ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ Τα γραφεία,(είναι ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που εργάζονται σε αυτά – στα ξενοδοχεία 5,4,3 αστέρων πρέπει να υπάρχει και γραφείο του Γενικού Διευθυντή του ξενοδοχείου Οι αποθήκες, (αποσκευών πελατών, λινών, επίπλων, σκευών, τροφίμων, ποτών, καυσίμων) Το μηχανοστάσιο και λεβητοστάσιο Στην είσοδο υπηρεσίας να υπάρχει προθάλαμος που μπορεί να χρησιμοποιείται και για έλεγχο και για παραλαβή προϊόντων.

18

19 ΧΩΡΟΙ ΕΣΤΙΑΣΗΣ Για τα ξενοδοχεία που λειτουργούν εστιατόρια και παρέχουν γεύματα: εστιατόρια κουζίνες οφίς του εστιατορίου αποθήκες τροφίμων και ποτών

20 ΑΛΛΟΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Βοηθητικοί χώροι μπορεί να θεωρηθούν και τα εξωτερικά καταστήματα που υπάρχουν μέσα σε ένα ξενοδοχείο όπως: κουρείο και κομμωτήριο, κατάστημα με βιβλία, περιοδικά και άλλα έντυπα είδη, καπνοπωλείο, κατάστημα φωτογραφικών ειδών, κατάστημα με είδη καλλωπισμού, κατάστημα ειδών λαϊκής τέχνης, υποκατάστημα τράπεζας, υποκατάστημα γραφείου τουρισμού και ταξιδιών, κατάστημα ρουχισμού

21

22 ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Όλα τα ξενοδοχεία 5,4,και 3 αστέρων πρέπει να διαθέτουν τηλεφωνικό κέντρο με επαρκείς γραμμές σύνδεσης μέσω του τηλεφωνικού κέντρου.

23 ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ Όλα τα ξενοδοχεία 5,4,και 3 αστέρων πρέπει να διαθέτουν κλιματισμό στα υπνοδωμάτια καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους.

24 ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ
 ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ

25 ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ
 ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ Οι κοινόχρηστοι χώροι πρέπει να διαμορφώνονται κατάλληλα έτσι ώστε να διευκολύνουν την άνετη διακίνηση τροχοκαθισμάτων. Ένα τουλάχιστο τηλέφωνο στους κοινόχρηστους χώρους πρέπει να είναι σε κατάλληλο ύψος και χώρο για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα σε τροχοκάθισμα. Η κύρια είσοδος πρέπει να είναι αρκετά πλατιά και συνιστάται η τοποθέτηση αυτόματης πόρτας. Επίσης ο κανονισμός προβλέπει και ράμπα ώστε να διευκολύνεται η άνετη διακίνηση τροχοκαθισμάτων.

26 ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ
 ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ Ένα τουλάχιστο κοινόχρηστο αποχωρητήριο να διαμορφώνεται έτσι ώστε να διευκολύνει την άνετη διακίνηση τροχοκαθισμάτων. Το 3% του χώρου στάθμευσης να διαμορφώνεται και να διαθέτεις τις κατάλληλες ενδείξεις για τη χρήση του από άτομα που διακινούνται με τροχοκάθισμα. Το 5% των δωματίων πρέπει να διαμορφώνεται κατάλληλα ώστε να διευκολύνεται η άνετη διακίνηση τροχοκαθισμάτων. (ντους, αποχωρητήρια, εμβαδό δωμάτιων και διακόπτες ηλεκτρικού ρέυματος) Ένας τουλάχιστον ανελκυστήρας πρέπει να είναι διαμορφωμένος έτσι ώστε να διευκολύνει την άνετη διακίνηση τροχοκαθισμάτων.

27 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ
Να αναφέρετε τις κύριες κατηγορίες στις οποίες διακρίνονται οι χώροι των ξενοδοχείων και επισιτιστικών μονάδων. Κατονομάστε τους επιπρόσθετους κοινόχρηστους χώρους που απαιτούνται για τα ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων. Γιατί οι κοινόχρηστοι χώροι είναι σημαντικοί για την κατάταξη των ξενοδοχείων. Κατονομάστε πέντε μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για διευκόλυνση των ατόμων που διακινούνται με τροχοκάθισμα. Ποια η διαφορά των υπνοδωματίων από τις σουίτες; Δώστε 3 τεχνικά χαρακτηριστικά των υπνοδωματίων.


Κατέβασμα ppt "ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 2"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google