Επιμελημένη παράθεση Ορεκτικών Μάθημα: Φλαμπέ Ενότητα: 15.1 Επιμελημένη παράθεση Ορεκτικών Θέμα: Γαρίδες με ούζο (Scampis à l’ouzo)
ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Με το τέλος του μαθήματος ο μαθητής / τρια να είναι σε θέση να: Ονομάζει τα βασικά υλικά παρασκευής των ορεκτικών. Παρασκευάζει τα καθορισμένα εδέσματα σύμφωνα με την πρότυπη συνταγή. Διακρίνει τον ακριβή χρόνο προσθήκης του κάθε υλικού. Ετοιμάζει το εστιατόριο για παράθεση και παραθέτει τα εδέσματα που παρασκευάζει. Παρασκευές: Γαρίδες φλαμπέ με ούζο.
Προετοιμασία εστιατορίου: Καθάρισμα, στρώσιμο εστιατορίου. Ετοιμασία τρόλεϊ. Παρασκευές: Γαρίδες φλαμπέ με ούζο
Γαρίδες φλαμπέ με ουζο Υλικά για ένα άτομο γρ. Μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες και αλευρωμένες. γρ. Βούτυρο ml Ελαιόλαδο ml Φρέσκα κρέμα 80 ml Ούζο 1 κτλσ. Ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αλάτι, πιπέρι, cayenne pepper. 1 μερίδα ρύζι πιλάφι. Εξοπλισμός 1 Τρόλεϊ 1 Τηγάνι φλαμπέ 2 λαβίδες (κουτάλια, πιρούνια) 2 κρύα πιάτα για λαβίδες. 1 ζεστό πιάτο ψαριού. 1 καθαρή πετσέτα. Προετοιμασία στην κουζίνα Αφαιρείτε το κέλυφος των γαρίδων και τις αλευρώνετε. Τις τοποθετείτε σε μια πιατέλα. Ψιλοκόβετε το μαϊντανό και το τοποθετείτε σε δοχείο. Ετοιμάζετε το ρύζι πιλάφι και διατηρείτε ζεστό. Τοποθέτηση σε δίσκο. Τοποθετείτε όλα τα σκεύη πάνω στο τρόλεϊ και τα μεταφέρετε στην τραπεζαρία. Μέθοδος παρασκευής Τοποθετείτε το τηγάνι στη φωτιά μαζί με το βούτυρο και το λάδι. Αλατοπιπερώνετε. Με τη λαβίδα βάζετε μέσα τις γαρίδες και σοτάρετε γρήγορα, γυρίζοντας τις από όλες τις πλευρές. Ανάβετε με το ούζο και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και αφήνετε να καταστηθεί για λίγο. Χρησιμοποιώντας καθαρό κουτάλι, σερβίρετε στο ζεστό πιάτο το ρύζι αφήνοντας ένα κενό στη μέση. Τοποθετείτε τις γαρίδες στη μέση του πιάτου, περιχύνετε τη σάλτσα και γαρνίρετε με το μαϊντανό και το cayenne pepper.
ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ Ονομάστε τα βασικά υλικά παρασκευής για Γαρίδες με ούζο. Αναφέρετε την πρότυπη συνταγή για Γαρίδες με ούζο, αναφέροντας και τον ακριβή χρόνο προσθήκης του κάθε υλικού.