Εκπαίδευση σταδιοδρομίας στο ελληνικό δημοτικό σχολείο

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Advertisements

Στάσεις και συνήθειες απέναντι στα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα Απρίλιος 2008.
Διδασκαλία της Ευθύγραμμης Ομαλής Κίνησης
ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Ενότητα 20 Παραδοσιακά Επαγγέλματα
Γραπτη εργαςια ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
15ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ (PROJECT) ΘΕΜΑ: “ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΦΗΒΩΝ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ” ΜΑΪΟΣ 2012 ΜΑΘΗΤΕΣ Α' ΤΑΞΗΣ: ΚΥΡΙΑΚΟΥΔΗΣ ΒΥΡΩΝ,
Στρατηγικές διδασκαλίας και σχεδιασμός μαθήματος/ Ήχος
Το μάθημα της Πληροφορικής Η πραγματικότητα σήμερα!!! ΗΥ-302:Διδακτική της Πληροφορικής Επιμέλεια-Παρουσίαση Γεωργία Αδαμοπούλου Εύα Νοικοκυράκη.
Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ως Μάθημα Επιλογής στο Λύκειο απόψεις και συμπεριφορές των μαθητών.
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων
Η αξιολόγηση των σχολικών βιβλίων Κοινωνικών Επιστημών της Πέμπτη τάξης Akdoğan Dr. Fazıl Küçük Τάξη 5 Rabiya Mentes.
1 Η σύνδεση των γλωσσών με χώρες και πολιτισμούς και οι συνέπειές της στις στάσεις και τα κίνητρα για εκμάθηση: συμπεράσματα μιας έρευνας σε μαθητές 5.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Φυσική Άσκηση & Υγεία»
Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης & Πολιτισμού Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμός και Παραδόσεις της Πατρίδας μου.
1 Γυναίκες και επιστήμη: μια πρώτη διερεύνηση Λάουρα Αλιπράντη Κύρια Ερευνήτρια, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.
Ομάδα Α Διδακτική της Γλώσσας Γ’-Δ’ Δημοτικού
1ο Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Π.Τ.Δ.Ε Α.Π.Θεσσαλονίκης Ε2 Τάξη
Τίτλος εκπαιδευτικής δραστηριότητας: «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο» Όνομα Εκπαιδευτικού: Μιχαηλίδης Θανάσης Σχολείο: Δ.Σ. Ερατεινού-Πετροπηγής- Ποντολιβάδου.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 © Συντάχθηκε για λογαριασμό του Τηλεοπτικού Σταθμού.
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Παίζοντας & ζωγραφίζοντας
Η χρήση των Τ.Π.Ε. κατά τη διδασκαλία των μαθηματικών Α΄ Λυκείου
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Νηπιαγωγείο
Α.Π.Θ. Π.Τ.Δ.Ε. Π.Μ.Σ Επιστήμες της Αγωγής-Κατεύθυνση Διδακτική των Φυσικών Επιστημών και Νέες Τεχνολογίες Διερεύνηση εφαρμογής.
Η χρήση του Kidspiration στη Διδασκαλία της Γλώσσας
Εισαγωγή στις Βασικές Έννοιες Πληροφορικής
Υλικό για Διδακτική Πρόταση 1, Διδακτική Πρόταση 2 Διδακτική Πρόταση 3.
Διάγραμμα 1 Φεβρουάριος 2012 αποτελέσματα παγκύπριας τηλεφωνικής έρευνας, χρήσης του διαδικτύου στην Κύπρο για οικονομική πληροφόρηση © συντάχθηκε για.
Επιμέλεια: Πουλημένου Ελένη
Διερεύνηση της χρήσης των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας από εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής Αν. Χατζηπαρασίδης, Π. Αντωνίου,Β. Γούργουλης, Ευαγ.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δομιστική προσέγγιση (Ι)
«Σχολείο …παγίδα» Μαθητική έρευνα των παιδιών της τάξης ΣΤ΄1 του 11ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου.
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων Ειδικό Μέρος Ενότητα Ι, 2.4.
Ενημερωτική Ημερίδα Εκπαιδευτικών ΣΕΠ
Ερευνητική εργασία «Φύλα και επαγγέλματα»
1o Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης Κοσμά Γεωργία
“Καλλιέργεια δεξιοτήτων προσέγγισης αγοράς εργασίας”
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ
Το συγκεκριμένο διδακτικό σενάριο σχεδιάστηκε, προκειμένου να διδαχτεί σε τμήμα της β ’ Γυμνασίου που απαρτίζεται από αμιγώς αλλοδαπούς μαθητές με χώρες.
Αναπτύσσοντας, κινητοποιώντας και βελτιώνοντας δεξιότητες: η εφαρμογή μαθησιακού προγράμματος σε ομάδα τμήματος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.
ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ TMHMA ΣΤ2
Τι άλλαξε στα νέα αναλυτικά προγράμματα;. Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Ένα συνεκτικό.
ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Διδακτική Πληροφορικής
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Το νερό 36ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών Σχ. Έτος: Τάξεις: Δ1–Δ2
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Αναγνώριση, έκφραση, χειρισμός συναισθημάτων»
Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Μουταγιάκας 3ο Συνέδριο Ελληνικών Α΄ τάξης Ενότητα 7: Καράβια Μάθημα: Ένα γράμμα για την Ιωάννα Παρουσίαση από τις δασκάλες:
Αθήνα, Νοέμβριος 2011 Το ηλεκτρο-δωμάτιο: ένα διαδραστικό παιχνίδι για τον ηλεκτρισμό Μαρίνα Τομαρά MEd, Εκπαιδευτικός, Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος,
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΘΑΛΑΣΣΟΥΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ ΠΕ10.50 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΜΟΣΧΟΒΑ Γ.ΠΕ18.12-ΠΑΠΑΔΗΣ Δ.ΠΕ17.06.
ΚΑΤΑΝΟΩ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ SCRATCH Χρήστος Μανώλης, Πληροφορικός ΠΕ 19 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015 Ομάδα ανάπτυξης 6 ο εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης.
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Παραδείγματα εκπαιδευτικών ερευνών δράσης
Μη τυπική εκπαίδευση: ο εκπαιδευτικός, ο μαθητής, η επίσκεψη, το μουσείο Μάθημα 7 Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για την μη τυπική εκπαίδευση ΠΔΜ.
ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ
ENNOIEΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ι & ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
Θεματικη εβδομαδα «Σώμα και Ταυτότητα»
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Παρατήρηση στην Α’ Δημοτικού
Περιδιαβαίνοντας στα σοκάκια του χωριού μου…
Σχεδιασμοί 1η παρέμβαση.
Η χρήση του Kidspiration στη Διδασκαλία της Γεωγραφίας
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Λογισμικό Εφαρμογών/Επεξεργασία Κειμένου
Λογισμικό Εφαρμογών/Επεξεργασία Κειμένου
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
7 ο Νηπιαγωγείο Πατρών – Γεωργάκης Ολύμπιος
37 ο Νηπιαγωγείο Πατρών
1/θ Νηπιαγωγείο Ριόλου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εκπαίδευση σταδιοδρομίας στο ελληνικό δημοτικό σχολείο ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

ΣΤΟΧΟΣ διερεύνηση της δυνατότητας εφαρμογής ενός προγράμματος εκπαίδευσης σταδιοδρομίας στο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο με σκοπό τη σύνδεση της εκπαίδευσης με τον κόσμο της εργασίας.

Αναλυτικότερα… κατάκτηση γνώσεων γύρω από διαφορετικά επαγγέλματα – κατανόηση του ρόλου της τεχνολογίας στον κόσμο της εργασίας και στην καθημερινή μας ζωή, διερεύνηση της ταυτότητας του φύλου όσον αφορά τις επαγγελματικές επιλογές, κατανόηση των παραμέτρων που συνδέουν το σχολείο με τον κόσμο της εργασίας και το μελλοντικό επαγγελματικό σχεδιασμό, και κατανόηση της σχέσης μεταξύ προσωπικών χαρακτηριστικών με τις εκπαιδευτικές επιλογές και τον κόσμο της εργασίας.

ΔΕΙΓΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Π.Ο. Ο.Ε Σύνολο Δημοτικά Σχολεία Βόλου Δ και ΣΤ τάξη   Π.Ο. Ο.Ε Σύνολο Δημοτικά Σχολεία Βόλου Δ και ΣΤ τάξη Μέγεθος δείγματος μαθητών 41 42 83 Αριθμός συγκεντρωμένων ερωτηματολογίων 82 84 166

Παράδειγμα διδακτικής παρέμβασης Η δασκάλα χρησιμοποίησε στο μάθημα της Γλώσσας το κείμενο του Γιώργου Κοτζιούλα «Ο ταχυδρόμος», Η Γλώσσα μου, τεύχ. 4ο, ΟΕΔΒ, σελ 39-41. Επιλογή: η διδακτική ενότητα καθιστά εφικτή τη γνωριμία με διάφορα επαγγέλματα και τα χαρακτηριστικά τους, με αφορμή το επάγγελμα του ταχυδρόμου.

Στάδια υλοποίησης τα παιδιά συνέλεξαν ατομικά πληροφορίες για κάποιο επάγγελμα, ανακοίνωσαν τις πληροφορίες που συνέλεξαν στην τάξη, έλαβαν το εργαλείο «20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΚΑΠΟΙΟ/Α ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ/Η», πήραν συνέντευξη από κάποιον εργαζόμενο της επιλογής τους, και αντάλλαξαν απόψεις και πληροφορίες με τους συμμαθητές τους.

Αποτελέσματα τα παιδιά δούλεψαν με πραγματικά εντυπωσιακή προθυμία, διαπίστωσαν την ποικιλία επαγγελμάτων που υπάρχουν στο περιβάλλον, μελέτησαν τις ιδιαίτερες γνώσεις και ικανότητες που απαιτεί κάθε επάγγελμα, είδαν τις δυσκολίες που παρουσιάζουν τα επαγγέλματα, και ενδιαφέρθηκαν να μάθουν για τις απολαβές κάθε εργαζόμενου. Εργάστηκαν 24 παιδιά (11 αγόρια και 13 κορίτσια), ενώ συμμετείχαν ισοδύναμα όλα και μάλιστα με πολλή διάθεση.

κατανόηση της έννοιας των στερεότυπων του φύλου, Παράδειγμα σχεδίου εργασίας: «κόσμος εργασίας σε μη παραδοσιακά Στερεότυπα ρόλων και επαγγέλματα» Στόχοι: κατανόηση της έννοιας των στερεότυπων του φύλου, διερεύνηση τρόπων επίδρασης των στερεοτύπων στις επαγγελματικές επιλογές, κατανόηση της άμβλυνσης των στερεοτύπων στις αναπτυγμένες κοινωνίες.

διαδικασία τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες, μοιράστηκαν σε κάθε ομάδα εικόνες, ζητήθηκε η παρατήρηση και περιγραφή των εικόνων, συζητήθηκαν οι γνώμες των παιδιών, και έγινε ανακεφαλαίωση και εξήχθησαν συμπεράσματα.

Αποτελέσματα τα παιδιά συμμετείχαν με ενδιαφέρον, εντυπωσιάστηκαν από φωτογραφίες γυναικών σε μη παραδοσιακά επαγγέλματα, παρατήρησαν πως όλα τα επαγγέλματα πρέπει να είναι ανοικτά σε άντρες και γυναίκες. Εργάστηκαν 24 παιδιά (11 αγόρια, 13 κορίτσια) και συμμετείχαν ικανοποιητικά.

Στατιστική Ανάλυση «πριν- μετά» το 70% των μεταβλητών του σχολείου Α έχουν βελτιώσει σημαντικά την τιμή τους ΜΕΤΑ σε σχέση με το ΠΡΙΝ. Αντίστοιχα, προκύπτει ότι το 15% των μεταβλητών του σχολείου Β έχουν μεταβάλει σημαντικά την τιμή τους ΜΕΤΑ σε σχέση με το ΠΡΙΝ. οι τιμές του σχολείου Α έχουν βελτιωθεί, ενώ το 41% των τιμών του σχολείου Β που έχουν αλλάξει έχουν επιδεινωθεί ΜΕΤΑ σε σχέση με το ΠΡΙΝ.