Η Σ ΥΜΒΟΛΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΤΟΠΟΥ Η επίδραση της καλλιέργειας της αμπέλου στο περιβάλλον
Ομάδα 1)Κακαουνάκης Παναγιώτης (πρόεδρος) 2)Ζουμαδάκης Άγης 3)Ηλιάδης Βασίλης 4)Βάσσος Παντελής 5)Μπράμος Γεώργιος 6)Νησίδης Δημήτρης 7)Γαβαλάς Βαγγέλης 8)Βαλμάς Χαράλαμπος 9)Παναγιωτίδης Νίκος Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές : Αβραάμ Παναγιωτίδης
Ε ΙΣΑΓΩΓΗ - Α ΜΠΕΛΟΣ Το αμπέλι, ή κλήμα είναι αγγειόσπερμο φυτό, ανήκει δε στην τάξη των Ραμνωδών και στην οικογένεια των Αμπελοειδών, με πολλές ποικιλίες που καλλιεργούνται στις εύκρατες περιοχές της γης. Το αμπέλι καλλιεργείται κυρίως για τον καρπό του, το σταφύλι, ενώ και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται στη μαγειρική (ντολμάδες). Τα σταφύλια μπορούν να καταναλωθούν ως έχουν ή να χρησιμοποιηθούν είτε για γλυκίσματα (γλυκό του κουταλιού) είτε για την παρασκευή σταφίδων, κρασιού, άλλων οινοπνευματωδών ποτών όπως το τσίπουρο και τελικά οινοπνεύματος (αιθανόλης).
Α ΜΠΕΛΟΣ – Ε ΔΑΦΟΣ ΚΑΙ Κ ΛΙΜΑ Η ποικιλία του αμπελιού σε σχέση με το κλίμα και το έδαφος της κάθε περιοχής παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων αποτελεί το οικοσύστημα της περιοχής, το οποίο για να δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πρέπει να συμπληρώνεται αρμονικά από τον ανθρώπινο παράγοντα. Το έδαφος είναι αποτέλεσμα τριών φυσικών συνθετικών: του υπεδάφους, του μητρικού πετρώματος δηλαδή από το οποίο προέρχεται, της τοπογραφίας της περιοχής και του κλίματος, που επεμβαίνει στην εξέλιξη του.
Α ΜΠΕΛΟΣ – Ε ΔΑΦΟΣ ΚΑΙ Κ ΛΙΜΑ Είναι απόλυτα κατανοητό πως η ποιότητα και η τυπικότητα ενός κρασιού είναι άρρηκτα δεμένη με την ποιότητα του σταφυλιού από το οποίο παρασκευάστηκε. Και η ποιότητα του σταφυλιού, με τη σειρά της, εξαρτάται άμεσα από το κλίμα της περιοχής όπου καλλιεργείται το αμπέλι απ' όπου προέρχεται. Φυσικά το κλίμα κάθε περιοχής είναι η συνισταμένη αρκετών συνιστωσών γι' αυτό και περιγράφεται μετά από μακροχρόνιες παρατηρήσεις. τον τρύγο. Οι κυριότερες κλιματολογικές παράμετροι που επηρεάζουν την ανάπτυξη του αμπελιού είναι οι εξής: 1)Θερμοκρασία7) Παγωνιά 2)Ηλιοφάνεια8) Καταιγίδες, Χαλάζι 3)Βροχή 4)Υγρασία 5)Συννεφιά, Ομίχλη 6)Άνεμοι
Π ΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Κ ΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ Α ΜΠΕΛΟΥ (Ω Σ Ε ΝΑΛΑΚΤΙΚΗ Μ ΟΡΦΗ Τ ΟΥΡΙΣΜΟΥ ) Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού: ελκυστική πρόταση και εσωτερικού τουρισμού επιπλέον προστιθέμενη αξία η τουριστική περίοδος παύει να αποτελεί συνώνυμο των θερινών μηνών δυναμικός παράγοντας εξισορρόπησης και σταθεροποίησης του τουριστικού κύματος Πρόσφατα, η αξιοποίηση της καλλιέργειας των αμπελιών για την παρασκευή οίνου, κατέληξε ως ένας πολύ αποτελεσματικός παράγοντας τουρισμού.
Ο Ο ΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ : διαθέτει τα δυναμικά και ποιοτικά στοιχεία που επιτρέπουν τη διασύνδεση τουριστικής οικονομίας και πολιτισμού ευνοεί την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και την αύξηση του κύκλου εργασιών των τοπικών επιχειρήσεων μπορεί να γίνει ο συνεκτικός κρίκος πολλών παράλληλων τοπικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και να δώσει ώθηση στην εγκατάσταση δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών μπορεί να ενδυναμώσει την πολιτιστική ταυτότητα και τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν την εικόνα μιας περιφέρειας μετατρέπει τον τουρίστα σε περιηγητή μπορεί να συντελέσει στην απαραίτητη αναδιάρθρωση των αμπελώνων προσφέροντας εναλλακτικούς τρόπους στήριξης του εισοδήματος του παραγωγού αναδεικνύεται σε προνομιακή και συγκεκριμένη πρόταση για την υλοποίηση της αειφόρου ανάπτυξης και ανάπτυξης της υπαίθρου δεδομένου ότι οι αμπελώνες βρίσκονται σε ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχές μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα για το οικοσύστημα από βίαιες περιβαλλοντικές επιθέσεις συνέπεια του «πειρατικού» τουρισμού ή άλλων παρεμβάσεων.
Ο Γ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ Τ ΟΥΡΙΣΜΟΣ Π ΡΟΝΟΜΙΑΚOΣ Ε ΤΑIΡΟΣ Τ ΟΥ Ο ΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ανάγκη συνδυασμένων δράσεων για την ανάδειξη σημείων με ιδιαίτερη σημασία για τον διατροφικό πολιτισμό της Ελλάδας δημιουργία γαστρονομικών εμπειριών με την μορφή θεματικών γευμάτων ή εκδηλώσεων ευκαιρία συνεργασίας για την ανάδειξη των τοπικών γιορτών που συνδυάζονται με τα προϊόντα εποχής ανά περιοχή
Π ΛΕΟΝΕΚΤHΜΑΤΑ A ΠO T HN E ΠIΣΚΕΨΗ Σ ΤΑ Ο ΙΝΟΠΟΙΕIΑ : εξαιρετική ευκαιρία για τον παραγωγό να έρθει σε άμεση επαφή με τον καταναλωτή και να ενημερωθεί για τις προτιμήσεις του δυνατότητα προβολής ιδιαίτερα για τους μικρούς παραγωγούς που δεν έχουν τη δυνατότητα προώθησης των προϊόντων τους και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε έξοδα μάρκετινγκ δυνατότητα για τους μεγαλύτερους να εκτιμήσουν εκ του σύνεγγυς την αποδοχή νέων γεύσεων από τον καταναλωτή. ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει κρασί, να γνωρίσει από κοντά αυτούς που το φτιάχνουν μπορεί να αγοράσει κρασιά που δεν μπορεί να βρει αλλού
ΤΕΛΟΣ