Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δημοτικό Σχολείο Μενιδίου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δημοτικό Σχολείο Μενιδίου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δημοτικό Σχολείο Μενιδίου
Σχ. Έτος: Γεωγραφία: ¨Οι κλιματικές ζώνες στη γη¨ Υπεύθυνος τάξης: Γεωργακόπουλος Ανδρέας Η βροχή, ο άνεμος, το χιόνι ,η υγρασία αποτελούν ατμοσφαι- ρικές συνθήκες. Όταν επικρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε έναν τόπο και σε συγκεκριμένη εποχή τότε καθορίζουν το κλίμα αυτού του τόπου. Όταν επικρατούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα (π.χ ημέρα – εβδομάδα) καθορίζουν τον καιρό αυτού του τόπου. Ίσως κάποιες μέρες το καλοκαίρι στην χώρα μας να βρέξει, αυτό όμως δε σημαίνει ότι το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι βροχερό.

2 Παράγοντες που καθορίζουν το κλίμα
Ο ήλιος με τις ακτίνες του θερμαίνει την επιφάνεια της Γης. Το ποσό της θερμότητας που απορροφά η επιφάνεια της Γης δεν είναι παντού ίδιο. Αν οι ακτίνες του Ήλιου πέφτουν κάθετα στην επιφάνεια, απορροφάται περισσότερη θερμότητα. Αν πέφτουν πλάγια, τότε απορροφώνται μικρά ποσά θερμότητας. Δείτε την παρακάτω εικόνα. Ισημερινός Επομένως ένας βασικός παράγοντας που διαμορφώνει το κλίμα ενός τόπου είναι η απόστασή του από τον Ισημερινό, δηλαδή το γεωγραφικό πλάτος του.

3 Το υψόμετρο ( το ύψος ενός τόπου από την επιφάνεια της θάλασσας )είναι ένας άλλος παράγοντας που καθορίζει σημαντικά την θερμοκρασία επομένως και κλίμα ενός τόπου. Όσο ψηλότερα βρίσκεται ένας τόπος τόσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία του.

4 Άλλος βασικός παράγοντας που διαμορφώνει το κλίμα ενός τόπου είναι και η απόστασή του από την θάλασσα. Οι παραθαλάσσιες περιοχές έχουν πάντα ηπιότερο κλίμα. Οι τοπικές συνθήκες ενός τόπου είναι και αυτοί ένας παράγοντας που επηρεάζει το κλίμα του. Είδαμε λοιπόν ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν το κλίμα ενός τόπου είναι: το γεωγραφικό πλάτος, το υψόμετρο, η απόσταση από τη θάλασσα και οι τοπικές συνθήκες ενός τόπου.

5 Οι κλιματικές ζώνες της Γης
Πολική ζώνη /πολικό κλίμα. Βόρεια εύκρατη Ζώνη/ εύκρατο κλίμα. Τροπική Ζώνη /τροπικό κλίμα. Ισημερινός Νότια εύκρατη Ζώνη/ εύκρατο κλίμα. Πολική ζώνη /πολικό κλίμα.


Κατέβασμα ppt "Δημοτικό Σχολείο Μενιδίου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google