Αναδόμηση σχεδίου μαθήματος Τίτλος: Μαγνητικές κούκλες

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Advertisements

ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Πανασέτη Στέφανη Σκαρπάρη Παρασκευή
Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση Γ 1 Παρουσίαση δράσεων της Γ 1 τάξης του Δημοτικού Σχολείου Σαραβαλίου Πατρών Με την υποστήριξη υλικού της.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ – ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Υδροστατική πίεση «Το νερό έχει δύναμη;»
ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ
Στρατηγικές διδασκαλίας και σχεδιασμός μαθήματος/ Ήχος
ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΤΔΕ ΡΟΔΟΣ 2010
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ – ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Παίζω, γελάω, περνάω όμορφα»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ Howard Gardner Θέμα: Ανακύκλωση.
ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΩΜΑΤΩΝ» (Δ’ τάξη)
Αναδόμηση Σχεδίου Μαθήματος ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
EDUE 240: Βάσεις και Βασικές Έννοιες των Φυσικών Επιστημών στο Δημοτικό Maria Evagorou Fall UNIC, Συνάντηση 2η.
1.1 Τίτλος Διδακτικής Πρακτικής «Ψυχική Υγεία – Διαπροσωπικές σχέσεις»
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Νηπιαγωγείο
ΟΜΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:……………………………… ΤΙΤΛΟΣ ΙΣΤΟΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ: (το θέμα της ιστοεξερεύνησης)………………………………………….. Θα αναφέρετε το μάθημα στο οποίο θα γίνει η ιστοεξερεύνηση.
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εργασία στο μάθημα : «Εικονική πραγματικότητα και Εκπαιδευτικές εφαρμογές τεχνητής.
Τίτλος δραστηριότητας: Όνομα Εκπαιδευτικού: Σχολείο:
Κοστολόγηση Μάθημα 12.
Σεμινάριο Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών στο πλαίσιο του μαθήματος ΕΠΑ 429: Σχολική Εμπειρία Μάριος Παπαευριπίδου – Δήμητρα Χατζηχαμπή Ειδικό Εκπαιδευτικό.
Σχεδίαση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με την αξιοποίηση των ΤΠΕ Οι ΤΠΕ χαρακτηρίζονται ως μέσο αναδιομόρφωσης της εκπ/κής πρακτικής. Μέσο συμπληρωματικό.
Φυσική Α΄ Γυμνασίου Στόχοι και μέσα
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Σχολική Βαθμίδα : Β κατεύθυνσης Διάρκεια μαθήματος : 1 διδακτική ώρα 1) Να μελετούν τη συμπεριφορά της συνάρτησης f με τύπο στο μέσω της.
ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ Δημοσθένους Πωλίνα Δρακωνάκη Δέσποινα Κωνσταντίνου Μαρία Παπαχρυσοστόμου Κική.
Νικολάου Κατερίνα Παπαμιχαήλ Μαρία Χριστοδουλίδου Ελένη Χρίστου Χλόη.
Μέθοδος Project Επιλογή του θέματος. Χωρισμός σε υποθέματα
Ποια είναι η διαδικασία της διερεύνησης; Έχω ένα πρόβλημα Η κυρία Καθαρούλα δεν καταφέρνει να καθαρίσει τους λεκέδες από τα ρούχα των παιδιών της και θέλει.
3/4/2015Μαθηματικές έννοιες και Φυσικές Επιστήμες 1 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Συνάντηση 5η.
ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ: Διατύπωση Αναπτυξιακών Ερωτημάτων
Το Scratch και ο σχεδιασμός γεωμετρικών σχημάτων
Τι άλλαξε στα νέα αναλυτικά προγράμματα;. Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Ένα συνεκτικό.
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
ΕΡΕΥΝ ΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ :ΗΜΕΡΙΔΑ
Πρακτική Άσκηση 2013 – 2014 Ιωσηφίδης Σταύρος Καραγγέλης Κωνσταντίνος
Στέκομαι, περπατώ…φρενάρω
Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Μουταγιάκας 3ο Συνέδριο Ελληνικών Α΄ τάξης Ενότητα 7: Καράβια Μάθημα: Ένα γράμμα για την Ιωάννα Παρουσίαση από τις δασκάλες:
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού Άννα Σπύρτου Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας
ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΞΑΕΡΩΣΗΣ, ΤΗΣ ΥΓΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΑΤΜΙΣΗΣ. Πανεπιστήμιο Πατρών Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής.
« Δραστηριότητες από τον κόσμο της φυσικής για το νηπιαγωγείο » Ο σχηματισμός των σκιών Πασσά Διονυσία Ψαρρού Αλεξία.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Εκπαιδευτικές τεχνικές Π.Απόστολος. Προσχολική ηλικία Της Εύας της αρέσουν οι δραστηριότητες του νηπιαγωγείου αλλά καμιά φορά κολλάει στην αγαπημένη της.
Μοντέλο Ωριαίας Διδασκαλίας
Βιολογία Γυμνασίου.
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ζάχος Δημήτριος, Ταφραλή Ελένη Ε΄ ΤΑΞΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 5: «Η εκκλησία του Χριστού μπαίνει στην ιστορία». Βασικό θέμα: «Η γενέθλια.
Παραδείγματα εκπαιδευτικών ερευνών δράσης
Μεθοδολογία Έρευνας 3ο εξάμηνο
Β’ γυμνασίου(Γεωμετρία)
Γαβρά Παρασκευή 5602 Ζιώγα Στέλλα 5742 Κόλια Ηλιάνα 5650
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
Εναλλακτικές εφαρμογές αξιολόγησης
Μουσικό Σχολείο Σερρών Μάθημα: Βιολογία Τάξη: Α΄ Λυκείου
Εισαγωγή στο πρόγραμμα Mascil
Πορεία Διδασκαλίας-Στάδια Διδασκαλίας
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Εργασία 2η Επιλέξτε μια προτεινόμενη δραστηριότητα από τη θεματική περιοχή των Στοχαστικών Μαθηματικών (Πιθανότητες, Στατιστική) από το έγγραφο «Μαθηματικά.
795. Πρακτική άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσησ
Παρουσίαση κρίσιμου συμβάντος
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΗΚΟΥΣ ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ
Δομή Παρουσίασης Γνωριμία με το βιβλίο Γεωγραφίας Α’ Γυμνασίου
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Ομάδα Πρεσβευτών eSafetyLabel+
Ενότητα Γ6.14 (Δημιουργία Ερωτημάτων από δύο Συσχετιζόμενους Πίνακες )
Νηπιαγωγείο Λουσικών
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αναδόμηση σχεδίου μαθήματος Τίτλος: Μαγνητικές κούκλες ΜΑΓΝΗΤΕΣ Αναδόμηση σχεδίου μαθήματος Τίτλος: Μαγνητικές κούκλες

Επιδιώξεις Στόχοι Εμπειρίες με τους μαγνήτες σε παιχνίδι. Εννοιολογική κατανόηση του μαγνητικού φάσματος. Καλλιέργεια δεξιοτήτων διερεύνησης. Στόχοι Εντοπισμός παραγόντων που επηρεάζουν την έλξη των μαγνητών και διατύπωση διερευνήσιμων ερωτημάτων. Διεξαγωγή έγκυρου και δίκαιου πειράματος. Διατύπωση του λειτουργικού ορισμού του μαγνητικού φάσματος.

Αφόρμηση Η εκπαιδευτικός τοποθετεί πάνω σε ένα θρανίο στη μέση της τάξης ένα χάρτινο κουτί στο οποίο λείπει η μια πλευρά . Πάνω σε αυτό τοποθετεί 2 χάρτινες κούκλες οι οποίες έχουν στη βάση τους μαγνήτη. Οι μαθητές δεν γνωρίζουν την ύπαρξη των μαγνητών. Η εκπαιδευτικός κρατώντας μαγνήτες κάτω από το κουτί κινεί τις κούκλες και οι μαθητές καλούνται να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που τις κάνει να κινηθούν. Ακολουθεί προβληματισμός και συζήτηση. Αφού ανακαλύψουν ότι ο λόγος κίνησης των κούκλων είναι οι μαγνήτες, δίνεται προπειραματικό δοκίμιο στα παιδιά και τους δίνεται χρόνος για τη συμπλήρωση του. Προπειραματικό δοκίμιο

Δραστηριότητα 1 Δίνεται σε κάθε ομάδα η ίδια κατασκευή της αφόρμησης και ζητείται από τα παιδιά να πειραματιστούν και να βρουν παράγοντες που επηρεάζουν την έλξη των μαγνητών, και να διατυπώσουν τα διερευνήσιμα ερωτήματα. Αφού ακουστούν τα διάφορα διερευνήσιμα ερωτήματα η εκπαιδευτικός τους ανακοινώνει ότι από όλα όσα είπαν στο σημερινό μάθημα θα ασχοληθούν με τα εξής ερωτήματα: - Το υλικό επηρεάζει την έλξη των μαγνητών; - Η απόσταση επηρεάζει την έλξη των μαγνητών;

Δραστηριότητα 2 Δίνεται φύλλο εργασίας στα παιδιά μέσα από το οποίο περιγράφουν την πορεία διερεύνησης του 1ου ερωτήματος, καταγράφουν τους σταθερούς και μεταβαλλόμενους παράγοντες και το μετρήσιμο παράγοντα. Η εκπαιδευτικός κινείται διαμέσου των ομάδων και συζητά με τα παιδιά για την εγκυρότητα των πειραμάτων τους. Αφήνονται τα παιδιά να εκτελέσουν τα πειράματα και να συμπληρώσουν τον πίνακα που βρίσκεται στο φύλλο εργασίας.

Δραστηριότητα 3 Δίνεται φύλλο εργασίας στα παιδιά μέσα από το οποίο περιγράφουν την πορεία διερεύνησης του 2ου ερωτήματος, καταγράφουν τους σταθερούς και μεταβαλλόμενους παράγοντες και το μετρήσιμο παράγοντα. Η εκπαιδευτικός κινείται διαμέσου των ομάδων και συζητά με τα παιδιά για την εγκυρότητα των πειραμάτων τους. Αφήνονται τα παιδιά να εκτελέσουν τα πειράματα και να συμπληρώσουν τον πίνακα που βρίσκεται στο φύλλο εργασίας. Ακολουθεί συζήτηση στη τάξη για τα αποτελέσματα και των δύο πειραμάτων.

Δραστηριότητα 4 Η εκπαιδευτικός δίνει σε κάθε ομάδα ρινίσματα σιδήρου, μια κόλλα Α4 και ένα ραβδόμορφο μαγνήτη. Τους δίνει ένα προβληματισμό μέσα από το φύλλο εργασίας και αφού πειραματιστούν με τα υλικά τους, η εκπαιδευτικός περνά από τις ομάδες και συζητά μαζί τους για το τι έχουν σκεφτεί και τι έχουν κάνει. Στη συνέχεια η εκπαιδευτικός ανακοινώνει στην ολομέλεια ότι αυτό που έχει δημιουργηθεί από την διάταξη τους είναι το μαγνητικό φάσμα και τους ζητεί να διατυπώσουν τον λειτουργικό ορισμό του μαγνητικού φάσματος. Δίνεται το μεταπειραματικό δοκίμιο στα παιδιά

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ - ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ Η εκπαιδευτικός κάνει συζήτηση με τα παιδιά σχετικά με το τι έκαναν, τι έμαθαν, πως το έμαθαν, και με ποιες καταστάσεις της καθημερινής ζωής συνδέονται αυτά που έμαθαν.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Η εκπαιδευτικός αξιολογεί κατά πόσο τα παιδιά διατυπώνουν σωστά διερευνήσιμα ερωτήματα Η εκπαιδευτικός αξιολογεί κατά πόσο οι μαθητές μπορούν να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν ένα έγκυρο πείραμα. Η εκπαιδευτικός αξιολογεί κατά πόσο οι μαθητές μπορούν να διατυπώσουν σωστά το λειτουργικό ορισμό. Καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος η εκπαιδευτικός δίνει ανατροφοδότηση και κάνει αλληλεπιδραστικές συζητήσεις με τα παιδιά