Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εργασία στο μάθημα : «Εικονική πραγματικότητα και Εκπαιδευτικές εφαρμογές τεχνητής.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εργασία στο μάθημα : «Εικονική πραγματικότητα και Εκπαιδευτικές εφαρμογές τεχνητής."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Εργασία στο μάθημα : «Εικονική πραγματικότητα και Εκπαιδευτικές εφαρμογές τεχνητής ευφυΐας» Θέμα: «Ταξίδι στην Ευρώπη (Scratch)» Γεωγραφία ΣΤ΄ Δημοτικού: Κεφάλαιο 29 «Οι κάτοικοι και τα κράτη της Ευρώπης» Διδάσκων: κ. Παλαιγεωργίου Γιώργος Όνομα Φοιτήτριας: Τσιρίκα Φερενίκη (ΑΕΜ:3226) Ακαδημαϊκό έτος: Εξάμηνο: ΣΤ΄ Ημερομηνία παρουσίασης: 27/06/2014

2 Σύνδεση με άλλα μαθήματα
Πληροφορική (Τ.Π.Ε) Ν. Γλώσσα Εικαστικά Συμβατότητα με το Α.Π.Σ. και Δ.Ε.Π.Σ. Το θέμα είναι συμβατό με το Α.Π.Σ. και Δ.Ε.Π.Σ. , αφού αποτελεί θέμα ενότητας στο Βιβλίο της Γεωγραφίας της ΣΤ’ Δημοτικού (Κεφάλαιο 29) και οι στόχοι άπτονται πλήρως του αναλυτικού προγράμματος της Γεωγραφίας, της Ν. Γλώσσας, των Εικαστικών και των Τ.Π.Ε.

3 Διδακτικοί Στόχοι Να εντοπίζουν στο χάρτη τις ευρωπαϊκές χώρες και τις πρωτεύουσές τους. Να διακρίνουν στον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης τις τέσσερις περιοχές που χωρίζεται με βάση γεωμορφολογικά στοιχεία. Να αναγνωρίζουν τους παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας.

4 Να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να αναζητούν πληροφορίες και να δημιουργούν παρουσιάσεις.
Να εργάζονται εταιρικά ή ομαδικά. Να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Να εξασκήσουν τον προφορικό λόγο και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση παρουσιάζοντας τις εργασίες τους.

5 Προαπαιτούμενες Γνώσεις
Να χρησιμοποιούν τον Η/Υ. Να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να αναζητούν πληροφορίες και να δημιουργούν παρουσιάσεις. Να χρησιμοποιούν τον πολιτικό χάρτη ή την υδρόγειο σφαίρα. Να παρουσιάζουν τις εργασίες τους. Να εργάζονται εταιρικά ή ομαδικά.

6 Διδακτική Μέθοδος Εταιρική – Ανακαλυπτική
Οι μαθητές καλούνται να εντοπίσουν στο χάρτη τα κράτη και τις πρωτεύουσές τους, τη γεωγραφική τους θέση και τα κυριότερα στοιχεία τους (αξιοθέατα, γλώσσα, θρησκεία) στον Η/Υ.

7 Υλικά και Μέσα Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές (Η/Υ)
Πολιτικός χάρτης ή Υδρόγειος σφαίρα Παιχνίδι στο Scratch Μπλοκ ζωγραφικής Μαρκαδόροι Προβολικό μηχάνημα C-map tools Power point Sweet Search

8 Πορεία Διδασκαλίας Χρονική διάρκεια: 45΄ Α΄ Φάση (5΄)
Οι μαθητές κάθονται σε ζευγάρια μπροστά στον Η/Υ. Αρχικά ο ένας από τους δύο παίζει στο Scratch το παιχνίδι «Ταξίδι στην Ευρώπη». Στη συνέχεια αλλάζουν ρόλους. Το παιχνίδι λειτουργεί ως αφόρμηση για την ομαλή εισαγωγή τους στη νέα ενότητα και ως έλεγχο των προϋπαρχουσών γνώσεών τους.

9

10 Β΄ Φάση (10΄) Οι μαθητές διαβάζουν τον πίνακα του σχολικού εγχειριδίου με τα κράτη και τις πρωτεύουσες της Ευρώπης και προσπαθούν να τα εντοπίσουν στον πολιτικό χάρτη ή στην υδρόγειο σφαίρα και να διακρίνουν ποια από αυτά ανήκουν στη Μεσόγειο. Αναφέρουν σημαντικά αξιοθέατα ή αν δεν γνωρίζουν τα αναζητούν στο διαδίκτυο.

11

12

13 Γ΄ Φάση (5΄) Οι μαθητές παρατηρούν τους χάρτες του σχολικού εγχειριδίου και προσπαθούν να διακρίνουν ποια κράτη ανήκουν στη Σκανδιναβία, στη Βόρεια-κεντρική, στην Ανατολική και στη Νότια Ευρώπη. Σε αυτή τη δραστηριότητα εργάζονται εταιρικά και στη συνέχεια ανακοινώνουν τα αποτελέσματα.

14

15

16 Δ΄ Φάση (10΄) Οι μαθητές αρχικά με το ζευγάρι τους συζητούν και προσπαθούν να εντοπίσουν στο βιβλίο τους παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας. Στη συνέχεια τους ανακοινώνουν και ο εκπαιδευτικός τους καταγράφει, δημιουργώντας ένα χάρτη εννοιών. Ακολουθεί συζήτηση για τις ολέθριες συνέπειες του πολέμου και την οικονομική και πνευματική ανάπτυξη της Ευρώπης.

17 Ε΄ Φάση (15΄) Οι μαθητές σε ζευγάρια καλούνται να επιλέξουν μια χώρα που επιθυμούν από τον πίνακα του βιβλίου και να δημιουργήσουν μια παρουσίαση για τα κύρια χαρακτηριστικά και τα αξιοθέατά της, αναζητώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο (Sweet Search), καθώς και να ζωγραφίσουν κάτι που θα αντιπροσωπεύει τη χώρα που επέλεξαν. Ακολουθεί η παρουσίαση των εργασιών τους.

18 Εναλλακτική Πρόταση Οι μαθητές στο μάθημα των Εικαστικών καλούνται να κατασκευάσουν το χάρτη της Ευρώπης, όπου θα τοποθετήσουν ανάγλυφα τις σημαίες των κρατών και τα ιστορικά τους μνημεία, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά. Σε αυτή τη δραστηριότητα χωρίζονται σε τρεις ομάδες. Α΄ Ομάδα: Κατασκευή χάρτη Β΄ Ομάδα: Κατασκευή - τοποθέτηση σημαιών Γ΄ Ομάδα: Σχεδίαση ιστορικών μνημείων

19 Ευχαριστώ για την προσοχή σας!!!


Κατέβασμα ppt "Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εργασία στο μάθημα : «Εικονική πραγματικότητα και Εκπαιδευτικές εφαρμογές τεχνητής."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google