ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Επίδραση της Αφυδάτωσης στις βιταμίνες
Advertisements

Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μιας αντίδρασης
«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση» Ισορροπίες Οξέων - Βάσεων
TEST ΑΈΡΙΑ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
3.2 ΕΝΖΥΜΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (Οικιακή Οικονομία)
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ Στοιχεια: ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ
ΥΓΕΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Εδαφικοι ποροι Ορισμός του εδάφους.
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΣ Α’
Ανάτυξη και καλλιέργεια βακτηρίων
Αλλαγές στη φάση των σωμάτων
Φαγητά εύκολης χρήσης ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
 Πλεονεκτήματα των φαγητών εύκολης χρήσης  Μειονεκτήματα των φαγητών εύκολης χρήσης  Οδηγίες για τη σωστή χρήση φαγητών εύκολης χρήσης  Θρεπτική.
Καταλύτες: Ονομάζονται τα σώματα που με την παρουσία τους σε μικρά ποσά, αυξάνουν την ταχύτητα μίας αντίδρασης, ενώ στο τέλος της παραμένουν ουσιαστικά.
Ενότητα 5.1 Λίπη - Λάδια.
6.5 ΘΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ & ΣΥΣΤΟΛΗ
ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΛΑΔΙΑ
ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ I.
Ενότητα 1.1 Νερό.
ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΛΑΔΙΑ Στόχοι Ο Μαθητής
8. ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ. Γραπτή αξιολόγηση / διαγωνίσματα (προειδοποιημένα και απροειδοποίητα ) 60% Προφορική αξιολόγηση (συμμετοχή στο μάθημα)
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
6ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννάκης Μανώλης
ΜΠΡΕΖΕ BRAISE OR POT ROASTING
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΦΑΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΥ ΣΕ ΠΙΑΤΟ
ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΠΟΣΕ / POACHING
Επίδραση του ανθρώπου στα οικοσυστήματα
ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ Εξετάζει τις διάφορες παραμέτρους της αλληλεπίδρασης ουσιών του περιβάλλοντος με τον οργανισμό.
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
ΘΕΡΜΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ
ΜΠΡΕΖΕ BRAISE.
Χημική Κινητική. Μελετώνται.. η ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα χημικής αντίδρασης ο μηχανισμός της αντίδρασης.
Βιταμίνες Άννα Παπαηλιού. Βιταμίνες Βιταμίνες  Δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό και δεν του παρέχουν ενέργεια, αλλά συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία.
ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ. Σ ΤΟΧΟΙ Μ ΑΘΗΜΑΤΟ Σ Ορίζει και περιγράφει τη μέθοδο μαγειρέματος. Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τις τροφές που ψήνονται με τη.
 ΟΡΙΖΕΙ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΡΟΣΤΟ ΣΕ ΧΑΡΤΙ  ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ, ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΨΗΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΘΟΔΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΙΙ
 Ορίζει και περιγράφει τη μέθοδο μαγειρέματος.  Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τις τροφές που ψήνονται με τη μέθοδο και τον εξοπλισμό.
Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία.
ΒΡΑΣΤΑ Σ ΤΟΧΟΙ Μ ΑΘΗΜΑΤΟ Σ Ορίζει και περιγράφει τη μέθοδο μαγειρέματος. Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τις τροφές που ψήνονται με τη μέθοδο.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Απώλεια θρεπτικών συστατικών κατά την επεξεργασία
Κλιματολογικές συνθήκες ελιάς
ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
Μεθοδοι ΜαγειρεματοΣ 2.
ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΧΩΝΕΥΣΗ.
Μεθοδοι ΜαγειρεματοΣ 1.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΤΜΟΙ. ΟΡΙΣΜΟΙ  Στερεοποίηση ή πήξη  Λανθάνουσα θερμότητα τήξης.
BAΘΥ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ (DEEP FRYING)
Θερμορύθμιση Ομοιόθερμος οργανισμός καλείτε αυτός που έχει την δυνατότητα να διατηρεί σταθερή την θερμοκρασία του σώματος του ανεξάρτητα από την θερμοκρασία.
Διατροφή γυναίκας, παιδιού
Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ Από τους μαθητές: Τσιλίκας Σάββας Τσαντίλας Αλέξανδρος Ηλιάσκος Ξενοφώντας Σωτηρόπουλος Κωνσταντίνος.
ΡΟΣΤΟ ΣΕ ΔΟΧΕΙΟ (POELING /POELER)
Ομοιοσταση Βιολογία Γ’ Λυκείου.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους από μόνα τους
ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ.
Εργαστήριο Χημείας Εργαστηριακά Όργανα.
Ιοντισμός ισχυρών οξέων – βάσεων pH και pOH
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους από μόνα τους
Χημική Κινητική. Μελετώνται.. η ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα χημικής αντίδρασης ο μηχανισμός της αντίδρασης.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Ευριπίδης Σάββα

ΣΤΟΧΟΙ Ο μαθητής μετά το πέρας του μαθήματος να: Απαριθμεί τους παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στις βιταμίνες κατά το ψήσιμο των τροφών. Εισηγείται μεθόδους μαγειρέματος που αποκλείουν τους παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στις βιταμίνες κατά το μαγείρεμα.

Το υγρό που ψήνεται η τροφή: Απαριθμεί τους παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στις βιταμίνες κατά το ψήσιμο των τροφών. ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Οι βιταμίνες θεωρούνται οι πιο ευπαθείς θρεπτικές ουσίες γιατί κατά την διάρκεια του ψησίματος τους επηρεάζονται θετικά η αρνητικά από τους ακόλουθους παράγοντες: Το υγρό που ψήνεται η τροφή: Όξινο, αλκαλικό η ουδέτερο. (pH) Τη ποσότητα του. Αν είναι λιπαρό ή όχι. Αν η βιταμίνη είναι λιποδιαλυτή ή υδροδιαλυτή. H ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΙΟΝΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΣΕ ΈΝΑ ΔΙΑΛΥΜΑ(ΥΓΡΟ) ΕΧΕΙ ΤΙΜΕΣ ΑΠΟ 1-14. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΞΥΤΗΤΑ ΕΝΌΣ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 7 ΟΞΙΝΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 7 ΑΛΚΑΛΙΚΑ 7 ΟΥΔΕΤΕΡΑ Ουσία/ΔιάλυμαpHΧυμός λεμονιού2,4Ξύδι2.9Χυμός πορτοκαλιού3Μπύρα4,5Γάλα6,5Καθαρό νερό7,0– 7,45Σαπούνι9,0 – 10,0χλωρίνη12 Ευριπίδης Σάββα

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Απαριθμεί τους παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στις βιταμίνες κατά το ψήσιμο των τροφών. ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Τη θερμοκρασία ψησίματος. Βαθμός ψησίματος. Διάρκεια ψησίματος. Παρουσία οξυγόνου και φωτός

Απαριθμεί τους παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στις βιταμίνες κατά το ψήσιμο των τροφών. ΥΔΡΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ (B, C) Η βιταμίνη C επηρεάζεται από: Tο ουδέτερο και αλκαλικό pH. Tο οξυγόνο και το φως. Tις ψηλές θερμοκρασίες. Tο ένζυμο ασκορβική οξειδάζη. Τα ένζυμα είναι ουσίες που επιδρούν ως καταλύτες σε χημικές αντιδράσεις, με θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις.

ΥΔΡΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ (B, C) Απαριθμεί τους παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στις βιταμίνες κατά το ψήσιμο των τροφών. ΥΔΡΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ (B, C) Ασκορβική οξειδάζη είναι το ένζυμο το οποίο επιδρά αρνητικά στην βιταμίνη C, καταστρέφοντας την σε μέτριες θερμοκρασίες. Οι απώλειες κατά το ψήσιμο τους φτάνουν μέχρι το 100%.

Στο αλκαλικό περιβάλλον (σόδα). Στις ψηλές θερμοκρασίες. Στο φως. Απαριθμεί τους παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στις βιταμίνες κατά το ψήσιμο των τροφών. ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Β ΕΙΝΑΙ ΕΥΠΑΘΕΙΣ: Στο αλκαλικό περιβάλλον (σόδα). Στις ψηλές θερμοκρασίες. Στο φως. Οι απώλειες τους φτάνουν μέχρι το 80%.

Απαριθμεί τους παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στις βιταμίνες κατά το ψήσιμο των τροφών. ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ( Α. Δ. Ε. Κ. ) Όταν ψήνονται στο νερό δεν επηρεάζονται αλλά επηρεάζονται από το λιπαρό υγρό στο οποίο ψήνονται. Το οξυγόνο, το φως, τις ψηλές θερμοκρασίες και το όξινο περιβάλλον (χαμηλό pH). Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες είναι πιο σταθερές από τις υδροδιαλυτές και καταστρέφονται από τους πιο πάνω παράγοντες μέχρι και 55%.

ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ( Α. Δ. Ε. Κ. ) Εισηγείται μεθόδους μαγειρέματος που αποκλείουν τους παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στις βιταμίνες κατά το μαγείρεμα ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ( Α. Δ. Ε. Κ. ) Για να διατηρούνται οι βιταμίνες Α Δ Ε Κ είναι καλύτερα να ψήνονται τα φαγητά με ατμό ή με μικροκύματα.

Αξιολόγηση 1. Ποιοι παράγοντες επιδρούν αρνητικά στις βιταμίνες κατά το ψήσιμο των τροφών; 2. Ποιες μεθόδους μαγειρέματος είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε για να έχουμε τις λιγότερες απώλειες σε βιταμίνες;