Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
Ενοτητα 2 νερο ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’

2 ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ :
Να ορίζει τι είναι νερό και να αναφέρει τα είδη του. Να εξηγεί τον ρόλο του νερού στον ανθρώπινο οργανισμό. Να αναφέρει και να επεξηγεί τους παράγοντες που καθορίζουν τις ανάγκες του ανθρώπου σε νερό. Να υπολογίζει τις αναγκαίες ποσότητες νερού που χρειάζεται ο άνθρωπος. Να αναφέρει πηγές νερού για τον ανθρώπινο οργανισμό. Να περιγράφει τα συμπτώματα από την έλλειψη νερού στον άνθρωπο. Να σχολιάζει την ποιότητα νερού ανάλογα με τα συστατικά του.

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ Μετά το οξυγόνο το νερό είναι το πιο απαραίτητο στοιχείο στη ζωή. Ο άνθρωπος μπορεί να κρατηθεί στη ζωή χωρίς τροφή για μερικές εβδομάδες, ενώ χωρίς νερό για μόνο μερικές μέρες. Τα 2/3 του ανθρώπινου σώματος είναι νερό. Στο αίμα το 92%. Στους μύες 75-80%. Στο λίπος το 20%. Στα κόκαλα το 20%.

4 ΟΡΙΣΜΟΣ Το Νερό είναι ένα υγρό που έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
Άοσμο Άγευστο Άχρωμο Διαφανές Στερεοποιείται στους 00 C (320 F) και γίνεται ατμός στους 1000 C. Ο χημικός του τύπος είναι Η2Ο.

5 ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Καμιά λειτουργία του σώματος δεν μπορεί να γίνει κανονικά χωρίς νερό. Το νερό είναι απαραίτητο για τη ανάπτυξη του οργανισμού, μια και το νερό και οι πρωτεΐνες είναι το βασικό δομικό υλικό. Βοηθά στη χώνευση και απορρόφηση των τροφών από το πεπτικό σύστημα. Μεταφέρει τις θρεπτικές ουσίες σε όλους τους ιστούς του σώματος. Βοηθά ώστε να γίνονται οι διάφορες χημικές αντιδράσεις στον οργανισμό. Διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος στους 320 C. Αποβάλλονται οι περιττές ουσίες από τον οργανισμό, με τα ούρα (μετά το φιλτράρισμα του αίματος από τους νεφρούς), με τον ιδρώτα και με τα κόπρανα.

6 ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Η ισορροπία του νερού στον οργανισμό είναι απαραίτητη. Οι ποσότητες που παίρνει ο οργανισμός κάθε μέρα πρέπει να είναι οι ίδιες με αυτές που αποβάλλει ώστε να διατηρείται η σωστή αναλογία στο σώμα.

7 ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Όταν ο οργανισμός αδυνατεί να αποβάλει το περίσσευμα νερού, οι ιστοί κρατούν αυξημένες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα να προκαλείται οίδημα ή φούσκωμα. Το οίδημα ή το φούσκωμα παρατηρείται σε άτομα με: Καρδιακή ανεπάρκεια Νεφρικές παθήσεις Μολύνσεις Κίρρωση του συκωτιού Έλλειψη πρωτεϊνών

8 ΕΙΔΗ ΝΕΡΟΥ Φυσικό νερό Πόσιμο νερό Εμφιαλωμένο νερό Αποσταγμένο νερό
Σκληρό νερό Μαλακό νερό

9 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΝΕΡΟ
Το βάρος και η επιφάνεια του σώματος. Το διαιτολόγιο. Οι καιρικές συνθήκες.  Το επάγγελμα.

10 ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΝΕΡΟΥ
Οι ποσότητες νερού που χρειάζεται ένα άτομο υπολογίζονται με βάση τη ενέργεια που καταναλώνει κάθε μέρα. Για κάθε θερμίδα που καταναλώνουμε χρειαζόμαστε 1 ml νερού. Αν κάποιος οικοδόμος καίει 2000 θερμίδες, τότε χρειάζεται 2000 ml νερό ή 2 λίτρα νερού. Αν κάποιος ποδοσφαιριστής καίει 3500 θερμίδες, τότε χρειάζεται 3500 ml νερό ή 3.5 λίτρα νερού. Πρέπει να παίρνουμε 1 με 1 ½ λίτρο τη μέρα νερό. 1000 ml = 1 λίτρο

11 ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Όταν το νερό που παίρνει ένα άτομο είναι λιγότερο από όσο χρειάζεται ο οργανισμός του, τότε προκαλείται αφυδάτωση. Αφυδάτωση είναι η αφαίρεση ή η έλλειψη νερού από το σώμα, την τροφή ή το έδαφος. Στον άνθρωπο παρατηρείται: Όταν βρεθεί σε συνθήκες όπου δεν υπάρχει νερό, όπως σε περίπτωση πολέμου, στην έρημο, ή σε θεομηνία. Όταν πάσχει από διάρροια και εμετούς. Σε περιπτώσεις αιμορραγίας ή εγκαυμάτων. Σε περίπτωση διαβήτη όπου παρατηρείται συχνουρία.

12 ΣΥΠΤΩΜΑΜΑΤΑ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗΣ
Δίψα Χαμηλή πίεση του αίματος Πυρετός Διανοητική σύγχυση Ξηρό δέρμα


Κατέβασμα ppt "ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google