Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

6.5 ΘΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ & ΣΥΣΤΟΛΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "6.5 ΘΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ & ΣΥΣΤΟΛΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 6.5 ΘΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ & ΣΥΣΤΟΛΗ
6.5 ΘΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ & ΣΥΣΤΟΛΗ

2 Ποια ιδιομορφία παρουσιάζει το νερό κατά τη διαστολή του;
Στόχοι μαθήματος Τι είναι η θερμική διαστολή και τι η θερμική συστολή ενός σώματος; Τι ονομάζεται γραμμική διαστολή ενός σώματος και από ποιους παράγοντες εξαρτάται ; Τι γνωρίζετε για τη θερμική διαστολή των υγρών; Τι γνωρίζετε για τη θερμική διαστολή των αερίων; Πως ερμηνεύεται η διαστολή και συστολή των στερεών σωμάτων με τη βοήθεια των μορίων; Γιατί τα γυάλινα σκεύη που χρησιμοποιούμε για το ψήσιμο του φαγητού είναι πυρίμαχα; Ποια ιδιομορφία παρουσιάζει το νερό κατά τη διαστολή του;

3

4 Παράγοντες που επηρεάζουν τη γραμμική μεταβολή των στερεών
Η μεταβολή του μήκους είναι ανάλογη της μεταβολής της θερμοκρασίας

5 Παράγοντες που επηρεάζουν τη θερμική διαστολή των υγρών
Η αύξηση όγκου εξαρτάται από το είδος του υγρού.

6 Παράγοντες που επηρεάζουν τη θερμική διαστολή των αερίων
Σε όλα τα αέρια, μεταβολή της θερμοκρασίας κατά 1 ο C, υπό σταθερή πίεση, προκαλεί μεταβολή του όγκου κατά το 1/273 του όγκου που είχαν στους 0 ο C.

7 Ερμηνεία της διαστολής
Ερμηνεία της διαστολής Κατά τη διαστολή ενός σώματος αυξάνεται ο όγκος του, η μάζα του όμως παραμένει σταθερή, επομένως η πυκνότητά του μειώνεται.

8 Δυνάμεις διαστολής ή συστολής:
Δυνάμεις διαστολής ή συστολής: Γιατί τα γυάλινα σκεύη που χρησιμοποιούμε για το ψήσιμο του φαγητού είναι πυρίμαχα; Τι είναι ο θερμοστάτης;

9 Tι είναι το διμεταλλικό έλασμα;
Πως λειτουργεί ένας θερμοστάτης που αποτελείται από ένα διμεταλλικό έλασμα;

10 Πως λειτουργεί ένας θερμοστάτης που αποτελείται από ένα διμεταλλικό έλασμα;

11 Η ιδιομορφία της διαστολής του νερού
Η ιδιομορφία της διαστολής του νερού Μεταβολή του όγκου 1 L νερού, καθώς μεταβάλλεται η θερμοκρασία του.

12 Ρόλος της ιδιομορφίας διαστολής του νερού του στη διατήρηση της υδρόβιας ζωής;

13 Ανακεφαλαίωση • Θερμική διαστολή ονομάζουμε το φαινόμενο της αύξησης των διαστάσεων ενός σώματος, όταν θερμαίνεται. • Γραμμική διαστολή ή διαστολή κατά μήκος ενός σώματος ονομάζεται η διαστολή στην οποία η αύξηση του μήκους του είναι συγκριτικά πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση των άλλων διαστάσεών του. • Η μεταβολή του μήκους κατά τη θέρμανση ενός στερεού σώματος είναι ανάλογη της μεταβολής της θερμοκρασίας και του αρχικού μήκους του σώματος και εξαρτάται από το υλικό κατασκευής του σώματος. • Τα υγρά διαστέλλονται περισσότερο από τα στερεά. • Η μεταβολή του όγκου κατά τη θέρμανση ενός υγρού σώματος είναι ανάλογη της μεταβολής της θερμοκρασίας και του αρχικού όγκου του σώματος και εξαρτάται από το είδος του υγρού. • Τα αέρια διαστέλλονται περισσότερο από τα υγρά.

14 Ανακεφαλαίωση • Η μεταβολή του όγκου κατά τη θέρμανση ενός αέριου σώματος είναι ανάλογη της μεταβολής της θερμοκρασίας και του αρχικού όγκου του σώματος και δεν εξαρτάται από το είδος του αερίου. • Κατά τη διαστολή, δεν αυξάνονται οι διαστάσεις των μορίων του σώματος, αλλά οι μεταξύ τους αποστάσεις. • Κατά τη διαστολή, η μάζα παραμένει σταθερή, ο όγκος αυξάνεται και η πυκνότητα ελαττώνεται. • Οι δυνάμεις διαστολής ή συστολής εμφανίζονται όταν εμποδίζεται η διαστολή ή συστολή ενός σώματος αντίστοιχα. • Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα υγρά τα οποία όταν αυξάνεται η θερμοκρασία τους διαστέλλονται, το νερό όταν θερμαίνεται μεταξύ 0 και 4 ο C, συστέλλεται.


Κατέβασμα ppt "6.5 ΘΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ & ΣΥΣΤΟΛΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google