7. Η Κωνσταντινούπολη οχυρώνεται και στολίζεται με έργα τέχνης

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
10. To Παλάτι, ο Ιππόδρομος και οι Δήμοι
Advertisements

8. Οι διάδοχοι του Μέγα Κωνσταντίνου Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε
Μια όμορφη ιστορία του Paulo Coelho
Η εκκλησια τησ Καπνικαρεασ
Η Κωσταντινουπολη οχυρωνεται και στολιζεται με εργα τεχνης
ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ
Θεά Άρτεμη Όλυμπος.
Άγιος Ιλαρίωνας Το κάστρο του Άγιου Ιλαρίωνα βρίσκεται στην Κύπρο στην Κατεχόμενη επαρχία Κερύνειας Από Λάμπρο Παναγή, Λήδα Νεοφύτου, Σοφία Χριστοφόρου.
Η άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς Τρίτη 29 Μαΐου 1453
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗ ΣΟΦΙΑ ΡΑΝΤΖΑ
Ο Μάνος Χατζιδάκις για το νησί των συναισθημάτων
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Οι Φιλόσοφοι της αρχαίας Ιωνίας
Το κάστρο της Καντάρας Από την ομάδα Μάρκο Πόλο της ΣΤ’
30. Οι Οθωμανοί πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη
Οι Οθωμανοί Τούρκοι κατακτούν βυζαντινά εδάφη
Η ανάκτηση της Πόλης από το Μιχαήλ Η', τον Παλαιολόγο
5. Μεγάλες αλλαγές στη διοίκηση της αυτοκρατορίας
6. Μια νέα πρωτεύουσα η Κωνσταντινούπολη
Πότε υπογράφτηκε το διάταγμα της ανεξιθρησκίας από τον Μ. Κωνσταντίνο και το Λικίνιο;
Μεταφορά της πρωτεύουσας από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη
Η Κωνσταντινούπολη στολίζεται…
ΕΛΛΑΔΑ - GREECE.
Η Κωνσταντινούπολη οχυρώνεται και στολίζεται με έργα τέχνης
Αγία Σοφία (Κωνσταντινούπολη)
ΝΕΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ.
Ανάμεσα στις περιοχές που κατέλαβαν οι Σελτζούκοι ήταν και τα Ιεροσόλυμα, η ιερή πόλη που έζησε και δίδαξε ο Χριστός. O αυτοκράτορας Αλέξιος Α', ο Κομνηνός,
ΝΕΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Νέες αποικίες των Ελλήνων
Μνημεία της Κύπρου Τα μνημεία για τα οποία θα μιλήσουμε βρίσκονται στην επαρχία Πάφου της Κύπρου. Η Πάφος είναι μία από τις πιο όμορφες τουριστικές περιοχές.
Γρήγορη επανάληψη.
ΧΤΙΖΕΤΑΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.
Διαμαντίδου Χρυσή Β ’ Γυμνασίου Μάθημα Ιστορίας
Λευτέρης Δάλπης 1 ο πρότυπο Πειραματικό Π.Τ.Δ.Ε -Α.Π.Θ Τάξη: Ε’
Στις αρχές του 9ου αιώνα οι Βούλγαροι κατοικούσαν στο Βυζάντιο με την υποχρέοση να εμποδίζουν άλλους λαούς να κατοικούν εκεί. Αυτοί δεν το έκαναν και.
 Είναι ένας βραχώδης λόφος ύψους 70 μ. από το επίπεδο της πόλης της Αθήνας.  Από τον 6 ο αι. π.Χ. άρχισαν να χτίζονται πάνω σ΄ αυτόν τα ιερά των.
Η καθημερινή ζωή των Ρωμαίων
ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΜΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
Γιάννης Χατζημιχαήλ Ε΄ Τάξη
ΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
ΤΑ ΕΠΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα
ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ.
Ονομα;γιωργος ζαχαρακις
Η Α' Αγία Σοφία θεμελιώθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο αλλά οικοδομήθηκε από το γιο του Κωνστάντιο ( ). Τα εγκαίνιά της έγιναν το 346.
Κωνσταντινούπολη. 1.Ναός Αφροδίτης 2.Ναός Απόλλωνα 3.Ναός Αρτέμιδος 4.Ναός Ποσειδώνος 5.Ναός Αθηνάς Σκεδασίας 7. Ιππόδρομος 8.Αμφιθέατρο 14.Ναός Πλούτωνα.
Η Ακρόπολη και τα μνημεία της
Η Κωνσταντινούπολη οχυρώνεται και στολίζεται με έργα τέχνης.
Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ. Χρόνος Ανέγερσης Ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης κτίστηκε στα μέσα του 11ου αιώνα.
Μαρία Στυλιανού Στ’3 Δημοτικό Σχολείο Άγιου Σπυρίδωνα !!
Ελληνορωμαϊκά μνημεία στην Ελλάδα Μαλβίνα Αντωνίου Ε΄1.
Α ΡΧΑΪΚΑ ΧΡΟΝΙΑ Γεωμετρικά χρόνια (11 ος αιώνας – 8 ος αιώνας) (8 ος αιώνας – 5 ος αιώνας)
Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. Η Αγία Σοφία είναι το πρώτο κτίσμα που χτυπάει στα μάτια του επισκέπτη, καθώς εισέρχεται από την Προποντίδα.
Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους
2. Στον Αίολο, στους Λαιστρυγόνες και στο νησί της Κίρκης
Η Αγία Σοφία Αντρέας Χατζησταύρου.
Από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ 15ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ Λάρισας
Διαδρομή Πάφος - Λεμεσός
Βυζάντιο Νέα Ρώμη-Κωνσταντινούπολη Άλωση 1204 Άλωση 1453
Καστρο κερκυρασ 13ο Γυμνασιο πατρων 2017 Λυδία Χείρα Β'1.
Θρησκευτικά Α Γυμνασίου
Μια όμορφη ιστορία του Paulo Coelho
15. Η Αγία Σοφία, ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής
31. Η ανάκτηση της Πόλης από το Μιχαήλ Η’, τον Παλαιολόγο
30β. Τα ελληνικά κράτη μετά την άλωση της Πόλης
Αγία Σοφία Μαρία – Στεφανία Χατζηγορηγορίου
Μια νέα πρωτεύουσα η Κωνσταντινούπολη μάθημα 6 Διαμόρφωση παρουσίασης Ούρδας Ιωάννης2013.
Η Κωνσταντινούπολη οχυρώνεται και στολίζεται με έργα τέχνης Διαμόρφωση παρουσίασης Ούρδας Ιωάννης 2013.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

7. Η Κωνσταντινούπολη οχυρώνεται και στολίζεται με έργα τέχνης

Γιατί ο Κωνσταντίνος ενδιαφέρθηκε να κτίσει τείχη γύρω από τη νέα πρωτεύουσα; Η νέα πρωτεύουσα του ρωμαϊκού κράτους έπρεπε να οχυρωθεί, για να προστατευθεί από τους εχθρούς. Ο Κωνσταντίνος επισκεύασε την ακρόπολη και τα παλιά τείχη της και έκτισε νέα, για να προστατέψει τις νέες περιοχές

Τμήμα των τειχών της Κωνσταντινούπολης από το μέρος της στεριάς, όπως είναι σήμερα.

Γιατί η Κωνσταντινούπολη στολίστηκε με έργα τέχνης; Tα χάλκινα άλογα του Λυσίππου στον Iππόδρομο της Kωνσταντινούπολης, έργο του 4ου αιώνα Έπρεπε να στολιστεί με μεγαλοπρεπή κτίρια και έργα τέχνης για να διατηρήσει τη δόξα της ως πρωτεύουσα του ρωμαϊκού κράτους.

Πότε έγιναν τα εγκαίνια της; Διαλεγμένοι εργάτες και τεχνίτες από όλα τα μέρη της αυτοκρατορίας, εργάστηκαν επί έξι χρόνια. Η θεμελίωσή της έγινε από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο, το Νοέμβριο του 324 μ.Χ, και τα εγκαίνιά της το Μάιο του 330 μ.Χ..

Τι χτίστηκε με εντολή του αυτοκράτορα; Με εντολή του αυτοκράτορα Χτίστηκε η μεγάλη αγορά στο κέντρο της πόλης και στο χώρο της υψώθηκε στήλη με το άγαλμα του αυτοκράτορα στην κορυφή της.

Τι άλλα έργα κατασκευάστηκαν; Κατασκευάστηκαν κρήνες (βρύσες), λουτρά, υδραγωγεία, και τεράστιες δεξαμενές που εξασφάλιζαν νερό για έξι μήνες. Μεταφέρθηκαν εδώ έργα τέχνης από τη Ρώμη και άλλα μέρη της αυτοκρατορίας, για να διακοσμήσουν τις πλατείες, την αγορά και τους άλλους δημόσιους χώρους.

Η Αγία Σοφία Διατηρήθηκαν οι παλιοί και χτίστηκαν νέοι βωμοί και ναοί. Τότε κτίστηκε και ο ναός της Αγίας Σοφίας, Ο καθένας είχε το χώρο του να λατρέψει το θεό του ελεύθερα.

Πώς κρίνεται την ενέργεια του Κωνσταντίνου να αφήσει απείρακτους τους ναούς και βωμούς της παλιάς θρησκείας και να κτίσει νέους; Η ενέργεια του αυτή δείχνει το σεβασμό του απέναντι στα δικαιώματα των ανθρώπων να πιστεύουν ελεύθερα σε όποιον θεό θέλουν (ανεξιθρησκία) Δεν ήθελε να δημιουργήσει διαφορές και συγκρούσεις ανάμεσα στους πολίτες της αυτοκρατορίας του. Το ρωμαϊκό κράτος θα παρέμενε ενωμένο και ισχυρό.

Η πόλη των τυφλών Η πόλη των τυφλών -«Απέναντι από την πόλη των τυφλών να χτίσετε τη νέα σας αποικία». Αυτόν το χρησμό έδωσε η Πυθία στο Βύζαντα, τον αρχηγό των Μεγαρέων αποίκων, που είχε πάει στους Δελφούς να ζητήσει τη συμβουλή του Απόλλωνα. Ξανοίχτηκαν τότε οι Μεγαρείς στο Αιγαίο, μπήκαν στον Ελλήσποντο κι έφτασαν στη Χρυσούπολη της Προποντίδας. Ρώτησαν παντού. Κανείς όμως δεν ήξερε ούτε είχε ακούσει ποτέ για πόλη με τέτοιο όνομα. Απελπισμένος ο Βύζαντας βγήκε από το καράβι του κι ανέβηκε στην κορυφή ενός θαλασσόβραχου. Η ματιά του πέταξε πάνω από τη στενή θάλασσα της Προποντίδας κι αγνάντεψε την αντικρινή στεριά. Ένας όμορφος τόπος ξανοιγόταν μπροστά του. Επτά λόφοι, ο ένας πλάι στον άλλο, κι ανάμεσά τους ένας κόλπος στενόμακρος σαν απάνεμο λιμάνι.

Η Κωνσταντινούπολη χτίστηκε σε εφτά οχυρωμένους από τη στεριά λόφους οι οποίοι κατέβαιναν ομαλά ως τη θάλασσα της Προποντίδας, του Βοσπόρου και του Κεράτιου κόλπου.

Γύρισε τη ματιά του στη Χρυσούπολη και μέτρησε τη διαφορά Γύρισε τη ματιά του στη Χρυσούπολη και μέτρησε τη διαφορά. Τώρα ο χρησμός μιλούσε μέσα του και του έδινε την απάντηση. Τρέχοντας έφτασε στους συντρόφους του: Τελείωσαν τα βάσανά μας, τους φώναξε. Αυτή είναι η πόλη των τυφλών, η Χρυσούπολη! Αυτοί που την έχτισαν εδώ δεν είδαν τον παραδεισένιο τόπο που βρίσκεται αντίκρυ τους, για να χτίσουν εκεί την πόλη τους. Τον άφησαν για μας! Οι Μεγαρείς σήκωσαν πανιά, πέρασαν απέναντι και έχτισαν εκεί την αποικία τους, που, από το όνομα του αρχηγού τους, την ονόμασαν Βυζάντιο. Ήταν άνοιξη του 658 π.Χ.».