Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ελληνορωμαϊκά μνημεία στην Ελλάδα Μαλβίνα Αντωνίου Ε΄1.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ελληνορωμαϊκά μνημεία στην Ελλάδα Μαλβίνα Αντωνίου Ε΄1."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ελληνορωμαϊκά μνημεία στην Ελλάδα Μαλβίνα Αντωνίου Ε΄1

2 Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας Η Ρωμαϊκή Αγορά είναι αρχαιολογικός χώρος στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν η κεντρική αγορά στην αρχαία Αθήνα στους Ρωμαϊκούς χρόνους. Εκεί γινότα το εμπόριο και οι συναθροίσεις. Βρίσκεται βόρεια της Ακρόπολης, στην Πλάκα.Κτίστηκε κατόπιν εντολής του αυτοκράτορα Αύγουστου μεταξύ 19 και 11 π.Χ.. Ανακαλύφθηκε τον 20ό αιώνα και ανασκάφτηκε από τους αρχαιολόγους.

3 Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας

4 Βιβλιοθήκη του Αδριανού Η Βιβλιοθήκη του Αδριανού ήταν μεγάλη βιβλιοθήκη στην αρχαία Αθήνα. Ονομάστηκε έτσι επειδή την ίδρυσε ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Αδριανός. Η βιβλιοθήκη ονομαζόταν και Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το κυρίως κτίριο της βιβλιοθήκης είχε δύο αίθουσες, όπου οι επισκέπτες διάβαζαν, ή παρακολουθούσαν διαλέξεις. Η αίθουσα της βιβλιοθήκης ήταν μάλλλον τριώροφη, ο τρίτος όμως δεν διατηρείται. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στην Αθήνα, κοντά στο Μοναστηράκι, στην Πλάκα βόρεια της Ακρόπολης.

5 Βιβλιοθήκη του Αδριανού

6 Το Ωρολόγιον του Κυρρήστου Με το όνομα Ωρολόγιον του Κυρρήστου καθιερώθηκε να λέγεται αρχαίο μνημείο. Είναι κτίριο που βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες της Ακρόπολης Αθηνών, στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς στην Πλάκα. Το μνημείο αυτό, θεωρείται πως το ανήγειρε ο Ανδρόνικος ο Κύρρηστος. Πρόκειται για οκταγωνικό μαρμάρινο κτίριο.

7 Το Ωρολόγιον του Κυρρήστου

8 Ναός του Άρη Κατασκευάστηκε στο διάστημα 436-432 π.Χ από μάρμαρο και ήταν σχεδόν πανομοιότυπος με άλλους 3 ναούς που κατασκευάστηκαν την ίδια περίοδο. Τον Ναό του Ηφαίστου στην Αγορά της Αθήνας, τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και τον Ναό της Νέμεσης στον Ραμνούντα. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι σχεδιάστηκαν από τον ίδιο, άγνωστο, αρχιτέκτονα. Ο Ναός χτίστηκε αρχικά σε περιοχή εκτός των Αθηνών. Στα χρόνια του αυτοκράτορα Αυγούστου, πιθανόν το 2 μ.Χ., ο Ναός αποσυναρμολογήθηκε πλήρως και μεταφέρθηκε στην Αγορά της Αθήνας όπου ξαναστήθηκε, αυτή τη φορά αφιερωμένος στον Άρη. Η μεταφορά του Ναού σχετίζεται ίσως με την αυτοκρατορική λατρεία της εποχής.

9 Ναός του Άρη

10 Η Βιβλιοθήκη του Πανταίνου Η βιβλιοθήκη του Πανταίνου ήταν κτίριο στην Αρχαία Αθήνα. Βρισκόταν νότια της Στοάς Αττάλου, αριστερά της οδού Παναθηναίων. Την έκτισε ο Αθηναίος φιλόσοφος Τίτος Φλάβιος Πάνταινος ανάμεσα στο 98 και 102 μ.Χ.. Η Βιβλιοθήκη του Πανταίνου σώζεται σήμερα σε πολύ αποσπασματική κατάσταση.

11 Η Βιβλιοθήκη του Πανταίνου

12 Ωδείο Ηρώδου του Αττικού Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού είναι αρχαίο ωδείο της ρωμαϊκής περιόδου, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλαγιά της Ακρόπολης των Αθηνών. Ο χώρος που προοριζόταν για το κοινό είχε 32 σειρές από μαρμάρινες κερκίδες και η χωρητικότητά του ήταν της τάξης των 5000 περίπου θεατών. Όπως και στα θέατρα της ρωμαϊκής εποχής, η ορχήστρα είχε ημικυκλικό σχήμα. Το σκηνικό οικοδόμημα βρισκόταν υπερυψωμένο στο βάθος της σκηνής και είχε τρεις ορόφους, δύο εκ των οποίων διατηρούνται μέχρι σήμερα σε ύψος 28 μέτρων. Το ωδείο ήταν στεγασμένο με ξύλινη οροφή από ξύλο κέδρου.

13 Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

14 Αρχαίο Ωδείο Πάτρας Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας είναι μεγαλοπρεπές κτίσμα ρωμαϊκών χρόνων. Βρίσκεται στα δυτικά του Κάστρου, στην Άνω πόλη δίπλα στο Ρωμαϊκό στάδιο και ανάμεσα στις οδούς Παλιών Πατρών Γερμανού, Σωτηριάδου, Παντοκράτορος και την πλατεία Αγίου Γεωργίου. Το Ωδείο κατασκευάστηκε πιθανότατα στα χρόνια του Αυγούστου. Ήταν παλιότερο από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και βρισκόταν συνεχόμενο της ρωμαϊκής αγοράς της πόλης, ήταν στολισμένο λαμπρά αλλά όχι όπως το Ηρώδειο που το θεωρούσε λαμπρότερο. Στα χρόνια που πέρασαν το Ωδείο έπαθε ζημιές από φυσικές καταστροφές και επιδρομές και επιχωματώθηκε. Σήμερα το Ωδείο είναι επισκέψιμο, ενώ χρησιμοποιείται συχνά για μουσικές εκδηλώσεις.

15 Αρχαίο Ωδείο Πάτρας


Κατέβασμα ppt "Ελληνορωμαϊκά μνημεία στην Ελλάδα Μαλβίνα Αντωνίου Ε΄1."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google