3.5. Ο συνδικαλισμός Που αποβλέπει ο συνδικαλισμός και τι είναι τα εργατικά συνδικάτα; αποβλέπει κοινάεργασιακάσυμφέροντα Ο συνδικαλισμός αποβλέπει στη.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ενότητα Α2 Ο Ρόλος του Τουρισμού στις Πολιτικές Αύξησης της Απασχόλησης και στην Αντιμετώπιση της Ανεργίας Εισηγητές: κκ. Π. Παπαγεωργίου, Ι. Χασσίδ Καθηγητές,
Advertisements

"Δημιουργία Κοινωνικών Επιχειρήσεων με τη χρήση Κοινωνικού Κεφαλαίου"
Κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Κοινωνικές Επιχειρήσεις: Η πρόκληση της εποχής μας Αthens Information Technology Απόστολος.
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ.
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/2005.
ΠΡΑΞΗ: ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ.
Θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης
28. Κοινωνία και κράτος στον Μεσοπόλεμο
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
Δημόσια διαβούλευση Επιχειρησιακού Σχεδίου για τα έτη
 Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα  Ε.Ο.Κ..
Κεφάλαιο 8 Η νέα οικονομία 8.1 Η μετάβαση από την παλιά στη νέα οικονομία. 8.2 Η έννοια και το περιεχόμενο της νέας ψηφιακής οικονομίας. 8.3 Οι κυριότερες.
Ημερίδα:H νεοφιλελεύθερη επίθεση στο Δημόσιο Τομέα,τη Δημόσια Περιουσία και τους Εργαζομένους:η απάντηση της αριστεράς Ενότητα 2 η :Oι επιπτώσεις της νεοφιλελεύθερης.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ AΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Εισαγωγή στο θέμα,για το Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/05.
« Καταπολέμηση των διακρίσεων και της ανεργίας με τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εργαστήρι – Στρατηγικές της Αριστεράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης ως εργαλείο προώθησης του σεβασμού.
Με ποιoύς τρόπους ασκείται η εξουσία; 3.1. Εξουσία και πολιτική εξουσία Εξουσία είναι συνυφασμένη με τις Ανθρώπινες σχέσεις Ανάμεσα σε αυτόν που ασκεί.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Οργάνωση προσώπων και μέσων ειδικού σκοπού. ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΔΙ.Κ.ΚΕ.Μ. Θεσσαλονίκη 9 Ιουλίου 2014 Δημιουργία του ΔΙΚΤΥΟΥ Κοιν.Σ.Επ. Κεν. Μακεδονίας,
Από τους μαθητές της Ε΄ τάξης Ζώη Αραδιπιώτη Άρη Αριστέιδου.
1 Εισαγωγή στη θεωρία των Εργασιακών Σχέσεων Μελέτη των επίσημων και ανεπίσημων σχέσεων μεταξύ μισθωτών, εργοδοτών και κράτους.  Εργαζόμενοι: Οργανωμένα.
Ιστορική Αναδρομή Η Ευρωπαϊκή Ιδέα, δηλαδή η ιδέα μιας κοινής ανθρωπιστικής Ευρώπης, αποτέλεσε όραμα πολλών φιλοσόφων (π.χ. Καντ, Κομένιος, Ουγκώ). Οι.
ΔΗΣ 110 Δημόσιες Σχέσεις ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ 02/02/2015 1
ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & Κοιν.Σ.Επ. Χορμόβα Γιάννα Γενική Γραμματέας Δήμου Καρπενησίου – Κοιν.Σ.Επ. «Ευρυτανική»
ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
2.2 Άσκηση και κατάχρηση δικαιώματος  Συνισταμένη όλων των δικαιωμάτων είναι το δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου.  Το.
Αρχές οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων 1.3 Η Επιχείρηση ως Κοινωνική Οργάνωση.
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
Το κίνημα στο Γουδί και ο Ελευθέριος Βενιζέλος
Δικαιώματα Χριστίνα Πανταζάκου.
ΜΑΘΗΜΑ 4ο (Κοινωνικές ομάδες)
Κοινωνική Πολιτική  Εξασφάλιση συνέχειας παροχών κ΄ προάσπιση θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων (συντάξεις, δημόσια υγεία / παιδεία, εισοδήματα, προστασία.
Μάθημα: Κοινωνιολογία του Τουρισμού
Οι Εργασιακές Σχέσεις Οι εργασιακές σχέσεις αναφέρονται κυρίως στις σχέσεις εργασίας ανάμεσα στους μισθωτούς και τους εργοδότες. Οι μισθωτοί είναι οι εργαζόμενοι.
Τι ονομάζεται «κοινή γνώμη» και ποιο το κύριο χαρακτηριστικό της; 3.6 Κοινή γνώμη και Ομάδες πίεσης /συμφερόντων Τι ονομάζεται «κοινή γνώμη» και ποιο το.
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Π.Δ.Μ) Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε) Μάθημα: Εκπαιδευτική Πολιτική Διδάσκουσα: κ. Σ. Ηλιάδου – Τάχου.
Μορφές διακυβέρνησης Αριστοτέλης – αριθμητικό κριτήριο : Μοναρχία, Αριστοκρατία, Πολιτεία (τυραννία, ολιγαρχία, δημοκρατία). Μοντεσκιέ –κριτήριο είναι.
ΚΡΑΤΟΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΚΡΑΤΟΣ: ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  Γεωγραφικός χώρος  Ξηρά  Θάλασσα  Αέρας  Πληθυσμός  Κυριαρχία  Εσωτερική  Εξωτερική  Διεθνής.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ. Αποτελεί το πιο σημαντικό παράγοντα για την ύπαρξη και ευημερία μια τουριστικής- επισιτιστικής επιχ/σης.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΛΙΑΔΟΥ – ΤΑΧΟΥ ΣΟΦΙΑ «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.
ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Πολίτευμα είναι ο τρόπος οργάνωσης και άσκησης της κρατικής εξουσίας.
Μακροοικονομία Διάλεξη 6. Ανεργία Τριβής: (βραχυχρόνια) είναι το ελάχιστο επίπεδο ανεργίας σε μια οικονομία. Η ανεργία που οφείλεται στο χρόνο που είναι.
Από τον Ελληνο- τουρκικό Πόλεμο του 1897 στον Μακεδονικό Αγώνα 1897 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1904 – 1908 Μακεδονικός Αγώνας 1905 Επανάσταση Θερίσου 1908.
Κοινωνικό Ζήτημα
Ηλίας Νικολούλης Πειραιάς25/02/2013
2. Σκοπός της ΕΕ Ειρήνη, αξίες, ευημερία.
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ arsisathina.
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Εκπαιδευτική διοίκηση και καινοτομία
Κοινωνικά Δικαιώματα.
ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Η περίπτωση της Γερμανίας
Το κίνημα στο Γουδί (1909) Μπιλίτος Θωμάς.
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
Γενική Θεώρηση των πολιτικών της ΕΕ: Κοινωνική αγορά;
Κοινωνική Έρευνα.
Best practices - Benchmarking
Διαπολιτισμική Προσέγγιση και Παγκοσμιοποίηση
Η Ευρωπαϊκή στρατηγική για την εκπαίδευση
Εγώ ,ο άλλος, ο διαφορετικός … Ζούμε μαζί
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

3.5. Ο συνδικαλισμός Που αποβλέπει ο συνδικαλισμός και τι είναι τα εργατικά συνδικάτα; αποβλέπει κοινάεργασιακάσυμφέροντα Ο συνδικαλισμός αποβλέπει στη συνένωση προσώπων που ασκούν το ίδιο επάγγελμα, προκειμένου να προασπίσουν τα κοινά εργασιακά τους συμφέροντα. ενώσειςεργαζομένων συνδικάτα Οι ενώσεις εργαζομένων στους εργασιακούς χώρους της βιομηχανίας, των υπηρεσιών της αγροτικής οικονομίας και αλλού ονομάζονται συνδικάτα.

3.5. Ο συνδικαλισμός Πως συνδέεται ο συνδικαλισμός με το λεγόμενο κοινωνικό ζήτημα; αρχές 18ουαιώνα Το συνδικαλιστικό κίνημα ξεκίνησε στις αρχές του 18ου αιώνα στην Αγγλία, τη Γαλλία και τις Η.Π.Α. βιομηχανίες όλονεργαζόμενο πληθυσμό Εμφανίστηκε, κυρίως, στις μεγάλες βιομηχανίες και σταδιακά, επεκτάθηκε σε όλον τον εργαζόμενο πληθυσμό. εργατικοί κατοχύρωσανδικαίωμα δίκαιη κοινωνίακαλύτεροαύριο Οι σκληροί εργατικοί αγώνες την περίοδο αυτή κατοχύρωσαν το δικαίωμα στην εργασία και άντλησαν έμπνευση από το όραμα για μια πιο δίκαιη κοινωνία, ένα καλύτερο αύριο.

3.5. Ο συνδικαλισμός Πως συνδέεται ο συνδικαλισμός με το λεγόμενο κοινωνικό ζήτημα; κοινωνικού ζητήματος. Τον 19ο αιώνα το συνδικαλιστικό κίνημα συνδέθηκε με τη δημιουργία του λεγόμενου κοινωνικού ζητήματος. κοινωνικής εξαθλίωσης μεγάλου μέρους του πληθυσμού, Πρόκειται για το ζήτημα της κοινωνικής εξαθλίωσης μεγάλου μέρους του πληθυσμού, που είχε ως αποτέλεσμα την οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων κατά της οικονομικής τους εκμετάλλευσης.

3.5. Ο συνδικαλισμός Πως συνδέεται ο συνδικαλισμός με το λεγόμενο κοινωνικό ζήτημα; πίεση κοινωνικώναγώνωνσυνδικαλιστικού Από τα τέλη του 19ου αιώνα, υπό την πίεση των κοινωνικών αγώνων και του συνδικαλιστικού κινήματος, το κράτος υιοθέτησε βασικά αιτήματα των εργαζομένων: Βελτίωση των συνθηκών εργασίας, Μείωση του ωραρίου εργασίας, Πρόνοια σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, ασθένειας, γήρατος κτλ. κοινωνική ισορροπία «κοινωνικό ζήτημα». Έτσι, επιτεύχθηκε κοινωνική ισορροπία και δόθηκε εν μέρει λύση στο λεγόμενο «κοινωνικό ζήτημα».

3.5. Ο συνδικαλισμός Ποια η συμβολή του συνδικαλιστικού κινήματος στην κατοχύρωση της συνδικαλιστικής ελευθερίας; κοινωνικές αξίεςσυλλογικότηταςαλληλεγγύης αποτέλεσαν στοιχεία κοινωνικής συνοχής. Σε όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα οι κοινωνικές αξίες της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, που εξέφρασε το συνδικαλιστικό κίνημα, αποτέλεσαν στοιχεία κοινωνικής συνοχής. αλματώδης αύξηση των εργατικών ανάπτυξη του συνδικαλισμού Στην Ελλάδα, στις αρχές του 20ου αιώνα, παρατηρήθηκε αλματώδης αύξηση των εργατικών σωματείων και ανάπτυξη του συνδικαλισμού με σκοπό την προώθηση εργατικών διεκδικήσεων.

3.5. Ο συνδικαλισμός Ποια η συμβολή του συνδικαλιστικού κινήματος στην κατοχύρωση της συνδικαλιστικής ελευθερίας; αγώνων συνταγματικήκατοχύρωσητου δικαιώματος της απεργίας Αποτέλεσμα των αγώνων του συνδικαλιστικού κινήματος ήταν και η συνταγματική κατοχύρωση της συνδικαλιστικής ελευθερίας του δικαιώματος της απεργίας. (άρθρο 23 Σ.) περιλαμβάνει: Η συνδικαλιστική ελευθερία περιλαμβάνει: ελευθερία ίδρυσηςδικαίωμα αποχήςαποχώρησης α) Την ελευθερία ίδρυσης συνδικαλιστικής οργάνωσης και το δικαίωμα αποχής ή αποχώρησης από αυτή. αυτονομίακαταστατικόεκλέγουν οργανώνουν β) Την εσωτερική αυτονομία των συνδικάτων (έχουν καταστατικό, εκλέγουν αντιπροσώπους, οργανώνουν προγράμματα δράσης). προστασίατωνσυνδικαλιστικών απόλυσής γ) Την αυξημένη προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών σε περίπτωση απόλυσής τους από τον εργοδότη.

3.5. Ο συνδικαλισμός Ποιες οι νέες προκλήσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα και πως αυτό τα αντιμετωπίζει; νέαπροβλήματανέεςπροκλήσεις Σήμερα, λόγω της διεθνοποίησης των επιχειρήσεων και της παραγωγής, το συνδικαλιστικό κίνημα αντιμετωπίζει νέα προβλήματα και νέες προκλήσεις. δεν περιορίζεται μόνο τωνόρων άλλουείδουςπροβλήματα περιθωριοποίησηαποκλεισμόρατσισμό διακρίσειςάνιση πρόσβασηηλεκτρονική γνώση Το «κοινωνικό ζήτημα» δεν περιορίζεται μόνο στη διαπραγμάτευση των όρων της μισθωτής εργασίας, αλλά διευρύνεται και με άλλου είδους προβλήματα (π.χ. περιθωριοποίηση, αποκλεισμό, ρατσισμό, διακρίσεις, άνιση πρόσβαση στην «ηλεκτρονική γνώση» κτλ.). εναλλακτικές μορφές απασχόλησης Επιπλέον, στις λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες διαμορφώνονται εναλλακτικές μορφές απασχόλησης (ημιαπασχόληση, τηλεργασία κτλ.), οι οποίες δημιουργούν νέες προκλήσεις για την οργανωμένη συνδικαλιστική δράση.

3.5. Ο συνδικαλισμός Ποιες οι νέες προκλήσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα και πως αυτό τα αντιμετωπίζει; επανασυνδέσει Το συνδικαλιστικό κίνημα σήμερα αγωνίζεται να βρει νέους τρόπους δραστηριοποίησής του και να επανασυνδέσει την ανταγωνιστικότητα της παγκόσμιας οικονομίας με την κοινωνική δικαιοσύνη. Προσπαθείχαράξει καταπολεμήσει μειωμένης Προσπαθεί όχι μόνο να χαράξει νέες πολιτικές αλλά και να καταπολεμήσει την τάση της πολιτικής απάθειας και της μειωμένης συμμετοχής των πολιτών στα συνδικαλιστικά δρώμενα.

3.5. Ο συνδικαλισμός Ποιες οι νέες προκλήσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα και πως αυτό τα αντιμετωπίζει; προτείνεται Προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες προτείνεται, μεταξύ άλλων: Η ανάπτυξη της συνδικαλιστικής εκπαίδευσης, ώστε τα στελέχη των εργατικών σωματείων να λειτουργούν αποτελεσματικά στο εθνικό και διεθνές παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. αποτρέπεται η οικειοποίηση Είναι επίσης απαραίτητη, η ανεξαρτητοποίηση της συνδικαλιστικής από την κομματική δράση. Έτσι, θα αποτρέπεται η οικειοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων από κόμματα ή η χρησιμοποίηση του συνδικαλισμού για κομματική / πολιτική αναρρίχηση.