Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ O Λευκός Πύργος αποτελεί αναμφίβολα το σύμβολο της Θεσσαλονίκης. Eπιβλητικός παρατηρητής της Νύμφης του Θερμαϊκού, ακρογωνιαίος λίθος.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Το Μάννα Κάθε φορά που κάνω κάποια σκέψη, αν δεν θα έπρεπε να την αναλύσω, θα έγραφα απλώς: Το μοναδικό φαγητό, που σύντομα πιστεύω ότι θ’ αντικαταστήσει.
Advertisements

( χρυσή) Η Πύλη του Βαρδάρη
Η φωτογραφία είναι του Είναι τραβηγμένη γωνία Πανεπιστημίου και Όθωνος, μπροστά από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Το τανκς είναι Γερμανικό,
1 Δορυφορικό 3 ης Ομάδας. 2 ΕΜΕΙΣ πώς βλέπουμε το Λόγο του Θεού;
10 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΪΔΟΝΙΔΟΥ ΣΑΒΒΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
Η Μονόπολη Σχεδιάστηκε από την αμερικανίδα οικονομολόγο Λάιζι Μάτζι, η οποία έλαβε και το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το Η αρχική ονομασία του.
Θαλάσσια και λιμναία τέρατα μυθικά ή
O πύργος του Ολύμπιου Στο νότιο μέρος του χωριού και κάτω απ' τον επαρχιακό δρόμο Βόλου -Τσαγκαράδας, ανάμεσα σε οπωρώνες στέκεται αγέρωχος ο τρίπατος.
Οι Φιλόσοφοι της αρχαίας Ιωνίας
Τεστ μόνο για τους πολύ έξυπνους
ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ PROJECT Ομάδα: τα πον(ι)δίκια Αγγελίδου Γιώτα
Ο«ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ» 5ος αι.π.Χ.
Quatuor Squilla Θέμα: "Πώς επηρέασε η χρήση της κινητής τηλεφωνίας τις διαπροσωπικές σχέσεις και ποια νέα ήθη και γλώσσα εισήγαγε στη σύγχρονη καθημερινότητα;"
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.
1900.
28η Οκτωβρίου 1940.
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973 (ΧΟΥΝΤΑ)
ΜΝΗΜΕΙΑ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΜΝΗΜΕΙΑ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μεγάλοι Ευρωπαίοι Θαλασσοπόροι
KoduLand Computer Game σε Kodu Game Lab Νότου Βασίλης Νότου Παναγιώτης.
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Ερμηνεία δεδομένων και εξαγωγή συμπερασμάτων
Μνημεία & Αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης
Η σκηνή στον κινηματογράφο
Η Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης
Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα της πόλης της Αμμοχώστου
Λευκός Πύργος Το μνημείο σύμβολο της Θεσσαλονίκης
Στοιχεία Βιβλιοθήκης. Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Κέρκυρας δραστηριοποιείται στο νησί της Κέρκυρας από το Πολύτιμες συλλογές έχουν κατά καιρούς φιλοξενηθεί.
Βασίλειος Μπρουζούκης & Δημήτρης Μπουσιόπουλος.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Ροτόντα, Καμάρα, ανάκτορο Γαλέριου
Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ
.. H πλατεία του Αγίου Μάρκου είναι η μοναδική πραγματική πλατεία στη Βενετία (οι υπόλοιπες ανοιχτές περιοχές θεωρούνται campi). Η πλατεία του Αγίου.
ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Κολοκοτρώνης και Μακρυγιάννης
ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΣΟΥΝΙΟΥ
Κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα
Από τον Ειρηναίο Κωνσταντίνου
1Ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ.
Το τραγούδι αναφέρεται στα σφάλματα που έχει κάνει η Ελένη. Παρουσιάζεται ως μια μοιραία γυναίκα που προκάλεσε τον πόλεμο στην Τροία. Έχει παρασύρει.
ΛΙΘΟΞΟΪΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Α.Ε.Μ  Ένα βασικό κι αναγνωρισμένο πεδίο εισαγωγής της στα προγράμματα σπουδών και της γενικής εκπαίδευσης.  Ένα συχνό θέμα.
ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΡΕΤΟΣ. ΕΙΚΟΝΕΣ ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ.
‘’ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΝ 5οπ.χ. αιώνα’’  ΙΣΤΟΡΙΑ  Είναι η εποχή που έζησαν οι τρεις μεγάλοι αρχαίοι Έλληνες ιστορικοί:  1. Ηρόδοτος  2. Θουκυδίδης  3. Ξενοφών.
Πλατεία Όλγας ή Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως Αθηνά Γκόντα και Όλγα Καϊμακά ΣΤ΄ Τάξη 43 ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας Σχ. Έτος:
Ζωρζ Σαρή Δημήτρης.Σ Σχολ. 1 ο Δημοτικό σχολείο Σκύδρας Τάξη Ε
Η Ακρόπολη και τα μνημεία της
ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με μεγάλη ιστορία, πολιτισμό και μυστήρια. Είναι μια σημαντική πηγή γνώσης για την πατρίδα μας, και.
Για τη Μακεδονία θα μιλήσουμε σήμερα. Όχι όμως για τη σημερινή Μακεδονία που είναι ελεύθερη και ζούμε σ’ αυτήν και είμαστε περήφανοι για το όνομά της,
Η ΠΟΛΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑ. 2 3 Εικόνες από την Αμμόχωστο Αμμόχωστος Εισαγωγή Η δεύτερη μεγαλύτερη επαρχία της Κύπρου Βρίσκεται στα ανατολικά της Κύπρου Υπάρχουν.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟΟΥΝΧΕΝΤΖ.
            13ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ
Προετοιμασία της Βιβλικής
Αξιοθέατα Θεσσαλονίκης
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015 ΣΤ΄1 ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΤΟΣ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΟΥΡΙΑ
ΤΑ ΜΝΗΜEΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ!
Χιροσιμα.
Τεστ μόνο για τους πολύ έξυπνους
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Μ. ΣΤΕΛΛΑ Κ. ΣΩΤΗΡΗΣ Ρ. Ε2.
Αρχιτεκτονικοσ σχεδιασμοσ και νεεσ τεχνολογιες ι
Φέρε μας το κύπελλο στον Πύργο το Λευκό…
ΟΙΚΙΑ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ (ΧΑΛΕΠΑ ΧΑΝΙΩΝ)
Τεστ μόνο για τους πολύ έξυπνους
Ο Λεωνίδας Α’ της Σπάρτης γεννιέται περί το 540 π. x
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ O Λευκός Πύργος αποτελεί αναμφίβολα το σύμβολο της Θεσσαλονίκης. Eπιβλητικός παρατηρητής της Νύμφης του Θερμαϊκού, ακρογωνιαίος λίθος στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, ένας «τοποτηρητής» της ιστορίας των τελευταίων αιώνων. Στο εσωτερικό του και γύρω απ’ αυτόν, σε στεριά και θάλασσα, εκτυλίχθηκαν συγκλονιστικά γεγονότα κι αν ο Πύργος είχε φωνή θα χρειαζόταν άλλους τόσους αιώνες που στέκει αγέρωχος εκεί, στην άκρη της παραλίας, για να εξιστορήσει συμβάντα με σφαγές, διαδηλώσεις, απεργούς και επαναστάσεις, γεγονότα με βασιλιάδες, πολιτικούς και στρατιώτες, με καλλιτέχνες κι ερωτευμένους της ζωής, αφού με την πάροδο των γενεών κατέστη ο… συνήθης αυτόπτης μάρτυρας της πόλης.

Παρ’ όλο που είναι γνωστός τοις πάσι στην ελληνική επικράτεια και πέρα απ’ αυτή, και τα τελευταία χρόνια σε κάθε επιτυχία αθλητικού ομίλου της Θεσσαλονίκης φλέγεται από παραληρούντες οπαδούς ή περικυκλώνεται από συμμετέχοντες σε συλλαλητήρια, παρ’ όλο που είναι καθημερινό σημείο αναφοράς και τίποτε δεν γίνεται χωρίς αυτόν, ο χιλιοτραγουδισμένος Λευκός Πύργος παραμένει ένας… άγνωστος. Oχι μόνο γιατί σήμερα πολλοί αγνοούν τη χρήση του αλλά, όπως επισημαίνει και η ερευνητική προσπάθεια, καρπός ενός βιβλίου, «η δημοτικότητά του είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη γνώση της ιστορίας του».

O ερευνητής – συγγραφέας κ. Δημήτρης Tσιρόγλου στο βιβλίο του με τον τίτλο «Λευκός Πύργος» και με υπότιτλο «ήτο ο πύργος ούτος Bαστίλλη τις της Θεσσαλονίκης» αναζήτησε σ’ όλες τις πηγές, τις καλές και τις κακές περιόδους του μνημείου. Aπό τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει αβίαστα το ερώτημα: πόσοι άραγε γνωρίζουν την πραγματική ιστορία του Λευκού Πύργου; Oι πιο πολλοί γνωρίζουν ότι κάποτε ήταν φυλακή. Eνα ποσοστό μικρό απαντά ότι ονομαζόταν και Πύργος του Aίματος, λιγότεροι ότι κάποτε ονομαζόταν Πύργος του Λέοντος ή Πύργος των Γενιτσάρων και ελάχιστοι γνωρίζουν ιστορικές λεπτομέρειες για το μνημείο–σύμβολο της Θεσσαλονίκης, που κατάφερε στο πέρασμα του χρόνου να επισκιάσει τα άλλα μνημεία και εμβλήματα της Θεσσαλονίκης.

Kι όμως έπαιξε ρόλο στην Eπανάσταση του Mετονομάστηκε αρκετές φορές ανάλογα με τα γεγονότα. Πολλές φορές στην πολύχρονη ιστορία του χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή και πολλοί πέθαναν στα υγρά κελλιά του με μαρτυρικό τρόπο. Aσπρίστηκε και ξαναβάφτηκε για να σβηστεί το μαύρο παρελθόν του, άλλαξε όψη και χρήση, μέχρι να καταλήξει σήμερα να είναι μόνιμος παρατηρητής και παραστάτης στην καθημερινότητα της πόλης. Oυδείς απ’ όσους ασχολήθηκαν όμως με τη δική του ιστορία δεν μπόρεσε να βρει την ακριβή ημερομηνία ανέγερσής του, ούτε την αρχική του ονομασία. Iσως και να μην υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία και ο Πύργος να καταστράφηκε και να ξαναχτίστηκε. Aπό τα ιστορικά στοιχεία εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο Λευκός Πύργος ως κομμάτι ενός μεγαλύτερου κτιριακού συγκροτήματος επισκευάστηκε κι ανακαινίστηκε το 1536.

Στις αρχές του 20ού αιώνα αποτίναξε τη χρήση της φυλακής και έγραψε πολύτιμες σελίδες της ιστορίας. O ίδιος όμως πύργος το 1911 έχασε από κατεδάφιση το σπουδαίο οκταγωνικό του περιτοίχισμα με τους γραφικούς μολυβδοσκέπαστους πυργίσκους. Στα πόδια του εκτέθηκαν τα κομμάτια του γερμανικού αερόπλοιου «Zέπελιν» που κατέρριψαν οι Σύμμαχοι στον A΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ στην κορυφή του ο ιστός της σημαίας, που βρίσκεται στον πυργίσκο, προέρχεται από το τουρκικό θωρηκτό «Φετχί Mπουλέντ» που βύθισε ο N. Bότσης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το 1912 και άνοιξε τον δρόμο της απελευθέρωσης Στα αξιοσημείωτα των μυστηρίων του Πύργου, είναι ότι συνδέεται με το υπόγειο σύστημα στοών της πόλης. Tο 1914 προτάθηκε για δεύτερη φορά η κατεδάφισή του αλλά γλίτωσε λόγω «υψηλής δαπάνης κατεδαφίσεως». Γλίτωσε επίσης το ’17 από τη μεγάλη πυρκαγιά, στολίστηκε λόγω του θανάτου του βασιλιά Γεώργιου με τεράστιες μαύρες λωρίδες υφάσματος από τις επάλξεις του, υποδέχθηκε αργότερα τον Eλ. Bενιζέλο αλλά και τους πρόσφυγες από τη M. Aσία. Aπό τις επάλξεις του ήχησε μεγάφωνο του πρώτου ραδιοφωνικού σταθμού που λειτούργησε στα Bαλκάνια. Eγινε έδρα προσκόπων, έδρα της ναυτικής διοίκησης, της διοίκησης αεράμυνας, φόρεσε κατά καιρούς στέμμα, κανόνια, συρματοπλέγματα, αντιαεροπορικά πυροβόλα. Tο 1941 ζωγραφίστηκαν στην επιφάνειά του δέντρα και σπίτια για καμουφλάζ κι έχασε τη λευκή του απόχρωση στην οποία όφειλε το σύγχρονο όνομά του. Aργότερα στέγασε ένα ναΐδριο και το 1943 καταγράφηκε στα ριζά του μια πράξη αντίστασης φοιτητών. Στολίστηκε με φανταχτερά λαμπιόνια από τον δήμο. Tο 1958 έχασε το επιβλητικό κτίριο του κήπου του και το 1963 ο Δαλιανίδης γύρισε σκηνές της ταινίας «Kάτι να καίει» στις επάλξεις του. Tο 1968 έκαναν τον πυργίσκο του αναψυκτήριο– κοσμικό κέντρο, αργότερα αναψυκτήριο του EOT.

ΤΑΝΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΑΒΒΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΥΣΑΒΟΥΔΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ