ΕΝΟΤΗΤΑ 6 ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΥΘΥΝΤΗΣ Α’
ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Με το τέλος του μαθήματος ο μαθητής θα είναι ικανός να: Αναφέρει και να εξηγεί τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται σχολαστικά από όσους έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα Αναφέρει τα χαρακτηριστικά κατάλληλης στολής
ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΜΑΓΕΙΡΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΟΚΟΜΟΥΣ Σώμα- Τακτικό πλύσιμο και καθαριότητα του σώματος Αποφυγή κοσμημάτων σε ώρα εργασίας Κάλυψη πληγών σε ώρα εργασίας Χέρια πρέπει να πλένονται - Πριν τα άτομα εισέλθουν στο χώρο επεξεργασίας τροφίμων Μετά από επαφή των χεριών με ωμά κρέατα Μετά από τη χρήση τουαλέτας Μετά από κάπνισμα και φτάρνισμα Μετά από επαφή με σκυβαλοδοχεία
ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΜΑΓΕΙΡΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΟΚΟΜΟΥΣ Πρόσωπο και κεφάλι- να αποφεύγεται το βήξιμό και φτάρνισμα πάνω από τρόφιμα να αποφεύγεται το άγγιγμα σε μέρη του σώματος και πλύσιμο στόματος να γίνεται τακτικά να αποφεύγεται το χτένισμα στους χώρους εργασίας να διατηρούνται τα μαλλιά κοντά και περιποιημένα Κάπνισμα- απαγορεύεται αυστηρώς σε χώρους επεξεργασίας τροφίμων να αποφεύγεται το κάπνισμα σε χώρους που ετοιμάζονται τρόφιμα μετά το κάπνισμα [σε χώρους που επιτρέπεται] να πλένονται τα χέρια Πιστοποιητικό υγείας- πρέπει να εξασφαλίζεται για τους χειριστές τροφίμων ανά εξάμηνο μετά από εξέτασης τους από ιατρικό λειτουργό
ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Προστατεύει από κίνδυνο μόλυνσης Προστατεύει το σώμα από εγκαύματα και πιτσιλίσματα Προστατεύει από τη ψηλή θερμοκρασία της κουζίνα.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ Είναι ελαφριά και άνετη [νοιώθει άνετα το προσωπικό] Να είναι ανθεκτική στο συχνό πλύσιμο Να έχει το κατάλληλο χρώμα [άσπρο πουκάμισο για να φαίνονται οι λεκέδες και να αλλάζει αμέσως] Να είναι απορροφητική για το ιδρώτα Να είναι προστατευτική ιδιαίτερα για τους μαγείρους