Χιτλερική νεολαία 1932-1945.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
«Πρόγραμμα Αναμόρφωσης Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών Γ.Π.Α.» Σεμινάριο Επιμόρφωσης Διδακτικού Προσωπικού Οι τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών.
Advertisements

Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση Απριλίου ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.
Όταν περνούν οι …. Γερμανοί!!!
ή παράθυρο στη ζωή και μοχλός Επανένταξης ;
28. Κοινωνία και κράτος στον Μεσοπόλεμο
Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν
ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου Πέμπτη
Εισαγωγή στο περιβάλλον της Scratch (Συνομιλία με φιγούρες )
«Γκουέρνικα» Μια εικαστική καταγγελία για τη βαρβαρότητα του πολέμου
Πριν πάνω από 60 χρόνια, μια βάρβαρη πρακτική εξόντωσης ανθρώπων, υπήρξε ένα από τα περισσότερο τεκμηριωμένα ιστορικά γεγονότα...
A ARTE DE VIVER JUNTO Η τέχνη της συμβίωσης Automatic.
Η θέση της γυναίκας στην Ινδία
Γνωριμία με τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή
Αντανάκλαση Συναισθήματος
Άτυπη ομάδα νέων Καισαριανής
Η ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΑΤΖΗΠΛΑΤΩΝ Α4 1ΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Ν
ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ !!! Ο Στρατηγός DWIGHT D. EISENHOWER είχε δίκιο όταν διέταξε να τραβήξουν όσα φιλμ και φωτογραφίες μπορούσαν.
Συνεντευξη απο τη γιαγια μου για την παιδικη της ηλικια
Δόμηση και αποδόμηση κειμένων εκπαιδευτικής πολιτικής
Συνέντευξη από τη μητέρα μου Στέφανος Ν. Β1΄ Σχολικό έτος
Το καλοκαίρι που πέρασε
Η ελευθερία στο σχολείο γίνεται πραγματικότητα
1ο ΓΕΛ Μεγάρων Ερευνητική Εργασία στο «Χάσμα Γενεών» με θέμα «Χάσμα Γενεών και ο Θεσμός της Οικογένειας» Ομάδα «Green Day» Βαρθολομαίος Γιάννης Ζαχαρόπουλος.
Κεφάλαιο Γ΄ Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και οι άμεσες επιπτώσεις του Οι ανταγωνισμοί των Μεγάλων Δυνάμεων ( )
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ!!!
28 Οκτωβρίου 1940: Μια ιστορική εθνική επέτειος που, κάθε χρόνο, γιορτάζεται με κάθε επισημότητα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος.
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Θ. Ε 4: Μαρτυρία και προσφορά της πίστης στον σύγχρονο κόσμο Φώτης Έξαρχος Γ΄
Εγκλήματα Πολέμου Μαρτυρίες 40 ανθρώπων για βασανιστήρια Σκληρά βασανιστήρια σε ιρακινές φυλακές καταγγέλλει το παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε.
Βιβλιοπαρουσίαση Άντρεα Σπύρου Ε’1.
Επιμορφωτική Ημερίδα Καθηγητών κλάδου ΠΕ04 Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011 Εισηγητής Σωκράτης Τουμπεκτσής Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών.
Αλέξανδρος Σμορέλ Κυριακίδης Κυριάκος. Ποιος είναι ο άγιος Μάρτυς Σμορέλ Ο Άγιος Μάρτυς Αλέξανδρος Σμορέλ (Αλέξανδρος του Μονάχου) ήταν ένας φοιτητής.
Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 Η Ελλάδα πολεμά τον φασισμό.
Πόσο Ελεύθερες είναι οι Προσωπικές Επιλογές μας
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ- ΠΤΕΑ
Αντιλήψεις Γονέων για τη Σχολική Φοίτηση των Διδύμων
Εργασία Λογοτεχνίας “Η γυναίκα στην σύγχρονη εποχή” Από τους μαθητές:
DAF Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γερμανικά ως Ξένη Γλώσσα Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» Αθήνα 13 Μαρτίου Μαρτίου.
«Η ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ Μάριος Κουκουνάρας - Λιάγκης Λέκτορας Διδακτικής των Θρησκευτικών Μάθημα 6 Το εκπαιδευτικό έργο και οι γενικές όψεις και συνθήκες της εκπαίδευσης.
Χορός: Μια πρώτη εννοιολογική προσέγγιση Φιλίππου Φίλιππος Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ, ΔΠΘ
Α΄ΤΑΞΗΒ΄ΤΑΞΗΓ΄ΤΑΞΗ Κοινού Κορμού3119 Προσανατολισμού /Εμβάθυνσης 416 Σύνολο35.
Γεννήθηκε στις, 12 Ιουνίου του 1969 στην Φρανκφούρτη - Φεβρουάριος ή Μάρτιος 1945 Μπέργκεν - Μπέλζεν. Ήταν Γερμανίδα Εβραιοπούλα που έγραψε ένα ημερολόγιο.
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
Εκπαιδευτική εκδρομή Στ΄ τάξης του 3 ου Δημοτικού Σχολείου Τήνου Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς όλα τα παιδιά της τάξης ονειρευόμασταν την εκπαιδευτική.
Το ψέμα Ζωρζ Σαρή Μπουσμαλή Ξανθή Α’ Γυμνασίου Σχ. Έτος
Για τη Μακεδονία θα μιλήσουμε σήμερα. Όχι όμως για τη σημερινή Μακεδονία που είναι ελεύθερη και ζούμε σ’ αυτήν και είμαστε περήφανοι για το όνομά της,
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ.
Πηνελόπη Δέλτα – Πρώτες Ενθυμήσεις
Ενότητα 2_1 Απόρριψη και στασιμότητα στο δημοτικό σχολείο
Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Μάθημα: Ο εθνοτικός «άλλος» στη σύγχρονη Ελλάδα Θέμα: Φιλιππινέζες μετανάστριες και η εκκρεμότητα.
Η γλώσσα δεν είναι αθώα. Σπάει κόκκαλα. Ενίοτε και προκαταλήψεις.
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Μάθημα 6
Παρουσίαση στο μάθημα «Διγλωσσία και εκπαίδευση»
Άξονες Συνέντευξης.
ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΡΩΝ
Κεφάλαιο 1ο Θεωρητική Θεμελίωση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εθισμός σε αυτά
Εκπαιδευτικό Σεμινάριο
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
5o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΜΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ Βασίλης Κ. Λευτέρης Μ . Γκόρικ Χ.
Ο ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Ψυχολογίας
«Η Ιστορία του Ναζισμού» Ομάδα: Κάλια
Πριν πάνω από 60 χρόνια, μια βάρβαρη πρακτική εξόντωσης ανθρώπων, υπήρξε ένα από τα περισσότερο τεκμηριωμένα ιστορικά γεγονότα...
ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ- ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Χιτλερική νεολαία 1932-1945

  Το θεατρικό μονόπρακτο «Ο Σπιούνος «αποτελεί μια από τις 24 σκηνές –καταγγελία του ναζιστικού καθεστώτος που έγραψε ο Μπέρτολτ Μπρέχτ εξόριστος ,ανάμεσα στο 1935 και 1939, πριν ακόμα αποκαλυφθεί όλη η φρίκη του ναζισμού. Ο Μπρεχτ δραματοποιεί πραγματικά γεγονότα σε μια σειρά από αυτόνομες σκηνές παρουσιάζοντας τον τρόμο στην πρωτόγονη μορφή του. Ο άνθρωπος πιασμένος στο δίχτυ του τρόμου δεν γίνεται μόνο θύμα του αλλά και φορέας του. Πέφτει σ’ αναρίθμητες αντιφάσεις, αλλοτριώνεται ,αποδέχεται και διαιωνίζει αυτή την αλλοτρίωση. Η συνειδητοποίηση αυτών των αντιφάσεων είναι για τον Μπρεχτ η αρχή της απελευθέρωσης του. Αφότου ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία, καταργήθηκαν όλα τα άλλα κινήματα της νεολαίας και ως εκ τούτου, η οργάνωση της Χιτλερικής Νεολαίας μεγάλωσε γρήγορα. Το 1936, ο αριθμός των μελών ανήλθε σε 4 εκατομμύρια διότι πλέον η εγγραφή ήταν υποχρεωτική. Στους κανονισμούς της λειτουργίας της αναφερόταν ρητά ότι αν ο γονέας είχε αντίρρηση θα έπρεπε να καταγγελθεί, ίσως και από το ίδιο το παιδί .Η ποινή για τον γονέα ήταν πρόστιμο ή φυλάκιση ή και τα δύο. Προς τον έξω κόσμο, η νεολαία του Χίτλερ φαινόταν να προσωποποιεί την γερμανική πειθαρχία. Στην πραγματικότητα, αυτή η εικόνα ήταν μακριά από την ακρίβεια.. Στα σχολεία εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν ότι τα αγόρια και τα κορίτσια ήταν τόσο κουρασμένα από τιςκαθημερινές συνεδριάσεις κάθε βράδυτης , που δεν μπορούσαν να μείνουν ξύπνιοι την επόμενη μέρα στο σχολείο. Σκοπός της εκπαίδευσης αυτής ήταν οι αυριανοί «καθαροί γερμανοί»να είναι όχι μορφωμένοι αλλά πειθήνια όργανα και καλά οργανωμένοι ως στρατιώτες. Τα κορίτσια είχαν ένα διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών , δεδομένου ότι έπρεπε να προετοιμαστούν για ένα μόνο και πολύ σαφή ρόλο.. Αυτός ο ρόλος ήταν ότι θα πρέπει να είναι καλές μητέρες ανατρέφουν τα παιδιά στο σπίτι τους συζύγους τους, ενώ εργαζόταν. Τελικά η εκπαίδευση η ίδια ήταν ένα μέσο προπαγάνδας. Οι εκπαιδευτικοί ήταν υποχρεωμένοινα γραφτούν ως μέλη του κόματος, να παρακολουθούν σεμινάρια επιμόρφωσης . Όλοι τους οι έπρεπε να είναι προσεκτικοί σχετικά με το τι θα πούν και τα παιδιά είχαν ενθαρρυνθεί να ενημερώνουν τις αρχές εάν ένας καθηγητής είπε κάτι που δεν ταιριάζει με το πρόγραμμα σπουδών των Ναζί για τα σχολεία. Θέματα που υπέστη μια σημαντική αλλαγή στα σχολεία. Μερικά από τα επλήγησαν περισσότερο ήταν Ιστορία και Βιολογία.

Στον «Σπιούνο» που σήμερα θα παρακολουθήσουμε, ο συγγραφέας διαπραγματεύεται το θέμα της σιωπής και της συνενοχής σε συνθήκες ολοκληρωτισμού Εδώ, η αρχαία ελληνική αντίληψη για την ελευθερία και τη δημοκρατία δεν υπάρχει. Κυριαρχεί αντίθετα, η απεμπόλιση από μέρους της Ναζιστικής Γερμανίας των οικογενειακών δεσμών ως «οχυρό» της ελευθερίας του ατόμου και η«διεμβόλιση»του οικογενειακού ιστού.