ΑΛΙΠΑΣΤΩΣΗ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Παρουσίαση από τη Μαρία Δημητρίου
ΤΟ ΝΕΡΟ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Ουγγρικό Ινστιτούτο Ερευνών Κρέατος
ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Χαμογελάστε στη ζωή τρώγοντας φρούτα
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
Δ11: Ερωτήσεις αλάτων Ένα διάλυμα Δ1 περιέχει θειικό οξύ. Ένα διάλυμα Δ2 περιέχει υδροξείδιο του βαρίου. Α. Να γράψετε τον τύπο του οξέος και την χημική.
Συντονιστές Καθηγητές:
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Όσπρια ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα όσπρια και να δινει παραδείγματα
Η πυραμίδα της διατροφής
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Όσπρια Σήμερα θα : 1. Μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να ονομάζουμε τα διάφορα όσπρια 2. Μάθουμε για τη θρεπτική τους αξία, άρα και γιατί πρέπει να τα βάζουμε.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΣΑΛΑΤΕΣ & ΟΡΕΚΤΙΚΑ.
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΣ Α’
Χημεία και καθημερινή ζωή Ομάδα Εργασίας
Επιμέλεια Ξενοφώντος Μάριος Καμπούρης Χρυσόστομος
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Φαγητά εύκολης χρήσης ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
ΨΥΞΗ.
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ ΣΑΦΑΚΑ ΕΥΗ ΤΕΧ. ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Ενότητα 1.1 Νερό.
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
ΧΟΙΡΙΝΑ 1 Ευριπίδης Σάββα Ευριπίδης Σάββα.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ. Γραπτή αξιολόγηση / διαγωνίσματα (προειδοποιημένα και απροειδοποίητα ) 60% Προφορική αξιολόγηση (συμμετοχή στο μάθημα)
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΓΑΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ.
ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ.
ΝΑΤΡΙΟ (Να). ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Η κυριότερη πηγή Να είναι το επιτραπέζιο αλάτι Προσοχή χρειάζεται η χρησιμοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων και κονσερβών.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤOΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΠΟΣΕ / POACHING
ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Η Radura λογότυπο, που χρησιμοποιείται για να δείξει ένα τρόφιμο έχει υποστεί επεξεργασία με ιοντίζουσα ακτινοβολία.
Οξυγαλακτικά βακτήρια
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Βιολογία Γ ’ Γυμνασίου. Ομοιόσταση Η ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον ( σύσταση και ποσότητα υγρών, θερμοκρασία, pH.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ. Σ ΤΟΧΟΙ Μ ΑΘΗΜΑΤΟ Σ Ορίζει και περιγράφει τη μέθοδο μαγειρέματος. Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τις τροφές που ψήνονται με τη.
 ΟΡΙΖΕΙ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΡΟΣΤΟ ΣΕ ΧΑΡΤΙ  ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ, ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΨΗΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΘΟΔΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ.
Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας ή χλωριούχο νάτριο. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα. Το αλάτι είναι πολύ διαδομένο στη.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
 Ορίζει και περιγράφει τη μέθοδο μαγειρέματος.  Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τις τροφές που ψήνονται με τη μέθοδο και τον εξοπλισμό.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
ΒΡΑΣΤΑ Σ ΤΟΧΟΙ Μ ΑΘΗΜΑΤΟ Σ Ορίζει και περιγράφει τη μέθοδο μαγειρέματος. Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τις τροφές που ψήνονται με τη μέθοδο.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Γιατί τρεφόμαστε ; Ενέργεια Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (nutrients)
Το Πεπτικό Σύστημα του ανθρώπου
ΑΣΚΗΣΕΙΣ 5 & 6 ΚΑΠΝΙΣΤΑ ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ.
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Ξηροί καρποί.
2.1 Το νερό στη ζωή μας Μετά τη μελέτη αυτού του κεφαλαίου θα μπορείς:
Μείγματα.
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
ΝΙΤΡΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Ομάδες τροφίμων.
Δρ. Κωνσταντίνος Πετρωτός,
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΛΙΠΑΣΤΩΣΗ

Στόχοι μαθήματος Ορισμός μεθόδου Περιγραφή της μεθόδου Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα Τρόφιμα που χρησιμοποιούνται

ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΛΙΠΑΣΤΩΣΗΣ ΑΛΑΤΙ:Είναι το μαγειρικό άλας ή χλωριούχο νάτριο. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα Δεν είναι τροφή, αλλά το χρειαζόμαστε. Στο παρελθόν ήταν τόσο πολύτιμο, που το χρησιμοποιούσαν ως νόμισμα. Για χάρη του γίνονταν ακόμα και πόλεμοι. Ίσως ήταν και το πρώτο "ναρκωτικό" της ανθρωπότητας. Μαζί με την αφυδάτωση ήταν οι δύο πρώτες μέθοδοι διατήρησης των τροφίμων. Χρησιμοποιείται κυρίως για τη διατήρηση κρέατος και ψαριού. Σήμερα η αλιπάστωση τείνει να εγκαταλειφθεί, γιατί υπάρχουν νεότερες μορφές διατήρησης των τροφίμων (κονσερβοποιία, ψύξη κλπ.).

ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΛΙΠΑΣΤΩΣΗΣ Άλμη Εξωτερική επάλειψη. Εισάγεται εσωτερικά με πίεση (σύριγγες).

ΑΛΜΗ Η άλμη δημιουργείται όταν μείγμα αλιπάστωσης διαλύεται μέσα σε νερό. Η ποσότητα της άλμης παίζει σημαντικό ρόλο στην παρασκευή των αλλαντικών. Συνήθως 4 λίτρα άλμης φθάνουν για 9 κιλά κρέατος. Χρησιμοποιείται μόνο για βελτίωση του χρώματος του προϊόντος. Η υψηλή συγκέντρωση άλατος στην άλμη φτάνει για να ζυμώσει το κρέας. Όταν χρησιμοποιηθεί η άλμη δεν πρέπει να ξαναχρησιμοποιείται. 

ΑΛΜΗ

Εξωτερική επάλειψη.

Εισάγεται εσωτερικά με πίεση (σύριγγες).

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Το αλάτι έχει την ιδιότητα να εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών Το αλάτι που προέρχεται από τη θάλασσα θεωρείται ωφελιμότερο ορυκτό και χρησιμοποιείται στην καθημερινή διατροφή του ανθρώπου

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Με την αλιπάστωση χάνουν ένα μέρος από τη θρεπτική τους αξία, γιατί καταστρέφονται ορισμένες βιταμίνες που περιέχουν Γίνονται πιο δύσπεπτα Από υπερβολική χρήση του ο άνθρωπος είναι δυνατό να πάθει έλκος, δυσπεψία ή να καταστρέψει τους νεφρούς του

ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΙΠΑΣΤΩΣΗ ΑΡΝΙΣΙΟ ΚΡΕΑΣ –ΤΣΑΜΑΡΕΛΛΑ ΨΑΡΙ – ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ, ΣΟΛΟΜΟΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΠΟΥΤΙ-ΧΑΜ,ΠΡΟΣΙΟΥΤΟ, ΧΑΜΟΝ ΧΟΡΤΑ- ΑΓΓΟΥΡΙ- ΚΛΗΜΑΤΟΦΥΛΛΑ ΤΥΡΙΑ ΕΛΙΕΣ ΤΟΦΟΥ-TOFU CHEESE–ΤΥΡΙ ΣΟΓΙΑΣ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Μέθοδοι διατήρησης των τροφίμων Κάπνισμα Μέθοδοι διατήρησης των τροφίμων Κάπνισμα Το κάπνισμα είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το αλάτισμα. Τα κρέατα ή ψάρια μετά το αλάτισμα και την επάλειψη τους με αρωματικά κρεμάζονται σ’ ένα κλειστό δωμάτιο όπου ανάβουν τα ξύλα και παράγεται καπνός ο οποίος σκεπάζει τα τεμάχια.

Μέθοδοι διατήρησης των τροφίμων Κάπνισμα Μέθοδοι διατήρησης των τροφίμων Κάπνισμα Ο καπνός στην αρχή είναι αραιός και σταδιακά γίνεται πιο πυκνός. Το ξύλο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή καπνού είναι η αγροκαρυδιά, ο δρυς, η χαρουπιά κτλ. Οι ουσίες που παράγονται με την ατελή καύση των ξύλων και επικάθονται στα τεμάχια έχουν την ιδιότητα να σκοτώνουν τα μικρόβια με τα οποία έρχονται σ’ επαφή. Τέτοιες ουσίες είναι Φαινόλες και φορμαλδεύη.