Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παρουσίαση από τη Μαρία Δημητρίου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παρουσίαση από τη Μαρία Δημητρίου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παρουσίαση από τη Μαρία Δημητρίου
Το κρέας Παρουσίαση από τη Μαρία Δημητρίου

2 Το κρέας (ορισμός) Κρέας ονομάζουμε την σάρκα των ζώων.
Το κρέας αποτελεί τροφή για τον άνθρωπο από τα προϊστορικά χρόνια. Η εξασφάλιση της τροφής από τον άνθρωπο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και το κρέας δεν αποτελούσε καθημερινό μέρος του διαιτολογίου του. Αντίθετα, επειδή ήταν το αποτέλεσμα ενός πετυχημένου κυνηγιού, μάλλον σπάνιο μπορούσε να χαρακτηριστεί, αν λάβουμε υπόψη τα όπλα της εποχής και τον τρόπο κυνηγιού.

3 Ειδη κρεάτων Τα είδη κρεάτων που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας διατροφή είναι... Κοτόπουλο Αρνί-κατσίκι Μοσχάρι Χοιρινό Κουνέλι Κυνήγια(πέρδικες, ορτύκια, λαγός κ.ά)

4 Μορφές στην αγορά Το κρέας το βρίσκουμε σε διάφορες μορφές στην αγορά.

5 Φρέσκο

6 Σε κιμά (πολτοποιημένο)

7 Μεταποιημένο σε αλαντικά
Λούντζα, χαμ, σαλάμι, μπέικον κ.ά.

8 Κονσερβοποιημένο Σήμερα στο εμπόριo βρίσκουμε το κρέας και σε βαζάκια έτοιμο, μαγειρεμένο. Πρέπει να το αποφεύγουμε γιατί περιέχει πολλά συντηρητικά. το εμπ

9 Κατεψυγμένο Πρέπει πάντοτε να ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης των κρεάτων γιατί μπορούμε να πάθουμε σοβαρές δηλητηριάσεις.

10 ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΡΕΑΤΟΣ Όταν αγοράζουμε κρέας πρέπει οπωσδήποτε να προσέχουμε τα παρακάτω: Το κρεοπωλείο που ψωνίζουμε να είναι καθαρό. Οι πάγκοι του να είναι καθαροί Ο ίδιος ο κρεοπώλης να προσέχει την ατομική του υγιεινή

11 ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΡΕΑΤΟΣ (συνέχεια)
Το κρέας ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να έχει σφραγίδα υγειονομικού ελέγχου. Να έχει χρώμα κοκκινωπό, που σημαίνει ότι είναι της ημέρας γιατί αν μείνει το αίμα, μαυρίζει Να μη μυρίζει.

12 ΤΡΟΠΟΣ ΦΥΛΑΞΗΣ Το κρέας χαλά γρήγορα. Μπορεί να μείνει στο ψυγείο το πολύ μια ημέρα. Για το λόγο αυτό πρέπει να το μαγειρέψουμε το αργότερο μέχρι την επομένη. Αν πρόκειται να το μαγειρέψουμε κάποια άλλη μέρα τότε το φυλάμε στην κατάψυξη χωρισμένο σε μερίδες. Από αυτές ξεπαγώνουμε κάθε φορά όσες μερίδες χρειαζόμαστε. Για να χρησιμοποιήσουμε το κρέας από την κατάψυξη το βγάζουμε από την προηγουμένη. Το βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσει από τα υγρά του και τοποθετούμε το τρυπητό μέσα σε μια λεκάνη. Πριν το μαγειρέψουμε το ξεπλένουμε καλά.

13 Διατροφική αξία του κρέατος
Το κρέας είναι θρεπτική τροφή γιατί περιέχει: ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ, που μας βοηθούν στην ανάπτυξη των μυών. ΛΙΠΟΣ, που μας δίνει ενέργεια ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, Β ΑΛΑΤΑ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ δηλ. ΣΙΔΗΡΟ, που προσωμοιάζει περισσότερο στον σίδηρο του ανθρώπινου σώματος και αφομοιώνεται καλύτερα από τον οργανισμό μας ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟ.

14 Τα ισοδύναμα του κρέατος 1
Τα ισοδύναμα του κρέατος 1 Τα ισοδύναμα των κρεάτων είναι: Τα ψάρια και τα θαλασσινά.

15 Τα ισοδύναμα του κρέατος 2
Τα αυγά. Ένα αυγό ισοδυναμεί με μια μερίδα κρέας

16 Τα ισοδύναμα του κρέατος 3
Τα όσπρια

17 Τα ισοδύναμα του κρέατος 4
Οι ξηροί καρποί. Μία χούφτα ξηροί καρποί έχουν θρεπτική αξία όση μιας μερίδας κρέατος

18 ΤΡΟΠΟΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ Το κρέας μαγειρεύεται με ποικίλους τρόπους.
Στη σούβλα Ψητό στο φούρνο Στην κατσαρόλα με λεμόνι ή ντομάτα Σούπα

19 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ
Να τρώμε το κρέας πάντοτε καλοψημένο. Τα ζώα αρρωσταίνουν όπως και οι άνθρωποι. Οι ιοί που προκαλούν τις διάφορες αρρώστιες (νόσος των τρελών αγελάδων, γρίππη των πουλερικώνκ.ά) καταστρέφονται με το ΚΑΛΟ ψήσιμο. Σε αντίθετη περίπτωση, περνούν στον άνθρωπο. Έχει αποδειχτεί ότι το κρέας στα κάρβουνα που είναι πολύ ψημένο, προκαλεί καρκίνο. Η βλαβερές του ουσίες όμως εξουδετερώνονται εύκολα αν προσθέσουμε φρέσκο χυμό από λεμόνι μόλις το κατεβάσουμε από τη φωτιά. Είναι προτιμότερο να συνοδεύουμε το κρέας με λαχανικά ή σαλάτα γιατί τρώμε πιο ελαφρά και δεν παχαίνουμε τόσο όσο΄αν το συνοδεύαμε με πατάτες ή ζυμαρικά. Τα ένζυμα του στομάχου διασπούν το κρέας καλύτερα στην πρώτη περίπτωση.

20 Ποιοι χρειάζονται το κρέας.
Οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο κρέας την εβδομάδα από τα παιδιά, γιατί το κρέας περιέχει λίπος, αυξάνει τη χοληστερίνη και προκαλεί καρδιοπάθειες. Τα παιδιά και οι αθλητές έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε κρέας γιατί όι πρωτείνες βοηθούν στην ανάπτυξη των μυών.

21 Μερικά μυστικά για το μαγείρεμα του κρέατος.
Πρέπει να διαλέγουμε το κατάλληλο κομμάτι κρέατος για την ανάλογη χρήση. Όταν μαγειρεύουμε το κρέας στην κατσαρόλα ή στο φούρνο προσθέτουμε το αλάτι αφού μισοψηθεί γιατί δε γίνεται και τόσο τρυφερό, σφίγγει. Τα μπαχαρικά καμμιά φορά καλύπτουν την άσχημη γεύση του κρέατος και δεν καταλαβαίνουμε ότι είναι χαλασμένο.


Κατέβασμα ppt "Παρουσίαση από τη Μαρία Δημητρίου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google