Project:Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ Υπεύθυνες καθηγήτριες: Γερμανού Άννα Σουλή Σοφία.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η έννοια της διαφοράς στο σχολείο Προβληματισμοί και προτάσεις.
Advertisements

Στιγμές του χωριού μας από το παρελθόν και το παρόν.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ Τ.Ε.Ε. Τμήμα Δυτικής Κρήτης
Τα τείχη της Γορίτσας Αραπίτσα Δήμητρα Γουργιώτης Γιάννης
Αξιοποίηση του χώρου των παλιών διυλιστηρίων Λάρνακας
Η εκκλησια τησ Καπνικαρεασ
ΠΑΡΓΑ Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε, τα μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε,
Η καθημερινή ζωή στην ύπαιθρο στα χρόνια των Ισαύρων και των Μακεδόνων
Πρόγραμμα Αγ. Ιωάννη Ευβοίας. Συνολική έκταση: 1.950,43 στρέμματα Δικαιούχοι: 1017.
Το καινούριο σιντριβάνι της πλατείας. Πριν φτιαχτεί το σιντριβάνι υπήρχαν πιο πολλά δέντρα σε αυτό το σημείο, ενώ τώρα το έχουν στολίσει γύρω, με γκαζόν.
Θετικά και τα αρνητικά οροσειρών. Θετικά και αρνητικά πεδιάδων.
ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
ΜΑΚΡΙ ΜΑΚΡΗ ΜΠΕΤΤΥ ΤΣΕΛΑ Γ4.
Ομπάμα…άσε το άμα.. Στην Ελλάδα, όταν δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι, λέμε: άμα… γίνει αυτό… θα κάνουμε και το άλλο. Περιμένουμε δηλαδή να έρθουν όλα μόνα.
Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΩΝ Γ.Π.Σ. ΚΑΙ ΤΩΝ Ζ.Ο.Ε. ΣΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ Α. Ντέμου, Υπ. Διδάκτορας Ε.Μ.Π Π.Ζεντέλης, Αν. Καθηγητής Ε.Μ.Π.
Γιώργος Χατζηαντωνίου Γ’5
Το 1934 έγινε ο διαχωρισμός των Δήμων και Κοινοτήτων από το Δήμο Αθηναίων. Ανάλογα με τον αριθμό των κατοίκων της περιοχής που απόσπονταν χαρακτηρίζονταν.
Είμαστε οι μαθητές της Γ1΄ τάξης του 4ου Δημ. Σχολείου Ωραιοκάστρου.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
Η Ιστορία Και Η Ομορφιάς Της
Comenius 1.1 ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ■ Ιταλία ■ Ισπανία ■ Ελλάδα Θέμα: ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
Ποια προοπτική για το Σειχ-Σου; Ενδοαστικό πάρκο ή περιαστικό δάσος; Γιώργος Μπλιώνης "Σέϊχ-Σου: η σημερινή κατάσταση και το μέλλον του περιαστικού δάσους.
Η καθημερινή ζωή στα ελληνιστικά χρόνια
Θετικά και τα αρνητικά οροσειρών. Θετικά και αρνητικά πεδιάδων.
Ο σεισμός του 1978 στη Θεσσαλονίκη
ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ Κώστας Κ.- Γιάννης Φ..
Το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ
Έλενα Λεβιδιώτη Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ.
Ομαδα : Δ ΜΠΟΥΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΛΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Περιφερειακό Συνέδριο ΕΕ- Κύπρος Αειφόρος Αγροτική Ανάπτυξη Ακάμα
Επιμέλεια: Μακρής Κώστας1 Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ήταν έργο της ΕΑΠ και απέβλεπε στη δημιουργία μικρών γεωργικών ιδιοκτησιών. Η εγκατάσταση των προσφύγων.
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης
ΜΙΑ ΜΗΛΙΑ (πληροφορίες από τη γιαγιά)
Γιατί και πως μετακινούνται οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού;
Οι Βαλκανικές χώρες.
ΟΙΚΟΠΕΔΟ Οικόπεδο = ένα κομμάτι γης, το οποίο είναι οικοδομήσιμο. Ο θείος μου έχει ένα οικόπεδο με δέντρα, στο οποίο πηγαίνουμε συχνά.
ΒΟΛΟΣ.
Πως είναι διαμορφωμένη η κοινωνία του τόπου μου
Λεσχη αναγνωσης Υπατια ελενα στροπωνιατη
ΖΩΓΡΑΦΟΥ Η περιοχή του Ζωγράφου έχει ανατολικά το όρος Υμηττός , το αγαπημένο βουνό των κατοίκων της Αθήνας και νοτιοδυτικά τα ποτάμια Ηριδανό και Ιλισό.
Τα βουνά και οι πεδιάδες στη ζωή των Ευρωπαίων
Κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα
 Ανατολικά της πλατείας του Κουλέ Καφέ, στη συμβολή των οδών Θεοτοκοπούλου και Χρυσοστόμου, σώζεται το μοναδικό δημόσιο λουτρό της βυζαντινής εποχής,
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ
Ομάδα 1 – Γ’1. Θέμα Με ποιες καλλιέργειες ασχολούνταν παλαιότερα οι κάτοικοι της περιοχής Διμηνίου και με ποιες ασχολούνται σήμερα. Που οφείλονται οι.
ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΧΟΡΤΙΑΤΗ.
Ο προφήτης Μιχαίας: το όραμα της παγκόσμιας ειρήνης
Ένα αξιοσημείωτο οικοσύστημα Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι ένα αξιοσημείωτο οικοσύστημα του οποίου το πράσινο ανέρχεται σε 400 τουλάχιστον στρέμματα.
Το πανηγύρι του Αγ. Χριστόφορου στην Αρέθουσα Θεσσαλονίκης Το πανηγύρι του Αγ. Παντελεήμονα του Ιαματικού στη Βαμβακιά Θεσσαλονίκης Γελ ΡεντίναςΑ4 Ρωμιού.
Η Καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο. Η Κωνσταντινούπολη ήταν χτισμένη στις πλαγιές επτά λόφων,γι' αυτό πολλοί την έλεγαν και "Επτάλοφη". Όλα τα σπίτια της έβλεπαν.
Τριπόταμος. Το ποτάμι Τριπόταμος σχηματίζεται από τρία ρέματα, που ενώνονται σε ένα, περίπου 500 μέτρα έξω και ΒΑ του ομώνυμου χωριού, κοντά στα τελευταία.
Το ομόσπονδο κρατίδιο (Laender) της Βόρειας Ρηνανίας -Βεστφαλίας
ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Γ ΤΡΙΜΗΝΟΥ
Το ομόσπονδο κρατίδιο (Laender) της Βόρειας Ρηνανίας -Βεστφαλίας
Η περιοχή του Ρουρ στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Με περίπου 5,3 εκατομμύρια πληθυσμό είναι η πέμπτη κατά σειρά περισσότερο πυκνοκατοικημένη.
Mμνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς UNESCO
ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥΣ
Θεσσαλονiκη, η Προσφυγομανα
3. Η αστική αποκατάσταση.
Ιμαλαϊα Ελένη Μιχελάκη Αναστασία Σαριβασιλείου Δήμητρα Στάθογλου
ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Μ. ΣΤΕΛΛΑ Κ. ΣΩΤΗΡΗΣ Ρ. Ε2.
το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα πλάι στο κύμα και τον αρχαίο πολιτισμό
Καστρο κερκυρασ 13ο Γυμνασιο πατρων 2017 Λυδία Χείρα Β'1.
ΕΡΗΜΟΣ ΚΑΛΑΧΑΡΙ Παρουσίαση.
Ηλίας Μπουναρτζής/ Η οικονομική ζωή Η σταδιακή παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έδωσε τη δυνατότητα στους υπόδουλους.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΜΠΗΙΑ
Όλυμπος.
Χαρακτηριστικά ακινήτου
ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Project:Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ Υπεύθυνες καθηγήτριες: Γερμανού Άννα Σουλή Σοφία

Η ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Ομάδα Anonymous Καραμποϊκη Αγγελική Κορμπάκη Ερμιόνη Κοτσιρά Γαρυφαλλιά Μαγεράκη Ελένη Μηλιώνη Εμμανουέλα Πάντζου Ιωάννα

Η τοποθεσία της Πετρούπολης Σε μία από τις πλαγιές του Ποικίλου Όρους ακουμπά η πόλη μας, η Πετρούπολη. Παλαιότερα τις πλαγιές της Ζαχαρίτσας διέσχιζαν δεκάδες χείμαρροι, που έπεφταν στα δύο μεγάλα ρέματα, το Βαθύρεμα (σημερινή Ανατολικής Ρωμυλίας) και τη Γιώργιζα (σημερινή οδό Ελαιών) κατεβάζοντας από το βουνό κροκάλες και αμμοχάλικο, υλικά που οι παλιοί οικιστές χρησιμοποιούσαν στις οικοδομικές και κατασκευαστικές εργασίες τους. Λόγοι εγκατάστασης των κατοίκων στην Πετρούπολη Αρκετοί άνθρωποι επέλεξαν ως τόπο διαμονής τους την Πετρούπολη: Λόγω εργασίας Λόγω κατοικίας συγγενών Λόγω του ότι ήταν πιο φθηνή περιοχή

Μαρτυρία παλαιού κατοίκου “ Η περιοχή παλιά ήταν αραιοκατοικημένη και έμοιαζε με χωριό. Ήταν εκτός σχεδίου και υπήρχαν χωματόδρομοι. Ήταν γεμάτη χωράφια σπαρμένα με σιτάρι, κριθάρι, σπανάκι, αμπέλια, συκιές και ελαιώνες. Η οδός Ελαιών ήταν ρέμα και όταν έβρεχε πλημμύριζε και δεν μπορούσαμε να μετακινηθούμε. Δεν υπήρχε ούτε φως, ούτε νερό, ούτε τηλέφωνο. Γενικότερα, οι συνθήκες ζωής ήταν πολύ δύσκολες και ο αγώνας για την επιβίωση σκληρός.”

Αγροτική και κτηνοτροφική ανάπτυξη Παλαιότερα η Πετρόυπολη αποτελούνταν από δασικές, αγροτικές και κτηνοτροφικές εκτάσεις.Αρχικά κατοικούνταν κυρίως από λαϊκά και μεσαία στρώματα,ακτήμονες ακόμα και πρόσφυγες που ασχολούνται με την φύση για να ζήσουν. Η αστική εξέλιξη της περιοχής αντικατέστησε τις αγροτικοκτηνοτροφικές εκτάσεις τις αρχές της δεκαετίας του 1950 και συνεχίστηκε μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του Σήμερα το ανατολικό και κεντρικό κομμάτι του δήμου είναι πιο αστικοποιημένο. Το βραχώδες τοπίο του Ποικίλου όρους με θάμνους και χαμηλά δέντρα βρίσκεται στα δυτικά και στα βόρεια.Το 1923 η περιόχη μετατρέπεται σε ένα τεράστιο καταυλισμό και το περιβάλλον υποβαθμίζεται.Περιβόλια κόβονται σε οικόπεδα και τα ανθοκήπια γίνονται βιομηχανικοί χώροι και οικοδομές.

Το κόστος της ζωής Φαίνεται ότι η ονομασία και το ευθυγραμμισμένο σχέδιο της Πετρούπολης σε συνδυασμό με τη λογική τιμή πώλησης και τους συμφέροντες όρους πληρωμής των οικοπέδων, ήταν αρκετά σοβαροί λόγοι για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον. Έτσι, η μικρή πόλη συνεχώς μεγάλωνε. Στον οικισμό προσθέτονταν κάθε χρόνο είκοσι με τριάντα οικογένειες. Αμέσως μετά την ίδρυση του οικισμού λειτούργησε ένα μικρό λατομείο στη θέση του σημερινού Ηρώου την πλατεία του Αη Δημήτρη. Στα τέλη του ’37 αρχές του ’38 η Πετρούπολη αριθμούσε περίπου τριακόσιους κατοίκους. Η μικρή κοινωνία μπορούσε τώρα πια να συντηρεί μια μικρή αγορά για τα καθημερινά είδη τροφής και πρώτης ανάγκης. Στην αρχή ήταν δεκαπέντε μαγαζιά όλα και όλα στην υπηρεσία των καταναλωτών του μικρού οικισμού. Οι καταστηματάρχες με το τεφτέρι στα χέρια και το μολύβι στο αυτί καλωσόριζαν τον πελάτη με το χαμόγελο στα χείλη. Τα μαγαζιά που έδωσαν ζωή στον οικισμό ήταν: το κρεοπωλείο του Κουτσαύτη, το κουρείο του Παπαχατζή, το γαλακτοπωλείο του Ζαχαρόπουλου, η μπακαλοταβέρνα του Παπαστεργίου, το εστιατόριο του Μεγαλόπουλου και το περίπτερο του Διαβολάκου.

Λατομεία Παλαιότερα η Πετρούπολη αποτελείτο από δασικές, αγροτικές και κτηνοτροφικές εκτάσεις. Η αστική εξέλιξη της περιοχής αντικατέστησε τις αγροτοκτηνοτροφικές εκτάσεις τις αρχές της δεκαετίας του 1950 και συνεχίστηκε μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του Σήμερα η δόμηση της περιοχής συνεχίζεται, αλλά είναι πιο περιορισμένη. Η αφορμή της αστικής εξέλιξης της πόλης υπήρξε η διανομή αγροτεμαχίων από την εφημερίδα «Εσπερινή» στους αναγνώστες της μέσω κουπονιών. Σήμερα το ανατολικό και κεντρικό κομμάτι του δήμου είναι πιο αστικοποιημένο. Τη μεταπολεμική περίοδο κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικοδομικής δραστηριότητας, στην ανατολική πλαγιά της Ζαχαρίτσας λειτούργησαν επτά λατομεία και δύο ασβεστοκάμινα. Η λατομική δραστηριότητα και οι καταπατήσεις δεν σταματούν ούτε με την κήρυξη του Όρους Αιγάλεω ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, το 1968, αφού η Απόφαση κήρυξης δεν συνοδεύτηκε και με οριοθέτηση της ζώνης προστασίας. Κατά την περίοδο κλείνουν, το ένα μετά το άλλο, τα λατομεία. Οι πρώτες σκέψεις των κυβερνητικών φορέων ήταν να μετατραπούν τα νταμάρια σε χώρους μεταφόρτωσης απορριμμάτων, σχέδια που ματαιώθηκαν από τους κατοίκους της πόλης και τη Δημοτική Αρχή. Αργότερα, επιχειρήθηκε η αποκατάσταση των λατομείων με απόθεση μπάζων από δημόσια έργα, ενέργεια που εγκαταλείφθηκε. Το βραχώδες τοπίο του Ποικίλου όρους με λίγους θάμνους και χαμηλά δέντρα βρίσκεται στα δυτικά και στα βόρεια. Η εξόρυξη ήταν συνηθισμένη στο δυτικό τμήμα από τη δεκαετία του 1960 μέχρι μερικές δεκαετίες αργότερα. Ένα από τα εγκαταλελειμμένα ορυχεία που βρίσκεται περίπου 1 χμ. βορειοδυτικά μετατράπηκε σε πάρκο, και αρκετά έγιναν αθλητικές εγκαταστάσεις. Το Φεστιβάλ Πέτρας πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο παλιό λατομείου «Αίμος», που μετατράπηκε στο Θέατρο Πέτρας στις αρχές της δεκαετίας του '80. Το Ποικίλον όρος (ή Ζαχαρίτσα) βρίσκεται κατά μήκος όλου του δήμου στη βορειοδυτική πλευρά του και η κορυφή του βρίσκεται βόρεια.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας