Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το πανηγύρι του Αγ. Χριστόφορου στην Αρέθουσα Θεσσαλονίκης Το πανηγύρι του Αγ. Παντελεήμονα του Ιαματικού στη Βαμβακιά Θεσσαλονίκης Γελ ΡεντίναςΑ4 Ρωμιού.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το πανηγύρι του Αγ. Χριστόφορου στην Αρέθουσα Θεσσαλονίκης Το πανηγύρι του Αγ. Παντελεήμονα του Ιαματικού στη Βαμβακιά Θεσσαλονίκης Γελ ΡεντίναςΑ4 Ρωμιού."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το πανηγύρι του Αγ. Χριστόφορου στην Αρέθουσα Θεσσαλονίκης Το πανηγύρι του Αγ. Παντελεήμονα του Ιαματικού στη Βαμβακιά Θεσσαλονίκης Γελ ΡεντίναςΑ4 Ρωμιού ΘεοπούλαΣεμερτζίδου Αγγελική

2 Άγιος Χριστόφορος - Αρέθουσα ΑΡΕΘΟΥΣΑ. Η γη των πηγών! Πλασμένη μέσα στα νερά και στο πράσινο... Η απέραντη δροσιά και φρεσκάδα. Κι΄ όμως μια ξηρασία που δεν περίμενε κανείς σ΄ αυτόν τον γάργαρο τόπο, αποτέλεσε την αφορμή για να γίνει ένα από τα λαμπρότερα έθιμα της περιοχής μας. Ο Εορτασμός και το Πανηγύρι του Αγίου Χριστόφορου Αρέθουσας!

3 Το θαύμα του Αγ. Χριστοφόρου Όπως διηγούνται οι παλιοί, τον περασμένο αιώνα και συγκεκριμένα το 1903 για να σταματήσει η ξηρασία που έπληττε την περιοχή και είχε προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στις σοδειές, οι κάτοικοι απελπισμένοι έκαναν λιτανεία με τις εικόνες ξεκινώντας από τον Άγιο Δημήτριο. Όταν έφτασαν στην περιοχή του Αγίου Χριστοφόρου, το Θαύμα έγινε. Μετά από τόσο καιρό που τους τσάκισε η ξηρασία, εκεί στον Άγιο Χριστόφορο με τον παπά του χωριού μπροστά και με τις εικόνες στα χέρια των ξωμάχων της γης πίσω του, άρχισε να βρέχει. Το χωριό σώθηκε από την πείνα και την καταστροφή. Το Θάμα μεγάλο, λένε οι παλιοί.

4 Το πανηγύρι σήμερα Σε ανάμνηση αυτής της σκληρής δοκιμασίας από την ξηρασία και προς τιμήν του Αγίου Χριστοφόρου άρχισε να γίνεται στις 9 Μαΐου το πανηγύρι του, με αγώνες δρόμου, ιπποδρομίες, πήδημα, λιθάρι και πάλη. Την παραμονή τελείται εσπερινός και ανήμερα η λιτανεία σε ανάμνηση του θαύματος της βροχής που έγινε στις 9 Μαΐου πριν εκατό περίπου χρόνια.

5 Οι Πεχλιβάνιδες Μετά τη Λειτουργία, στο πλαίσιο του πανηγυριού, στήνεται και μία υπαίθρια αρένα όπου οι παλαιστές (πεχλιβάνηδες) αλείφονται με λάδι και παλεύουν με στόχο να ακουμπήσουν οι ώμοι του αντιπάλου στο έδαφος. Οι αγώνες συνοδεύονται από παραδοσιακή ορχήστρα, η οποία αυξομειώνει το τέμπο της μουσικής ανάλογα με το ενδιαφέρον του αγώνα. Η πάλη με λάδι είναι ένα είδος ελληνορωμαϊκής πάλης και η λέξη πεχλιβάνης σημαίνει στα περσικά «ήρωας» ή «πρωταθλητής». Οι συμμετέχοντες προέρχονται από τη βόρεια Ελλάδα, αλλά και γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία.

6 Η υπαίθρια αρένα

7 Παλαιστές

8 Άγιος Παντελεήμονας - Βαμβακιά Κάθε χρόνο στις 27 Ιουλίου η Βαμβακιά τιμά με λαμπρότητα τον Άγιο Παντελεήμονα τον Ιαματικό.

9 Το απόγευμα της εορτής τελείται ο πανηγυρικός εσπερινός.

10 Εν συνεχεία υπό τους ήχους της μπάντας της Κοινότητος Βαμβακιάς και συνοδεία των πολιτιστικών φορέων της περιοχής ενδεδυμένους με τις παραδοσιακές τους στολές πραγματοποιείται η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Παντελεήμονος, στους κεντρικούς δρόμους της ενορίας της Βαμβακιάς.

11 Μετά το τέλος της λιτανείας συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωρίου, όπου οι νοικοκυρές κερνάνε διάφορα εδέσματα. Ακολουθούν παραδοσιακοί ποντιακοί χοροί.

12 Πηγές: http://www.volvinews.gr/enimerosi/politismos/686- agiosxristoforos1 http://www.volvinews.gr/enimerosi/politismos/686- agiosxristoforos1 http://www.filadelfio.gr/archives/340 http://clubs.pathfinder.gr/LEYKOYDA/360642 http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.fwtografia&id=3137 http://www.bambakia.gr/category/%CE%B7- %CE%B2%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CE%BA%C E%B9%CE%AC/ http://www.bambakia.gr/category/%CE%B7- %CE%B2%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CE%BA%C E%B9%CE%AC/ http://www.amen.gr/article14788 http://www.imlagada.gr/default.aspx?pageid=1650


Κατέβασμα ppt "Το πανηγύρι του Αγ. Χριστόφορου στην Αρέθουσα Θεσσαλονίκης Το πανηγύρι του Αγ. Παντελεήμονα του Ιαματικού στη Βαμβακιά Θεσσαλονίκης Γελ ΡεντίναςΑ4 Ρωμιού."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google