Dr. HAMILTON NAKI Ο ΛΑΘΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Ο Ηamilton Naki, ενας Νοτιοαφρικανος νεγρος 78 ετων, πεθανε τον Μαη του 2005. Το νέο, δεν εγραφη στις εφημεριδες,

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
“…ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ ΣΤΗ ΓΗ”
Advertisements

Αυτές οι φωτογραφίες άρχισαν να κυκλοφορούν το Νοέμβριο του 2002, και θεωρήθηκε ότι ήταν «οι φωτογραφίες της χρονιάς». ..Μία από αυτές δημοσιεύθηκε.
« Η Ασπρούλα και ο Ταύρος»
Η ΠΕΙΝΑ ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
Το Μάννα Κάθε φορά που κάνω κάποια σκέψη, αν δεν θα έπρεπε να την αναλύσω, θα έγραφα απλώς: Το μοναδικό φαγητό, που σύντομα πιστεύω ότι θ’ αντικαταστήσει.
Κανόνες χρήσης του Διαδικτύου για μαθητές
ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΡΗΤΟ.
Ανθεκτικότητα στα Αντιβιοτικά
Μια όμορφη ιστορία του Paulo Coelho
Για να βάλω λίγο νόημα παραπάνω στη ζωή
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ
Δραστηριότητα 9: Πώς παρουσιάζονται οι μετανάστες στα ΜΜΕ; Διαφάνεια 1: Στόχοι >Να διερευνήσουμε πώςπαρουσιάζονται οι μετανάστες στα ΜΜΕ >Να μάθουμε να.
Γιατί να μελετούμε Ιστορία;
Αυτό το ΤΑΝΤΡΑ ήρθε από την Ινδία. Δεν πειράζει αν είσαι ή οχι προληπτικός, αξίζει ο κόπος να διαβάσεις...OK? Αυτό είναι ένα Tantra Totem Nepalese για.
Διδάσκοντας Μαθηματικά
Serious Games Μάθημα: Ηλεκτρονική Υγεία Ονόματα: Χριστιάνα Αλκιβιάδου
6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ‘’ΠΙΝΟΚΙΟ’’
ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΣΚΥΛΟΥ Λούκας Σόλωνος Ε΄
Η κατάσταση στην εκπαίδευση υποψηφίων οδηγών:
Η ομάδα του Πολιτιστικού Προγράμματος Θρησκευτικού Περιεχομένου του 4ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας παρουσιάζει…
Dr. HAMILTON NAKI Ο «ΛΑΘΡΑΙΟΣ» ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Ο «ΛΑΘΡΑΙΟΣ» ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ.
Έχεις δύο επιλογές! από το
Αντανάκλαση Συναισθήματος
ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΡΗΤΟ.
14ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών Τάξη ΣΤ’
12. Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
Good Karma Αυτό είναι ένα μικρό - ευχάριστο ανάγνωσμα. Απόλαυσέ το!
ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
Κατάγομαι από ένα ορεινό χωριό του Ζαγορίου. Έζησα στον τόπο καταγωγής μου μέχρι την ηλικία των 9 ετών και, στη συνέχεια, εγκαταστάθηκα με την οικογένειά.
Σ ΄ αγαπώ Είσαι για μένα το πιο τρελό μου όνειρο.
ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΤΖΕΝΕΜΠΑ Το παραμύθι του 2 ου Νηπιαγωγείου Ιεράπετρας, στα πλαίσια της δράσης «όλα τα παιδιά του κόσμου χρειάζονται δασκάλους». ( Τα παιδιά.
Οι συνθήκες ζωής στην Οθωμανική αυτοκρατορία
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΣΗ Οι κοινωνική θέση των γιατρών στην Αρχαία Αθήνα ήταν πολύ υψηλή μιας και υπήρχαν λιγοστοί οι οποίοι μπορούσαν να κάνουν αυτή την δουλειά.
LOVE STORY Το Γαλλικό περιοδικό "Le magazine des voyages de pêche" στην 56 th έκδοση του έφερε στο φως της δημοσιότητας μια απίστευτη ιστορία αγάπης.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ : ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΤΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΖΟΟΥΛΟΟΥ. Οι Ζουλού είναι το πιο πολυπληθές έθνος της Νότιας Αφρικής, αριθμώντας σχεδόν 11 από τα 33 εκατομμύρια μαύρων κατοίκων της χώρας. Μέλη των Ζουλού.
Στο νησί του Αιόλου Γλώσσα Γ΄ δημοτικού «Τα απίθανα μολύβια»
Ένα Σύντομο Σεμινάριο Ανθρώπινων Σχέσεων
ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΤΗΣ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ
Ο Μπάκι στους δρόμους της Σάμου Τα παιδιά του 2 ου Νηπιαγωγείου Σάμου.
Η ΜΟΜΟ!!.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Γιώργος Σούλτης.
Το ψέμα Ζωρζ Σαρή Μπουσμαλή Ξανθή Α’ Γυμνασίου Σχ. Έτος
Εκπαιδευτικές τεχνικές Π.Απόστολος. Προσχολική ηλικία Της Εύας της αρέσουν οι δραστηριότητες του νηπιαγωγείου αλλά καμιά φορά κολλάει στην αγαπημένη της.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ ( ). Βιογραφία Ο Γιώργος Σεφέρης (φιλολογικό ψευδώνυμο του Γιώργου Σεφεριάδη) γεννήθηκε στη Σμύρνη. Είχε δύο μικρότερα αδέρφια.
Φιλοσοφία για τα γερατειά.
ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΟΝΙΟ ΜΟΥ
ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η ιστορία της Εκκλησίας και η μελέτη της
Ένα Σύντομο Σεμινάριο Ανθρώπινων Σχέσεων
Το Νέο Επαγγελματικό Λύκειο
4 ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡ0ΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
Για να βάλω λίγο νόημα παραπάνω στη ζωή
Σκέψεις της στιγμής Μουσική: Autumn Rose.
ΣΑΜΕΡΧΙΛ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΦΟΥΡΦΟΥΡΑΣ
Για να βάλω λίγο νόημα παραπάνω στη ζωή
Εκπαιδεύοντας τον παππού στο διαδίκτυο
Ευρωπαϊκο προγραμμα comenius
Λίγα λόγια για τα προσωπικά δεδομένα
Για να βάλω λίγο νόημα παραπάνω στη ζωή
UNICEF Η UNICEF αναγνωρίζει πως οι έγκαιρες παρεμβάσεις είναι οι πιο αποτελεσματικές και συνεργάζεται στενά με τα Υπουργεία Παιδείας των αναπτυσσόμενων.
Περιπέτεια στη Σκουπιδανία
Το Σχολειό μου.
Αντιμετώπιση επιληπτικής κρίσης Mια επιληπτική κρίση είναι ένα παροδικό επεισόδιο νευρολογικής δυσλειτουργίας που οφείλεται στην ανάπτυξη ανώμαλης ηλεκτρικής.
Μια όμορφη ιστορία του Paulo Coelho
45 μαθήματα ζωής Norvegija – Šiaurės pašvaistė Music: snowdream
Ημέρα Μνήμης Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ 19 Ιανουαρίου
Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: ΜΙΑ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Εαρινό εξάμηνο
Η αναπηρία δεν είναι κολλητική η αγάπη όμως είναι!
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Dr. HAMILTON NAKI Ο ΛΑΘΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Ο Ηamilton Naki, ενας Νοτιοαφρικανος νεγρος 78 ετων, πεθανε τον Μαη του Το νέο, δεν εγραφη στις εφημεριδες, αλλα η ιστορια του, είναι μια απ τις καταπληκτικοτερες του XX αιωνα. Ο Νaki ηταν ενας μεγαλος χειρουργος!. Ο Νaki ηταν ενας μεγαλος χειρουργος!.

Ηταν εκεινος που αφηρεσε από το σωμα της δωρητριας την καρδια, π ππ που μετα, μεταμοσχευθει στον Louis Washkanky το 1967, στην Πολη του Ακρωτηριου, στην Νοτιο Αφρικη, κατά την διαρκεια της πρωτης επιτυχημενης εγχειρησεως, μεταμοσχευσεως ανθρωπινης καρδιας. Ηταν μια εργασια, πολύ λεπτη. Η καρδια, επρεπε να αφαιρεθη με πολλη προσοχη και να διατηρηθη με μεγιστη φροντιδα.

Ο Νaki, ηταν το δευτερο κατά σειρα πιο σημαντικο μελος της equipe, που εκανε την πρωτη μεταμοσχευση της ιστοριας. Αλλα δεν ηταν δυνατον να εμφανιστη δημοσια, γιατι ηταν νεγρος. Στην χωρα του apartheid.

Ο επι κεφαλης της ομαδος, ο λευκος Christian Barnard, γινεται αμεσως διασημοτητα.

Μα ο Hamilton Naki, δεν μπορει να παραστη στην φωτογραφια της equipe. Όταν από λαθος εμφανιζεται σε μια, το νοσοκομειο σπευδει να δηλωση πως είναι ενας υπηρετης-καθαριστης.

Αρχισε να εργαζεται καθαριζοντας αιθουσες. Ηταν όμως τυπος περιεργος και μαθαινε ταχυτατα. Εμαθε την τεχνικη της χειρουργικης, παρακολουθοντας τους λευκους γιατρους, να πειραματιζοντε στις μεταμοσχευσεις, πανω σε σκυλους και χοιρους.

Ο Naki φορουσε τον σκουφο και την μασκα του χειρουργου, αλλα δεν ειχε σπουδασε ποτε ιατρικη η χειρουργικη: ειχε εγκαταλειψει το σχολειο στα 14 του.. Ηταν ο κηπουρος της Ιατρικης Σχολης της Πολεως του Ακρωτηριου.

Γινεται τοσο καταπληκτικος χειρουργος, που φτανει στο σημειο να του ζητηση ο Dr. Barnard να γινη μελος της equipe του.

Υπηρχε ένα προβλημα: συμφωνα με τους Νοτιοαφρικανικους νομους, ο Naki, νεγρος, δεν μπορει να χειρουργηση λευκους η να αγγιξη το αιμα τους.

Μα το νοσοκομειο τον θεωρουσε τοσο δεξιοτεχνη και αξιο, που εκανε για εκεινον μια εξαιρεση. Τον «μεταμορφωσε» σε χειρουργο... Αλλα …«λαθραιο».

Αλλα γι’αυτό, εκεινος, δεν ενδιεφεροταν. Συνεχισε να σπουδαζη και να δινη τον καλυτερο εαυτο του, ανεξαρτητα από την φυλετικη διακριση που υφιστατο.

Ηταν ο καλυτερος. Εκανε μαθηματα στους λευκους φοιτητες, αλλα ο μισθος ανταποκρινετο στον μισθο επιπεδου, ενός τεχνικου εργαστηριου: ηταν ο μεγιστος μισθος, που το νοσοκομειο μπορουσε να δωση σε έναν νεγρο.

Εζουσε σε μια παραγκα, σε ένα ghetto της περιφερειας, χωρις ηλεκτρισμο και τρεχουμενο νερο, όπως αρμοζε σε έναν νεγρο.

Ο Hamilton Naki εδιδαξε χειρουργικη επι 40 χρονια και συνταξιοδωτηθει με την ιδιωτητα του κηπουρου, με μηνιαια συνταξη (!!!) 275 δολλαριων.

Όταν το apartheid κατεργηθει, του προσεφεραν ένα παρασημο και τον τιτλο του επιτιμου ιατρου (honoris causa).

Ουδεις, γνωστοποιησε η υπογραμμισε, τις αδικιες και ταπεινωσεις που υποχρεωθη να υπομενη κατά τη διαρκεια της ζωης του. Christian Barnard Hamilton Naki

Παρα την «λαθραιοτητα» και τις φυλετικες διακρισεις που υπεστη, δεν σταματησε ποτε, να δινη τον καλυτερο του εαυτο: Την αγαπη του στο να βοηθα τους αλλους να ζησουν.

Dr. Naki, για ότι εκανες για την ανθρωποτητα, υπερανω κάθε προσωπικου σου συμφεροντος, σε ευχαριστω. Αναμεταδωσατε το, ώστε να μαθη ο κοσμος ποιος ηταν ο Hamilton Naki, εξαιρετικος γιατρος και καταπληκτικος Ανθρωπος. Μεταφραση από τα Ιταλικα, Διονυσος Σπηλιωτοπουλος