Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Dr. HAMILTON NAKI Ο «ΛΑΘΡΑΙΟΣ» ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Ο «ΛΑΘΡΑΙΟΣ» ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Dr. HAMILTON NAKI Ο «ΛΑΘΡΑΙΟΣ» ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Ο «ΛΑΘΡΑΙΟΣ» ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Dr. HAMILTON NAKI Ο «ΛΑΘΡΑΙΟΣ» ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Ο «ΛΑΘΡΑΙΟΣ» ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

3 Ο Ηamilton Naki, ένας Νοτιοαφρικανός, 78 ετών, πέθανε το Μάη του 2005. Το νέο δε γράφτηκε στις εφημερίδες, αλλά η ιστορία του είναι μια από τις καταπληκτικότερες του 20ού αιώνα. Ο Νaki ήταν ένας μεγάλος χειρούργος!

4 η οποία στη συνέχεια μεταμοσχεύθηκε στον Louis Washkanky, κατά τη διάρκεια της πρώτης επιτυχημένης μεταμόσχευσης ανθρώπινης καρδιάς. Ήταν εκείνος που, το 1967, στην Πόλη του Ακρωτηρίου, στη Νότια Αφρική αφαίρεσε από το σώμα της δωρήτριας την καρδιά, η οποία στη συνέχεια μεταμοσχεύθηκε στον Louis Washkanky, κατά τη διάρκεια της πρώτης επιτυχημένης μεταμόσχευσης ανθρώπινης καρδιάς. Ήταν μια εργασία πολύ λεπτή. Η καρδιά έπρεπε να αφαιρεθεί με πολλή προσοχή και να διατηρηθεί με μέγιστη φροντίδα.

5 Ο Νaki ήταν το δεύτερο πιο σημαντικό μέλος της Equipe, της ομάδας που έκανε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην ιστορία. Αλλά, στη χώρα του απαρτχάιντ δεν ήταν δυνατόν να εμφανιστεί δημόσια. Επειδή ήταν μαύρος.

6 Ο επικεφαλής της ομάδας, ο λευκός Κρίστιαν Μπάρναρντ, γίνεται αμέσως διάσημος.

7 Ο Hamilton Naki δεν μπορεί να παραστεί ούτε στη φωτογραφία της Equipe! Όταν, από λάθος, εμφανίζεται σε μία, το νοσοκομείο σπεύδει να «διευκρινίσει» πως είναι ένας υπηρέτης-καθαριστής.

8 O Naki είχε αρχίσει να εργάζεται καθαρίζοντας αίθουσες. Ήταν όμως τύπος περίεργος και μάθαινε ταχύτατα. Έμαθε χειρουργική παρακολουθώντας τους λευκούς γιατρούς να πειραματίζονται στις μεταμοσχεύσεις πάνω σε σκύλους και χοίρους.

9 Φορούσε το σκούφο και τη μάσκα του χειρούργου, αλλά δεν είχε σπούδασε ποτέ ιατρική η χειρουργική! Είχε εγκαταλείψει το σχολείο στα 14 του... Ήταν ο κηπουρός της Ιατρικής Σχολής της Πόλεως του Ακρωτηρίου.

10 Έγινε τόσο καλός χειρούργος, που ο Κρίστιαν Μπάρναρντ του ζήτησε να γίνει μέλος της Equipe του.

11 Υπήρχε ένα πρόβλημα: Σύμφωνα με τους Νοτιοαφρικάνικους νόμους, ο μαύρος Naki δεν μπορεί να χειρουργήσει λευκούς ή να αγγίξει το αίμα τους.

12 Μα το νοσοκομείο τον θεωρούσε τόσο δεξιοτέχνη και άξιο, που έκανε για εκείνον μια εξαίρεση. Τον «μεταμόρφωσε» σε χειρουργό. Αλλά …«λαθραίο».

13 Εκείνος συνέχισε να σπουδάζει και να δίνει τον καλύτερο εαυτό του, άσχετα από τη φυλετική διάκριση που υφίστατο.

14 μισθός του αντιστοιχούσε στο μισθό ενός τεχνικού εργαστηρίου. Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος μισθός, που το νοσοκομείο μπορούσε να πληρώσει σε ένα μαύρο. Ήταν ο καλύτερος. Έκανε μαθήματα στους λευκούς φοιτητές, αλλά ο μισθός του αντιστοιχούσε στο μισθό ενός τεχνικού εργαστηρίου. Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος μισθός, που το νοσοκομείο μπορούσε να πληρώσει σε ένα μαύρο.

15 Ζούσε σε μια παράγκα, σε ένα γκέτο της περιφέρειας, χωρίς ηλεκτρισμό και τρεχούμενο νερό, όπως όφειλαν οι μαύροι.

16 Ο Hamilton Naki δίδαξε χειρουργική επί 40 έτη και συνταξιοδοτήθηκε ως… κηπουρός, με μηνιαία σύνταξη 275 δολαρίων!

17 Όταν το απαρτχάιντ καταργήθηκε του πρόσφεραν ένα παράσημο και τον τίτλο του επίτιμου ιατρού (honoris causa).

18 Κανένας δεν κοινοποίησε τότε τις αδικίες και ταπεινώσεις που υποχρεώθηκε να υπομένει στη διάρκεια της ζωής του. Christian Barnard Hamilton Naki

19 Παρά τις φυλετικές διακρίσεις που υπέστη, δε σταμάτησε ποτέ να δίνει τον καλύτερό του εαυτό: Την αγάπη του στο να βοηθά τους άλλους να ζήσουν.

20 Dr. Naki, για ό,τι έκανες για την ανθρωπότητα, πάνω από κάθε προσωπικό σου συμφέρον, ευχαριστούμε! Ας μάθει πια ο κόσμος ποιος ήταν ο Hamilton Naki, ένας εξαιρετικός γιατρός και ένας καταπληκτικός Άνθρωπος.


Κατέβασμα ppt "Dr. HAMILTON NAKI Ο «ΛΑΘΡΑΙΟΣ» ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Ο «ΛΑΘΡΑΙΟΣ» ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google