1 Τεχνολογία Επικοινωνιών Κεφ.17 Συσκευές Ήχου & εικόνας σελίδες 388 - 392.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Βασικές έννοιες της κυματικής
Advertisements

Εξοπλισμός Ήχου & Εικόνας
1.Ποια είναι τα τρία κύρια μέρη ενός υποδείγματος ηλεκτρονικών επικοινωνιών Ενεργεία ( είσοδος) Μετάδοση (διαδικασία) Ήχος ( έξοδος)
Επικοινωνιες-δικτυα-διαδικτυο-ιστοσελιδεσ
Η ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ (ΜΕΡΟΣ Α’)
Thomas Edison (1847 – 1931) Οι καθηγητές του τον θεωρούσαν « διατελώντα εν συγχύσει ». Ο Edison έγινε ο πιο γόνιμος εφευρέτης όλων των εποχών!
Αρχές Επικοινωνίας με ήχο και εικόνα
Αρχές Επικοινωνίας με Ήχο & Εικόνα
ΕΠΑΓΩΓΗ (induction).
Thomas Edison (1847 – 1931) Οι καθηγητές του τον θεωρούσαν « διατελώντα εν συγχύσει ». Ο Edison έγινε ο πιο γόνιμος εφευρέτης όλων των εποχών!
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα
Σουτζούκη Αναστασία Τρούμπουλου Κέλλυ Τσιτσοπούλου Βασιλίνα
Εισαγωγή στην Τεχνολογία Επικοινωνιών
1 Τεχνολογία Επικοινωνιών Κεφ.17 Συσκευές Ήχου & εικόνας σελίδες 394 – 398 (μέχρι κεραία))
ΗΜΥ 007 – Τεχνολογία Πληροφορίας Διάλεξη 9
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΕΦ 17 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΕ ΗΧΟ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑ
Τεχνολογία Επικοινωνιών Κεφάλαιο 17: Εξοπλισμός ήχου και εικόνας
2.4 Επίδραση Μέσου Μετάδοσης
Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα (Κεφάλαιο 16)
Βλάπτουν τα κινητά τηλέφωνα; 1ο Μέρος: Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία και κινητά τηλέφωνα Καρακούλιας Άγγελος (Ομάδα 1) Υφαντή Ειρήνη (Ομάδα 2) Φωτόπουλος.
ΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
EIΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
ΘΕΜΑ : ΔΕΚΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος.
1 Τεχνολογία Επικοινωνιών Κεφ.17 Συσκευές Ήχου & εικόνας σελίδες 392 – 394 (μέχρι Διατάξεις με σύζευξη φορτίου (CCDs) )
Τεχνολογία Επικοινωνιών Κεφ.17
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Ερωτήσεις Σχολικού Ποια είναι η σχέση μεταξύ εναλλασσόμενου ρεύματος και ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων; Είναι δυνατόν να δημιουργηθεί εναλλασσόμενο ρεύμα.
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Ηλεκτρομαγνητικά κύματα
Επιλογή Μέσου Μετάδοσης
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Α΄Λυκείου, Πειραματικό Λύκειο Πατρών
Το εσωτερικό του Υπολογιστή
ΜΙΚΡΟΦΩΝΑ Ηλεκτροακουστικές συσκευές που μετατρέπουν τα ηχητικά κύματα σε ηλεκτρικές μεταβολές Τάση ή ρεύμα ήχος μικρόφωνα.
ΘΕΜΑ : ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος.
ΠΛΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ.
Ο ΟΘΟΝΕΣ Η οθόνη  (monitor ) του υπολογιστή, περιλαμβάνει ένα καθοδικό σωλήνα, όπως η τηλεόραση, και κατάλληλα κυκλώματα σάρωσης. Μπορεί να είναι έγχρωμη.
Τεχνολογία Επικοινωνιών
ΘΕΜΑ : ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος ΠΟΜΠΟΣ. Πομπός Όνομα : Λεκάκης Κωνσταντίνος Καθ. Τεχνολογίας 27/9/ :02 (00) Τι είναι πομπός? Το σύστημα που χρησιμοποιείται.
ΘΕΜΑ : ΚΕΡΑΙΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα (Κεφάλαιο 16)
Παραγωγή και διάδοση Ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ
ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΗΧΟ & ΕΙΚΟΝΑ
Οπτικές Επικοινωνίες Μαρινάκης Ιωάννης (2009)
Ερευνητικές Εργασίες Α΄ Λυκείου Ιανουάριος 2012
Δίαυλοι Μεταδόσεως και Λήψη
Εξοπλισμός Ήχου & Εικόνας (Κεφάλαιο 17)
ΕΝΣΥΡΜΑΤΗ ΚΑΙ ΑΣΥΡΜΑΤΗ
ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ. ΕΧΘΡΟΣ ‘Η ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ;
Τεχνολογία Επικοινωνιών Κεφάλαιο 16: Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Εισηγήτρια: Αναστασία Κατρανίδου.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: Ραδιοφωνικός Δέκτης AM
1 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα (Κεφάλαιο 16) Συστήματα επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Παραδείγματα: 1.Τηλέγραφος 2.Τηλέφωνο 3.Τηλεόραση 4.Ραδιόφωνο.
Ηλεκτρομαγνητικά Κύματα Στις σύγχρονες τηλεπικοινωνίες, η διάδοση των σημάτων μέσα στο κανάλι υποστηρίζεται από ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Το ηλεκτρομαγνητικό.
ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Βασικές έννοιες. Τι είναι ένα ασύρματο δίκτυο; Ασύρματο δίκτυο καλείται ένα δίκτυο στο οποίο η επικοινωνία των χρηστών αλλά και των δομικών.
ΒΛΑΧΟΘΑΝΑΣΗ ΒΑΣΩ ΓΚΙΤΕΡΣΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΤΣΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.
1 ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Ερευνητική Εργασία ΑΤ2 Καθηγητής: Τσαφάς Α. Σχ. Ετος Θέμα: Μετατροπή του ήχου σε ηλεκτρικά σήματα και αντίστροφα.
Εισαγωγή Στις Τηλεπικοινωνίες Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών Διδάσκων: Χρήστος Μιχαλακέλης Ενότητα.
ΕΡΓΑΣΙΑ:ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ: ΓΑΤΣΙΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ.
ΕλληνογαλλικΗ ΣχολΗ ΠειραιΑ ΑγιοΣ ΠαΥλοΣ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΥ Δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας παντού και πάντα, στο σπίτι ή στο δρόμο, με τον ίδιο πάντα αριθμό τηλεφώνου και χωρίς περιορισμούς.
Ασύρματα μέσα μετάδοσης
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Κεφάλαιο 6: Δίκτυα Ευρείας Περιοχής
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Ρ/Η.
Υποενότητα:Μεσαία κύματα – ραδιoφωνία (AM)
Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τεχνολογία Επικοινωνιών Κεφ.17 Συσκευές Ήχου & εικόνας σελίδες

2 Δίαυλοι Επικοινωνίας  Οι ατμοσφαιρικοί δίαυλοι δεν απαιτούν  καλώδιο για τη σύνδεση πομπού και δέκτη  Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα εκτοξεύονται στην ατμόσφαιρα από την κεραία εκπομπής.  Μπορούν να δημιουργηθούν τρεις διαφορετικές μορφές κυμάτων: τα άμεσα, τα εδάφους και τα ιονοσφαιρικά

3 Δίαυλοι Επικοινωνίας  Τα κύματα εδάφους ακολουθούν την καμπυλότητα της γης.  Τα άμεσα κύματα ταξιδεύουν σε ευθεία γραμμή.  Τα ιονοσφαιρικά κύματα αντανακλώνται από την ιονόσφαιρα.

4 Λήψη.  Ένας τυπικός δέκτης ραδιοφώνου περιλαμβάνει μία κεραία, έναν ενισχυτή RF (ραδιοσυχνοτήτων), ένα μείκτη, έναν ενισχυτή IF (ενδιάμεσης συχνότητας), Σήμερα ως φωρατή εννοούμε τη διάταξη με την οποία προκαλείται η αποδιαμόρφωση του διαμορφωμένου σήματος που συλλαμβάνει η κεραία του δέκτη ένα φωρατή ( Σήμερα ως φωρατή εννοούμε τη διάταξη με την οποία προκαλείται η αποδιαμόρφωση του διαμορφωμένου σήματος που συλλαμβάνει η κεραία του δέκτη ) έναν ενισχυτή AF (ακουστικής συχνότητας) και ένα ηχείο.

5 Λήψη.  Η κεραία λήψεως είναι όμοια με την κεραία εκπομπής.  Αντί να συλλέγει εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.  Γενικά κάθε μήκος σύρματος μπορεί να λειτουργεί ως κεραία.  Οι κεραίες λήψεως υπάρχουν σε αρκετά σχήματα

6 Λήψη - Κεραίες Αυτοί οι βασικοί σχεδιασμοί κεραίας χρησιμοποιούνται για λήψεις του ραδιοφώνου και της τηλεοράσεως στο σπίτι.

7 Λήψη - Κεραίες  Οι διπολικές κεραίες είναι ελαφρύτερες και ακριβές σε σχέση με τις συμβατικές.  Το μήκος τους είναι συχνά το ένα τέταρτο του μήκους κύματος που συλλαμβάνουν.  Η κεραία Yagi σχήματος βέλους μπορεί να τεθεί με κατεύθυνση προς την πλευρά απ' όπου έρχεται το σήμα.

8 Ενίσχυση & Αποδιαμόρφωση Σήματος  Τα ραδιοκύματα που παράγονται στην κεραία οδηγούνται σε τρεις διαφορετικούς ενισχυτές. Ο ενισχυτής RF επιλέγει πρώτα τη συγκεκριμένη συχνότητα στην οποία είναι συντονισμένος ο ραδιοεπιλογέας. Για παράδειγμα, αν έχεις συντονισθεί στον AM ραδιοσταθμό 1540 kHz, ο ενισχυτής RF επιλέγει μόνο τα ραδιοκύματα που ταξιδεύουν στη συχνότητα αυτή.

9 Ενίσχυση & Αποδιαμόρφωση Σήματος Μετά, ο ενισχυτής RF ενισχύει το σήμα και το μεταφέρει στο μείκτη. Ο μείκτης μετατρέπει το εισερχόμενο σήμα σε μία ενδιάμεση συχνότητα (IF), όπως τα 445 kHz. Αυτό γίνεται επειδή το σήμα πρέπει να ενισχυθεί ξανά Το σήμα IF ενισχύεται κατόπιν με έναν ενισχυτή IF. Στο σημείο αυτό, το σήμα είναι ακόμη στη μορφή ενός διαμορφωμένου φέροντος κύματος. Πρέπει να αποδιαμορφωθεί. Αυτό γίνεται από τον φωρατή. Το σήμα που δημιουργείται ενισχύεται μία ακόμη φορά, αυτή τη φορά από έναν ενισχυτή ακουστικής συχνότητας (AF). Κατόπιν στέλνεται στο ηχείο.

10 Μεγάφωνα  Τα μεγάφωνα αλλάζουν το σήμα και το μετατρέπουν εκ νέου σε ήχο. Το πλέον σύνηθες είναι το δυναμικό μεγάφωνο κινητού πηνίου. Υπάρχουν δύο τύποι: μόνιμου μαγνήτη (ΡΜ) ηλεκτροδυναμικό.

11 Μεγάφωνα  Το μεγάφωνο μόνιμου μαγνήτη (ΡΜ) αποτελείται από ένα μόνιμο μαγνήτη και ένα πηνίο φωνής προσαρμοσμένο πίσω από έναν κώνο Το ηλεκτρικό σήμα εισέρχεται στο πηνίο φωνής. Αυτό παράγει ένα μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο που αναγκάζει το πηνίο φωνής να δονείται. Αφού το πηνίο φωνής συνδέεται με τον εύκαμπτο χάρτινο κώνο, ο κώνος δονείται επίσης. Η δόνηση αυτή παράγει ακουστικά κύματα που ακούμε.

12 Μεγάφωνα  Το ηλεκτροδυναμικό ηχείο λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό κατά τον ίδιο τρόπο. Όμως διαθέτει ένα ηλεκτρομαγνήτη αντί για ένα μόνιμο μαγνήτη  Το υλικό του κώνου είναι σημαντικό για την ποιότητα του ήχο Μαλακότεροι κώνοι μορφής στυπόχαρτου αναπαράγουν ήχους χαμηλών συχνοτήτων (μπάσα). Κώνοι από σκληρότερο χαρτί αναπαράγουν αποτελεσματικότερα υψηλότερους τόνους. Γενικά, όσο μεγαλύτερος είναι ο κώνος, τόσο καλύτερα αποδίδονται τα μπάσα και τόσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς του ηχείου

13 Μεγάφωνα  Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μεγέθη, σχήματα και μορφές.  Για παράδειγμα, ορισμένα μεγάφωνα έχουν κώνους κατασκευασμένους από δύο ή περισσότερα διαφορετικά υλικά

14 Ακουστικά  Τα ακουστικά κεφαλής είναι μικροσκοπικά μεγάφωνα που προσαρμόζονται στα αυτιά.  Αφού ο ήχος που παράγουν τροφοδοτεί κατ' ευθείαν το αυτί, προσφέρουν ποιοτικότερη ακουστική εμπειρία.  Τα ηχεία μέσα στα ακουστικά κεφαλής είναι βασικά όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα ακουστικά τηλεφώνου

15 Ακουστικά

16 Ασκήσεις  Ασκήσεις 2,3 - Κεφάλαιο 17 σελίδα 407