Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ασύρματα μέσα μετάδοσης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ασύρματα μέσα μετάδοσης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ασύρματα μέσα μετάδοσης

2 Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα
HZ ΓΡΑΜΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛ. ΡΕΥΜΑΤΟΣ, ΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ 20kHz-100 kHz ΥΠΕΡΗΧΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ 100 kHz-30 MHz ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ, ΡΑΔΙΟΕΠΟΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 30 MHz-300 MHz ΣΤΑΘΜΟΙ FM, ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ VHF 0,3 GHz- 3 GHz ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ UHF, ΦΟΥΡΝΟΙ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ 3 GHz – 300 GHz ΡΑΝΤΑΡ, ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ >300 GHz ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΟΡΑΤΟ ΦΑΣΜΑ ΥΠΕΡΙΩΔΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

3                                        Ραδιοκύματα: είναι το είδος της ενέργειας που εκπέμπουν οι ραδιοσταθμοί. Ραδιοκύματα εκπέμπονται επίσης και από άλλα σώματα, όπως αστέρες και αέρια στο διάστημα (όπου και χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της σύστασης των αντικειμένων αυτών). Παράγονται από φορτισμένα σωματίδια που κινούνται μπρος-πίσω. Η ατμόσφαιρα είναι δίαφανη στα σε ραδιοκυματα με μήκη από λίγα mm σε περίπου 20 m. Μικροκύματα: μπορούν να μαγειρέψουν σε μόνο λίγα λεπτά. Χρησιμοποιούνατι από τους αστρονόμους για τον προσδιορισμό της δομής των γειτονικών γαλαξιών καθώς και του δικού μας. Υπέρυθρο (IR): Συχνά το ταυτίζουμε με τη θερμότητα γιατί ζεσταίνει το δέρμα μας. Ορατό: είναι το τμήμα του φάσματος που βλέπει το μάτι μας. Εκπέμπεται από κάθε τί: από πυγολαμπίδες, λαμπτήρες, αστέρες, καθώς και από ταχέως κινούμενα σωματίδια που συγκρούονται με άλλα σωματίδια. Υπεριώδες (UV): Καίει το δέρμα! Οι αστέρες και άλλα "θερμά" αντικείμενα του διαστήματος εκπέμπουν UV. Ακτίνες-X: Χρησιμοποιούνται στην ιατρική για απεικόνιση οστών και ...δοντιών. Θερμά αέρια στο σύμπαν επίσης εκπέμπουν ακτίνες-Χ. Ακτίνες-γ: Εκπέμπονται από ραδιενεργά υλικά, φυσικά ή τεχνητά. Μεγάλοι επιταχυντές που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για την κατανόηση της δομής της ύλης επίσης μπορούν να δώσουν ακτινοβολία γ. Αλλά η μεγαλύτερη πηγή ακτίνων γ είναι το σύμπαν! Παράγει ακτινοβολία-γ με όλους τους δυνατούς τρόπους.

4 Ασύρματα μέσα μετάδοσης
Πλεονεκτήματα Ως μέσο μετάδοσης ο ελεύθερος χώρος (δεν κατασκευάζουμε γραμμή μετάδοσης) Μειονεκτήματα Μεγάλη ισχύ στον πομπό Ευαισθησία στο θόρυβο Χαμηλό επίπεδο ασφάλειας (ο οποιοσδήποτε με ένα δέκτη μπορεί να υποκλέψει το σήμα)

5 Ασύρματη μετάδοση δεδομένων
Για την μετάδοση δεδομένων χρησιμοποιούνται κυρίως: Οι μικροκυματικές ζεύξεις Επίγειες Δορυφορικές Και τα συστήματα κυψελοειδούς τηλεφωνίας (κινητή τηλεφωνία)

6 Επίγειες μικροκυματικές ζεύξεις
Χρησιμοποιούνται οι συχνότητες από 2 έως 20 GHz (σπανίως έως 40GHz) Ο πομπός και ο δέκτης χρησιμοποιούν παραβολικά πιάτα Απαιτούν οπτική επαφή (λόγω καμπυλότητας της γης απαιτούν αναμεταδότες κάθε 40-50Κm)

7 Δορυφορικές μικροκυματικές ζεύξεις
Απαιτούν επίγειους σταθμούς εκπομπής (uplink ζεύξη) και λήψης (downlink ζεύξη) και δορυφόρο Γεωστατικοί δορυφόροι 35.880Km ύψος, ίδια γωνιακή ταχύτητα με την γη, Βλέπουν το 1/3 της επιφάνειας της γης Ζωνες μετάδοσης που χρησιμοποιούνται 4-6 GHz, GHz, GHz

8 Κυψελοειδής τηλεφωνία
Περιγραφή: Κάθε περιοχή χωρίζεται σε εξάγωνα (Κυψέλες) ακτίνας από 1,5 έως 13Km Κάθε κυψέλη έχει μια σταθερή κεραία χαμηλής ισχύος που φαίνεται από ολόκληρη την κυψέλη Οι συχνότητες που χρησιμοποιούνται είναι 900 – 1800 MHz Η κάθε κυψέλη εκπέμπει σε διαφορετικές συχνότητες από αυτές που χρησιμοποιούν οι γειτονικές της Σε κάθε κυψέλη λειτουργούν πολλά κανάλια επικοινωνίας (κάθε κανάλι εξυπηρετεί ένα κινητό) Το όλο σύστημα ελέγχεται από ένα υπολογιστή που παρακολουθεί το κάθε κινητό και όταν περάσει από μια κυψέλη σε άλλη, κατά τη διάρκεια μια συνομιλίας, το μετάγει αυτόματα σε κανάλι της κυψέλης που βρίσκεται Εκτός από τηλεφωνία χρησιμοποιείται και για μετάδοση δεδομένων (ακόμη και ιντερνετ) σε χαμηλές όμως ταχύτητες μεταφορά πληροφορίας (της τάξης των Kpbs)

9 Επισημάνσεις για τα ασύρματα μέσα επικοινωνίας
Όσο μεγαλύτερη η συχνότητα τόσο καλύτερη οπτική επαφή ανάμεσα σε πομπό και δέκτη Όσο μικρότερη η συχνότητα τόσο μεγαλύτερη η γωνία περίθλασης στις άκρες των εμποδίων.

10 Φούρνος μικροκυμάτων Συχνότητα λειτουργίας του φούρνου μικροκυμάτων στα 2,45-2,50 GHz (συντονίζονται τα δίπολα των μορίων του H2O (νερό), απορροφούν ενέργεια, κινούνται αρά θερμαίνονται) Wifi και Bluetooth στα 2,4GHz


Κατέβασμα ppt "Ασύρματα μέσα μετάδοσης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google