Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αρχές Επικοινωνίας με Ήχο & Εικόνα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αρχές Επικοινωνίας με Ήχο & Εικόνα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αρχές Επικοινωνίας με Ήχο & Εικόνα
Δερμιτζάκης Λευτέρης – ΓΕΛ Ακρωτηρίου

2 Μετατροπή Ενέργειας Όλες οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες αρχίζουν με ενέργεια της μιας ή της άλλης μορφής. Οι επικοινωνίες ήχου για παράδειγμα, ξεκινούν ως μηχανική ενέργεια- τα ηχητικά κύματα σχηματίζονται από μετακινούμενο αέρα. Οι επικοινωνίες με εικόνες αρχίζουν ως ενέργεια φωτός.  Ορισμένες φορές ένα σήμα συνδυάζεται με ένα άλλο ισχυρότερο σήμα που το μεταφέρει μέσω του αέρα για μεγάλες αποστάσεις.

3 Μετατροπή Ενέργειας Συχνά το σήμα δέχεται διάφορες επεμβάσεις με ποικίλους τρόπους, για να μειωθεί ο θόρυβος (οι παρεμβολές) ή για να ενδυναμωθεί. το άκρο της λήψεως η διαδικασία αντιστρέφεται. Το σήμα αποκωδικοποιείται και αλλάζει επιστρέφοντας σε μια μορφή ενέργειας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί

4 Ηλεκτρισμός και μαγνητισμός.
Ο ηλεκτρισμός εκδηλώνεται με τη ροή ελευθέρων ηλεκτρονίων. Tα άτομα ορισμένων υλικών θα απελευθερώσουν μερικά ηλεκτρόνια κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Καθώς τα ηλεκτρόνια αυτά διαφεύγουν, απελευθερώνεται ενέργεια με τη μορφή ηλεκτρικού ρεύματος. Όλες οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες βασίζονται στην κίνηση ηλεκτρονίων.

5 Ηλεκτρισμός και μαγνητισμός.
Αγωγοί:υλικά που επιτρέπουν στα ελεύθερα ηλεκτρόνια να κινούνται εύκολα Ηλεκτρική τάση: Η ηλεκτρική πίεση ή η δύναμη που σπρώχνει τα ηλεκτρόνια διαμέσου ενός αγωγού  Όταν τα ηλεκτρόνια διαφεύγουν από ένα άτομο, διαφεύγουν με τη μορφή ηλεκτρισμού.

6 ηλεκτρικό κύκλωμα Ένα ηλεκτρικό κύκλωμα (electrical circuit) είναι το κλειστό μονοπάτι που ακολουθούν τα ηλεκτρόνια, από την πηγή, διά μέσου ενός αγωγού και μίας συσκευής καταναλώσεως ή λήψεως.

7 ηλεκτρικό κύκλωμα Ένα ηλεκτρικό κύκλωμα (electrical circuit) είναι το κλειστό μονοπάτι που ακολουθούν τα ηλεκτρόνια, από την πηγή, διά μέσου ενός αγωγού και μίας συσκευής καταναλώσεως ή λήψεως.

8 Ηλεκτρομαγνητισμός Ο μαγνητισμός εκδηλώνεται με τη δύναμη που ασκεί το μαγνητικό του πεδίο σε μαγνήτη ή σε κινούμενα φορτία που βρίσκονται μέσα σε αυτό Η κίνηση ηλεκτρικών φορτίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για να δημιουργηθεί ένα μαγνητικό πεδίο. Η μορφή αυτή μαγνητισμού ονομάζεται ηλεκτρομαγνητισμός (electromagnetism).

9 Ηλεκτρομαγνητισμός Κάθε φορά που διέρχεται ηλεκτρικό ρεύμα μέσω ενός αγωγού, δημιουργείται ένα αόρατο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Αν τυλίξεις το χάλκινο σύρμα γύρω από μία σιδερένια ράβδο, το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο γίνεται πολύ ισχυρότερο

10 Ηλεκτρομαγνητισμός Όσο το ηλεκτρικό ρεύμα ρέει μέσω του σύρματος, το μαγνητικό πεδίο συνεχίζει να υπάρχει. Όταν το ρεύμα διακοπεί, το μαγνητικό πεδίο παύει να υφίσταται.

11 Επαγωγή Αν κινήσεις ένα χάλκινο σύρμα στην περιοχή ενός μαγνήτη, μπορείς να δημιουργήσεις στο σύρμα ένα ηλεκτρικό ρεύμα (εφόσον το κύκλωμα είναι κλειστό). Λέμε τότε ότι ένα ρεύμα έχει δημιουργηθεί εξ επαγωγής στο σύρμα από το μαγνήτη.

12 Εναλλασσόμενο ρεύμα. Συνεχές ρεύμα. Όταν χάλκινο σύρμα διέρχεται μέσω ενός μαγνητικού πεδίου, τα ηλεκτρόνια (το ρεύμα) ρέουν προς μία κατεύθυνση. εναλλασσόμενο ρεύμα :Αν το σύρμα κουλουριασθεί και κατόπιν περιστραφεί στο μαγνητικό πεδίο, τα ηλεκτρόνια ρέουν πρώτα προς τη μία κατεύθυνση και κατόπιν προς την αντίθετη.

13 Εναλλασσόμενο ρεύμα. Κάθε αλλαγή στην κατεύθυνση ονομάζεται κύκλος. Είναι δυνατόν να δημιουργηθεί εναλλασσόμενο ρεύμα που αντιστρέφει την κατεύθυνση του χιλιάδες, ακόμη και δισεκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που προκύπτουν από τόσο γρήγορες εναλλαγές ταξιδεύουν σε μεγάλη απόσταση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μετάδοση σημάτων ραδιοφώνου και τηλεοράσεως.  Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα κινούνται στο κενό ή στον αέρα με την ταχύτητα του φωτός.

14 Ραδιοκύματα. Για σήματα ραδιοφώνου και τηλεοράσεως χρησιμοποιείται μία κεραία μεταδόσεως της οποίας το κύκλωμα φέρει εναλλασσόμενο ρεύμα αυτή απελευθερώνει ηλεκτρομαγνητικά κύματα στην ατμόσφαιρα. Παρά το γεγονός ότι τα ηλεκτρομαγνητικά αυτά κύματα χρησιμοποιούνται για πολλά είδη εκπομπών συνηθίζεται να ονομάζονται ραδιοκύματα (radio waves).

15 Πλάτος και συχνότητα. Όλες οι μορφές των κυμάτων-ηχητικά κύματα, ραδιοκύματα, κύματα του νερού- έχουν πλάτος και συχνότητα

16 Πλάτος και συχνότητα. Η δύναμη ενός κύματος είναι το πλάτος. Μετρείται από το μέσο σημείο μέχρι την κορυφή της ταλαντώσεως Ένα μήκος κύματος μετρείται από ένα σημείο στο πρώτο κύμα, μέχρι το ίδιο σημείο στο επόμενο.  Ο αριθμός των κυμάτων που εκκινούν από μία πηγή κάθε δευτερόλεπτο είναι η συχνότητα.

17 Πλάτος και συχνότητα. Η βασική μονάδα μετρήσεως για τη συχνότητα των ραδιοκυμάτων είναι ένας κύκλος ανά δευτερόλεπτο ή ένα Hertz (Hz). Ένα kilohertz (kHz) είναι 1000 κύκλοι ανά δευτερόλεπτο. Ένα megahertz (MHz) είναι ένα εκατομμύριο Ένα Gigahertz (GHz) είναι ένα δισεκατομμύριο κύκλοι ανά δευτερόλεπτο. Η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη από ραδιοκύματα όλων των διαφορετικών συχνοτήτων. Για να αποφευχθεί σύγχυση, το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζει σε κάθε σταθμό τη δική του συχνότητα.

18 Πλάτος και συχνότητα. Οι ζώνες συχνοτήτων κυμαίνονται από πολύ χαμηλές (30 Hertz) σε υπερβολικά υψηλές (300 δισεκατομμύρια Hertz).

19 Ζώνες συχνοτήτων. Η συχνότητα των ραδιοκυμάτων κυμαίνεται από 30 ως 300 δισεκατομμύρια Hertz (30 Hz ως 300 GHz). Για να μπορούμε να ελέγχομε τις συχνότητες αυτές, τις υποδιαιρούμε σε δέκα ζώνες συχνότητας (frequency bands)  Ορισμένες συχνότητες χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένους τύπους επικοινωνίας ήχου ή εικόνας ορισμένες συχνότητες επηρεάζονται περισσότερο από παράγοντες, όπως ο καιρός και οι αλλαγές στην ιονόσφαιρα  η κυβέρνηση καθορίζει κανόνες για τις επικοινωνίες. 

20 Ζώνες συχνοτήτων.- Παραδείγματα
Ραδιόφωνο στις συχνότητες AM, συντονίζεις το δείκτη κάπου ανάμεσα στα 526 και στα 1606 kHz.  Οι σταθμοί FM εντοπίζονται μεταξύ 87,5 και 108 MHz.  Τα κανάλια 5-12 στην τηλεόρασή μεταδίδουν στους 174 έως 230 MHz, Τα κανάλια περιορίζονται μεταξύ MHz.

21 Ζώνες συχνοτήτων.- Παραδείγματα

22 Διαμόρφωση. Όταν δεν επεμβαίνομε στα ραδιοκύματα, αυτά έχουν σταθερό πλάτος και συχνότητα Η αλλαγή των ραδιοκυμάτων κατά τρόπο ώστε να μεταφέρουν μηνύματα, είναι γνωστή ως διαμόρφωση (modulation). Ένα τυπικό ηχητικό κύμα (α) συνδυάζεται με ένα τυπικό ραδιοκύμα (β). Το φέρον (ραδιοκύμα) μπορεί να δεχθεί διαμόρφωση πλάτους (γ) ή διαμόρφωση συχνότητας (δ).

23 Ζώνες συχνοτήτων.- Παραδείγματα
Για παράδειγμα, σε εκπομπή ραδιοφώνου, οι ταλαντώσεις του ήχου που πρέπει να μεταδοθεί [σχ.(α)] συμπτύσσονται σε ραδιοκύματα ή φέροντα κύματα [σχ. (β)]. Στο σχήμα (γ) το πλάτος ή η δύναμη του φέροντος κύματος έχει αλλάξει. Το κύμα έχει δεχθεί διαμόρφωση πλάτους. Το σήμα αυτό μπορεί να το συλλάβει ένα ραδιόφωνο στις συχνότητες AM Η συχνότητα μπορεί να διαμορφωθεί επίσης όπως στο σχήμα (δ).  Τα σήματα αυτά προσλαμβάνονται από ραδιόφωνα FM   

24 Δίαυλοι μεταδόσεως. Όταν τηλεφωνείς σε ένα φίλο, η φωνή σου μεταδίδεται ως ηλεκτρικό σήμα κατά μήκος ενός καλωδίου ή μέσω του αέρα και θα αναμεταδοθεί από ένα δορυφόρο προς το τηλέφωνο του φίλου σου Το τηλεφωνικό καλώδιο είναι ο δίαυλος που χρησιμοποιήθηκε για να μεταδοθεί η φωνή σου. 

25 Δίαυλοι μεταδόσεως. Όταν τηλεφωνείς σε ένα φίλο, η φωνή σου μεταδίδεται ως ηλεκτρικό σήμα κατά μήκος ενός καλωδίου ή μέσω του αέρα και θα αναμεταδοθεί από ένα δορυφόρο προς το τηλέφωνο του φίλου σου Το τηλεφωνικό καλώδιο είναι ο δίαυλος που χρησιμοποιήθηκε για να μεταδοθεί η φωνή σου. 

26 Δραστηριότητες Κατασκεύασε ένα απλό κύκλωμα με ένα λαμπτήρα που αναβοσβήνει, σύρμα χαλκού και ένα συσσωρευτή. Χρησιμοποιώντας τον κώδικα Morse, στείλε ένα μήνυμα σε ένα φίλο με τη συσκευή αυτή στο άλλο άκρο του δωματίου. Κατάρτισε έναν κατάλογο με τους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς AM, των οποίων είσαι δέκτης. Σχεδίασε μία γραμμή που να αντιπροσωπεύει το φάσμα των ραδιοφωνικών συχνοτήτων AM (526,5 kHz έως 1606,5 kHz) και σημείωσε τον καθένα από τους τοπικούς ραδιοσταθμούς AM επάνω στη γραμμή αυτή.

27 Ερωτήσεις Ποια είναι τα τρία κύρια μέρη ενός υποδείγματος ηλεκτρονικών επικοινωνιών; Να περιγράψεις το ηλεκτρικό ρεύμα και τα κυκλώματα. Τι είναι ο ηλεκτρομαγνητισμός; Τι είναι η επαγωγή; Γιατί είναι σημαντική για την επικοινωνία; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ εναλλασσόμενου και συνεχούς ρεύματος; Ποια είναι η σχέση μεταξύ εναλλασσόμενου ρεύματος και ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων; Όρισε τη συχνότητα και το πλάτος. Τι σημαίνει διαμόρφωση; Ανάφερε και σχολίασε τους τύπους διαμορφώσεως. Ποιοι είναι οι δύο τύποι των διαύλων μεταδόσεως; Πού διαφέρουν αυτοί; Εξήγησε πώς τα ραδιοκύματα μεταφέρουν μηνύματα μέσω της ατμόσφαιρας. Φυλλάδια Ασκήσεων : Φ1: (1,2,3), Φ2: (4,5,6,7) Φ3: (8,9,10)


Κατέβασμα ppt "Αρχές Επικοινωνίας με Ήχο & Εικόνα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google