Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερωτήσεις Σχολικού 1-6 6.Ποια είναι η σχέση μεταξύ εναλλασσόμενου ρεύματος και ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων; Είναι δυνατόν να δημιουργηθεί εναλλασσόμενο ρεύμα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερωτήσεις Σχολικού 1-6 6.Ποια είναι η σχέση μεταξύ εναλλασσόμενου ρεύματος και ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων; Είναι δυνατόν να δημιουργηθεί εναλλασσόμενο ρεύμα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερωτήσεις Σχολικού 1-6 6.Ποια είναι η σχέση μεταξύ εναλλασσόμενου ρεύματος και ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων; Είναι δυνατόν να δημιουργηθεί εναλλασσόμενο ρεύμα εξ επαγωγής που αντιστρέφει την κατεύθυνση του χιλιάδες, ακόμη και δισεκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που προκύπτουν από τόσο γρήγορες εναλλαγές ταξιδεύουν σε μεγάλη απόσταση και χρησιμοποιούνται συχνά για τη μετάδοση του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης . Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα κινούνται στο κενό ή στον αέρα με την ταχύτητα του φωτός.

2 7. Όρισε τη συχνότητα και το πλάτος
Ο αριθμός των κυμάτων που εκκινούν από μια πηγή κάθε δευτερόλεπτο είναι συχνότητα. Η δύναμη ενός κύματος είναι το πλάτος.

3 8. Τι σημαίνει διαμόρφωση; Ανάφερε και σχολίασε τους τύπους διαμορφώσεως
Διαμόρφωση είναι η αλλαγή των ραδιοκυμάτων κατά τρόπο ώστε να μεταφέρουν μηνύματα. Οι ταλαντώσεις του ήχου που πρέπει να μεταδοθεί [σχ (α)] συμπτύσσονται σε ραδιοκύματα (φέροντα κύματα) [σχ (β)]. Πρώτα μετατρέπονται τα κύματα του ήχου (σε ένα μικρόφωνο για παράδειγμα) σε ηλεκτρικά σήματα. Κατόπιν το ηχητικό σήμα χαμηλής συχνότητας [σχ (β)] συνδυάζεται με το σήμα του φέροντος κύματος. Υπάρχουν δύο ήδη διαμόρφωσης: Πλάτους και Συχνότητας

4 8. Τι σημαίνει διαμόρφωση; Ανάφερε και σχολίασε τους τύπους διαμορφώσεως (συνέχεια)
Το ηχητικό σήμα χαμηλής συχνότητας [σχ (β)] συνδυάζεται με το σήμα του φέροντος κύματος υψηλής συχνότητας οπότε η συχνότητα του φέροντος κύματος αλλάζει [σχ (δ)] .Το κύμα δέχεται Διαμόρφωση συχνότητας Το ηχητικό σήμα χαμηλής συχνότητας [σχ (β)] συνδυάζεται με το σήμα του φέροντος κύματος μεγάλου πλάτους οπότε το πλάτος ή η δύναμη του φέροντος κύματος αλλάζει [σχ (γ)] . Το κύμα δέχεται Διαμόρφωση πλάτους.

5 9. Ποιοι είναι οι δυο τύποι των διαύλων μεταδόσεων; Πού διαφέρουν αυτοί;
Ατμοσφαιρικοί δίαυλοι μεταδόσεως. Οι ατμοσφαιρικοί χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνητικά κύματα για τη μεταφορά μηνυμάτων μέσω της ατμόσφαιρας. Δίαυλοι φυσικής μεταδόσεως Οι φυσικοί διαθέτουν ένα καλώδιο ή ένα άλλο μέσω συνδέσεως μεταξύ του αποστολέα και του δεκτή.

6 10. Εξήγησε πως τα ραδιοκύματα μεταφέρουν μηνύματα μέσω της ατμόσφαιρας.
Τα μηνύματα (ήχος, εικόνα κ.τ.λ.) μετατρέπονται σε ηλεκτρική ενέργεια. Χρησιμοποιείται μία κεραία μεταδόσεως της οποίας το κύκλωμα φέρει εναλλασσόμενο ρεύμα, αυτή απελευθερώνει ηλεκτρομαγνητικά κύματα στην ατμόσφαιρα, τα οποία συνηθίζεται να ονομάζονται ραδιοκύματα. Αυτά τα κύματα ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα. Μία κεραία λήψεως τα προσλαμβάνει. Ένα ασθενέστερο ηλεκτρικό ρεύμα, όπως αυτό που τα δημιούργησε, παράγεται εξ επαγωγής στην κεραία λήψεως. Στη συνέχεια η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται εκ νέου σε ηχητική ή οπτική


Κατέβασμα ppt "Ερωτήσεις Σχολικού 1-6 6.Ποια είναι η σχέση μεταξύ εναλλασσόμενου ρεύματος και ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων; Είναι δυνατόν να δημιουργηθεί εναλλασσόμενο ρεύμα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google