Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΠΑΓΩΓΗ (induction).

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΠΑΓΩΓΗ (induction)."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΠΑΓΩΓΗ (induction)

2 Το μαγνητικό πεδίο μπορεί να δημιουργήσει ηλεκτρισμό.

3 Αν κινήσεις ένα σύρμα (εφόσον το κύκλωμα είναι κλειστό) στην περιοχή ενός μαγνήτη τότε δημιουργείται επαγωγικό ρεύμα. Αυτό συμβαίνει και εάν κινήσουμε και τον μαγνήτη προς το σύρμα. (εφόσον το κύκλωμα είναι κλειστό)

4 Εναλλασσόμενο ρεύμα

5 Όταν ένα σύρμα διέρχεται μέσω ενός μαγνητικού πεδίου, τα ηλεκτρόνια ρέουν προς μία κατεύθυνση. Το ρεύμα αυτό ονομάζεται συνεχές. Αν το σύρμα είναι περιελιγμένο και περιστραφεί στο μαγνητικό πεδίο τότε τα ηλεκτρόνια ρέουν προς μία κατεύθυνση και έπειτα προς την αντίθετη τότε ονομάζεται εναλλασσόμενο. Κάθε αλλαγή στην κατεύθυνση του ρεύματος ονομάζεται κύκλος.

6 Είναι δυνατόν να δημιουργηθεί εναλλασσόμενο ρεύμα που αντιστρέφει την κατεύθυνση του χιλιάδες, ακόμη και δισεκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που προκύπτουν από τόσο γρήγορες εναλλαγές ταξιδεύουν σε μεγάλη απόσταση και χρησιμοποιούνται συχνά για τη μετάδοση του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης . Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα κινούνται στο κενό ή στον αέρα με την ταχύτητα του φωτός.

7 Ραδιοκύματα. Για σήματα ραδιοφώνου και τηλεοράσεως χρησιμοποιείται μία κεραία μεταδόσεως της οποίας το κύκλωμα φέρει εναλλασσόμενο ρεύμα, αυτή απελευθερώνει ηλεκτρομαγνητικά κύματα στην ατμόσφαιρα, τα οποία συνηθίζεται να ονομάζονται ραδιοκύματα. Αυτά τα κύματα ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα. Μία κεραία λήψεως τα προσλαμβάνει. Ένα ασθενέστερο ηλεκτρικό ρεύμα, όπως αυτό που τα δημιούργησε, παράγεται εξ επαγωγής στην κεραία λήψεως.


Κατέβασμα ppt "ΕΠΑΓΩΓΗ (induction)."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google