Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Νηπιαγωγείο

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Advertisements

Πανασέτη Στέφανη Σκαρπάρη Παρασκευή
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
Στρατηγικές διδασκαλίας και σχεδιασμός μαθήματος
Ειδικά θέματα διδακτικής των Οικονομικών Συνέχεια… Μεθοδολογικές προσεγγίσεις 4 η διάλεξη.
Υδροστατική πίεση «Το νερό έχει δύναμη;»
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Στρατηγικές διδασκαλίας και σχεδιασμός μαθήματος/ Ήχος
ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΤΔΕ ΡΟΔΟΣ 2010
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Δημοτικό Σχολείο
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ.  Κ ανένα παιδί απ’ έξω  Ό λα τα παιδιά ενταγμένα στη μαθησιακή διαδικασία εκπαιδευτικός συνδιαμορφωτής του υλικού  Ο.
Xαρτογράφηση Εννοιών Εννοιολογικοί Χάρτες και οι εφαρμογές τους στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών.
. Εννοιολογικοί χάρτες.
Μοντέλο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστήμων, για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, στην Κατεύθυνση της Ανάπτυξης Γνώσεων και Ικανοτήτων. Π. Κουμαράς.
Στοιχεία διδακτικής Φυσικών Επιστημών
Μοντελοποίηση Έργα Μαθήματα Αξιολόγηση Αναστοχασμός Αναστοχασμός.
ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΩΜΑΤΩΝ» (Δ’ τάξη)
EDUE 240: Βάσεις και Βασικές Έννοιες των Φυσικών Επιστημών στο Δημοτικό Maria Evagorou Fall UNIC, Συνάντηση 2η.
Οπτική Συνάντηση 3 η EDUE-340. Περιεχόμενο Μαθήματος Επαναφορά εννοιών Οπτική – πρακτική προσέγγιση Παρουσίαση Κεφαλαίου 12, Χαλκιά (2010) Σχεδιασμός.
Α.Π.Θ. Π.Τ.Δ.Ε. Π.Μ.Σ Επιστήμες της Αγωγής-Κατεύθυνση Διδακτική των Φυσικών Επιστημών και Νέες Τεχνολογίες Διερεύνηση εφαρμογής.
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Θεωρίες Μάθησης και Εκπαιδευτικά Λογισμικά
Διερεύνηση του 2ου νόμου του Newton
Οπτική, Καθρέφτες και Διαφάνεια σωμάτων
Σεμινάριο Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών στο πλαίσιο του μαθήματος ΕΠΑ 429: Σχολική Εμπειρία Μάριος Παπαευριπίδου – Δήμητρα Χατζηχαμπή Ειδικό Εκπαιδευτικό.
1 Το Πανηγύρι της Επιστήμης ως Μέσο Καλλιέργειας Δεξιοτήτων Διερεύνησης στο Δημοτικό Σχολείο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
«Εκπαίδευση Εκπαιδευτών ΙΕΚ ΠΑΤΡΑΣ» ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ
Επιστημολογική Επάρκεια
Βασικές έννοιες των Φ.Ε. στο Δημοτικό Σχολείο Συνάντηση 1 η.
ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ Δημοσθένους Πωλίνα Δρακωνάκη Δέσποινα Κωνσταντίνου Μαρία Παπαχρυσοστόμου Κική.
Αναδόμηση σχεδίου μαθήματος Τίτλος: Μαγνητικές κούκλες
Δεύτερη συνάντηση Μάχιμων Εκπαιδευτικών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Νηπιαγωγείο
Μοντέλο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστήμων, για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, στην Κατεύθυνση της Ανάπτυξης Γνώσεων και Ικανοτήτων. Π. Κουμαράς.
Προαγωγή δημιουργικότητας και καινοτομίας στην Επιστήμη στο Δημοτικό Σχολείο Η Επιστήμη προσφέρεται ιδιαίτερα για προαγωγή του πιο πάνω στόχου γιατί τα.
ΟΙ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ
ΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ν. Καστάνη.
3/4/2015Μαθηματικές έννοιες και Φυσικές Επιστήμες 1 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Συνάντηση 5η.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
Τι άλλαξε στα νέα αναλυτικά προγράμματα;. Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Ένα συνεκτικό.
Ήχος, Επιχειρηματολογία στις Φ.Ε, εναλλακτικές αντιλήψεις μαθητών
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού Άννα Σπύρτου Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας
Γυμνάσιο Αγίου Νεοφύτου Φυσιογνωστικά Α΄ Γυμνασίου.
ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΓΙΑΝΝΗ, ΣχολιΚΗ Συμβουλοσ Θεολογων
Μοντέλο Ωριαίας Διδασκαλίας
Eποικοδομητική προσέγγιση της διδασκαλίας
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Βιολογία Γυμνασίου.
Ορισμός στρατηγικής διδασκαλίας
Παραδείγματα εκπαιδευτικών ερευνών δράσης
«το διδάσκω σημαίνει λέγω-πληροφορώ και το μαθαίνω σημαίνει
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Διερευνητική ανακαλυπτική μάθηση
Διερεύνηση του 2ου νόμου του Newton
Δημιουργία σεναρίου.
ENNOIEΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ι & ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
ΕΦΕΙΑ – 4ο Μάθημα Ανάδειξη των ι.μ. Μεθοδολογία Workshop.
ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ι & ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΡΙΣΙΜΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Σκοπός Η συνοπτική παρουσίαση
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ι & ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Νηπιαγωγείο Εισαγωγή

Δομή Μαθήματος Εισαγωγή Διάγραμμα μαθήματος και συζήτηση Τι είναι Φ.Ε. – ερωτήματα για τον κόσμο (ιδεοθύελλα) Γιατί είναι σημαντική η διδασκαλία των Φ.Ε. στο νηπιαγωγείο; (συζήτηση) Τι καλλιεργούμε μέσω του μαθήματος στο νηπιαγωγείο; (ιδεοθύελλα) Δραστηριότητα για το σώμα Μάθηση και φιλοσοφίες διδασκαλίας

Τι ερωτήματα έχεις για το κόσμο γύρω σου; Στις ομάδες σας να φτιάξετε ένα εννοιολογικό χάρτη στον οποίο θα καταγράψετε ερωτήματα που έχετε για τον κόσμο γύρω σας. Ποιά από αυτά μπορούν να θεωρηθούν ερωτήματα που σχετίζονται με τις Φ.Ε.;

Γιατί είναι σημαντική η διδασκαλία του μαθήματος; Μικρά παιδιά ρωτούν ερωτήσεις που σχετίζονται με το φυσικό κόσμο => μέσα από το μάθημα το στηρίζουμε και αναπτύσσουμε. Καλλιέργεια δεξιοτήτων; Παρατήρησης Μέτρησης Υποθέσων Εξαγωγής συμπερασμάτων Ταξινόμησης Χρήσης γλώσσας ........ Ενισχύει τη γνωστική ανάπτυξη των μαθητών αφού μέσα από τις Φ.Ε. καλλιεργούνται δεξιότητες σκέψης (Δώστε παραδείγματα μέσα από την εμπειρία σας)

Πτυχές της διδασκαλίας του μαθήματος Κατανόηση επιστημονικών επεξηγήσεων Σχεδιασμός πειραμάτων για χρήση τεκμηρίων Αναστοχασμός στο τί είναι επιστημονική γνώση Ενεργή συμμετοχή στην επιστήμη (Taking Science to K-12, 2008) Δυστυχώς η έμφαση είναι στην κατανόηση των επιστημονικών επεξηγήσεων – εννοιών, και λιγότερο στα υπόλοιπα.

Μάθηση Τι είναι μάθηση; Πώς μοιάζει ένα μάθημα Φ.Ε. στο οποίο οι μαθητές μαθαίνουν;(σχεδιασμός εικόνας) Γιατί; Πώς θα μπορούσατε ως εκπαιδευτικοί να παρατηρήσετε τη μάθηση σε ένα μάθημα σας; Σε τι διαφέρει η διδασκαλία από τη μάθηση;

Μοντέλα διδασκαλίας; Μοντέλο 1 Μοντέλο 2

Μοντέλα διδασκαλίας; Μοντέλο 3 Μοντέλο 4 Μοντέλο 5

Μοντέλα διδασκαλίας;

Μοντέλα διδασκαλίας; Την προηγούμενη φορά συζητήσαμε τις εικόνες αυτές, και στο αναστοχαστικό σας ημερολόγιο περιγράψατε ποιό από τα μοντέλα διδασκαλίας σας αντιπροσωπεύει. Σήμερα θα σχεδιάσουμε μάθημα με βάση τα μοντέλα σας αφού πρώτα σας δημιουργηθούν ερωτήματα.

Έννοιες που θα μπορούσαν να διδαχθούν στο νηπιαγωγείο; Θερμότητα/Θερμοκρασία; Πυρηνική Φυσική; Θεωρία Σχετικότητας; Επιτάχυνση; Βύθιση/Πλεύση ή Πυκνότητα σωμάτων; Διαφάνεια σωμάτων Μαγνητισμό Ιδέες;;;; Τί θέματα θα μπορούσαν να διδαχθούν στο νηπιαγωγείο και γιατί; Και το σημαντικότερο, με κάθε ένα από αυτά τα θέματα τι θέλουμε να προωθήσουμε (έννοιες – δεξιότητες – θετικές στάσεις – χρήση τεκμηρίων – σχεδιασμός πειραμάτων κλπ)

Αναλυτικό Πρόγραμμα Φ.Ε.; Οι Φυσικές Επιστήμες στο Νηπιαγωγείο – Βοήθημα για τη νηπιαγωγό.

Αναλυτικό Πρόγραμμα Φ.Ε.; Ποιός ο ρόλος των Φ.Ε.; Έννοιες; Δεξιότητες Στάσεις; Παραδείγματα από κάθε κατηγορία;

Δεξιότητες.... Υποβολής ερωτημάτων Διατύπωσης λειτουργικού ορισμού Διατύπωσης Πρόβλεψης Διατύπωσης Υπόθεσης Αναγνώρισης Παραγόντων και Μεταβλητών Μοντελοποίησης Διερεύνησης

Δεξιότητες Μέτρησης, Επικοινωνίας και Ερμηνείας Δεδομένων Δραστηριότητα: Στις ομάδες σας μετρήστε το ύψος όλων τον μελών, Συζητήστε τους τρόπους μέτρησης που έχετε χρησιμοποιήσει, Σύγκριση με μετρήσεις άλλων ομάδων, Ερμηνεία δεδομένων Παρουσίαση Μέτρηση με ή χωρίς παπούτσια; Γιατί;

Έννοιες Ανθρώπινο σώμα Δυνάμεις και κίνηση Έδαφος Ζώα Ηλεκτρισμός Ήχος .........

Πτυχές της διδασκαλίας του μαθήματος Κατανόηση επιστημονικών επεξηγήσεων Σχεδιασμός πειραμάτων για χρήση τεκμηρίων Αναστοχασμός στο τί είναι επιστημονική γνώση Ενεργή συμμετοχή στην επιστήμη (Taking Science to K-12, 2008) Δυστυχώς η έμφαση είναι στην κατανόηση των επιστημονικών επεξηγήσεων – εννοιών, και λιγότερο στα υπόλοιπα.

Παρατηρώ το κόσμο γύρω μου Φ.Ε. σχετίζονται με την επεξήγηση του κόσμου, Πρέπει να δημιουργηθούν ερωτήματα στους μαθητές, τα οποία και θα διερευνήσουν, Παρατήρηση => δημιουργία ερωτημάτων =>διερεύνηση =>εξαγωγή συμπερασμάτων.

Σχέδια Μαθήματος Σκοποί και στόχοι μαθήματος Φ.Ε. Ανάπτυξη εννοιολογικής κατανόησης Ανάπτυξη δεξιοτήτων διερεύνησης (παρατήρηση, ταξινόμηση, κατηγοριοποίηση, υποθέσεις, μετρήσεις κλπ) Γλωσσική ανάπτυξη Συνεργατικότητα Μικροί επιστήμονες => ξεκινάμε από την ανάγκη να ανακαλύψουμε κάτι => Διερευνήσιμο Ερώτημα

Για το επόμενο μάθημα Να έχετε μαζί σας το βιβλίο «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Νηπιαγωγείο» Διαβάστε τις σελίδες 11-18 Μελετήστε το βιβλίο (σελ.21-27) για τις δεξιότητες παρατήρησης και ταξινόμησης (επόμενο μάθημα συζήτηση).

Σχεδιάζουμε Σ.Μ. για διάφορες έννοιες Σε κάθε ομάδα σχεδιάστε ένα 40 λεπτο σχέδιο μαθήματος (τουλάχιστον 3 δραστηριότητες) για μια από τις ακόλουθες έννοιες: Σκιά Διαφανή/Αδιαφανή Διάδοση ήχου Νερό Κίνηση

Η πραγματικότητα της τάξης Αλλάξετε το σχέδιο μαθήματος με βάση τα πιο κάτω στοιχεία: Σκιά [20 μαθητές, 1 με κινητικά προβλήματα] Διαφανή/Αδιαφανή [18 μαθητές, 2 δεν μιλάνε ελληνικά] Διάδοση ήχου [20 μαθητές, 1 με πρόβλημα ακοής και 2 με προβλήματα συμπεριφοράς] Νερό [20 μαθητές, 1 συνοδός παιδιού με σύνδρομο Down, 2 ξενόγλωσσα παιδιά) Κίνηση [15 μαθητές, χειμώνας και δεν μπορούν να βγουν έξω, μικρή τάξη, προβλήματα συμπεριφοράς]

Σχέδιο μαθήματος και μικροδιδασκαλίες Το σχέδιο μαθήματος πρέπει να παραδοθεί πριν το επόμενο μάθημα 15-λεπτη μικροδιδασκαλία Σκιά (σ.146 +148) Διαφανή/Αδιαφανή (σ.143) Διάδοση ήχου (σ.107) Νερό (σ.123) Κίνηση (σ.99)

Προβλήματα Έννοιες Έλεγχος μεταβλητών (έννοιες) Δασκαλοκεντρική προσέγγιση Διοίκηση τάξης Συμπερίληψη παιδιών ......

Μικροί Επιστήμονες;

Επιστημονική μέθοδος

Αναστοχαστικό ημερολόγιο Πώς πρέπει να διδάσκονται οι φυσικές επιστήμες στο νηπιαγωγείο σύμφωνα με την άποψή σας; Ποια στοιχεία του σημερινού μαθήματος σας έχουν κάνει εντύπωση και γιατί; Σύμφωνα με τις εμπειρίες σας γιατί πρέπει η έμφαση να είναι σε έννοιες και δεξιότητες;