14 Απριλίου 2008Ημερίδα για Μπολόνια1 Η Ανερχόμενη Σημασία των Μαθησιακών Αποτελεσμάτων Ελπίδα Κεραυνού-Παπαηλιού Ημερίδα σε Θέματα Μπολόνιας 14 Απριλίου.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Αμπαλάκης Στέλιος Διδακτικοί σκοποί  Στο σύνταγμα κάθε χώρας καθορίζονται οι γενικοί σκοποί της εκπαίδευσης  Με βάση τον γενικό σκοπό.
Advertisements

ΗΜΕΡΙΔΑ «Λόγος και Αντίλογος για την Επιλογή και Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών : Τάσεις και Προβληματισμοί» Σάββατο, 13 Απριλίου 2013 Ανάπτυξη Μηχανισμών.
Διδακτικές στρατηγικές Oδηγίες για βέλτιστες συνθήκες μάθησης Gagné.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – • Λειτουργεί.
Πρακτική Άσκηση και Μαθητεία σε χώρες της Ε.Ε.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
ΣΧΠ102 To σχολικό περιβάλλον και η οργάνωση του στο Δημοτικό Σχολείο Στέλιος Ορφανός Χειμερινό Εξάμηνο 2009.
Νέο Σχολείο – Νέο Λύκειο
Page  1 Προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας για την Ανώτερη Εκπαίδευση Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
 Παρουσιάζοντας πολιτισμικό υλικό στα σχολεία
Διαχείριση Έργου Οργάνωση, σχεδιασμός και προγραμματισμός έργων ανάπτυξης λογισμικού.
Σκοταράς Νικόλαος, Σχ. Σύμβουλος ΠΕ12, Δρ. Ε.Μ.Π Ιστοσελίδα :
Διαδικασία Προσέγγισης της Διαχείρισης Έργου
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Διδακτική Μαθημάτων Ειδικότητας – Σχέδιο Μαθήματος
της Μαρίας-Ζωής Φουντοπούλου
ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΤΔΕ ΡΟΔΟΣ 2010
Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης για τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα Πληροφορικής και Επιστήμης Η/Υ Διδακτικές προσεγγίσεις στο μάθημα της Πληροφορικής.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ, ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ.
Χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ κατά τη διδασκαλία των μαθηματικών στη δευτεροβάθμια ελληνική εκπαίδευση Δρ. Σάλτας Βασίλειος, Ιωαννίδου Ευφροσύνη Τμήμα.
Ορθές Πρακτικές Διανομής Φαρμάκων
ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 9.1 Εθνικές και Ευρωπαϊκές πολιτικές για την επικύρωση των εμπειριών τοποθέτησης.
Γεώργιος Κ. Ζαρίφης Επίκ. Καθηγητής Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής Α.Π.Θ 3 η Θεματική Ενότητα ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ- ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ.
Page  1 Ο.Παλιάτσου Γαλλική Επανάσταση 1 ο Γυμνάσιο Φιλιππιάδας.
ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α’, Β’, & Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ανδρέας Σ. Ανδρέου (Αναπλ. Καθηγητής ΤΕΠΑΚ - Συντονιστής) Μάριος Μιλτιάδου, Μιχάλης Τορτούρης.
1 Γυναίκες και επιστήμη: μια πρώτη διερεύνηση Λάουρα Αλιπράντη Κύρια Ερευνήτρια, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.
-17 Προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη Σεπτέμβριος 2013 Δείκτης > +20 Δείκτης 0 a +20 Δείκτης 0 a -20 Δείκτης < -20 Σύνολο στην Ευρωπαϊκή Ένωση:
Μαθησιακά αποτελέσματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Η περίπτωση του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Αϊβαζίδης Υπεύθυνος Διασφάλισης Ποιότητας, Έργο ΜΟΔΙΠ ΑΠΘ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Γραφείο Ποιότητας Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Διατύπωση Λειτουργικού Ορισμού
Η επιρροή του χώρου εργασίας των σχολικών τάξεων στη μάθηση
Learning to Learn Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση(ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκτη.
Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Αρχειονομίας & Βιβλιοθηκονομίας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Επιστήμη της Πληροφορίας: Διοίκηση & Οργάνωση Βιβλιοθηκών.
Ενίσχυση της έρευνας στο “ΕΠ. Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση ” Νίκος Μαρούλης, Logotech AE Καρδίτσα 18 Σεπτεμβρίου 2008.
Α.Π.Θ. Π.Τ.Δ.Ε. Π.Μ.Σ Επιστήμες της Αγωγής-Κατεύθυνση Διδακτική των Φυσικών Επιστημών και Νέες Τεχνολογίες Διερεύνηση εφαρμογής.
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Ευθυγράμμιση Στόχων – Διδασκαλία – Αξιολόγηση ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ανδρέας Σ. Ανδρέου.
Ηλεκτρονική Ενότητα 5: DC λειτουργία – Πόλωση του διπολικού τρανζίστορ
Χ. Βαμβούρη, σχ. Σύμβουλος ΠΕ02 Δράμας Δράμα 27/11/
Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης για τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα Πληροφορικής και Επιστήμης Η/Υ Προγραμματισμός Έτους και Ενότητας Σωκράτης.
Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών Πληροφορικής.
Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΩΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
1 Ενότητα 5.3.1: Ερωτηματολόγια με τη χρήση του Διαδικτύου Διδάσκων: Χρήστος Κατσάνος - Πανεπιστημιακό κέντρο εκπαίδευσης επιμορφωτών.
Ο Ρ ΟΛΟΣ Τ ΗΣ Σ ΤΟΧΟΘΕΣΙΑΣ Γ ΙΑ Τ Η Δ ΙΔΑΣΚΑΛΙΑ - Σ ΠΟΝΔΥΛΩΣΗ Τ ΟΥ Σ ΤΟΧΟΥ Αναστασία Α. Γεωργιάδου Δρ. Χημείας στο πεδίο της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών.
Μοντέλα Συστημάτων Παρουσιάσεις των συστημάτων των οποίων οι απαιτήσεις αναλύονται.
Ανάπτυξη Πρωτοτύπου Λογισμικού
Αναλυτικά Προγράμματα για τα Δημόσια Σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σεμινάρια Σεπτεμβρίου 2010 Κουτσίδης Γιώργος 1.
«Εκπαίδευση Εκπαιδευτών ΙΕΚ ΠΑΤΡΑΣ» ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ
«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ – Μ.Β.Α.» Χίος, Δεκέμβριος 2013 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.
Μοντέλα και μορφές αξιολόγησης
Δέσποινα Μαγγίνα M1175 Κωνσταντίνος Γαργάνης Μ1172 Δήμητρα Μαρία Χαρακλιά Μ1206 Ιωάννης Παπαδάκης Μ1171 Αλέξανδρος Νικολόπουλος Μ1182 Δημήτριος Μπαϊρακτάρης.
Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη.
1. Ποιοτική Αναβάθμιση της Εκπαίδευσης στην Κύπρο
Δεύτερη συνάντηση Μάχιμων Εκπαιδευτικών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ορισμός
+19 Δεκέμβριος 2014 Δείκτης > +20 Δείκτης 0 έως +20 Δείκτης 0 έως -20 Δείκτης < -20 Συνολικά της ΕΕ: +5 Δείκτης > +20 Δείκτης 0 έως +20 Δείκτης 0 έως -20.
ΕΡΕΥΝΑ ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. - Ο.Λ.Μ.Ε. (Απρίλης – Μάης 2008)
Αγγελική Γεωργιάδου- Αναστασία Πεκτέσογλου Δράμα 2006
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Τεχνοκρατικό vs ανθρωπιστικό
SOCIAL KEYS FOR SOCIAL ENTREPRENEURSHIP. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ H Κοινωνική Οικονομία είναι ένας πολύ σημαντικός οικονομικός τομέας στην Ευρώπη. Με βάση.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Διοίκηση ολοκληρωμένης επικοινωνιακής στρατηγικής
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Τι είναι/ περιλαμβάνει ένα περιβάλλον μάθησης;
Πορεία διδασκαλίας Στάδιο προετοιμασίας Στάδιο παρουσίασης
Ευρωπαϊκό και Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων
«Η ανάπτυξη της τριαρχικής νοημοσύνης»
Ευρωπαϊκό και Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

14 Απριλίου 2008Ημερίδα για Μπολόνια1 Η Ανερχόμενη Σημασία των Μαθησιακών Αποτελεσμάτων Ελπίδα Κεραυνού-Παπαηλιού Ημερίδα σε Θέματα Μπολόνιας 14 Απριλίου 2008 Πανεπιστήμιο Κύπρου

14 Απριλίου 2008Ημερίδα για Μπολόνια2 Κύρια Ερώτηση που τίθεται σε ένα Απόφοιτο Προηγουμένως: «Τί έκανες για να αποκτήσεις το δίπλωμά σου;» Τώρα: «Τί μπορείς να κάνεις τώρα που έχεις αποκτήσει το δίπλωμά σου;»

14 Απριλίου 2008Ημερίδα για Μπολόνια3 Στόχος Μέχρι το 2010 όλα τα προγράμματα σπουδών εντός του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΕΧΑΕ) να βασίζονται στην έννοια των μαθησιακών αποτελεσμάτων (learning outcomes) και τα περιεχόμενά τους να σχεδιάζονται ώστε να αντικατοπτρίζουν τη νέα αυτή προσέγγιση.

14 Απριλίου 2008Ημερίδα για Μπολόνια4 Διεθνές Ενδιαφέρον Η βασιζόμενη σε μαθησιακά αποτελέσματα, διδακτική προσέγγιση, στην πραγματικότητα δεν είναι καινούργια ή αποκλειστική της Ευρώπης, αφού συνεχώς κερδίζει αυξανόμενο ενδιαφέρον σε διεθνή κλίμακα.

14 Απριλίου 2008Ημερίδα για Μπολόνια5 Πώς Ορίζεται η Έννοια των Μαθησιακών Αποτελεσμάτων Έχουν προταθεί διάφοροι ορισμοί, οι οποίοι, επί της ουσίας, δεν διαφέρουν μεταξύ τους.

14 Απριλίου 2008Ημερίδα για Μπολόνια6 Ορισμός που δίνεται στον Οδηγό Χρήσης του ECTS Μαθησιακά αποτελέσματα είναι προτάσεις αναφορικά με το τι ένας διδασκόμενος αναμένεται να μάθει, να κατανοήσει ή/και να είναι σε θέση να επιδείξει μετά την ολοκλήρωση μίας διεργασίας μάθησης.

14 Απριλίου 2008Ημερίδα για Μπολόνια7 Εναλλακτικός Ορισμός Μαθησιακά αποτελέσματα διατυπώνουν σαφώς ποια αναμένεται να είναι τα επιτεύγματα των διδασκομένων και πως αναμένεται να επιδείξουν τα επιτεύγματα αυτά.

14 Απριλίου 2008Ημερίδα για Μπολόνια8 Σημαντική Αλλαγή Προσανατολισμού Από την παραδοσιακή προσέγγιση που επικεντρώνεται στο διδάσκοντα Σε μία προσέγγιση που επικεντρώνεται στο διδασκόμενο Δηλαδή από “input-based” (τι είναι δηλαδή το περιεχόμενο του προγράμματος/μαθήματος) σε “output-based” (τι δηλαδή μπορεί να μάθει/επιτύχει ο φοιτητής)

14 Απριλίου 2008Ημερίδα για Μπολόνια9 Μαθησιακά Αποτελέσματα Εστιάζονται 1.Στο τι έχει επιτύχει ο διδασκόμενος και όχι στο ποιες είναι οι προθέσεις του διδάσκοντα 2.Στο τι μπορεί να επιδείξει ο διδασκόμενος με την ολοκλήρωση μίας διεργασίας μάθησης

14 Απριλίου 2008Ημερίδα για Μπολόνια10 Διαφορές ανάμεσα σε Σκοπό, Στόχους και Μαθησιακά Αποτελέσματα Σκοπός (Aims) –Γενικό περιεχόμενο και κατεύθυνση του μαθήματος Στόχοι (Objectives) –Πιο συγκεκριμένη διατύπωση αναφορικά με το τι αναμένεται να επιτευχθεί μέσω της διδασκαλίας –Μπορεί να είναι “output-based” Μαθησιακά Αποτελέσματα –Πιο ακριβείς και πιο ξεκάθαρες διατυπώσεις ως προς το τι αναμένεται να είναι τα αποτελέσματα της μάθησης, σε σύγκριση με τους στόχους

14 Απριλίου 2008Ημερίδα για Μπολόνια11 Τα Μαθησιακά Αποτελέσματα θεωρούνται ως είδος «κοινού νομίσματος» Που βοηθά τα προγράμματα σπουδών και τις θεματικές ενότητες/μαθήματα που τα απαρτίζουν να είναι πιο διαφανή, τόσο σε τοπικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο

14 Απριλίου 2008Ημερίδα για Μπολόνια12 ECTS Δεν είναι απλά ένα σύστημα πιστωτικών μονάδων, αλλά ένα σύστημα όπου υπάρχει ισχυρή σύζευξη ανάμεσα στα Επιδιωκόμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα (learning outcomes), και το Συνολικό Φόρτο Εργασίας (workload) των διδασκομένων για την επιτυχή κατάκτηση των μαθησιακών αυτών αποτελεσμάτων

14 Απριλίου 2008Ημερίδα για Μπολόνια13 Πρόγραμμα Σπουδών Εκπαιδευτική Ενότητα Μάθημα Μαθησιακά Αποτελέσματα Γνώση Κατανόηση Δεξιότητες Μέθοδοι Διδασκαλίας (Μαθησιακοί Πόροι) Μέθοδοι Αξιολόγησης Καταλληλότητα Διαφάνεια Συνέπεια Πιστοποίηση Επίτευξης ΜΑ Ο φοιτητής πιστώνεται με μονάδες για κάθε μάθημα που επιτυγχάνει τα μαθησιακά του αποτελέσματα ECTS

14 Απριλίου 2008Ημερίδα για Μπολόνια14 Μαθησιακά Αποτελέσματα Μέθοδοι Διδασκαλίας και Μάθησης Τρόποι Αξιολόγησης

14 Απριλίου 2008Ημερίδα για Μπολόνια15 Αυτοδύναμη Μάθηση Οι διδασκόμενοι πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στον προγραμματισμό και τη διαχείριση της δικής τους μάθησης, αναλαμβάνοντας αυξημένη ευθύνη καθώς σταδιακά αναπτύσσουν την ικανότητα για αυτοδύναμη μάθηση.

14 Απριλίου 2008Ημερίδα για Μπολόνια16 Περιγραφή Μαθησιακών Αποτελεσμάτων «Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο διδασκόμενος αναμένεται να....» Τα σχετικά ρήματα είναι «ενεργητικά»

14 Απριλίου 2008Ημερίδα για Μπολόνια17 Περιγραφή Μαθησιακών Αποτελεσμάτων Γνώση –Ανακαλεί –Περιγράφει –Ορίζει –Προσδιορίζει –Καταγράφει Κατανόηση –Διαφοροποιεί –Προσδιορίζει –Προβλέπει –Επεξηγεί –Αναγνωρίζει –Κατατάσσει Εφαρμογή –Κατασκευάζει –Εφαρμόζει –Επιλέγει –Συσχετίζει –Τροποποιεί –Επιδεικνύει Ανάλυση –Αναλύει –Συγκρίνει –Επιχειρηματολογεί –Υπολογίζει Σύνθεση –Αναγνωρίζει –Προτείνει –Συνοψίζει –Συσχετίζει –Οργανώνει Αξιολόγηση –Αξιολογεί –Συνοψίζει –Προβλέπει –Εκτιμά

14 Απριλίου 2008Ημερίδα για Μπολόνια18 Κατευθυντήριες Γραμμές 1.Τα μαθησιακά αποτελέσματα ενός μαθήματος πρέπει να σχετίζονται με τα απώτερα αποτελέσματα του προγράμματος 2.Τα μαθησιακά αποτελέσματα θα πρέπει να είναι παρατηρήσιμα και μετρήσιμα 3.Θα πρέπει επίσης να είναι αξιολογήσιμα 4.Και θα πρέπει να είναι ρεαλιστικά επιτεύξιμα εντός του δεδομένου χρόνου και των διαθέσιμων πόρων

14 Απριλίου 2008Ημερίδα για Μπολόνια19 “Granularity” Μαθησιακών Αποτελεσμάτων Αν είναι πολύ γενικά, θα είναι δύσκολο να αξιολογηθούν επαρκώς Αν είναι υπερβολικά συγκεκριμένα, θα είναι πάρα πολλά και πολύ λεπτομερή Δεν υπάρχει απόλυτα ορθός τρόπος για τη διατύπωση μαθησιακών αποτελεσμάτων

14 Απριλίου 2008Ημερίδα για Μπολόνια20 Αξιολόγηση Μαθησιακών Αποτελεσμάτων Η διατύπωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων πρέπει να είναι τέτοια, ώστε αυτά να μπορούν να αξιολογηθούν Η πρόκληση για τους διδάσκοντες είναι η εναρμόνιση ανάμεσα –στις μεθόδους διδασκαλίας –τις τεχνικές αξιολόγησης –τα κριτήρια αξιολόγησης –τα μαθησιακά αποτελέσματα

14 Απριλίου 2008Ημερίδα για Μπολόνια21 Κατανόηση Μαθησιακών Αποτελεσμάτων μέσω Αξιολόγησης Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει κατανοητό προς τους διδασκόμενους πως θα πρέπει να επιτύχουν τα επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα είναι η ξεκάθαρη διατύπωση των τεχνικών και κριτηρίων αξιολόγησης

14 Απριλίου 2008Ημερίδα για Μπολόνια22 Αξιολόγηση Από τη σκοπιά του διδάσκοντα Από τη σκοπιά του διδασκόμενου Στόχοι Επιθυμητά Μαθησιακά Αποτελέσματα Διεργασίες Διδασκαλίας Αξιολόγηση Διεργασίες Μάθησης Μαθησιακά Αποτελέσματα

14 Απριλίου 2008Ημερίδα για Μπολόνια23 Συνεχής Αξιολόγηση Να συνδυάζει διαφορετικές τεχνικές αξιολόγησης Να στοχεύει τόσο στην επανατροφοδότηση των διδασκομένων, όσο και στη βαθμολόγησή τους

14 Απριλίου 2008Ημερίδα για Μπολόνια24 Κριτική Μαθησιακών Αποτελεσμάτων Φιλοσοφικές ενστάσεις Πρακτικές/τεχνικές ενστάσεις Τα πάντα εξαρτώνται από τη μορφή των μαθησιακών αποτελεσμάτων –Ούτε η μάθηση χρειάζεται να περιοριστεί, ούτε να μειωθεί η διανοητική πρόκληση για τους διδασκόμενους

14 Απριλίου 2008Ημερίδα για Μπολόνια25 Ενίσχυση της Ποιότητας Αυξημένη διαφάνεια και συγκρισιμότητα επιπέδων εντός και ανάμεσα προσόντων Μεγαλύτερη αξιοπιστία και χρησιμότητα προσόντων Τα μαθησιακά αποτελέσματα διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο ως σημεία αναφοράς για την εδραίωση και αξιολόγηση επιπέδων

14 Απριλίου 2008Ημερίδα για Μπολόνια26 Επίπεδα Εφαρμογής Μαθησιακών Αποτελεσμάτων Επίπεδο ιδρυμάτων (ενότητες/μαθήματα, προγράμματα σπουδών, ακαδημαϊκά προσόντα) Επίπεδο χωρών (πλαίσια προσόντων, πρότυπα για ειδικότητες, συστήματα διασφάλισης ποιότητας) Διεθνές επίπεδο (μετα-πλαίσια προσόντων, αναγνώριση, διαφάνεια)

14 Απριλίου 2008Ημερίδα για Μπολόνια27 Η έννοια των Μαθησιακών Αποτελεσμάτων θεωρείται πλέον ο θεμέλιος λίθος της νέας αρχιτεκτονικής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης η βάση για ευέλικτες διαδρομές μάθησης

14 Απριλίου 2008Ημερίδα για Μπολόνια28 Το όραμα για ένα Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο για την Ανώτατη Εκπαίδευση μπορεί να μην επιτευχθεί ποτέ αν δεν υπάρξει ευρεία και συνεπής εφαρμογή της έννοιας των μαθησιακών αποτελεσμάτων