ΘΕΜΑ: ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ.
Advertisements

Οι εκπαιδευτικοί: Τουλιόπουλος Φώτης
Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό
Α. Τ. Ε. Ι. Θεσσαλονίκης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πολ. Έργων Υποδομής ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2013.
Γιάννος Ιωάννου Σύμβουλος Καθηγητής Πληροφορικής Μέσης Εκπαίδευσης
15ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ (PROJECT) ΘΕΜΑ: “ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΦΗΒΩΝ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ” ΜΑΪΟΣ 2012 ΜΑΘΗΤΕΣ Α' ΤΑΞΗΣ: ΚΥΡΙΑΚΟΥΔΗΣ ΒΥΡΩΝ,
Ανήλικοι & ηλεκτρονικό έγκλημα
ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ <ΕΔΣΠΥ>
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ.
ΟΡΙΣΜΌΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΘΥΤΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΘΕΑΤΕΣ
ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ FACEBOOK ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Tο project από τα μάτια των μαθητών ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ Το καλοκαίρι του 2011, όταν άκουγα στην τηλεόραση για ένα καινούριο μάθημα– την ερευνητική.
Δασκάλες: Βούλα Τζιαούρη
O σχολικός εκφοβισμός Ανοιχτοί Ορίζοντες.
6 Μαρτίου 2013, ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού
7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ-Λ.Τ. ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ : « Διαπροσωπικές σχέσεις των νέων»
1ο Γυμνάσιο Κρύας Βρύσης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΜΑ : Η αυλή μας χώρος μόρφωσης, παιχνιδιού, δημιουργίας.
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒEΙΑ
Πανεπιστήμιο Κρήτης Υπουργείο Υγείας Υπουργείο Παιδείας&Πολ/μού.
Quatuor Squilla Θέμα: "Πώς επηρέασε η χρήση της κινητής τηλεφωνίας τις διαπροσωπικές σχέσεις και ποια νέα ήθη και γλώσσα εισήγαγε στη σύγχρονη καθημερινότητα;"
ΘΕΜΑ: «Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ»
Πόσο συχνά χρησιμοποιείς το διαδίκτυο;. Για ποιό λόγο χρησιμοποιείς το διαδίκτυο;
Νέοι και Κοινωνικά Δίκτυα
Χαρακτηριστικά των εφήβων χρηστών που προσέγγισαν το Δ.Υ. ΣΤΡΟΦΗ το 2008 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ-ΤΜΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ.
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
1o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Κοινωνικοποίηση Πανταζάκου Χριστίνα.
Ασφαλώς Πλοηγώ! Γυμνάσιο Καπανδριτίου Σχ.Έτος ᅠ Παρουσίαση Ερωτηματολογίου μαθητών.
Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
Συγγραφείς: Βερόνικα Σαμαρά & Γεώργιος Κορμάς Εικονογράφηση των ιστοριών από τα παιδιά του:
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μαθητές και Facebook 2 ο Γυμνάσιο Ευόσμου Σιώσιος Γεώργιος, Σταματίου Εύα, Στεφανίδης Παύλος, Τασέλη Άσπα, Τέκου Αναστασία, Τσαγκουρίδης Ηλίας, Τσιάβος.
Γιώργος Κωσταρέλας|Στέφανος Κεραμάρης|Κώστας Καλογερόπουλος Λευτέρης Κοτζαμπασούδης|Γιώργος Κουγιουμτζίδης|Δέσποινα Καραπέτσα.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α΄ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑ 2. ΘΕΜΑ:ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΚΛΕΙΔΗ -ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ-ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ ΔΙΚΤΥΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ - FACEBOOK
ΟΜΑΔΑ:Ε.Π.Ε.Σ.Α Ανθή, Σέλφο, Ελένη, Παναγιώτα, (Έφη).
….για πολλές ώρες…..
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΕΡΒΟΧΩΡΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.
Έρευνα με ερωτηματολόγιο σε μαθητές της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου του 3 ου Γυμνασίου Βύρωνα Σχολική χρονιά Η φιλία στην αρχή της εφηβείας.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ – ΤΑΞΗ Β’ Έρευνα Συμπεριφοράς – Στάσης Θέμα: «Νέοι και Διαδίκτυο – Εθισμός» Χρόνος διεξαγωγής:
ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ «Ασφάλεια στο διαδίκτυο». 6/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΛΟΠΙΟΥ Ε ΚΑΙ ΣΤ ΤΑΞΕΙΣ « Ο εαυτός μου στο διαδίκτυο / Σερφάρω σε «ασφαλή νερά»-Πληροφορούμαι,
Ασφάλεια στο διαδίκτυο
Σχολικός Εκφοβισμός.
Ανάλυση κρίσιμου συμβάντος
ΟμΑδα 1 - Ενδοοικογενειακη Βια
Το ερωτηματολόγιο για το σχολικό εκφοβισμό ως μέσο ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης όλου του σχολείου 1ο Γυμνάσιο Πεύκης Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία.
Η δύναμη της εικόνας Το μήνυμα της φετινής Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου είναι «Γίνε η αλλαγή: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο». Σε αυτή τη δραστηριότητα.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ Σχολικό έτος : Τμήμα : Β2 ΜΑΘΗΤΕΣ: Κακαργιάς Βαγγέλης Θηραίος Γιάννης Γιαννακόδημος Ηλίας.
Η φιλία στην αρχή της εφηβείας
Μαθαίνω να χρησιμοποιώ με ασφάλεια το διαδίκτυο
Γεωργοπούλου Ειρήνη Γκοσιμήδα Ευφροσύνη Κονιδάρη Αναστασία
6 Μαρτίου 2016 Παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού!
Ta μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή μας
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ BULLING.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Δραστηριότητες και εξάρτηση στην εφηβεία
Η ομάδα Αγωγής Υγείας του 39ου Γυμνασίου Αθηνών υλοποίησε ένα πρόγραμμα με θέμα “Διαδικτυακή Βία”. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από 30 μαθητές σε δύο βασικά.
Επίδραση του καπνίσματος στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 4Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ «Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ»
Η φιλία στην αρχή της εφηβείας
Ερευνα για την σχολικη βια
ΠΑΙΖΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.
του διαδικτύου Η ασφάλεια ΛΕΟΝΤΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ:
Μαθητικο ςυνεδριο-καλες πρακτικες πληροφορικης
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΗΣΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΠΕΛΛΑ
ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΘΕΜΑ: ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2012-2013 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΑΡΙΝΑ ΜΟΥΡΟΥ καθ.Πληροφορικής ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ καθ.Πληροφορικής

ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: ΓΙΑΝΝΟΥ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΚΛΟΥΤΣΙΝΙΩΤΗΣ ΑΥΦΡΑΙΜ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΠΑΤΑΚΟΥ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΣΕΡΕΠΙΣΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΟΛΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ ΔΕΡΤΙΛΗ ΧΡΥΣΑ ΚΑΠΕ ΔΑΝΑΗ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΚΡΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΛΑΤΣΑΤΟΥΡΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΙΓΟΥΡΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Εισαγωγή Στην εποχή της πληροφορίας οι έφηβοι αναπτύσσουν την κοινωνικότητά τους σε ψηφιακούς κόσμους προσωπικών επαφών που ονομάζονται «Κοινωνικά Δίκτυα». Οι σημερινοί μαθητές αφιερώνουν αρκετό από τον καθημερινό τους χρόνο στα κοινωνικά δίκτυα (facebook, twitter κ.λ.π), σε σημείο που το γεγονός αυτό να αποτελεί από μόνο του ένα ιδιαίτερο κοινωνικό φαινόμενο.

Η έρευνα που έκανε το 1ο Γυμνάσιο Πετρούπολης για την χρήση των κοινωνικών δικτύων από τους εφήβους σκοπό είχε να καταγράψει: την επίδραση των κοινωνικών δικτύων στη συμπεριφορά των εφήβων, τις αλλαγές που μπορούν να προκαλέσουν στον τρόπο επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης τους, την συχνότητα και τον λόγο χρήσης των κοινωνικών δικτύων, τους κινδύνους που μπορούν να προκληθούν την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.

Τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των απαντήσεων 260 άτομα είναι το σύνολο των μαθητών που απάντησε στο ερωτηματολόγιο. Από την επεξεργασία των απαντήσεων που έγινε σε λογιστικά φύλλα(excel) προκύπτουν τα ακόλουθα αποτελέσματα.

• Η χρήση και εξάπλωση των κοινωνικών δικτύων στο Γυμνάσιο φτάνει το 90% με δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο το facebook και με αντίστοιχο ποσοστό 80%. • Οι μαθητές είναι επιφυλακτικοί σε νέα αιτήματα φιλίας, καθώς το 63% ελέγχει αν γνωρίζει το άτομο. Το 12% των νέων αποδέχεται αμέσως το αίτημα χωρίς κανένα έλεγχο.

• Η δημιουργία profile ξεκινάει από την ηλικία των 12 έως 13

• Το 58% των εφήβων κάνει χρήση των κοινωνικών δικτύων από 1 έως και 2 ώρες ημερησίως. Σε ένα μεγάλο ποσοστό 26% επηρεάζεται η σχολική επίδοση, εφόσον πολλοί μαθητές παραμελούν την μελέτη των μαθημάτων τους.

• Οι μαθητές με ποσοστό 74% πιστεύουν πως η ανθρώπινη σκέψη, συμπεριφορά καθώς και ο τρόπος επικοινωνίας επηρεάζεται παρά πολύ από τη χρήση των κοινωνικών δικτύων. • Το 88% των μαθητών δεν έχει εκτεθεί/γνωρίσει τους κινδύνους των κοινωνικών δικτύων. Από τα παιδιά που ήρθαν αντιμέτωπα με αυτούς τους κινδύνους, τα περισσότερα έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και ψυχολογικής πίεσης

• Η πλειοψηφία των μαθητών πιστεύει πως δεν είναι ασφαλής ή είναι ελάχιστα ασφαλής η δημοσίευση των προσωπικών δεδομένων στα κοινωνικά δίκτυα. Παρόλα αυτά το 49% δημοσιεύει αρκετά συχνά προσωπικά δεδομένα.

• Το 75% των μαθητών πιστεύει πως είναι επικίνδυνο να συνομιλείς με αγνώστους στα κοινωνικά δίκτυα. Μόνο το 22% συναντήθηκε με κάποιον που γνώρισε στο δίκτυο. • Το 44% των μαθητών θεωρεί πως το να συμμετέχεις σε ένα κοινωνικό δίκτυο συμβάλει στο να σε αποδέχονται κοινωνικά (πχ σε νέες γνωριμίες, παρέες)

Πορίσματα της έρευνας Μετά την επεξεργασία των αποτελεσμάτων καταλήξαμε στα παρακάτω πορίσματα: • Όλοι σχεδόν οι σημερινοί έφηβοι σε πολύ μικρή ηλικία γίνονται χρήστες των κοινωνικών δικτύων. Θετικό είναι ότι οι γονείς γνωρίζουν πως τα παιδιά τους χρησιμοποιούν κάποιο κοινωνικό δίκτυο.

• Μεγάλο ποσοστό μαθητών πιστεύει πως έχει ιδιαίτερη σημασία να είσαι εγγεγραμμένος σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, προκειμένου να σε αποδεχτούν σε μια νέα παρέα. • Οι περισσότεροι μαθητές δεν είναι εθισμένοι στα κοινωνικά δίκτυα, εφόσον οι χρήση τους δεν ξεπερνά τις 2 ώρες. Δυστυχώς, ένας μικρός αριθμός μαθητών παραμελεί τα σχολικά του καθήκοντα.

•Ελάχιστοι έφηβοι έρχονται σε επαφή με άτομα που γνώρισαν στα κοινωνικά δίκτυα, επομένως η χρήση τους δεν βοηθάει στο να δημιουργηθούν νέες γνωριμίες. Οι νέες επαφές είναι καθαρά εικονικές. • Ανησυχία προκαλεί το γεγονός, ότι ένας μικρός αριθμός μαθητών έπεσε ”θύμα” σεξουαλικής παρενόχλησης και ψυχολογικής πίεσης στα κοινωνικά δίκτυα. Επομένως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε νέα αιτήματα φιλίας ατόμων που δεν γνωρίζουμε.