Η ποιότητα της πληροφορίας στο εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιείται ή διανέμεται μέσω του Internet Χρήστος Σαβρανίδης Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τμήμα ΦΠΨ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Δημιουργία μαθησιακού υλικού πολυμέσων και υπερμέσων
Advertisements

Ηλεκτρονική Δημοσίευση
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΡΜΕΣΩΝ Γνωριμία με τα πολυμέσα στα πλαίσια της διδασκαλίας και της μάθησης.
ΠΜΣ ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Κατεύθυνση ΤΕΔΑ Τεχνολογίες Διαχείρισης Ασφάλειας Security Management Engineering Τμήμα Πληροφορικής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2008 E - learning.
Η ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠ / ΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΩΝ ΕΚΠ / ΣΗΣ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΣΑΦΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΚΡΙΒΗΣ, ΕΓΚΥΡΑ ΦΟΡΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ.
Οι “multi-Διαστασεις” Των Multimedia
1 Συλλογικοί Κατάλογοι & Διαδίκτυο Μιχάλης Σφακάκης.
Εφαρμογές των νέων Τεχνολογιών στη διδασκαλία και μάθηση
Ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση
. Εννοιολογικοί χάρτες.
ΟΙ “ΜULTI-ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ” ΤΩΝ MULTIMEDIA ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ
Πολυμέσα – Δίκτυα (μαθ. επιλογής Γ’ Λυκείου)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΠΟΛΥΜΕΣΑ Τα Πολυμέσα (Multimedia) είναι ο κλάδος της πληροφορικής τεχνολογίας που ασχολείται με τον συνδυασμό ψηφιακών δεδομένων πολλαπλών μορφών, δηλ.
Ενότητα 1.2 Μοντέλα εισαγωγής ΤΠΕ στην εκπαίδευση ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β΄ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΤΙΣ Τ.Π.Ε. – ΠΕ03 Γιώργος Γεωργιόπουλος Μαθηματικός M.Sc., M.Ed.
Οργάνωση πληροφοριών Ευρετηρίαση Μέρος Β Σχεδιασμός ευρετηρίων.
Το Διαδίκτυο ως πηγή πληροφοριών Πλεονεκτήματα και επιφυλάξεις
ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΓΕΛ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ.
Για τη διδασκαλία των πολυμέσων1/18 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Ομάδα Ανάπτυξης Ομάδα Ανάπτυξης: Φίλιππος Δεληγιάννης, Παναγιώτης Κωστάκης, Δημήτριος Λαγός, Αναστάσιος.
Δημιουργία μαθησιακού υλικού πολυμέσων και υπερμέσων Ορισμός πολυμέσων Ο συνδυασμός διαφόρων τύπων ψηφιακών μέσων όπως κείμενα, εικόνες, ήχος και βίντεο,
Μοντέλα Συστημάτων Παρουσιάσεις των συστημάτων των οποίων οι απαιτήσεις αναλύονται.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:RECENT DEVELOPMENTS IN FORMAL SETTINGS.(ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. ) ΌΝΟΜΑ ΦΟΙΤΗΤΡ.:ΔΟΜΑΛΗ ΕΙΡΗΝΗ.
Απομακρυσμένη Εκπαίδευση
ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ TO ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ; Δίκτυο υπολογιστών (γενική έννοια)
Telematics Επιμέλεια:Παγώνης Γεώργιος Writer: Patrick Dillon.
Η επιστήμη του Web.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ
Διδακτική της Πληροφορικής ΗΥ302 Εργασία :Παρουσίαση σχολικού βιβλίου Γ’ Λυκείου Τεχνολογικής Κατεύθυνσης «Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον»
Οργανικός και Λειτουργικός Σχεδιασμός Εκπαιδευτικού Λογισμικού
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Λογισμικό της Εκπαίδευσης Κωστής Οικονομίδης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.
Αρχιμήδης Ι αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή - τεχνολογίες διαδικτύου Τεχνολογίες προσβασιμότητας για άτομα με ειδικές ανάγκες ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ.
Ο υπολογιστής ως εργαλείο μάθησης
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ  Επιμορφωτής:
Διδακτική προσέγγιση βασισμένη σε δραστηριότητες αξιοποιώντας το διαδίκτυο.
Αναπτύσσοντας δεξιότητες αναζήτησης στον Παγκόσμιο Ιστό: Η χρήση των WebQuests webquest.
2ο ΕΠΑΛ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Χ. Καραγιαννίδης, ΠΘ-ΠΤΕΑΑνάπτυξη Εφαρμογών για την ΕΕΑ Διάλεξη 1: Εισαγωγή 1/26 12/2/2015 Διάλεξη 1 Εισαγωγή Ανάπτυξη Εφαρμογών για την Εκπαίδευση & την.
Κριτήρια επιλογής και αξιολόγησης ψηφιακού υλικού Ενότητα «Δημιουργία και διαχείριση ψηφιακών συλλογών»
Χ. Καραγιαννίδης, ΠΘ-ΠΤΕΑΕφαρμογές ΤΠΕ στην ΕΕΑ Διάλεξη 2: eLearning Systems, eClass1/1318/2/2015 Χαράλαμπος Καραγιαννίδης Διάλεξη 2 Περιβάλλοντα.
1 + 1 = 12 Νέα Εκπαιδευτικά Λογισμικά για Κωφούς μαθητές
Τεχνολογία ΛογισμικούSlide 1 Τεχνολογία Απαιτήσεων u Καθορίζει τι θέλει ο πελάτης από ένα σύστημα λογισμικού.
Πρακτικές Σχεδιασμού Μαθήματος. Πρακτικές καλού σχεδιασμού μαθήματος Η συγκέντρωση του εκπαιδευτικού υλικού και η οργάνωση στο eclass γίνεται πλέον σε.
Μέρος 1 Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα. 22/9/20162 Περιεχόμενα  Βασικές έννοιες Πληροφοριακών Συστημάτων  Απαιτήσεις των σύγχρονων επιχειρήσεων.
Λογιστική Κόστους Ενότητα # 6: Επιμερισμός Κόστους Βοηθητικών Τμημάτων Διδάσκουσα: Σάνδρα Κοέν Τμήμα: Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Εκμετάλλευση υπηρεσιών Web 2.0 σε σχολικούς ιστοτόπους Παλάζης Βασίλης 3o Γυμνάσιο Μυτιλήνης.
Γ. Αλεξιάδης.  Εκπαιδευτική δραστηριότητα, κατά την οποία οι περισσότερες ή και όλες οι πληροφορίες που απαιτούνται για την επίλυση ενός προβλήματος.
Εργαστήριο με θέμα: Η χαρτογράφηση εννοιών ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο πλαίσιο της Π.Ε/ Ε.Α.Α.
Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Διδασκαλία (Roblyer) Ε. Αλεξοπούλου, Ε.Π.ΠΑΙ.Κ., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Ενσωμάτωση εργαλείων.
Εκπαιδευτικό Λογισμικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Δημοτικής στην Εκπαιδευτική Εφαρμογή της Πληροφορικής – Π4β Ομάδα Επιμόρφωσης ΤΠΕ Παιδαγωγικό.
Κριτήρια και Μέθοδοι αξιολόγησης ιστοσελίδων Θέμα:
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ «Εκπαιδευτική Τεχνολογία-Πολυμέσα»
Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του Διαδικτύου και η ευρεία του αποδοχή από τις νεαρές ηλικίες καλλιέργησαν την ιδέα της αξιοποίησής του ως ένα εργαλείο στην.
Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη.
Περιεχόμενο-Ανθρώπινη υποδομή και Διδακτικές προσεγγίσεις στο e-learning Μαρία Κορδάκη, Ph.D, M.Ed.
Ανάλυση και σχεδιασμόσ πληροφοριακών συστημάτων
Πολυμέσα και Υπερμέσα στη Διδασκαλία και τη Μάθηση
ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ (QUALITY SYSTEM)
Ο υπολογιστής ως εργαλείο μάθησης
ΠΟΛΥΜΕΣΑ Αρχές Πλοήγησης.
Πληροφοριακό σύστημα Πληροφοριακό Σύστημα μιας επιχείρησης/οργανισμού είναι ένα σύστημα που αποτελείται από ανθρώπους, διαδικασίες και εξοπλισμό (Υλικό,
Σύγχρονες μεθοδολογίες ανάπτυξης και διαχείρισης Πληροφοριακών Συστημάτων 2ο Κεφάλαιο.
ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σχεδιασμός και Ανάπτυξη
Περιβάλλον εργασίας του διαδραστικού πίνακα
Εννοιολογική Χαρτογράφηση
Διάταξη τίτλου Σχεδιασμός Πεδίου Εφαρμογής του Έργου.
Οργανικός και Λειτουργικός Σχεδιασμός Εκπαιδευτικού Λογισμικού
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ποιότητα της πληροφορίας στο εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιείται ή διανέμεται μέσω του Internet Χρήστος Σαβρανίδης Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τμήμα ΦΠΨ

Ενδεικτικές απαντήσεις στο «τι είναι ποιότητα;»  Το άριστο (σε φιλοσοφική βάση).  Σύμφωνα με το πρότυπο ISO 8402: Το σύνολο των χαρακτηριστικών ενός προϊόντος, διαδικασίες ή υπηρεσίες οι οποίες ικανοποιούν καθορισμένες ή υπονοούμενες ανάγκες.  Ικανοποίηση & υπερκάλυψη των λειτουργικών αναγκών και των απαιτήσεων των πελατών της εκπαίδευσης (μαθητές, εκπαιδευτικοί κλπ.) σύμφωνα με το γνωστικό τους επίπεδο.

Η ποιότητα της πληροφορίας είναι μια πολυδιάστατη έννοια Η ποιότητα της πληροφορίας είναι μια ιεραρχική δομή των διαστάσεων που την αφορούν Ακρίβεια, ορθότητα Προσαρμογή της πληροφορίας στις ανάγκες χρήσης της Καταλληλότητα Επικαιρότητα Ευαναγνωσιμότητα Πληρότητα Συντομία

Ανάλυση Συστήματος  Μελέτη Σκοπιμότητας η οποία αποσκοπεί στην παρουσίαση σε γενικές γραμμές των προτεινόμενων επιχειρησιακών και τεχνικών λύσεων με σύγκριση τους από την οικονομική, τεχνική και λειτουργική τους πλευρά.  Προσδιορισμός των ορίων του υπό μελέτη συστήματος, δηλαδή προσδιορισμός των ουσιωδών παραμέτρων και λειτουργιών του συστήματος.  Προσδιορισμός των λειτουργικών απαιτήσεων του υπό μελέτη συστήματος.  Ανάλυση απαιτήσεων του συστήματος καθώς και σχεδίαση του υπάρχοντος συστήματος και του προτεινόμενου συστήματος.  Σχεδιασμός του πληροφοριακού συστήματος, Υλοποίηση, Αξιολόγηση και Συντήρηση.

Κύκλος Ζωής Ανάπτυξης του Λογισμικού με Διαδικασία Σχεδίασης Περιβάλλοντος Διεπαφής

Δομημένες Τεχνικές και Εργαλεία κατά τις διάφορες φάσεις του Κύκλου Ζωής Ανάπτυξης του Λογισμικού

Γενικό Μοντέλο για την Αξιολόγηση μιας Τοποθεσίας του Διαδικτύου Σχεδίαση Περιεχομένου στο Θεματικό Πεδίο Ανάπτυξη Περιεχομένου τοποθεσίας διαδικτύου Υλοποίηση τοποθεσίας διαδικτύου Αξιολόγηση τοποθεσίας διαδικτύου και των αποτελεσμάτων του Αξιολόγη τοποθεσίας διαδικτύου

Κριτήρια για την αξιολόγηση Πληροφοριακών Συστημάτων στο Διαδίκτυο  Πεδίο ενδιαφέροντος  Εύρος  Βάθος  Χρόνος  Τυποποίηση  Περιεχόμενο  Ακρίβεια  Κύρος  Επικαιρότητα  Μοναδικότητα  Σύνδεσμοι με άλλες πηγές  Ποιότητα συγγραφής  Σχεδιασμός Γραφικών και Πολυμέσων

Κριτήρια για την αξιολόγηση Πληροφοριακών Συστημάτων στο Διαδίκτυο  Σκοπός  Χρήστες  Δυνατότητα χρήσης/εργασίας  Φιλικότητα στο χρήστη  Απαιτούμενο Υπολογιστικό Περιβάλλον/Σύνδεση  Έρευνα  Δυνατότητα προβολής και Οργάνωση  Αλληλεπίδραση  Κόστος  Κόστος σύνδεσης στο διαδίκτυο, κόστος ανάπτυξης και συντήρησης μιας τοποθεσίας διαδικτύου  Κόστος χρήσης των πνευματικών δικαιωμάτων της κάθε πληροφοριακής πηγής.

Παιδαγωγικές Επισημάνσεις  Ο πιθανός αποπροσανατολισμός του χρήστη σε ένα έγγραφο υπερκειμένων ή υπερμέσων στον Παγκόσμιο Ιστό όπου η πληροφορία που παρουσιάζεται είναι μεγάλη ή υπάρχουν πολλοί σύνδεσμοι στο έγγραφο ή έχει μπερδεμένη δομή.  Ατελής κάλυψη της πληροφορίας. Υπάρχουν αρκετές διαδρομές στα υπερκείμενα μέσα από τις οποίες ο χρήστης μπορεί να βρει μια πληροφορία.  Δυσκολία μάθησης και χρήσης.  Δύσκολος έλεγχος και αναθεώρηση του εκπαιδευτικού υλικού.  Μειωμένη βοήθεια (όχι πάντα) στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό.

Ενδεικτικά Πλεονεκτήματα Το υπερκείμενο στις ιστοσελίδες του Παγκόσμιου Ιστού εξασφαλίζει την άμεση πρόσβαση σε μεγάλες συλλογές πληροφορίας. Αυτή η πρόσβαση γίνεται συχνά με αβίαστο τρόπο. Η πρόσβαση στο υλικό της πληροφορίας μπορεί να είναι από διαφορετικές τοποθεσίες μάλλον παρά από διαδοχικές προσβάσεις δομών που παρέχει το παραδοσιακό κείμενο. Αυτό που είναι πιο ευδιάκριτο στο υπερκείμενο των ιστοσελίδων είναι η ευκολία αναπαράστασης της δομής του και η παρουσίαση της δομής της γνώσης την οποία επιχειρεί να μεταβιβάσει στο χρήστη. Επειδή το υπερκείμενο είναι ένα σύστημα κόμβων- συνδέσμων βασισμένο πάνω σε σημασιολογικές δομές, μπορεί να χαρτογραφήσει με μεγάλη ακρίβεια την δομή της γνώσης που παρουσιάζεται.