Συντονιστές Καθηγητές:

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Κανιούρα Ανθή Κεντρωτή Κατερίνα Αμπαρτσουμιάν Σάββας
Advertisements

ΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ Όλοι μαζί για το νερό!.
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Σαπούνι συνταγές Μπούρα Αγνή Μουτζούρη Μαρία Πετριτζικλή Ταξία
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΟ ΝΕΡΟ Κύκλος του νερού και Λειψυδρία.
Το ψυγείο Το ψυγείο είναι μία συσκευή που προορίζεται για οικιακή αλλά και για επαγγελματική χρήση. Το ψυγείo επιβραδύνει τη δράση των βακτηρίων (τα οποία.
Της μαθήτριας: Αρμπούζη Γεωργίας Τάξη Α1 του 3ου Γυμνασίου Σπάρτης
Νερό και υγεία.
Δ11: Ερωτήσεις αλάτων Ένα διάλυμα Δ1 περιέχει θειικό οξύ. Ένα διάλυμα Δ2 περιέχει υδροξείδιο του βαρίου. Α. Να γράψετε τον τύπο του οξέος και την χημική.
ΧΗΜΕΙΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ 1ης ΕΝΟΤΗΤΑΣ « Οξέα , Βάσεις & Άλατα»
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
ΜΟΡΦΕΣ ΝΕΡΟΥ.
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ
Οξέα οξύ (ετυμολογικά): οτιδήποτε είναι μυτερό, αιχμηρό
Ελληνογαλλική σχολή Πειραιά Άγιος Παύλος
Περί ρυθμιστικών διαλυμάτων
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
2.6.2 Φυσικές σταθερές των χημικών ουσιών. Τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διαπιστώσουμε αν ένα δείγμα υλικού αποτελείται από μία μόνο ουσία ή είναι.
ΑΛΙΠΑΣΤΩΣΗ.
«ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ» Κεφάλαιο 5 (Διαχείριση Φυσικών Πόρων Β’ Λυκείου)
Oι βάσεις.
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Project:”Διατροφή και υγεία”
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΕΚ Μυτιλήνης
Συντονίστρια-Παρουσιάστρια:
5.2 Χαρακτηριστικά και ιδιότητες του νερού
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
Ενότητα 1.1 Νερό.
ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΛΑΔΙΑ Στόχοι Ο Μαθητής
Διάσπαση του αμύλου από το ένζυμο της στοματικής κοιλότητας αμυλάση
TO NEΡΟ ΩΣ ΔΙΑΛΥΤΗΣ – ΜΕΙΓΜΑΤΑ
Περιεκτικότητα διαλύματος & εκφράσεις περιεκτικότητας
ΦΤΙΑΞΑΜΕ «ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ» ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ… «ΧΗΜΕΙΑ» ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ
ΝΑΤΡΙΟ (Να). ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Η κυριότερη πηγή Να είναι το επιτραπέζιο αλάτι Προσοχή χρειάζεται η χρησιμοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων και κονσερβών.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΦΑΣΕΙΣ - ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Ποια από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστή;
Τα άλατα.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ-ΨΥΞΗΣ ΧΩΡΩΝ
Ορυκτοί άνθρακες ένα πολύτιμο στερεό.. Πώς δημιουργήθηκαν οι ορυκτοί άνθρακες. Οι ορυκτοί άνθρακες, ή αλλιώς γαιάνθρακες, βρίσκονται στο υπέδαφος. Σχηματίστηκαν.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ. ΑΛΕΥΡΙ ◦ Σιτάλευρο : Είναι το προϊόν άλεσης υγιούς σιταριού, που έχει καθαριστεί βιομηχανικά από κάθε οργανική ή ανόργανη.
Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας ή χλωριούχο νάτριο. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα. Το αλάτι είναι πολύ διαδομένο στη.
ΘΕΩΡΙΑ Καταστατική εξίσωση των τέλειων αερίων Καταστατική εξίσωση των τέλειων αερίων P V = n R T.
Ιωάννης Καραγιάννης 4216 Διεξοδική διερεύνηση του Κύκλου του Νερού, παρουσίαση των δομικών του στοιχείων και η επίδραση του στην ανθρώπινη καθημερινότητα.
Διαχωρισμός μειγμάτων
Τεχνολογία Δομικών Υλικών
ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ
Ο κυκλος του νερου Φωτεινη ΖΕΡΒΑ Α.Μ:4210 Ο Κύκλος του νερού.
Το Πεπτικό Σύστημα του ανθρώπου
Ο κύκλος του νερού. Μαλαματή Βελώνη Α.Μ:4190 Ο Κύκλος του νερού.
ΝΕΡΟ Το νερό είναι η περισσότερο διαδεδομένη ανόργανη χημική ένωση στην επιφάνεια της Γης, αφού καλύπτει το 70,9% του πλανήτη μας. Το νερό στις «συνηθισμένες.
ΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΝΙΖΟΡΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΦΥΣΙΚΗ ΤΣΟΥΜΙΤΑ ΜΑΡΙΑ Ο κύκλος του νερού
Θερμότητα.
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΟΠΙΟΥΧΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Οι οπιούχες ουσίες περιέχουν το όπιο, την ρητίνη που
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η επιρροη του φαινομενου του θερμοκηπιου στην καθημερινη Μασ ΖΩΗ
Μείγματα.
ΙΩΔΙΟ (I) Το Ιώδιο είναι αμέταλλο χημικό στοιχείο με ατομικό αριθμό 53, και σχετική ατομική μάζα περίπου 127 g. Ανήκει στην ομάδα των αλογόνων (17η ομάδα)
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ Από τους μαθητές: Τσιλίκας Σάββας Τσαντίλας Αλέξανδρος Ηλιάσκος Ξενοφώντας Σωτηρόπουλος Κωνσταντίνος.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τα ένζυμα στα απορρυπαντικά
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΙΓΜΑΤΩΝ.
ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Τα ψυγεία στην ζΩΗ μαΣ !!! Απο Μαρια Κλεανθουσ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Συντονιστές Καθηγητές: ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Τίτλος προγράμματος: «ΟΡΥΚΤΟ ΑΛΑΤΙ, ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΓΗΣ» ΕΠΑ.Λ. ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Συντονιστές Καθηγητές: Γαλάνης Κωνσταντίνος Κοκκίνης Γεώργιος Σχολικό Έτος: 2013-2014

Συμμετέχοντες Μαθητές Αγγελονίδη Ευτέρπη Δρούκας Νικόλαος Θεοδωρόπουλος Αντώνιος Καλογερόπουλος Αναστάσιος Κουρέτας Νικόλαος Κυριακοπούλου Ροδούλα Κωστάκου Αναστασία Κόντος Ιωάννης Μανιάτη Γεωργία Μιχελή Μαρία - Ελεονώρα Μπουζαλά Χριστίνα Παππάς Παναγιώτης Σταθούρος Προκόπιος Συντέτου Ιωάννα Χαραλαμποπούλου Μαρία

ΑΛΑΤΙ Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας. Κυρίως αποτελείται από χλωριούχο νάτριο (χημικός τύπος NaCl) και είναι βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Με αυτό αλατίζονται τα τρόφιμα και παρασκευάζονται τα αλίπαστα.

ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΑΛΑΤΙΟΥ Ορυκτό αλάτι. Το 70% της παγκόσμιας κατανάλωσης καλύπτεται από το ορυκτό αλάτι. Είναι το αλάτι που άφησαν πίσω τους οι ωκεανοί και μπορεί να βρεθεί σε διαφορετικές προσμείξεις. Θαλασσινό αλάτι. Όλες οι θάλασσες δεν έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε αλάτι. Η αναλογία στις βόρειες θάλασσες είναι περίπου 3%, στη Μεσόγειο κυμαίνεται από 3,8-4%, ενώ στη Νεκρά Θάλασσα φτάνει το 8%. Ο μεγαλύτερος όγκος του αλατιού που παράγεται στη Μεσόγειο είναι κυρίως χονδρόκοκκο και είναι σχετικά καθαρό.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Το αλάτι από το παρελθόν ήταν απαραίτητο για τον άνθρωπο. Σε μερικές περιοχές, το χρησιμοποιούσαν σαν νόμισμα. Έτσι, οι πλούσιοι πουλούσαν δούλους σε αντάλλαγμα με αλάτι. Σε μερικές χώρες της οι κάτοικοι έκαναν τις αγορές και τις πωλήσεις με κομμάτια αλατιού. Κάποιοι λαοί είχαν έλθει σε πόλεμο μεταξύ τους για να κατακτήσουν εδάφη με αλατούχες πηγές.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Αρχικά οι άνθρωποι έπαιρναν το αλάτι από τη θάλασσα, στις αλυκές, με την εξάτμιση του νερού. Στη Γαλλία και στη Γερμανία βρέθηκαν ύστερα από ανασκαφές, αρχαίες συσκευές με τις οποίες απομόνωναν το αλάτι. Επίσης ήταν γνωστό το ορυκτό αλάτι (στερεό). Σπουδαία ορυχεία υπήρχαν στη Λιβύη, στην Αραβία, στην Ισπανία και στη Βοημία.

ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΑΛΑΤΙΟΥ Αλάτι Ιμαλαΐων θεωρείται ως υψηλής ποιότητας, είναι αγνό, φυσικό κρυσταλλικό αλάτι και προέρχεται από το βόρειο Πακιστάν. Έχει την ικανότητα να απομακρύνει τις τοξίνες, να ομαλοποιεί τη χώνευση, καταπολεμώντας την κατακράτηση υγρών, . Ακόμα ρυθμίζει την πίεση και το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μειώνοντας τις φλεγμονές. Δρα αναλγητικά σε περιπτώσεις μυϊκών πόνων και καταπονημένων αρθρώσεων. Βοηθά στην εξισορρόπηση των επίπεδων της γλυκόζης. Διαλυμένο σε νερό είναι κατάλληλο για δερματικές παθήσεις, φλεγμονές στοματικής κοιλότητας, πλύσεις ρινικής κοιλότητας και προσφέρει ενυδάτωση και σύσφιξη του δέρματος. Αλάτι Κοσέρ. Είναι γνωστό ως χοντρό αλάτι, δεν περιέχει χημικά πρόσθετα ή βελτιωτικά ροής, και δεν γίνεται προσθήκη ιωδίου. Χρησιμοποιείται κυρίως για πάστωμα κρεατικών.

ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΑΛΑΤΙΟΥ Μαύρο αλάτι Ινδίας: Εξορύσσεται από τις ηφαιστειογενείς περιοχές του Πακιστάν και της Ινδίας. Βοηθά την πέψη, την όραση και το έντερο. Χρησιμοποιείται για τον τυμπανισμό, την καούρα, ως καθαρτικό, για παρασκευή οδοντόκρεμας, ως συμπλήρωμα του κοινού αλατιού στο φαγητό και ως αρωματικό σε αναψυκτικά, αναπληρώνοντας το χαμένο νάτριο λόγω εφύδρωσης. Συνιστάται σε άτομα υψηλής αρτηριακής πίεσης αφού δεν αυξάνει το νάτριο στο αίμα. Αλάτι μπλε Περσίας. Είναι ένα από τα πιο σπάνια αλάτια στον κόσμο, χάρη στο μοναδικό του μπλε χρώμα και προέρχεται από το Βόρειο Ιράν. Έχει την ιδιότητα να αλλάζει η έντασή του καθώς παραμένει στο στόμα. Ενώ η αρχική του γεύση είναι έντονη, γίνεται πιο ήπια και ευχάριστη όταν παραμένει στη γλώσσα. Το Γαλάζιο Αλάτι Περσίας ταιριάζει στα φαγητά, καθώς ενισχύει τις γεύσεις. Μαύρο αλάτι Ινδίας: Εξορύσσεται από τις ηφαιστειογενείς περιοχές του Πακιστάν και της Ινδίας. Βοηθά την πέψη, την όραση και το έντερο. Χρησιμοποιείται για τον τυμπανισμό, την καούρα, ως καθαρτικό, για την παρασκευή οδοντόκρεμας και ως συμπλήρωμα του κοινού αλατιού στο φαγητό. Προστίθεται ως αρωματικό σε αναψυκτικά, αναπληρώνοντας το χαμένο νάτριο λόγω εφύδρωσης. Συνιστάται σε άτομα υψηλής αρτηριακής πίεσης αφού δεν αυξάνει το νάτριο στο αίμα. Αλάτι μπλε Περσίας. Είναι ένα από τα πιο σπάνια αλάτια στον κόσμο, χάρη στο μοναδικό του μπλε χρώμα και προέρχεται από το Βόρειο Ιράν. Έχει την ιδιότητα να αλλάζει η έντασή του καθώς παραμένει στο στόμα. Ενώ η αρχική του γεύση είναι έντονη, γίνεται πιο ήπια και ευχάριστη όταν παραμένει στη γλώσσα. Το Γαλάζιο Αλάτι Περσίας ταιριάζει στα φαγητά, καθώς ενισχύει τις γεύσεις.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΛΑΤΙΟΥ Το μαγειρικό αλάτι αποτελείται κατά 97% με 99% από χλωριούχο νάτριο (χημικός τύπος NaCl). Στο εμπόριο το αλάτι κυκλοφορεί με προσμείξεις, κυρίως ιωδιούχου καλίου (ΚΙ) (επίσης απαραίτητο στη διατροφή), οπότε έχει γεύση λίγο πικρή και είναι αρκετά υγροσκοπικό. Επίσης περιέχει αντισυσσωματωτικά , συνήθως πυριτικό αργιλιονάτριο.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΡΥΚΤΟΥ ΑΛΑΤΙΟΥ Το ορυκτό αλάτι εξάγεται και παραλαμβάνεται με εξόρυξη ή με διάλυση. Η πρώτη μέθοδος εφαρμόζεται, όταν τα κοιτάσματα του ορυκτού είναι καθαρά. Όταν περιέχουν ξένες προσμείξεις εφαρμόζεται η μέθοδος της διάλυσης. Δηλαδή τοποθετούνται δύο σωλήνες από την επιφάνεια της γης μέχρι το βάθος, όπου βρίσκεται το κοίτασμα. Από τον ένα εισάγεται καθαρό νερό. Το νερό μαζί με το διαλυμένο αλάτι από το ορυκτό ανέρχεται από το δεύτερο σωλήνα με τη βοήθεια αντλίας και το διάλυμα αυτό υφίσταται αρχικά διήθηση και, στη συνέχεια, εξατμίζεται για να παραληφθεί το καθαρό προϊόν.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΑΛΑΤΙΟΥ Το αλάτι του θαλασσινού νερού παραλαμβάνεται ως εξής: Το νερό συγκεντρώνεται σε λάκκους, που λέγονται αλυκές. Εκεί, με τη βοήθεια της ηλιακής θερμότητας και των ανέμων εξατμίζεται. Στις βόρειες χώρες, όπου δεν χρησιμοποιείται η ηλιακή θερμότητα, η εργασία γίνεται ως εξής: Το νερό πήζει σε χαμηλή θερμοκρασία, οπότε αποχωρίζεται καθαρός πάγος και μένει διάλυμα εμπλουτισμένο σε αλάτι. Το διάλυμα αυτό κατόπιν υφίσταται εξάτμιση για να παραληφθεί το καθαρό προϊόν.

ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΛΑΤΙΟΥ Το αλάτι είναι απαραίτητο στην καθημερινή διατροφή του ανθρώπου. Όταν προστίθεται στις τροφές, ανοίγει την όρεξη και τις νοστιμεύει. Επίσης, είναι ένα μέσο για να συντηρηθούν τα τρόφιμα. Δηλαδή διάφορα προϊόντα, όπως τα ψάρια, το κρέας παστώνονται με αλάτι για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση και για πολύ χρονικό διάστημα. Η εργασία αυτή λέγεται αλιπάστωση και τα προϊόντα αλίπαστα. Τα προϊόντα αυτά προφυλάσσονται έτσι από τη σήψη.

ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΛΑΤΙΟΥ Στην κτηνιατρική χρησιμοποιείται σαν καθαρτικό, σε δόση λίγων γραμμαρίων. Σε μεγαλύτερες δόσεις έχει θανατηφόρα αποτελέσματα. Στην ιατρική χρησιμοποιείται διάλυμα αλατιού 0,9% ως φυσιολογικός ορός. Στη γεωργία χρησιμοποιείται για βελτίωση των καλλιεργειών, αλλά, όταν βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα, κάνει το έδαφος ξερό και άγονο. Στη βιομηχανία χρησιμοποιείται για την παρασκευή του ανθρακικού νατρίου, του μεταλλικού νατρίου, του καυστικού νατρίου, του χλωρίου, του υδροχλωρίου, της υδρυάλου, των υποχλωριωδών αλάτων, του θειϊκού νατρίου, την παρασκευή ψυκτικών μιγμάτων, την επισμάλτωση διάφορων κεραμευτικών ειδών και τη σαπωνοποιία.