Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διάσπαση του αμύλου από το ένζυμο της στοματικής κοιλότητας αμυλάση

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διάσπαση του αμύλου από το ένζυμο της στοματικής κοιλότητας αμυλάση"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διάσπαση του αμύλου από το ένζυμο της στοματικής κοιλότητας αμυλάση
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Διάσπαση του αμύλου από το ένζυμο της στοματικής κοιλότητας αμυλάση Α΄ Γυμνασίου Κεφάλαιο 2 Ενότητα 2.4 Σελ Διάσπαση τροφών Σελ. 49

2 ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΖΥΜΟ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ ΑΜΥΛΑΣΗ
ΑΜΥΛΟΚΚΟΚΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣ

3 ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΥΛΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ ΑΜΥΛΑΣΗ
Η τροφή περιέχει διάφορες θρεπτικές ουσίες. Για να μπορέσει ο οργανισμός μας να τις χρησιμοποιήσει κατάλληλα, πρέπει πρώτα να τις διασπάσει σε απλούστερες. Η πέψη αρχίζει στη στοματική κοιλότητα Συσκευασίες – Υλικά Δοκιμαστικοί σωλήνες των 10-20ml, Ογκομετρικοί κύλινδροι των 100ml, Πλαστική σύριγγα, Υδρόλουτρο, Διηθητικό χαρτί. Βάμμα ιωδίου, Άμυλο (Κορν-φλαουρ), Σάλιο από τη στοματική κοιλότητα, Αποιονισμένο νερό.

4 ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΥΛΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ ΑΜΥΛΑΣΗ
Παρασκευάζουμε κολλοειδές διάλυμα αμύλου με προσθήκη 0,5gr corn-flour σε ένα ποτήρι ζέσεως των 100ml που περιέχει χλιαρό νερό Αναδεύουμε ώστε να διαλυθεί καλά το corn-flour Σε περίπτωση που το διάλυμα είναι θολό θα ήταν καλό να το φιλτράρουμε και να περιμένουμε να γίνει διάφανο ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Το άμυλο έχει την ιδιότητα να χρωματίζεται σε έντονο μπλε-βιολετί μέχρι και μαύρο εάν έρθει σε επαφή με διαλύματα που περιέχουν ιώδιο

5 ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΥΛΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ ΑΜΥΛΑΣΗ
Βάζουμε σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα λίγο από το παραπάνω διάλυμα αμύλου Προσθέτουμε σε αυτόν μια σταγόνα βάμματος ιωδίου Θα παρατηρήσουμε ότι τo διάλυμα χρωματίζεται μπλε-βιολετί επιβεβαιώνοντας την ιδιότητα του αμύλου ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Προσοχή με την ποσότητα βάμματος ιωδίου που θα ρίξετε στο δοκιμαστικό σωλήνα

6 ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΥΛΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ ΑΜΥΛΑΣΗ
Σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα Α βάζουμε 4ml διαλύματος αμύλου Προσθέτουμε σε αυτόν ένα 1ml νερού Το διάλυμα παρατηρήσουμε ότι παραμένει διαφανές ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Θα το χρησιμοποιήσουμε ως «μάρτυρα» control

7 ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΥΛΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ ΑΜΥΛΑΣΗ
Βάζουμε στη στοματική μας κοιλότητα λίγο νερό και το κινούμε αρκετά για δύο τρία λεπτά πριν το φτύσουμε σε ένα ογκομετρικό σωλήνα 100ml Από αυτό το υγρό παίρνουμε 1ml και το βάζουμε στο ογκομετρικό σωλήνα Β που περιέχει 4ml διαλύματος αμύλου Οι δύο δοκιμαστικοί σωλήνες ταράσσονται και στη συνέχεια τοποθετούνται σε υδρόλουτρο για 20-25min στους 35-37°C ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Μην χρησιμοποιήσεις το δικό σου σάλιο σε περίπτωση που μιλάς αρκετή ώρα η κάποιου που ήπιε καφέ λίγο πριν

8 ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΥΛΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ ΑΜΥΛΑΣΗ
Σε κάθε δοκιμαστικό σωλήνα Α & Β βάζουμε από μια σταγόνα βάμματος ιωδίου Ο δοκιμαστικός σωλήνας Α θα χρωματιστεί με μπλε-βιολετί χρώμα γιατί το άμυλο δεν διασπάστηκε άρα χρωματίζεται από το ιώδιο Ο δοκιμαστικός σωλήνας Β θα χρωματιστεί με καφέ χρώμα γιατί δεν υπάρχει άμυλο να δώσει τη χαρακτηριστική χρώση το οποίο διασπάστηκε από τη δράση της αμυλάσης ενζύμου της στοματικής κοιλότητας ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Αν κάτι πήγε στραβά ξαναδείτε τη θερμοκρασία του υδρόλουτρου και τη ποιότητα-πυκνότητα του σάλιου


Κατέβασμα ppt "Διάσπαση του αμύλου από το ένζυμο της στοματικής κοιλότητας αμυλάση"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google