Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τεχνολογία Δομικών Υλικών

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τεχνολογία Δομικών Υλικών"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τεχνολογία Δομικών Υλικών
Θωμάς Μπενέτος Καθηγητής Εφαρμογών

2 Πέτρωμα: Ορισμένης ορυκτολογικής σύστασης υλικό από το οποίο αποτελείται ο στερεός φλοιός της γης.
Ορυκτό: Ορισμένης φυσικής και χημικής σύστασης ανόργανο υλικό που βρίσκεται στην επιφάνεια της γης ή κάτω από αυτήν.

3 Κυριότερα Ορυκτά Άστριοι. Αργιλοπυριτικά άλατα Na, K, Ca.
Χαλαζίας. (SiO2) Άστριοι. Αργιλοπυριτικά άλατα Na, K, Ca. Μαρμαρυγίες ή μίκα. ένυδρα αργιλοπυριτικά άλατα πολύπλοκης σύνθεσης. Πυρόξενοι, Αμφίβολοι. Πολύπλοκα πυριτικά άλατα Mg και Fe. Ασβεστίτης (CaCO3) Μαγνησίτης (MgCO3) Δολομίτης (MgCO3 . CaCO3) Γύψος (CaSO4 . 2H2O)

4 Κατηγορίες Πετρωμάτων
Πυριγενή Ιζηματογενή Μεταμορφωμένα

5 Κατηγορίες Πετρωμάτων
Πυριγενή: Σχηματίζονται κατά την στερεοποίηση του μάγματος. Διακρίνονται σε πλουτώνια και εκρηξιγενή. Πλουτώνια καλούνται αυτά που σχηματίζονται στο εσωτερικό της γης κάτω από αργή ψύξη. Εκρηξιγενή όσα σχηματίστηκαν στη επιφάνεια της γης κατά την απότομη ψύξη του μάγματος.

6 Κατηγορίες Πετρωμάτων
Ιζηματογενή: Δευτερογενή πετρώματα. Προέρχονται από τη διάλυση, διάβρωση και επανασχηματισμό προϋπαρχόντων πετρωμάτων. Διακρίνονται σε χημικά, βιογενή και μηχανικά ιζήματα.

7 Κατηγορίες Πετρωμάτων
Μεταμορφωμένα: Προϊόντα μερικής ή ολικής μεταμόρφωσης πυριγενών ή ιζηματογενών πετρωμάτων.

8 Γρανίτης: Ο γρανίτης ανήκει στα πλουτώνια πετρώματα και σχηματίζεται κατά την αργή ψύξη του μάγματος σε κοιλότητες κάτω από την επιφάνεια της. Κύρια συστατικά του ο χαλαζίας, οι άστριοι και ο μαρμαρυγίας. Χρησιμοποιείται ως διακοσμητικός λίθος και για την παραγωγή δομικών λίθων.

9 Οψιδιανός: Ο Οψιδιανός είναι εκρηξιγενές πέτρωμα και σχηματίζεται όταν η λάβα ψύχεται γρήγορα στην επιφάνεια του εδάφους. Ο οψιδιανός είναι στην πραγματικότητα φυσικό γυαλί. Οι ακμές του οψιδιανού είναι πολύ κοφτερές και χρησιμοποιήθηκε κατά τους προϊστορικούς χρόνους από τον άνθρωπο για την κατασκευή εργαλείων.

10 Κίσσηρη (ελαφρόπετρα): Ηφαιστειογενές πέτρωμα
Κίσσηρη (ελαφρόπετρα): Ηφαιστειογενές πέτρωμα. Αποτελείται κυρίως από SiO2 έως 70% και Al2O3 έως 15%. Σχηματίζεται από την απότομη ψύξη της λάβας. Παρουσιάζει μικρό φαινόμενο βάρος (400 – 1400 kg/m3.

11 Γύψος: (CaSO4. 2H2O) H γύψος είναι ιζηματογενές πέτρωμα το οποίο σχηματίζεται από θειικά ορυκτά και είναι αποτέλεσμα της εξάτμισης του θαλασσινού νερού από τις τεράστιες προϊστορικές λεκάνες. Είναι πολύ μαλακή και χρησιμοποιείται στην παραγωγή τσιμέντου, στα κονιάματα και στην παραγωγή γυψοσανίδων.

12 Ασβεστόλιθος: Ιζηματογενές πέτρωμα που αποτελείται κυρίως από ασβεστίτη και προέρχεται από την εξάτμιση των θαλασσών, των λιμνών και τα όστρακα θαλάσσιων οργανισμών. Χρησιμοποιείται ως αδρανές υλικό στο σκυρόδεμα και την οδοποιία καθώς και για την παραγωγή δομικών λίθων.

13 Μάργα: Βιογενές ίζημα με ορυκτολογική σύσταση μεταξύ ασβεστίτη ή δολομίτη και αργίλου. Διακρίνεται σε ασβεστολιθική, δολομιτική και αργιλική. Πρώτη ύλη στην παραγωγή τσιμέντου.

14 Άργιλος ή πηλός: Προϊόν αποσάθρωσης αργιλοπυριτικών πετρωμάτων
Άργιλος ή πηλός: Προϊόν αποσάθρωσης αργιλοπυριτικών πετρωμάτων. Κύριο συστατικό ο καολινίτης (Al2O3 . 2 SiO2 . 2 H2O). Περιέχει ακόμα προσμίξεις από οξείδια του πυριτίου και του σιδήρου, ασβεστίτη κλπ. Το χρώμα του εξαρτάται από τις προσμίξεις. Σε καθαρή μορφή έχει λευκό χρώμα και χρησιμοποιείται στην παραγωγή πορσελάνης.

15 Κροκαλοπαγές: Το κροκαλοπαγές είναι ιζηματογενές πέτρωμα που σχηματίζεται από τη συγκόλληση μεγάλου μεγέθους θραυσμάτων από κροκάλες.

16 Ψαμμίτες ή αμμόλιθοι: Οι ψαμμίτες είναι πετρώματα που αποτελούνται από μικρούς κόκκους χαλαζία και άστριους. Χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αδρανών και ως οικοδομικό υλικό.

17 Σχιστή άργιλος: Η σχιστή άργιλος είναι ιζηματογενές πέτρωμα που σχηματίζεται από τη μηχανική συμπίεση της αργίλου και συγκόλληση τους. Παρουσιάζει μικρή σκληρότητα και αντοχή. Χρησιμοποιείται στην παραγωγή κεραμικών.

18 Μάρμαρα: Μεταμορφωσιγενή πετρώματα που προήλθαν από ασβεστόλιθο που υπέστη μερική ή ολική κρυστάλλωση. Μέγεθος κόκκου από 0,2 – 0,5 mm. Κύριο συστατικό το CaCO3. Στην πράξη ως μάρμαρο ορίζεται κάθε πέτρωμα που μπορεί να λειανθεί και στιλβωθεί. Χρησιμοποιείται κυρίως ως διακοσμητικό υλικό.


Κατέβασμα ppt "Τεχνολογία Δομικών Υλικών"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google