ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΥΠΝΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ Υδατοκαλλιέργειες ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΥΠΝΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ Υδατοκαλλιέργειες N. Παπανδρουλάκης, ΕΛΚΕΘΕ 2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ – ΔΙΚΤΥΟΥ 16 Οκτωβρίου 2013
Παγκόσμια παραγωγή αλιείας και υδατοκαλλιεργειών FAO, 2010 Freshwater Aquaculture : 60% (56.0 %by value) Seawater Aquaculture : 32.3 % (30.7 %by value) (M.S. Swaminathan 2012) Current FAO projections for 2030 world’s population >8 billion consumption rates ~17 kg (person y)-1 Extra ~30x106 (t) of fish from aquaculture
Υδατοκαλλιέργεια στην ΕΕ
Μελλοντική Στρατηγική (ΕΕ)
Ελληνικές υδατοκαλλιέργειες Εξαιρετικά σημαντικός κοινωνικός και οικονομικός κλάδος 310 άδειες (264 μονάδες, 39 εκκολαπτήρια, 7 άλλα) - 15 μεταξύ των 100 μεγαλύτερων ελληνικών βιομηχανιών τροφίμων - 127 μονάδες & 16 εκκολαπτήρια σε νησιά (46%) - 120.000 τόννοι παραγωγή (80% εξάγεται) + 300 εκατ. γόνος - 92% τσιπούρα και λαβράκι + 8 % νέα είδη 800 Μ€ Κύκλος εργασιών 740 Μ€ Επενδυμένα κεφάλαια 10.000 Άμεσες & 8.000 έμμεσες θέσεις εργασίας - 450-600 M€ εξαγωγές (ανταγωνισμός με το ελαιόλαδο) 78 τετρ. χλμ Θαλάσσια Έκταση Μονάδων Μια ελληνική ιστορία επιτυχίας: Ο νεότερος κλάδος πρωτογενούς παραγωγής Ο «πρώτος» εξαγωγικός κλάδος
Οι προοπτικές του κλάδου Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια => «Αναδυόμενος αστέρας» Σε 10 χρόνια: αύξηση ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας κατά 1 δισ €, αύξηση αξίας ελληνικών εξαγωγών >180% (ή ~780 εκατ. €), Δημιουργία περί 20.000 νέων θέσεων εργασίας. Μελέτη McΚinsey, Sept 2011
Ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης Με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας υπάρχουσας δραστηριότητας Βάσεις για την "επόμενη γενιά" υδατοκαλλιέργειας Μελλοντικές προκλήσεις του κλάδου Αύξηση παραγωγής Παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας Νέες αγορές Μείωση κόστους παραγωγής Βελτίωση ποιότητας γόνου (ανθεκτικότητα σε ασθένειες, υψηλότερη μετατρεψιμότητα τροφής σε παραγόμενη πρωτεΐνη) Αειφορική διαχείριση πόρων (περιβάλλον εκτροφής, α’ υλες) ….
Περίγραμμα αναπτυξιακού σχεδίου Διεύρυνση της αγοράς (νέες αγορές, νέα τμήματα αγορών, αύξηση κατανάλωσης) παραγωγή νέων ειδών εισαγωγή νέων προϊόντων λειτουργικά τρόφιμα Βελτίωση ποιοτικών παραμέτρων εκτρεφόμενων οργανισμών Μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος αειφορία Μείωση κόστους εκτροφής
Οι παραγωγικές αλυσίδες του κλάδου (1) Παραγωγή ψαριών στη θάλασσα Εκκολαπτήρια Προβλεψιμότητα, Ανάπτυξη, Επιλογή Εκτροφή Πρόληψη Ασθενειών-εμβόλια, Νέα είδη, Οργανική εκτροφή, ΙΜΤΑ, Προσδιορισμός νέων περιοχών -planning, zoning- περιλαμβανομένης ανοικτής θάλασσας, … Παραγωγή τροφών Χρήση άλλων πρώτων υλών, Ειδοειδικές τροφές για βελτίωση (α) μετατρεψιμότητας, (β) υγείας ψαριών κλπ Εξοπλισμός Αυτοματοποίηση, Διαχείριση παραγωγής στην ανοικτή θάλασσα Μεταποίηση Νέα προϊόντα – τυποποίηση, Συσκευασία, Μεταφορά – συντήρηση – διατήρηση
Οι παραγωγικές αλυσίδες του κλάδου (2) Παραγωγή μυδιών, Τυποποίηση Λιμνοθάλασσες γλυκά νερά, οστρακοειδή κλπ Αγροτουρισμός Παραγωγή νέων βιοτεχνολογικών προϊόντων Βιοδραστικές ουσίες, Βιοκαύσιμα Οριζόντιες δράσεις Περιβάλλον Παρακολούθηση - Συλλογή στοιχείων σε περιφερειακό επίπεδο Εκπαίδευση ανταλλαγή εμπειριών / τεχνογνωσίας
Συνέργειες με τομείς / κλάδους Με αγροτικό τομέα παραγωγή φυτών (όσπρια και φυτικά προϊόντα) σαν πρώτες ύλες στις ιχθυοτροφές Με άλλες δραστηριότητες στην ανοικτή θάλασσα ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Χημική - φαρμακευτική βιομηχανία, εταιρίες βιοτεχνολογίας αξιοποίηση πρώτων υλών πχ ενζύμων, λιπών, βιομάζας, ... Μείωση CO2 (φυτοπλαγκτό, βιομάζα) Με τον κλάδο παραγωγής κρέατος (κυρίως κοτόπουλο) χρήση παραπροϊόντων μεταποίησης στις ιχθυοτροφές …
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ Ε&Τ&Κ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Αναγνώριση ευρύτερων περιοχών του τομέα / κλάδου που μπορούν να αναβαθμιστούν τεχνολογικά και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές Προτεινόμενες δραστηριότητες εντός των ευρύτερων περιοχών που μπορούν να προκαλέσουν διαθρωτικές αλλαγές στις περιοχές μέσω της Έρευνας και Τεχνολογίας ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ : ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΥΠΑΡΞΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣ ΥΠΑΡΞΗ EΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΛΛΟ (Bλ. Παράρτημα ΙΙ) Εκτροφή Διαχείριση υγείας Νέα είδη Ολοκληρωμένη παραγωγή Οργανική εκτροφή … Εκκολαπτήρια Προβλεψιμότητα παραγωγής Γενετική επιλογή Διαχείριση γεννητόρων Τροφές Βελτίωση αποδοτικότητας εναλλακτικών πρώτων υλών Βελτίωση τροφών (ειδοειδικές τροφές) Πρόσθετα φυσικά σαν αντι-παρασιτικά Τεχνολογία Βελτίωση διαχείρισης Εκτίμηση βιομάζας Καλύτερο τάισμα (χρήση τροφής) Τεχνολογίες που υποστηρίζουν την αύξηση της παραγωγής Τεχνολογίες φιλικές στο περιβάλλον …. Μεταποίηση - εμπορία Μεγιστοποίηση θετικών επιπτώσεων στην υγεία του καταναλωτή Αποδοχή προϊόντος Νέα προϊόντα - νέες αγορές Βιοτεχνολογικά προϊόντα Προσδιορισμός οργανισμών στόχων Μεθοδολογίες εκτροφής Μέθοδοι extraction Συνεχίζουμε …
Ευχαριστούμε !