Ο ποταμος ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τα ονόματα των πλανητών, σύνδεση με τη μυθολογία!
Advertisements

Ποτάμια και βουνά re=player_detailpage&v=kMyTGe2wFBc #t=9.
Toυ Νεκρού αδερφού Εισαγωγικά Παραλογές
ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ.
Πηνειός ποταμός Στέφανος Χρυσικός.
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό
Πάντα οι άνθρωποι αναζητούν την αλήθεια.
Έκλειψη σελήνης Μύθοι και μυστήρια περιβάλλουν το φεγγάρι από γενέσεως κόσμου. Ο άνθρωπος πίστευε ότι η Σελήνη -όπως και ο Ήλιος- επηρέαζε τα πάντα γύρω.
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ Δ’2.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ
ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ Χρύσα..
Νίκος Σαρδέλης Δημήτρης Στρατής
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΧΟΡΟΣ ΤΣΑΜΙΚΟΣ
6ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων Πρόγραμμα Π. Ε
ΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ
25. « Και είδεν ο Θεός ότι καλόν»: η δημιουργία του κόσμου
(Παλιά εποχή της πέτρας)
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΑΞΗ Δ1.
Χοροί Κώστας κ. – Γιάννης Φ..
Αρχαία Ελλάδα ΝΑΣΙΑ ΣΤΑΜΕΛΟΠΟΥΛΟΥ Οι θεοί του Ολύμπου
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
1ο Πρότυπο Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης
Ο ΠΡΙΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ.
ΟΙ ΜΟΥΣΕΣ.
Λιβαδι Θεσσαλονικης-Καστανεωνας
Φανή Λαζάρου – Τρανού Ε ο πρότυπο πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσ / νίκης.
Παρώνυμα εθνικά πατρωνυμικά - γονεωνυμικά
ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ.
ΕΡΓΑΣΙΑ: ΓΑΪΤΑΝΙΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ΓΗΡΕΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΖΟΥΡΤΟΥΜΙΔΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Αρχαία Ατλαντίδα μύθος ή πραγματικότητα;
ΜΥΘΟΙ ΣεΙσΜώΝ.
Ο πλανήτης Ερμής. Ο πιο κοντινός πλανήτης στον ήλιο είναι ο Ερμής.
Κάστανα Ερωτήσεις Θεοδώρα Μπάφα Ε Ερώτηση- Απάντηση Πόσο χρονιά ζει μία καστανιά; Ζει από χρόνια.
ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Αρχαία Αίγυπτος π.Χ
ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ Στάθης και Γιώργος.
Θρησκευτική θεωρία ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ Πετρέλαιο Φυσικό αέριο Εκμετάλλευση κοιτασμάτων βυθού.
Τα ποτάμια της Μακεδονίας
ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ.
Χάρτης Κορώνειας και Βόλβης
Από τις μαθήτριες του 19ο Γυμνασίου Θεσσαλονίκης:
Το Δέλτα του Έβρου Το Δέλτα του Έβρου αποτελεί υγρότοπο διεθνούς σημασίας προστατευόμενο από τη σύμβαση RAMSAR. Οι φυσικές ή τεχνητές περιοχές αποτελούμενες.
1Ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ.
Καστανεωνασ-λιβαδι Θεσσαλονικησ
K ΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΑΝΤΑΖΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.  ΔΙΑΣ ΔΙΑΣ  ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ  ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΠΟΛΛΩΝ  ΑΡΗΣ ΑΡΗΣ  ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ  ΕΡΜΗΣ ΕΡΜΗΣ  ΗΡΑ.
Καλό Μήνα ! Καλό Μάρτιο και καλή άνοιξη με υγεία και χαρά από την Αρετή και την Ευθυμία.
Ωκεανοί και Ήπειροι με μυθικά ονόματα. Ευρώπη Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Ευρώπη είναι γνωστή κυρίως η κόρη του Φοίνικα και της Τηλέφασσας. Από.
ΗΡΟΔΟΤΟΣ!! Βασίλης Αρμάντο Δημήτρης. Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΗΡΟΔΟΤΟΥ!!!  Ο Ηρόδοτος γεννήθηκε στην Αλικαρνασσό (σημερινή Τουρκία) εξ ου αποκαλούμενος ο Αλικαρνασσεύς.
Εργασία στο μάθημα της Α.Α Ομάδα : Καψάλη Φωτεινή Μπαζούκη Βικτώρια Νούνη Ελισάβετ Γιανακάκης Χρήστος Ρουκάς Δημήτρης.
 Γενικά στοιχεία  Οι Αρκούδες είναι τα θηλαστικά της οικογένειας των Αρκτιδών (Ursidae) — από το αρχαίο ελληνικό άρκτος, και το λατινικό « ursus» αντίστοιχα.
Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΚΙΡΚΗ.
Μεσογειακη βλαστηση Μάθημα Γεωγραφία Α΄ Γυμνασίου
Συγκέντρωση υλικού-επιμέλεια: Πόπη Κανάκη Χαραλαμποπούλου
5ο δημοτικό Σχολείο Καβάλας Τμήμα Δ2
ΚΟΡΩΝΕΙΑ-ΒΟΛΒΗ Από τις μαθήτριες: Καλλέργη Βικτώρια
ΜΥΘΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΗΠΕΙΡΟΙ
5 ΠΟΤΑΜΙΑ 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Γιάννης Βαρής
Καταρράκτες και Μυθολογία
Ωκεανοί και Ήπειροι με μυθικά ονόματα
ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ
ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ Έλση Ζήκου Γ1 τάξη.
1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ
ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ.
Ο Νομός Σερρών κατά την Αρχαιότητα και τους Ρωμαϊκούς Χρόνους
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΤΣΙΠΟΥΡΑ Η τσιπούρα μπορεί να φτάσει τa 70 cm, συνήθως την συναντάμε μέχρι 40cm.  Όταν ξεπεράσει τα 25cm, το φύλλο της από αρσενικό γίνεται θηλυκό. Την.
Κοσμογονία και κοσμολογία
Μάθημα 14: Η Μεσόγειος.
Κώστας κ. – Γιάννης Φ. Χοροί. Καλαματιανό Δημοφιλέστατος δημοτικός χορός ( που λέγεται και ίσος ή συρτός ) με πανάρχαιες ελληνικές ρίζες. Άγνωστος είναι.
Οι λίμνες της Ελλάδας (β΄ μέρος)
Η ΓΗ ΤΩΝ ΙΝΔΙΑΝΩΝ…..
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ο ποταμος ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ

αλιακμονας Το όνομα Αλιάκμων είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ο Αλιάκμων ήταν ένας από τους ποτάμιους θεούς, παιδί του Ωκεανού και της Τηθύος, κατά την προσφιλή αλληγορική ιδεο-ανθρωπόμορφη αντίληψη των αρχαίων Ελλήνων επί των γεωλογικών ανακατατάξεων μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα. Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλίνιου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: "Ωσαύτως εν Μακεδονία, όσοι θέλουσι να έχωσι πρόβατα λευκά άγουσιν εις τον Αλιάκμονα, όσοι δε μέλανα εις τον Αξιόν".

Ζωα (1) πέστροφα καπόνι τσιπούρα Μελανούρι σαρδέλα πεσκανδρίτσα  πέστροφα  τσιπούρα  σαρδέλα  κυπρίνος λούτσος  μπάφα  Χέλι  γριβάδι γαύρος  γάτος Γόπα  ζαργάνα καπόνι  Μελανούρι  πεσκανδρίτσα  σκάρος  Σπάρος  αθερίνα  μουρμούρα κουτομούρα  λαυράκι του γλυκού νερού  τόνος

Ζωα (2) σολωμός Ιριδίζουσα Σμέρνα Πέστροφα Δράκαινα χέλια Σκυλόψαρο  σολωμός Σμέρνα Δράκαινα Σκυλόψαρο Ροφός  γαλέος αετός Καλκάνι τσιρώνι Ενδημικό Γριβαδι Ιριδίζουσα Πέστροφα χέλια

Πεστροφα ,σολωμος,αθερινα,πεστροφα

πεσκανδριτσα

πουλια Τα πουλιά πιάνονται με τη χρήση ειδικών διχτυών παραλλαγής που τοποθετούνται σε καλαμώνες, συστάδες δέντρων ή στην ακτή. Κάθε πουλί δακτυλιώνεται με δαχτυλίδι που φέρει τη διεύθυνση του Ζωολογικού Μουσείου Αθηνών, καθώς και ένα μοναδικό αριθμό. Έπειτα γίνεται ο προσδιορισμός φύλου και ηλικίας, παίρνονται ορισμένες μετρήσεις, και μετά τα πουλιά απελευθερώνονται. Την επόμενη φορά που κάποιος ερευνητής ή παρατηρητής θα δει το συγκεκριμένο πουλί –πιθανόν σε κάποιον άλλο υγρότοπο- θα μπορέσει να το ταυτοποιήσει, να βοηθήσει στην καταγραφή της ιστορίας του στις βάσεις δεδομένων που διατηρούν οι επιστήμονες που συνεργάζονται γι αυτό το σκοπό! Συνολικά δακτυλιώθηκαν στη Νέα Αγαθούπολη 76 πουλιά από 17 είδη, στην πλειοψηφία τους στρουθιόμορφα. Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της ομάδας ερευνητών, Μπάμπης Αλιβιζάτος, το είδος που δακτυλιώθηκε σε μεγαλύτερους αριθμούς ήταν ο δεντροφυλλοσκόπος. Μεταξύ των πιο ασυνήθιστων ειδών που δακτυλιώθηκαν ήταν και μερικές ψαθοποταμίδες, ένα μικρό πουλί των καλαμώνων. Ωστόσο, για πρώτη φορά στην περιοχή, δακτυλιώθηκαν και λασποσκαλίδρες, από την οικογένεια των παρυδάτιων. "Είναι σημαντικό ότι αυτές είναι οι πρώτες δακτυλιώσεις παρυδάτιων κατά τη χειμερινή περίοδο στην ευρύτερη περιοχή», λέει ο κ. Αλιβιζάτος.

φυτα Πεύκα Σφενδάμια Έλατα Πλατάνια Καστανιές Ιτιές Δρυς Κέδρα Πουρνάρια Κουμαριές Φράξο Σφενδάμια Πλατάνια Ιτιές ποώδη βλάστηση Καλαμιές Βούρλα αλμυρίθρες

Εικόνες Αλιάκμονα

αλιακμονα πηγές Το ποτάμι είναι πανάρχαιο, όπως και το όνομα του. Το όνομα Αλιάκμονας είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το ακμών (αμόνι).  Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ο Αλιάκμονας ήταν ένας από τους ποτάμιους θεούς, που είχε γεννηθεί από τον Ωκεανό και την Τηθύ. Ο Ωκεανός ήταν ένας τεράστιος ποταμός που περιέβαλλε τη γη από παντού. Η δε Τηθύς ήταν μία από τις Τιτανίδες, κόρη του Ουρανού και της Γης. Υπάρχει και άλλη εκδοχή κατά την οποία πατέρας του Αλιάκμονα ήταν ο βασιλιάς της Θράκης, ο Παλαιστίνος και μητέρα του η Πιερίδα, που ήταν μία από τις εννιά θνητές κόρες του βασιλιά της Πιερίας, Πίερου και της Ευδίππης.