Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Νίκος Σαρδέλης Δημήτρης Στρατής

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Νίκος Σαρδέλης Δημήτρης Στρατής"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Νίκος Σαρδέλης Δημήτρης Στρατής
ΠοταμΟΣ ΑξιΟΣ

2 ΑΞΙΟΣ –ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ο Αξιός ή Βαρδάρης είναι ο μεγαλύτερος ποταμός που διασχίζει τη Μακεδονία και ο δεύτερος μεγαλύτερος των Βαλκανίων (μετά τον Έβρο), με μήκος 380 km, από τα οποία μόνο τα 76 είναι σε ελληνικό έδαφος. Το πλάτος του κυμαίνεται από m και το βάθος του φτάνει τα 4 m. Πηγάζει από το όρος Σκάρδος, στα Σερβοαλβανικά σύνορα, διασχίζει την κοιλάδα των Σκοπίων, μπαίνει στο Ελληνικό έδαφος,διασχιζει την Μακεδονία και χύνεται στο Θερμαϊκό κόλπο. Στους αρχαίους χρόνους ονομαζόταν Άξιος ή Αξειός και Ναξειός. Η λέξη Αξιός έχει μακεδονική ρίζα από το αξός που σημαίνει δάσος ή ύλη και πραγματικά οι όχθες του Αξιού είναι δασώδεις.

3 ΑΞΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

4 ΠΑΝΙΔΑ αξιου (1) Βύδρα Κουνάβι Βουβάλια Ασβός, αγελάδες, Αγριόγατος
Ποταμοχελώνα Βαλτοχελώνα Γραικοχελώνα Ονυχοχελώνα Πρασινόσαυρα, Αιγαιόσαυρα Κονάκι Βουβάλια αγελάδες, Πρόβατα άλογα Πουλιά πολλά είδη ψαρών Σκατζόχοιρος Λαγόγυρος Μικροτυφλοπόντικας Τσακάλι

5 ΠΑΝΙΔΑ αξιου (2) Γιατρόφιδο Λαφίτης Οχιά Μαύρος ταμένης Σαϊτα Κυβόφιδο
Νερόφιδο, Σαπίτης

6 ΨΑΡΙΑ αξιου Σίρικο Σαρδελομάνα Τσιρωνάκι Χέλι Μουστακάτο Βιργιάνα
Πεταλούδα, Γουρουνομύτης Βελουίτσα Γριβάδι Τούρνα Γκαβόχερο Μουστάκας Ποντογοβιός Ηλιόψαρο Βίνος Μαυροτσιρώνι Περκί Κοκκινόγαστρος Μουρμπυρίτσα Τσιρώνι Πέστροφα Γλήνι Μαρανίδα Κουνουπόψαρο Αγκαθερό Γυφτόψαρο Μυλωνάκι

7 Νίκος Σαρδέλης Δημήτρης Στρατής
ΠοταμΟΣ ΑΛΦΕΙΟΣ

8 ΑΛΦΕΙΟΣ –ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ο Αλφειός είναι ο σημαντικότερος ποταμός της Πελοποννήσου. Λέγεται επίσης και Ρουφιάς Είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Πελοποννήσου και έχει μήκος 111 χιλιόμετρα. Πηγάζει στην Αρκαδία, κοντά στο χωριό Βούρβουρα. Στην πορεία του δέχεται τα νερά των Ελισσώνα, Λούσιου, Λάδωνα, Ερύμανθου και του Κλαδέου. Tέλος χύνεται στο βόρειο άκρο του Κυπαρισσιακού κόλπου στην πλευρά της Ηλείας. Το ρεύμα του ποταμού αυτού είναι ορμητικό και μεταφέρει πολλές ύλες με την οποία και γίνονται συνεχείς προσχώσεις με συνέπεια να δημιουργούνται στη θάλασσα σε αρκετή ακτίνα λωρίδες γης, λαιμοί και λιμνοθάλασσες, όπως είναι: της Αγουλινίτσας, της Μουριάς και του Καϊάφα. Το όνομα του ποταμού ετυμολογείται από το αρχαίο ρήμα αλφάνω που σημαίνει πλουτοδοτώ, προσφέρω πλούτο εξ ου και η λέξη «τιμαλφή».

9 ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ ΑΛΦΕΙΟΥ
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε στο φράγμα του Αλφειού έχει εξελιχθεί σε αξιόλογο βιότοπο για πολλά είδη χλωρίδας. Από τα πιο γνωστά στην περιοχή είναι η δηλητηριώδης οχιά. Θηλαστικά όπως ο πευκοπόντικας , ο δασοπόντικας , ο μικρός τυφλοπόντικας και η βίδρα υπάρχουν στον Αλφειό.

10 ΣΥΝΕΧΕΙΑ αλφειου Κατά την ελληνική μυθολογία ο Αλφειός ήταν ένας από τους θεοποιημένους ποταμούς των αρχαίων Ελλήνων, που λατρευόταν κυρίως στην Ηλεία, την Μεσσηνία και την Αρκαδία, ακριβώς από τις περιοχές που διαρρέει και σήμερα. Φερόταν ως γιος του Ωκεανού και της Τηθύος απόγονος του Ήλιου. Κάποτε σκότωσε τον αδελφό του Κέρκαφου και τον καταδίωξαν οι Ερινύες. Φτάνοντας στον ποταμό Νύκτιμο έπεσε μέσα και πνίγηκε από τότε ο ποταμός πήρε το όνομα του. Ο Όμηρος τον αποκαλεί "ΙΕΡΟΝ ΡΟΟΝ ΑΛΦΕΙΟΙΟ" Σύμφωνα με τον Παυσανία, ο Αλφειός ήταν κυνηγός που αγάπησε την Αρεθούσα αλλά εκείνη δεν τον ήθελε και για να τον αποφύγει πήγε στην Ορτυγία, νησί κοντά στις Συρακούσες. Ο Αλφειός από τον μεγάλο έρωτά του μεταμορφώθηκε σε ποταμό και μέσω των νερών της θάλασσας έφτασε στην Ορτυγία, κοντά στην αγαπημένη του.

11 ΑΛΦΕΙΟΣ ΕΙΚΟΝΕΣ


Κατέβασμα ppt "Νίκος Σαρδέλης Δημήτρης Στρατής"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google