Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ
ΖΕΖΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ & ΚΟΝΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

2 ΟΙ ΔΥΟ ΓΡΑΦΕΣ ΙΕΡΟΓΛΥΦΙΚΑ ΤΑ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΣΕ ΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ ΙΕΡΑΤΙΚΑ
ΤΑ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΣΕ ΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ ΙΕΡΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΡΑΦΗ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟΠΟΙΗΜΕΝΗ

3 Ένας γραφέας στην αρχαία Αίγυπτο ήταν πολύ σημαντικό πρόσωπο
Ένας γραφέας στην αρχαία Αίγυπτο ήταν πολύ σημαντικό πρόσωπο. Η Αίγυπτος ήταν ένα πάρα πολύ πλούσιο και τεράστιο σε έκταση βασίλειο. Ήταν λοιπόν απαραίτητο τα πλούτη του βασιλείου αυτού, να μετρούνται και να καταγράφονται, όπως επίσης και οι φόροι που πλήρωναν οι άνθρωποι στο βασιλιά, ανάλογα με αυτά που κέρδιζαν από τη δουλειά τους. ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΓΡΑΦΕΙΣ

4 Η μέτρηση και η καταγραφή των αγαθών και των φόρων ήταν δουλειά των γραφέων. Και όχι μόνο. Στα δικαστήρια, στις βιβλιοθήκες, στα ιερά, στα θησαυροφυλάκια, στο στρατό και βεβαίως στη διακόσμηση των βασιλικών ή ταφικών μνημείων απασχολούνταν παντού  γραφείς.

5 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Η εκπαίδευση μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και δώδεκα χρόνια. Τα σχολεία αυτά κατά κανόνα αποτελούσαν μέρος των ναών και μπορούσαν όλα τα αγόρια, όλων των κοινωνικών τάξεων να φοιτήσουν σε αυτά. Ωστόσο, επειδή η εκπαίδευση διαρκούσε τόσα χρόνια και φυσικά δεν ήταν δωρεάν και στην Αίγυπτο η παράδοση ήταν ο γιος να ακολουθεί το επάγγελμα του πατέρα του, ξεκινώντας από τον Φαραώ και καταλήγοντας στον πιο ταπεινό εργάτη, τα περισσότερα παιδιά έμεναν αναλφάβητα και η μόνη εκπαίδευση που έπαιρναν ήταν η μαθητεία στο επάγγελμα που ασκούσε ο πατέρας τους.

6 Στο πρώτο επίπεδο εκπαίδευσης, το στοιχειώδες, τα παιδιά διδάσκονταν πρώτα να διαβάζουν και να γράφουν. Μάθαιναν απέξω κλασικά κείμενα της αιγυπτιακής λογοτεχνίας όπως ύμνους, διηγήματα, ποιητικές συλλογές κτλ. και οι δάσκαλοι τους υπαγόρευαν ατελείωτες ασκήσεις για εξάσκηση. Η μέθοδος διδασκαλίας βασιζόταν στην απομνημόνευση και στην αντιγραφή.

7 ΣΤΗΛΗ ΤΗΣ ΡΟΖΕΤΤΑΣ Η Στήλη της Ροζέτας είναι μια πέτρινη πλάκα.Χρονολογείται στο 2ο αιώνα π.Χ. και φέρει εγχάρακτη μια επιγραφή σε δύο γλώσσες (αιγυπτιακή και ελληνική) και τρία συστήματα γραφής (ιερογλυφικά, δημώδη αιγυπτιακή, ελληνική).Αυτή η ανεκτίμητης αξίας ανακάλυψη ήταν καθοριστική για την εξέλιξη της επιστήμης της Αιγυπτιολογίας.

8 Το σύστημα που χρησιμοποίησε ο Σαμπολιόν για να αποκρυπτογραφήσει το κείμενο της στήλης, η οποία φυλάσσεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, αποτελεί σημαντικό οδηγό για όσους ενδιαφέρονται για τη μελέτη των αρχαίων συστημάτων γραφής.


Κατέβασμα ppt "ΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google