ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Μαρια Κουτάτζη ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Advertisements

Προσωπικές δεξιότητες
Διεπαγγελματική μάθηση στόχοι?
Κατάθεση εμπειριών από την πρώτη χρονιά λειτουργίας:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 Δουλεύοντας με Σχέδια Εργασίας – Η μέθοδος Project Γιάννης Ρουσσάκης / Μαρία Κουτάτζη.
Η φιλοσοφία του Pro-Skills
Γιατί ένα πολιτιστικό πρόγραμμα;. Τα Πολιτιστικά προγράμματα προϋπήρχαν του θεσμού. Θετικό γιατί υπάρχει ενδιαφέρον και παράδοση. Αρνητικό γιατί δεν είναι.
ΘΕΜΑ : « Διαπροσωπικές σχέσεις των νέων»
Δραστηριότητες προσομοίωσης
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Η ομάδα στις ερευνητικές εργασίες. Τι είναι μια ομάδα; Πως μπορούμε να την προσδιορίσουμε; Η ομάδα έχει τουλάχιστον δυο στόχους α) Πραγματοποίηση ενός.
Διδακτικές αρχές για τη διδασκαλία των Φ.Ε σύμφωνα με το Δ.Ε.Π.Π.Σ Οι Φ.Ε είναι πειραματικές επιστήμες, περισσότερο Οι Φ.Ε είναι πειραματικές επιστήμες,
ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ. Το εργαστήρι στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα μέσα από την ανταλλαγή.
Learning to Learn Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση(ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκτη.
ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η προσομοίωση 11/12/2014 Υοu 4 Teachers Πώς οι εκπαιδευτικοί αντιλαμβάνονται την προσομοίωση  Συζήτηση και καταγραφή εκπαιδευτικών εμπειριών 11/12/2014.
Συνάντηση 6η: Συνέντευξη Ιάσονας Λαμπριανού.
Σχεδιασμός – Οργάνωση –Υλοποίηση προγράμματος Αγωγής Υγείας
ΟΙ «ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ» ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ
Το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα του ελληνικού Νηπιαγωγείου
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Γνώση και κατανόηση της Παιδαγωγικής. Επεξεργασία της Εκπαιδευτικής Στρατηγικής. Επιλογή Εκπαιδευτικών μέσων και εργαλείων. Ψαθάκη.
Πώς φθάσαμε εδώ…; ΜΑΣΟΥΡΑΚΗ ΑΡΙΣΤΕΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΒ΄. Στόχος Η πρόοδος της κοινωνίας Η ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε πολίτη.
Δύσκολες Συμπεριφορές στο Σχολείο.
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΚΟΙΝΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ 4ου & 22ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΕΥΟΣΜΟΥ
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Γεωργιάδης Μιχάλης ΣΣ Φιλολόγων. Αφετηρία: α)από τη μικρή ομάδα στη μεγάλη και από τη μεγάλη στην ολομέλεια) β) διαμόρφωση μόνο μιας ομάδας στην οποία.
Μαρία Παπαδάκη. Η αντιμετώπιση του προβλήματος πριν την εκδήλωσή του Μείωση της ζήτησης – Προαγωγή της υγείας WHO: Προαγωγή της υγείας αποτελεί η ανάπτυξη.
Δεύτερη συνάντηση Μάχιμων Εκπαιδευτικών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Κοινότητες Πρακτικής και Μάθησης
Γιατί οι Ερευνητικές Εργασίες (ΕΕ) είναι καινοτομία;
Τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Axαΐας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καινοτόμο Σεμινάριο Περιβαλλοντικής.
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
Ιχνηλατώντας το «καινούριο» στο σύγχρονο σχολείο.
Δρ. Χατζηπαντελή Αθανασία
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ» ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : ΣΠΥΡΕΤΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΕΜ : 1022.
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Βήματα ανάπτυξης εκπαιδευτικού προγράμματος στην κοινότητα Εντοπισμός μιας ειδικής για ένα πληθυσμό ανάγκης για μάθηση.
Καταιγισμός ιδεών Συνιστάται για την πολυεπίπεδη εξέταση ζητήματος ή κεντρικής έννοιας, μέσω της παρακίνησης των εκπαιδευόμενων να προβούν σε ελεύθερη,
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Σακελλαρίου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Τι είναι/ περιλαμβάνει ένα περιβάλλον μάθησης;
Μάθηση σημαίνει τροποποίηση συμπεριφοράς & σχηματισμό συνηθειών
Ορισμός στρατηγικής διδασκαλίας
ΕΓΩ - ΕΝΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Το σώμα ως μια μηχανή.
Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Βιωματική Δράση Α΄Τάξης 2ου Γυμνασίου Πεύκης
ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
Το σώμα ως μια μηχανή.
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Επιστήμες της Αγωγής
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
Εναλλακτικές εφαρμογές αξιολόγησης
ΑΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
Θεματικη εβδομαδα «Σώμα και Ταυτότητα»
Παναγιώτης Σαραντόπουλος Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών
Αναζητώντας το καλό κλίμα στο σχολείο
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
ΑΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Η ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΗΜΕΡΑ
Παιχνίδι ρόλων Δρ. Δ. Δαποντας.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ-ΓΟΝΕΩΝ Γιαλυράκη Πόπη Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας(Msc), Play Therapist Θεραπεύτρια ζευγαριών (ICEEFT), Εκπαιδεύτρια ομάδων γονέων(Gordon-Fillial)
Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Μαρια Κουτάτζη ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012

Κύκλος Βιωματικής Μάθησης Φάση 1 Βιώνω Φάση 2 Καταγράφω Φάση 3 Συζητώ /Επεξεργάζομαι Φάση 4 Γενικοποιώ / Θεωρητικοποιώ Φάση 5 Εφαρμόζω

Βιωματική Μάθηση στο Σχολείο (πολύ)Ολοπλευρη ανάπτυξη προσωπικότητας Προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες Ενεργός συμμετοχή του μαθητή Βιώνω αυτό που ερευνώ Ανακάλυψη – κατανόηση – ανάπτυξη εαυτού Ανάγκη νέων μεθόδων μπροστά στην πολυπλοκότητα προβλημάτων στο σχολείο Έμφαση στο συναίσθημα Έμφαση στην αλληλεπίδραση μαθητών (peer education) – Δυναμική της ομάδας

(1) Με τις βιωματικές τεχνικές οι μαθητές μπορεί: Να αποκτήσουν κίνητρο να μάθουν, επειδή είναι ενδιαφέρουσες Να αναπτύξουν τη γνώση, τις δεξιότητες, τις στάσεις και τις αξίες τους. τα παιχνίδια παρέχουν ένα ασφαλές πλαίσιο γι΄ αυτό, καθώς επιτρέπουν στον κόσμο να πειραματιστεί με νέες συμπεριφορές και να κάνει λάθη χωρίς αυτά να επιφέρουν το κόστος παρόμοιων σφαλμάτων στην πραγματική ζωή Να αλλάξουν. Οι δραστηριότητες είναι ένας τρόπος διαβίβασης του μηνύματος ότι όλοι μπορούν να αλλάζουν τον εαυτό τους και τις σχέσεις του με τους άλλους Να συμμετέχουν ενεργά. Οι δραστηριότητες ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των λιγότερο εκφραστικών και κυρίαρχων μελών των ομάδων.

(2) Με τις βιωματικές τεχνικές οι μαθητές μπορεί: Να αναλάβουν ευθύνες. Επειδή οι συμμετέχοντες συμβάλλουν με τις δικές τους εμπειρίες και δεξιότητες, κάθε ομάδα χρησιμοποιεί το παιχνίδι με το δικό της τρόπο και στο δικό της επίπεδο. Να ενθαρρυνθούν να βασίζονται στον εαυτό του και να βελτιώνουν την αυτοπεποίθηση. Οι δραστηριότητες προσφέρουν μια δομή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μειωθεί η εξάρτηση από τον ηγέτη ως εκείνου που τα «ξέρει όλα». Ασκείται πίεση τους συμμετέχοντες να αναλάβουν κάποιες ευθύνες για να κάνουν το δικό τους μέρος των δραστηριοτήτων να δουλέψει. Να νιώσουν αλληλεγγύη προς τους άλλους. Οι δραστηριότητες ενθαρρύνουν τη συνοχή της ομάδας και την αίσθηση μιας ομαδικής ταυτότητας και αλληλεγγύης.

Τεχνικές Προσομοίωση Παιχνίδι ρόλων Τέχνες Μη-λεκτική επικοινωνία Εμπειρική μάθηση Τεχνικές για την ανάπτυξη δεξιοτήτων συζητήσης – επιχειρηματολογίας – κριτικής ανάλυσης

Το παιχνίδι ρόλων Ανάλυση προβληματικών καταστάσεων Μελέτη συγκρουσιακών καταστάσεων Κατανόηση συμπεριφορών Ερμηνεία στάσεων

Η προσομοίωση Μια εκπαιδευτική τεχνική για την παρουσίαση μιας σύνθετης και συνεχώς μεταλλασσόμενης κατάστασης. Συνήθως παρουσιάζεται με ποιο απλό τρόπο από ότι είναι στην πραγματικότητα.

Όταν επιλέγω τη μέθοδο, θα πρέπει… Σίγουρος/η και Πεπεισμένος/η Ιδία εμπειρία Πρόβλεψη αποτελεσμάτων Αντιμετώπιση απροσδόκητου Γνώση και επεξεργασία των απόψεων των μαθητών Σαφείς στόχοι Αποφυγή μεθόδων που προκαλούν μη-διαχειρίσιμα συναισθήματα Ελευθερία ως προς τη (μη-)συμμετοχή Προγραμματισμένη ανατροφοδότηση και απολογισμό Ανάλυση πιθανής δυσφορίας ως αποτέλεσμα

Δεξιότητες συζήτησης Μαθαίνω να ακούω Συμφωνώ να διαφωνώ Σεβασμός στις απόψεις του άλλου Μικρές ομάδες Οπτική επαφή με τους συνομιλητές – τοποθέτηση στο χώρο Πιθανοί κανόνες Μόνο ένα άτομο τη φορά Δεν επιτρέπονται επικρίσεις/εμπαιγμός Δηλώσεις «Εγώ» Κάθε άτομο μιλά για λογαριασμό του Δεν υπάρχει μόνο μια «σωστή» απάντηση Συμφωνούμε σε εχεμύθεια για ευαίσθητα θέματα Δικαίωμα στη σιωπή και μη συμμετοχή

Δεξιότητες ομαδικών αποφάσεων Η συναίνεση είναι χρονοβόρα Απαιτεί καλές δεξιότητες επικοινωνίας Απαιτεί ευαισθησία στις ανάγκες των άλλων Απαιτεί φαντασία, εμπιστοσύνη και υπομονή Ώστε να υπάρξει ειλικρίνεια και ελευθερία Πιθανές εκβάσεις Η μια πλευρά πείθει την άλλη Η μια πλευρά «παραδίνεται» Και οι δύο πλευρές βρίσκουν μια εναλλακτική λύση Επαναπροσδιορισμός του θέματος Μερική υπαναχώρηση Και οι δύο πλευρές κάνουν διάλειμμα

Εμπειρική Μάθηση Κάνω Αναπτύσσω νέα δεξιότητα Σκέφτομαι Κάνω Παρατηρώ Honey, Peter and Mumford, Alan (1992) The Manual of Learning Styles, p. 3, Adapted version.

Στην Εμπειρική Μάθηση συμμετέχει: ΜΥΑΛΟ ΚΑΡΔΙΑ ΣΩΜΑ

Πώς επιλέγουμε τις μεθόδους Μαθητές Πλαίσιο Μέθοδοι Σκοπός Αριθμός Ηλικία εμπειρία Χρόνος Χώρος μέρος Στόχοι προθέσεις Τι ακολουθεί; Τι προηγείται; Εμπειρία προτιμήσεις Αυστηρός Καινοτομία Ανοικτός Ακολουθία Δάσκαλος/α Θεσμός