1 Μεταλλαγμένα και Ποιότητα Τροφίμων Ποιοτική Γεωργία Δευτέρα 19.3.07 Θεσσαλονίκη Οργάνωση : Υ.Α.Α.Τ και ο Α΄ Σοροπτιμιστικός Όμιλος Θεσ/νικης. Η χρήση.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
8 κανόνες της έξυπνης κατανάλω-σης Κλείσε τον κύκλο
Advertisements

Υγιεινή Εισαγωγικές έννοιες.
1 “Ανάπτυξη και Εφαρμογή Ολοκληρωμένου Συστήματος για τον Έλεγχο και την Παρακολούθηση των Μονάδων Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων στην Κύπρο, COMWATER” (Δεκέμβριος.
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ
ΣΠΟΡΟΣ “Κλειδί στην πρόκληση για αύξηση της παραγωγής τροφίμων”
Αλέξανδρος Σαχινίδης, ΜΒΑ, Ph.D. ΙΟΥΝΙΟΣ 2009
Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Η σημασία της ποιότητας στη γεωργική επιχείρηση
Από τον Βαγγέλη Καπετανάκη, Γεωπόνο Πρόεδρο του ΤΕΙ Κρήτης
Εξελικτική πορεία της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας (ΔΟΠ)
Οικιακή οικονομία Γιατί? Καθηγήτρια: Αποστολοπούλου Μαρία- Βενετία.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ •Είναι εξαιρετικά ασφαλή •Είναι εξαιρετικά ασφαλή, καθώς ελέγχονται στο σύνολό τους πριν φτάσουν στον καταναλωτή •Δεν.
8 ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Μακεδονίας – Θράκης Βέροια Μαϊου 2008 ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. Εργαλείο ανάδειξης του Φαρμακευτικού Επαγγέλματος ΓΙΩΡΓΟΣ Θ.ΔΟΚΙΟΣ Γενικός.
«Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ»
Βιολογικά προϊόντα..
Δημητριακά.
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
Είναι τα ζώα στα οποία έχει τροποποιηθεί το γενετικό τους υλικό με την προσθήκη γονιδίων συνήθως από κάποιο άλλο είδος.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Ενιαίου Λυκείου Εμπεσού Οι μεταλλάξεις στα τρόφιμα και τις ιατρικές εφαρμογές Προβληματισμοί και προοπτικές Εμπεσός
ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Γενετική Μηχανική Τι είναι τελικά;.
ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΓΩΓΗ ΖΩΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Κ. Ι. Φεγγερός Αναπλ. Καθηγητής στο Εργαστήριο Διατροφής Ζώων του Τμήματος Επιστήμης.
Άννα Μίχου 1 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ο Ρόλος του μηχανικού από την κρίση στην ανάπτυξη Άννα Μίχου Ηλεκτρολόγος Μηχανικός.
1 ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Γεώργιος Α. Δαουτόπουλος Καθηγητής Γεωπονίας Α.Π.Θ.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ; 50: ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ 500, ,000.
Επιστημονικά υπεύθυνος: Καθηγητής Μ. Μεϊμάρης, Διευθυντής Εργαστηρίου Ομάδα διαχείρισης έργου: Δρ. Α. Γιαννακουλόπουλος, Σ. Κοδέλλας, Ν. Παπασταύρου Έκθεση.
Ο Κόσμος της Βιολογίας.
Ο ρΟλοΣ και η συνεισφορΑ των γραφιστΩν προς την αειφορΙα
Σκοπός της εργασίας Κατά πόσο οι καταναλωτές της Θεσσαλονίκης γνωρίζουν τα βιολογικά προϊόντα Αν αγοράζουν βιολογικά προϊόντα, και ποια είναι αυτά. Η.
Ποιότητα Τροφής και Είδη Καλλιεργειών
Οικονομικές Συνέπειες των Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων
«Οι Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο»
Εισαγωγή Με τον βιομηχανικό τρόπο παραγωγής παράγονται προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες, ικανοποιητική ποιότητα και χαμηλό κόστος, βελτιώνοντας το βιοτικό.
«Οι Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο»
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Οργανόγραμμα ομίλου ΕΛΒΑΛ
ΕΠΙΡΡΟΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ  Στις μέρες μας είναι ευρέως γνωστό οτι η παγκοσμιοποίηση έχει επηρεάσει πολλούς τομείς της καθημερινότητας μας και όχι.
Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στην Ιατρική
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ Η ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
1 Νέα Θεωρία Μεγέθυνσης Ενδογενής μεγέθυνση. 2 Συνάρτηση παραγωγής προϊόντος Υ t = Y(K, L, A) Y t = [(1-α k )·K t ] α · [(1-α L )·A t ·L t ] 1-α 0
Εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στη γεωργία
Τι πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες των συσκευασιών Τι πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες των συσκευασιών.
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!! Ιωάννα Τσώνη Γ5 Σχολικό Έτος [ ]
H βιομηχανία και η βιοτεχνία στην Ευρώπη
Γιάννης Αυγουστάκης Β1  Συχνό φαινόμενο των πόλεων, αλλά όχι μόνο. Η ρύπανση χωρίζεται σε φυσική και τεχνητή. Η φυσική προέρχεται από διάφορα φυσικά.
Τεχνολογία Μικροβιακών Προϊόντων Θεματικές περιοχές Κύρια μικροβιακά προϊόντα Συστήματα καλλιέργειας μικροοργανισμών Κρίσιμες παράμετροι λειτουργίας βιοαντιδραστήρων.
Σόνια Αρχοντάκη, Νάντια Βασιλικού, Θεοδώρα Τσουτσουλιανούδη
 Κύριοι στόχοι της είναι να εξασφαλίσει δίκαιο βιοτικό επίπεδο στους γεωργούς και ασφαλή τρόφιμα που παρέχονται σε σταθερή βάση και σε προσιτές τιμές.
Δημήτριος Κυφωνίδης Παιδίατρος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειου» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.
1 Λοιμώδη Νοσήματα – Υγιεινή Αγροτικών Ζώων – Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου.
Ντίνος Μπλιάτσιος ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε. 7/11/2013.
Ποια χώρα παράγει τα τρόφιμά μας; ΚΕ.Π.ΚΑ. Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Τσεμπερλίδης Νικόλαος Πρόεδρος ΚΕ.Π.ΚΑ. Μέλος E.E.της Ο.Κ.Ε. Αναπληρωματικό Μέλος.
Η μεταβολή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περίοδο κρίσης
Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στη γεωργία και την κτηνοτροφία
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων
ΝΕΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Νέο τρόφιμο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, είναι το τρόφιμο ή το συστατικό τροφίμου που δεν είχε χρησιμοποιηθεί ευρέως (για ανθρώπινη.
ΥΓΙΕΙΝΗ Δημήτρης Τσιργής.
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ...
Τζένη Ρούτσι. Τζένη Ντίνε. Θεοδώρα Βλαχάκη..
Τεχνολογία Β’ Γυμνασίου
Τεχνολογία Β’ Γυμνασίου
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μεταλλαγμένα και Ποιότητα Τροφίμων Ποιοτική Γεωργία Δευτέρα Θεσσαλονίκη Οργάνωση : Υ.Α.Α.Τ και ο Α΄ Σοροπτιμιστικός Όμιλος Θεσ/νικης. Η χρήση των «Μεταλλαγμένων» στη Ζωική Παραγωγή: Πραγματικότητα ή Απειλή. Δρ. Σπύρος Κ. Κυριάκης, Καθηγητής Κτηνιατρικής Α.Π.Θ, Αντ. Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Κτηνοτροφίας του Υ.Α.Α.Τ.

2 Τα « Μεταλλαγμένα» με την ευρεία έννοια του όρου χρησιμοποιούνται στην Κτηνιατρική (και στην Ιατρική) από χρόνια (τουλάχιστο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980).

3 Η «Χρήση» της έχει άμεση σχέση με την πρόληψη λοιμωδών κυρίως νοσημάτων των παραγωγικών ζώων (π.χ νέας γενεάς εμβόλια) ή και την παραγωγή φαρμακευτικών ορμονικών σκευασμάτων (π.χ. η βιοτεχνολογικά παραγώμενη αυξητική ορμόνη για τα βοοειδή –BST).

4 Η χρησιμοποίηση τέτοιων προϊόντων, όπου έχει επιτραπεί (π.χ η BST δεν επιτρέπεται στην Ελλάδα και την Ε.Ε ) έδωσε καλά έως άριστα αποτελέσματα και μείωσε σημαντικά το κόστος παραγωγής (π.χ του γάλακτος των αγελάδων στις ΗΠΑ, Καναδά και άλλες χώρες εκτός της Ε.Ε).

5 Τα βιοτεχνολογικά-μεταλλαγμένα εμβόλια έχουν εκριζώσει πολλά επικίνδυνα λοιμώδη νοσήματα, κυρίως στην Κτηνιατρική του χοίρου (έχουν εφαρμογή στην πράξη πριν από την Ιατρική του ανθρώπου και την Κτηνιατρική που αφορά τα άλλα ζώα) είναι ασφαλέστατα και αποτελεσματικά (ξεκίνησαν κυρίως από την Ευρώπη και υπήρξαν καινοτομίες της Ευρωπαϊκής φαρμακευτικής βιομηχανίας ).

6 Η Ε.Ε έμεινε πίσω, σε πολλούς τομείς, γιατί δε δέχθηκε τη χρησιμοποίηση π.χ της BST στις αγελάδες της με μεγάλη επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής και αντίστοιχη επιβάρυνση στο φυσικό περιβάλλον (παρουσία τουλάχιστο 10% παραπάνω ζώων για την ίδια παραγωγή γάλακτος).

7 Στην Ιατρική του ανθρώπου έχουμε την HST (αυξητική ανθρώπινη ορμόνη) και τη βιοτεχνολογικά παραγώμενη ινσουλίνη (που και οι δύο «παράγονται» από γενετικά τροποποιημένες E.coli που τους έχει δοθεί «εντολή» να «δομούν» HST ή ανθρώπινη ινσουλίνη).

8 Στην Κτηνιατρική και Ιατρική η μέχρι σήμερα (με απόλυτο έλεγχο βιοασφάλειας) η χρησιμοποίηση αυτής της «κατηγορίας» προϊόντων έχει φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα (ακόμη και η μελλοντική ανάπτυξη νέου εμβολίου για τον πλήρη έλεγχο του H 5 N 1 της γρίπης των πτηνών, θα «παίξει» στην τεχνολογία των «Μεταλλαγμένων».

9 Το Πρόβλημα στην Παραγωγή Ασφαλών Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης έχει άμεση σχέση: α)με τη σημερινή προοπτική χρησιμοποίησης μεταλλαγμένων πρώτων υλών ζωοτροφών (π.χ σόγιας, καλαμποκιού κτλ) και β)τη μελλοντική παραγωγή μεταλλαγμένων παραγωγικών θηλαστικών, πτηνών, ψαριών και εντόμων (μέλισσες).

10 Η Κτηνιατρική δεν μπορεί να δώσει απάντηση ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, από τη μαζική παραγωγή γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών ( αυτό ανήκει σε άλλους επιστημονικούς κλάδους). Αν όμως αποδειχθεί ότι δεν επιδρούν δυσμενώς στο περιβάλλον τότε ξεκινά η πρώτη προϋπόθεση για την πιθανή χρησιμοποίηση τους.

11 Από τη μέχρι σήμερα ανασκόπηση της βιβλιογραφίας δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα υγείας-ευζωίας των παραγωγικών ζώων όταν αυτά διατρέφονται με ζωοτροφές που περιέχουν και τροποποιημένες γενετικά πρώτες ύλες.

12 Υπάρχουν ερωτήματα, (χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει ολοκληρωμένη απάντηση) αν επιδρούν στην ασφάλεια (για την υγεία του καταναλωτή) του παραγώμενου ζωοκομικού προϊόντος (κρέας, γάλα, αυγά, μέλι). Ποτέ όμως, μέχρι σήμερα, δεν έχει αποδειχθεί δυσμενής επίδραση στην ασφάλεια του παραγώμενου ζωοκομικού προϊόντος. Υπάρχει όμως κατηγορία επιστημόνων που ανησυχεί για το φυσικό περιβάλλον, εξαιτίας των λυμάτων των ζώων που καταναλώνουν «μεταλλαγμένες» ζωοτροφές.

13 Υπάρχουν αντίθετα ειδικοί που θεωρούν πιο «υγιεινές» τις ζωοτροφές αυτές, αφού έχουν παραχθεί με λιγότερα φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα (!!!).

14 α) Η γνώμη μου είναι ότι έχουμε ήδη περάσει στη διαδικασία παραγωγής «μεταλλαγμένων» ζωοτροφών και αυτό είναι πραγματικότητα. Απειλή για την υγεία- ευζωία του ζώου και την αντίστοιχη του καταναλωτή δε μπορεί μακροχρόνια να αποκλειστεί (χωρίς αυτό να φαίνεται βραχυπρόθεσμα). Χρειάζεται όμως ΠΡΟΣΟΧΗ στις τελικές αποφάσεις, γιατί η Ε.Ε δεν πρέπει να χάσει ξανά το τρένο της προόδου στον τομέα της γεωργικής τεχνολογίας.

15 β) Στον τομέα της παραγωγής μεταλλαγμένων ζώων είτε για ιατρικούς λόγους (π.χ παραγωγή γάλακτος κατάλληλου για θεραπείες διαφόρων ασθενειών του ανθρώπου) είτε για καθαρά ζωοτεχνικούς, βρισκόμαστε πραγματικά στην αρχή της μεγάλης μελλοντικής επανάστασης.

16 γ) Αυτή η επανάσταση θα φέρει σύντομα (με ορίζοντα 2020) νέα παραγωγικά ζώα που θα δίνουν στον καταναλωτή κρέας με ελάχιστο λίπος και που η ποιότητά του, θα έχει σχέση με το ελαιόλαδο (χωρίς κεκορεσμένα λιπαρά οξέα). Αυτό μελλοντικά θα είναι Πραγματικότητα, τι Απειλές θα φέρει, δεν τις ξέρουμε ακόμα.