Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΠΙΡΡΟΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ  Στις μέρες μας είναι ευρέως γνωστό οτι η παγκοσμιοποίηση έχει επηρεάσει πολλούς τομείς της καθημερινότητας μας και όχι.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΠΙΡΡΟΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ  Στις μέρες μας είναι ευρέως γνωστό οτι η παγκοσμιοποίηση έχει επηρεάσει πολλούς τομείς της καθημερινότητας μας και όχι."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΠΙΡΡΟΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ  Στις μέρες μας είναι ευρέως γνωστό οτι η παγκοσμιοποίηση έχει επηρεάσει πολλούς τομείς της καθημερινότητας μας και όχι μόνο.Μέσα στην ευρύτατη ποικιλία απο επηρεασμένους τομείς,βρίσκονται και οι επιστήμες:Βιοτεχνολογία, Ιατρική και φυσικές επιστήμες ή και ευρέως γνωστές ως επιστήμες της ζωής.  Η παγκοσμιοποίση μέσω της δράσης της έχει κάποιες επιρροές πάνω στις επιστήμες αυτές.Άλλες θετικές και έλλες αρνητικές.  Οι θετικές επιρροές είναι γενικότερα οι διεύρυνση των οριζόντων των επιστημόνων για την ανακάλυψη νέων μεθόδων έρευνας άλλα και καινούργια θέματα προς εντρίφηση.  Οι αρνητικές επιρροές της παγκοσμιοποίησης αφορούν κυρίως στην επιστήμη της ιατρικής και έχουν άμεση σχέση με την εμπορική δρστηριότητα των φαρμακοβιομηχανιών αλλά και για ποιούς λόγους προκυπτει η ανάγκη για αυξημένη παραγωγή φαρμάκων.

2 ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ  Στη σημερινή εποχή η βιοτεχνολογία συναντάται σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας μας και σχετίζεται με πάρα πολλά κομμάτια της,όπως η τροφή,η ενδυμασία κ.α.  Είναι γνωστό, οτι ο άμεσος συσχετισμός του εμπορίου με τα τρόφιμα κάθε είδους ‘οπως λαχανικά,κρέας,φρούτα, έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ανάγκες παραγωγής.Το δυσάρεστο της υπόθεσης αυτής, δεν είναι η αύξηση της ζήτησης ενός τροφίμου ( ανεξαρτήτως αν αυτό ειναι λαχανικό η όχι), αλλά το δυσανάλογο και υπέρογκο ποσοσό κατανάλωσης των τροφίμων αυτών.Αυτό εχει ως αποτέλεσμα, οι παραγωγοί (αγρότες) να καταφεύγουν σε κάποια ποιό δραστικά έεσα ανάπτυξης, τα οποία περιλαμβάνουν την συχνή χρήση φυτοφαρμάκων.Το γεγονός αυτό ειναι ελεγχόμενο, όχι μόνο απο τους ίδιους τους αγρότες αλλά και απο τις βιομηχανίες παραγωγής αυτών των ουσιών.Ομολογουμένως, η χρήση των φυτοφαρμάκων έχει φέρει άνθιση στον τομέα της γεωργίας.Είναι όμως η μέθοδος αυτή ταυτόχρονα η λύση και για μια ποιό υγειινή ζωή;Επιστημονικές μελέτες Ευρωπαίων επιστημόνων έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη μια ειδικής καλλιέργιας φρούτων και λαχανικών με θεραπευτικές ιδιότητες κατά των νόσων, οπως η ηπατίτιδα Β και το ΗΙV οι οποίες σκοτώνουν χιλιάδες ανθρώπους ετησίως.

3  Ο τομέας της βιοτεχνολογίας δεν έχει όμως επηρρεαστεί μόνο στο κομμάτι της γεωργίας αλλά και στο κομμάτι της εκτροφής ψαριών καθώς κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός θνησιμότητας των ψαριών που έχουν περισυλλεχθεί απο την ανοιχτή θάλλασα. Αντίθετα, όλο και μεγαλύτερος γίνεται ο αριθμός των ψαριών ιχθυοτροφίου, των οποίων η ποιότητα και ποσότητα σε ουσιαστικές θρεπτικές ουσίες ειναι κατακόρυφα μειωμένη έως ανύπαρκτη.Το φαινόμενο αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξώθηση των καταναλωτών στην επιλογή του ιχθυοτροφείου, πράγμα που εκπροσωπεί και υπερασπίζεται καθαρά τα συμφέροντα της αγοράς και όχι αυτά των καταναλωτών.

4 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ Μέσα απο την ευρύτατη ακτίνα επιρροής της παγκοσμιοποίησης δεν γίνεται να λείπει η επιστήμη της ιατρικής. Η παγκοσμίως γνωστή και διαδεδομένη αυτή επιστήμη εχει επηρεαστεί ¨ευτυχώς¨μόνο θετικά απο το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης. Έχει επιτευχθεί η διάδοση νέων και προοδευτικών μεθόδων ίασης μιας ευρείας πικοιλίας ασθενιών,παθήσεων και νοσημάτων τα οποία μάστιζαν την ανθρωπότητα για αιώνες.

5  Εκτός αυτών όμως,η ιατρική έχει προοδεύσει και στον τομέα της τεχνολογίας,με τον οποίο συνδέεται στενά και για τα τελευταία χρόνια άρικτα.  Μέσω της έρευνας όλο και περισσότερα νέα ιατρικά μηχανήματα κατασκευάζονται για να εξυπηρετούν τον τομέα της υγείας.  Ο κύριος σκοπός ύπαρξης τους είναι η διάγνωση μιας ασθένειας και η σαφής και ακριβής απόδοση της κατάστασης ενός ασθενούς στον θεράποντα ιατρό.

6  καθώς η τεχνολογία που αφορά στην ιατρική εξελίσεται, έτσι και η τεχνολογάα που αφορά στην παρασκευά νέων και δραστικότερων φαρμάκων ακολουθεί τα βήματα της συνεχούς αυτής προόδου.Καθώς εμφανίζονται όλο και πιο πολλές και πρωτοφανείς για τον άνθρωπο ασθένειες,έτσι και οι φαρμακοβιομηχανίες καλούνται να αντιμετωπίσουν την πρόκληση που θα εμφανιστεί π.χ να αντιμετωπιστεί ένας ιός αποτελεσματικά και ίσως και να εξαληφθεί.Ετσι λοιπόν, έρχεται η παγκοσμιοποίηση να δώσει την λύση σε αυτή την δυσκολία, επιτρέποντας την δημιουργία όλο και πιο πολλών φαρμάκων τα οποία έχουν ως μοναδικό σκοπό την ίαση καινούργιων ασθενειών.

7  Ο τομέας αυτός όμως δεν έχει δεχθεί μόνο θετικές επιρροές απο το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης.Καθώς όλες οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν και μια καθαρά εμπορική πλευρά, καθίστανται εύκολα εκμεταλλεύσιμες απο μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Για παράδειγμα μπορεί να δημιουργηθεί ένας εργαστηριακός ιός και στην συνέχεια να εξαπλωθεί για καθαρά εμπορικούς σκοπούς όπως η πώληση κάποιου φαρμακευτικού προΪόντος που συχνά δεν έχει την κατάλληλη έγκριση..

8 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ  Ευρύτερα η παγκοσμιοποίηση εχει επηρεάσει μαζικά την επιστημονική κοινότητα και κυρίως τις Φυσικές επιστήμες.Τα δύο λαμπρότερα παραδείγματα αυτών είναι οι επιστήμες της Φυσικής και της Χημείας. Οι επιστήμες αυτές, έχουν σαν κύριο ρόλο την εις βάθος διερεύνηση του κόσμου γύρω μας. Μεγάλο βήμα στην προσπάθεια αυτή, αποτέλεσε η δημιουργία μιας κοινής γλώσσας που συνέδεσε επιστήμονες απο κάθε γωνιά του κόσμου σε αυτή την μεγαλειώδη προσπάθεια.  Ενα τεράστιο άλμα αποτέλεσα η έρευνα που διεξάγεται στο CERN της Ελβετίας προωθώντας την γνώση στους τομείς της αστροφυσικής με απρόβλεπτες συχνά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις ακόμα και για την αρχη του σύμπαντος

9 ΕΠΙΛΟΓΟΣ  Το φαινόμενο λοιπόν της παγκοσμιοποίησης, η δράση του και οι επιρροές του είναι ενα θέμα που απασχολεί εδω και πολύ καιρό την διεθνή κοινότητα και όντως εχει πολλά να προσφέρει.  Πρέπει όμως να αναφερθεί οτι λόγω της υπερεξάπλωσης του φαινομένου αυτού έχουν σημειωθεί πολλές αρνητικές επιδάσεις, που πλήτουν σήμερα τον κόσμο


Κατέβασμα ppt "ΕΠΙΡΡΟΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ  Στις μέρες μας είναι ευρέως γνωστό οτι η παγκοσμιοποίηση έχει επηρεάσει πολλούς τομείς της καθημερινότητας μας και όχι."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google