Τι είναι ο καρκίνος Ο καρκίνος (όγκος) είναι η ανώμαλη ανάπτυξη κύτταρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία όγκων σε διάφορα σημεία του σώματος. Προέλευση της.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Καρκίνος Ο Καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες.Μπορεί να υπάρξει σε πολλά μέρη του.
Advertisements

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη Βιβλιογραφική αναφορά
Α΄ Χειρουργικό Τμήμα Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ».
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ Όλοι μαζί για το νερό!.
Υγιεινή Εισαγωγικές έννοιες.
ΚΑΠΝΙΣΜΑ.
Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Εγκυμοσύνη και ιοντίζουσες ακτινοβολίες
ΚΑΠΝΙΣΜΑ 1. Επιπτώσεις στης υγεία 2. Επιπτώσεις στην ψυχολογία 3. Τι θα κάνετε εσείς;
Φροντίδα του Ογκολογικού ασθενούς στην Κοινότητα
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Β’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ
Νέος τρόπος υπολογισμού του δείκτη μάζας σώματος (με βάση την κατανομή του λίπους – μήλο/αχλάδι): Ύψος Περίμετρος μέσης Νέος τρόπος υπολογισμού του.
ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
(2) Κώτης Α., (3) Παπαντωνίου Ν., (4) Πολίτου Μ., (1) Κινούς Β..
Χρόνια Απροφρακτική Πνευμονοπάθεια
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ
Πιλοτικό Πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής Ενηλίκων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Αμερική - Νεα Υόρκη Στρατος Κων/νος Αμερική Η Αμερική είναι ήπειρος του δυτικού ημισφαιρίου, που αποτελείται από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, τα εξαρτώμενα.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Β
ΥΓΙΗΣ ΚΑΡΔΙΑ.
Ερευνητική Ομάδα Εργασίας ΘΕΜΑ: Καρκίνος του μαστού
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΥΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΓΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Διάγνωση γενετικών ασθενειών
Καρκίνος του Στομάχου Κωνσταντίνος Μυλωνάς.
Κυκλοφορικό και υγεία Το κυκλοφορικό σύστημα, που αποτελείται από την καρδιά, τις αρτηρίες, τα τριχοειδή αγγεία και τις φλέβες, είναι ο μηχανισμός που.
ΚΑΚΟΗΘΕΙΣ ΝΕΟΠΛΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
ΝΟΣΟΣ PARKINSON Εργασία: Άννα Μ..
ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ
Dr. ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ ΘΩΜΑΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Παρουσίαση για το βίντεο με θέμα «Skin Cancer : What Causes it and Who is at Risk?» (από τη Mayo Clinic)
Θεωρίες Συμπεριφορών και Υγεία ΨΥΧ-258 ftp://ftp.soc.uoc.gr/psycho/manola/
Διάγνωση γενετικών ασθενειών
1 τσιγάρο στερεί 5,5 λεπτά ζωής…
1η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤA ΤΟΥ AIDS
O πληθυσμός της Ευρώπης
Κουρέτας Δημήτριος Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών Χημειοπροφύλαξη στον καρκίνο.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ Στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα του καρκίνου του μαστού και της μαστεκτομής.Με.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Κονδυλώματα (HPV).
ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ -ΑΣΚΗΣΗ ΟΡΙΣΜΟΣ:
ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ Διερευνητική εργασία Ά Τετραμήνου
Μετάβαση υγείας Περιγράφει τον τρόπο σύμφωνα με τον οποίο μεταβάλλονται διαχρονικά οι ανάγκες για την υγεία παγκοσμίως.
 Είναι ο τρίτος σε σειρά συχνότερος καρκίνος στην γυναίκα μετά τον καρκίνο του μαστού και του ενδομητρίου.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ  ΑΠΟ ΤΟ 1985 Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΧΕΙ ΚΥΡΗΞΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ,
Δ. ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
Ηράκλειο, 11 Σεπτεμβρίου 2016 Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης στην αντιμετώπιση των ασθενειών και η συμβολή της τεχνολογίας. Δρ. Μελάς Χρήστος, Επίκουρος.
Κανονική Κατανομή.
Μητρώο Χρονίως Πασχόντων
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ.
Φάρμακα για τη Θεραπεία της Οστεοπόρωσης
«ΕΡΩΤΗΣΗ 1» Κατά τη διάρκεια της περιόδου οι ετήσιοι αριθμοί θανάτων από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες από ανήλθαν στις , δηλαδή.
Προληπτικη ιατρικη.
ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
ΥΓΙΕΙΝΗ Δημήτρης Τσιργής.
Έγκαιρη Παρέμβαση για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες ή Παράγοντες Κινδύνου
ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ.
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ Από τους μαθητές: Τσιλίκας Σάββας Τσαντίλας Αλέξανδρος Ηλιάσκος Ξενοφώντας Σωτηρόπουλος Κωνσταντίνος.
Επαναληπτικές ασκήσεις 4ης ενότητας
συμπληρώματα διατροφής-νομοθεσία 2017
Δημήτρης Μίλτος Γιάννης Π.
«Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή» Κατερίνα Σεριάτου
Πρωτοβάθμια πρόληψη Αναφέρεται σε προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται ώστε το άτομο να μην έλθει όσο το δυνατόν σε επαφή με νοσογόνους παράγοντες ή να έχει.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΗΤΡΑΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ
Φροντίδα των ηλικιωμένων στην κοινότητα
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τι είναι ο καρκίνος Ο καρκίνος (όγκος) είναι η ανώμαλη ανάπτυξη κύτταρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία όγκων σε διάφορα σημεία του σώματος. Προέλευση της λέξης Καρκίνος, αποδίδεται στον Έλληνα ιατρό Ιπποκράτη

Η ιστορία του καρκίνου Τα κείμενα του Ιπποκράτη είναι αυτά που για πρώτη φορά ονομάζουν αυτή τη νόσο καρκίνο. Κατά τον 15ο αιώνα, άρχισαν να χρησιμοποιούνται πιο επιστημονικές μέθοδοι στη μελέτη των ασθενειών. Τον 19ο αιώνα γεννήθηκε η επιστημονική ογκολογία μέσα από τη συστηματική πλέον χρήση του μικροσκοπίου.

Τι προκαλεί τον καρκίνο Ο καρκίνος προκαλείται από διαταραχές των γονιδίων, που φυσιολογικά ελέγχουν την διαίρεση και τον θάνατο των κυττάρων. Διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές των φυσιολογικών γονιδίων και μετατροπή τους σε γονίδια που επιτρέπουν την ανάπτυξη του καρκίνου.

Η ασθένεια σήμερα Οι πάσχοντες από καρκίνο ανέρχονται σε περίπου 24,6 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στα 30 εκατομμύρια έως το 2020. Οι θάνατοι αναμένεται να φθάσουν τα 10 εκατομμύρια ετησίως έως το 2020. Οι νέες διαγνώσεις καρκίνου παγκοσμίως ανέρχονται σε 11 εκατομμύρια ετησίως.

Έγκαιρη διάγνωση Όσο νωρίτερα διαγνωστεί ένας καρκίνος τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης ΓΥΝΑΙΚΕΣ Μαστογραφία Τεστ Παπανικολάου ΑΝΔΡΕΣ PSA ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΑ Εξέταση για καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού.

Η θεραπεία του καρκίνου αποσκοπεί στην αφαίρεση ή την εξόντωση των καρκινικών κυττάρων, την παράταση της ζωής και τη βελτίωση της ποιότητα ζωής των πασχόντων. Οι κύριες μέθοδοι θεραπείας είναι -η χειρουργική επέμβαση, -η ακτινοθεραπεία και -η χημειοθεραπεία

Πρόληψη Διακοπή του καπνίσματος Αποφυγή της παχυσαρκίας Άσκηση Υγιεινή διατροφή Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο Εμβολιασμός κατά των ιών που προκαλούν καρκίνο Αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων του περιβάλλοντος

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Στις 3 και 4 Φεβρουαρίου του 2000, μία πολυπληθής ομάδα επιστημόνων απ΄ όλο τον κόσμο, με την υποστήριξη της ΠΟΥ, συνεδρίασε και διαμόρφωσε ένα κείμενο που χαρακτηρίστηκε ως "Ο Καταστατικός Χάρτης των Παρισίων" και αποτελείται από δέκα άρθρα.

Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του καρκίνου ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ Τα μέρη 1 έως 7 του κώδικα αφορούν την τροποποίηση του τρόπου ζωής με στόχο την μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων καρκίνων. ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ Τα μέρη 8 έως 13 του κώδικα αφορούν την έγκαιρη ανίχνευση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ