Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
ΑΛΚΟΟΛ-ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ-ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΜΒΡΥΟ

2 Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΜΑΡΙΖΑ ΜΠΟΥΡΙΝΑΡΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΝΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΠΑΠΑΡΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΠΙΕΤΡΙ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ

3 ΤΙ ΕIΝΑΙ Ο ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ Ο Αλκοολισμός είναι μια πρωτογενής και χρόνια ασθένεια, της οποίας η εξέλιξη και οι εκδηλώσεις επηρεάζονται από γενετικούς, ψυχο-κοινωνικούς και περιβαλλοντολογικούς παράγοντες. Η εν λόγω ασθένεια είναι συχνά προϊούσα και θανατηφόρα. Χαρακτηρίζεται, σε συνεχή ή περιοδική βάση, από μειωμένη ικανότητα ελέγχου χρήσης της ουσίας.

4 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ ΑΙΜΑ
Το αίμα μεταφέρει το αλκοόλ σε όλα τα μέλη του σώματος, όπως τον εγκέφαλο, την καρδιά και το συκώτι.

5 ΕΓΚΕΦΑΛΟ Το αλκοόλ επιδρά στο τμήμα <<αυτό-ελέγχου>> του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα την αλλαγή της συμπεριφοράς. Όσο περισσότερο πίνουμε, τόσο περισσότερο μειώνονται οι αναστολές και δημιουργείται ένα αίσθημα χαλάρωσης. Το αλκοόλ επηρεάζει την ισορροπία, την κρίση, το μυικό έλεγχο και τη μνήμη. Μακροχρόνια κατάχρηση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις λειτουργίες του εγκεφάλου.

6 ΣΥΚΩΤΙ Η μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουμε περνά μέσα από το συκώτι πριν φτάσει στο αίμα. Το συκώτι φυσιολογικά διασπά το αλκοόλ με καθορισμένο ρυθμό (διασπά περίπου ένα ποτό την ώρα). Έτσι, αν ένα άτομο καταναλώσει περισσότερο από ένα ποτό την ώρα, αυξάνεται η περιεκτικότητα του αίματος σε αλκοόλ. Σε περιπτώσεις υπερβολικής καταναλώσεις, συσσωρεύεται λίπος στο συκώτι, εμποδίζοντας το να λειτουργήσει σωστά. Συνεχης βλάβη στο συκώτι μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση, κατά την οποία μέρη του οργάνου καταστρέφονται και αντικαθίστανται από κατεστραμμένους ιστούς.

7 ΣΤΟΜΑΧΙ Το αλκοόλ πηγαίνει κατευθείαν στο στομάχι. Μια μικρή ποσότητα αλκοόλ διαπερνά τα στομαχικά τοιχώματα και μπαίνει στο αίμα. Το μεγαλύτερο μέρος του αλκοόλ, όμως, πηγαίνει στο λεπτό έντερο. Επίσης, το αλκοόλ ερεθίζει τα τοιχώματα του στομάχου και μπορεί να προκαλέσει έλκος.|

8 ΝΕΦΡΑ Τα νεφρά υποχρεώνονται να λειτουργούν περισσότερη ώρα για να απαλλάξουν το σώμα από το επιπλέον αλκοόλ αυτό τα ερεθίζει και τα βλάπτει.

9 ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Η ικανότητα κρίσης και συντονισμού επηρεάζεται. Μειώνονται οι αναστολές και το άτομο γίνεται πιο ομιλητικό. Κάποια άτομα γίνονται ριψοκίνδυνα και κάποια αλλά ιδιαιτέρα αδέξια.

10 ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ                 Οι γυναίκες που κατανάλωναν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανόν να έχουν κληροδοτήσει προβλήματα ανάπτυξης στα παιδιά τους, τα οποία ενδεχομένως θα διαρκέσουν ακόμη και έως τα 14 τους χρόνια

11 Τι συμβαίνει όταν πίνετε αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Αξίζει να θυμάστε πως κάθε φορά που πίνετε αλκοόλ ενώ είστε έγκυος, το μοιράζεστε με το αγέννητο μωρό σας κι έχει αποδειχτεί πως η κατανάλωσή του σε τακτική βάση μπορεί να αποβεί επιζήμια. Το αλκοόλ φτάνει γρήγορα στο μωρό σας μέσω του πλακούντα. Μπορεί να εκπλαγείτε μαθαίνοντας ότι μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος του μωρού σας και βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα συγκέντρωσης με το δικό σας αίμα, απαιτώντας όμως το διπλάσιο χρόνο για να αποβληθεί απ’ τον οργανισμό του.

12 Επιδράσεις κατά την κύηση
Κατά την κύηση, η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί στο έμβρυο σοβαρές βλάβες. Μπορούν να προκληθούν αυτόματη αποβολή, χαμηλό βάρος γέννησης, συγγενείς ανωμαλίες, νευρολογικές αναπηρίες, διανοητική καθυστέρηση, ηπατικές βλάβες κ.λπ. Οι βλάβες είναι συχνότερες όταν η κατανάλωση του αλκοόλ γίνεται κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, κατά το οποίο, ακόμη και μια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (1 - 2 ποτά την ημέρα) μπορεί να οδηγήσει σε εμβρυϊκές βλάβες.

13 Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για το μωρό από την κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη;
Πίνοντας πάνω από δύο μονάδες* αλκοόλ τη μέρα σημαίνει πως το μωρό σας έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα μάθησης, ομιλίας, διάσπασης προσοχής, γλωσσικά προβλήματα και υπερκινητικότητα. Αυτές οι βλαβερές συνέπειες είναι γνωστές ως συνέπειες του Εμβρυικού Αλκοολικού Συνδρόμου. Αν πίνετε πάνω από έξι μονάδες αλκοόλ τη μέρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διατρέχετε άμεσα τον κίνδυνο να γεννήσετε ένα μωρό με Εμβρυικό Αλκοολικό Σύνδρομο (ΕΑΣ). Αυτό σημαίνει ένα παιδί που ενδέχεται να αντιμετωπίζει σοβαρή διανοητική και σωματική καθυστέρηση στην ανάπτυξη, προβλήματα συμπεριφοράς και ανωμαλίες σχηματισμού στο πρόσωπο, αλλά και στην καρδιά.

14 Εγκυμοσύνη και αλκοόλ Πολλές μέλλουσες μητέρες ρωτούν για την κατανάλωση αλκοόλ και αν είναι ασφαλές να πίνουν έστω και με μέτρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι δύσκολο να πει κανείς ποιο είναι το «ασφαλές» επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ. Οι επίσημες οδηγίες όμως (που υποστηρίζονται από όλο τον ιατρικό κόσμο), συστήνουν να μην καταναλώνετε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

15 Τι μπορείτε να πίνετε όσο είστε έγκυος;
Η αλήθεια είναι ότι το αλκοόλ και η εγκυμοσύνη δεν συμβαδίζουν. Αν, όμως, θέλετε κάποια στιγμή να πιείτε κάτι για να γιορτάσετε την πιο χαρούμενη περίοδο της ζωής σας, περιοριστείτε σε μία μπύρα ή κάποιο κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ.


Κατέβασμα ppt "ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google