Έξυπνες Πόλεις.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ένα παγκόσμιο δίκτυο που συνδέει εκατομμύρια υπολογιστές.,. Περισσότερες από 100 χώρες που συνδέονται με τις ανταλλαγές των δεδομένων, ειδήσεις και απόψεις..Σε.
Advertisements

« Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η στρατηγική σημασία της ανοιχτής.
Ένα έργο ΤΠΕ, έργο θεμέλιο, στην πορεία της Αυτοδιοίκησης προς τον Ψηφιακό Δήμο.
Γιάν. Καλογήρου & Θ. Καρούνος, ΕΜΠ ΣΝΆΝΤΗΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΚΕΔΚΕ ΓΙΑ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ, 2/4/ Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ για την Ευρυζωνικότητα.
9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ GREEK ICT FORUM
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011.
Δήμος Καλαμαριάς Γεωργιάδης Γεώργιος Προϊστάμενος Τμήματος Πληροφορικής
Στρατηγική & Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ---- Εναρμόνιση με την Ψηφιακή Στρατηγική της Χώρας Υπουργείο Διοικητικής.
Σύσταση Διαδημοτικού Δικτύου Συνεργασίας
Ν. Σαριδάκης Ημερίδα Τεχνικού Επιμελητηρίου Το ΥΠΕΣΔΔΑ και οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ Γενική Γραμματεία Δημόσιας.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ.
ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χαλκιδική 8/9 Ιουλίου 2006 Κ. Κοκκινοπλίτης Συντονιστής Οργανωτικής Γραμματείας Σχεδιασμού & Κατάρτισης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού ΠΡΟΤΥΠΑ.
«ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΣΕΛΙΔΑ»
Παραδοτέο Ομάδας Εργασίας Ιδ3 Ebusiness Forum Κώστας Τρούλος Καβάλα, 26/11/2008.
Παραδοτέο Ομάδας Εργασίας “Fiber to the Home – Fiber to the Building” e-Business Forum Δημόσια Διαβούλευση Συντονιστές: Αλέξανδρος Καλόξυλος Πανεπιστήμιο.
Επιχειρηματικά Μοντέλα Ανάπτυξης και Προώθησης Δικτύων Οπτικών Ινών
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ» ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:ΜΟΧΙΑΝΑΚΗΣ ΚΩΣΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ.
«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ» ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Επιτροπή Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Εξυπηρέτησης του Πολίτη – Διαφάνειας & Επικοινωνίας Κ.Ε.Δ.Ε.
Ευρυζωνικότητα ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ.
Δημόσια διαβούλευση Επιχειρησιακού Σχεδίου για τα έτη
Κεφάλαιο 8 Η νέα οικονομία 8.1 Η μετάβαση από την παλιά στη νέα οικονομία. 8.2 Η έννοια και το περιεχόμενο της νέας ψηφιακής οικονομίας. 8.3 Οι κυριότερες.
«Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» Πύργος 4/11/2006 Ασύρματο Ευρυζωνικό Δίκτυο Tοπικής Pρόσβασης Δήμου Βαρθολομιού Αριστείδης.
Η πρόκληση της ευρυζωνικότητας και οι δημόσιες υποδομές της Καθ. Σωκράτης Κ. Κάτσικας ΓΓ Επικοινωνιών Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών “ Πολιτικές Προώθησης Ευρυζωνικότητας “ Θ.Καρούνος,
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών “ Ψηφιακό Περιεχόμενο και Διαδικτυακές Εφαρμογές “ Θ.Καρούνος,
Νίκος Σαριδάκης,Φ Κακλαμάνης, Α. Στασής1 ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Προτεραιότητες για την ταχύτερη ανάπτυξη της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στη.
Η Διοικητική Μεταρρύθμιση στην Πράξη Προγραμματική Περίοδος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ.
Σεπτέμβριος  Το ΕΚΤ είναι ο εθνικός οργανισμός για την τεκμηρίωση, την πληροφόρηση και την υποστήριξη σε θέματα επιστήμης, έρευνας και τεχνολογίας.
Ο ρόλος της ΚτΠ ΑΕ στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας Εισηγητής Δρ. Ηλίας Κοντάκος Στέλεχος της ΚτΠ ΑΕ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ.
INFOSYSTEM, 28/11/2009 Γιάννης Καλογήρου, Infostrag, ΕΜΠ 1 «Η στρατηγική μετάβασης στον ψηφιακό δήμο ως οργανικό συστατικό στοιχείο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης»
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» και Ευρυζωνικότητα ΑΒΕΡΚΙΟΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ Διαχειριστική Αρχή για την Κοινωνία της Πληροφορίας Καλάβρυτα,
Ν. Δημητριάδης/ STRATIS ΕΠΕ 1 13 Μαϊου Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 1 10 Μαϊου Αμφιλοχία «Αξιοποίηση της.
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ» ΘΕΜΑ «ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ» ΚΑΝΤΑΡΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ.
«Η Προοπτική της Ευρυζωνικότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» Αμφιλοχία 10/5/2006 Ασύρματο Ευρυζωνικό Δίκτυο τοπικής πρόσβασης Δήμου Ανακτορίου Φιώρου.
Δήμαρχος Τρικκαίων Μιχάλης Ταμήλος Το επόμενο βήμα για την Τοπική & Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μετά την ανάπτυξη των υποδομών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Σ. ΤΣΙΓΑΝΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΥΔ ΕΠ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΔΡΑΣΕΙΣ GIS ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ «ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ.
Ασύρματα δίκτυα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» ΑΒΕΡΚΙΟΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΕΥΔ ΕΠ Κοινωνία της Πληροφορίας Αθήνα,
LOGO 12 ο Ετήσιο Συνέδριο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών 5-6 Οκτωβρίου 2010 Οδυσσέας Ράπτης - Μέλος Δ.Σ. CitiesNet Α.Ε.
Γρηγόριος Παπούλιας Αντιδήμαρχος Αμφιλοχίας 10/05/2006 Δίκτυο οπτικών ινών Δήμου Αμφιλοχίας : Η ευρυζωνικότητα καταλύτης για την ανάπτυξη της πόλης.
ΔΗΜΟΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Α Φάση: Στρατηγικός Σχεδιασμός Διαβούλευση.
Βασιλική Καρούνου Ερευνητική Ομάδα για την Τεχνολογική, Οικονομική και Στρατηγική Ανάλυση της Κοινωνίας της Πληροφορίας EBEO/EMΠ
Δίκτυα Υποδομών Ανδρέας Πολυκάρπου. Δίκτυα Ανοικτής Πρόσβασης Το πρώτο επίπεδο ενός δικτύου ανοικτής πρόσβασης είναι το καθεστώς ιδιοκτησίας, που είναι.
Κατάρτιση Στελεχών ΟΤΑ σε θέματα ΤΠΕ: Ηλεκτρονική Μάθηση Λάζαρος Μεράκος Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Αθηνών.
TA ΓΣΠ στην Υπηρεσία του Πολίτη (Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση) Παρασκευή 10 Ιουνίου 2005 Περιφερειακές Δράσεις ΓΣΠ στην Κοινωνία.
E-Business Forum - Ομάδα Εργασίας Ιδ3 Fiber to the Home - Fiber to the Building «Ευρυζωνικότητα: Προώθηση, Επίδειξη, Στρατηγική, Βέλτιστες Πρακτικές» Δευτέρα,
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΧΑΣΜΑΤΟΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΘΩΜΑΣ ΣΦΗΚΟΠΟΥΛΟΣ.
Προϋποθέσεις Ανάπτυξης των Ευρυζωνικών Υπηρεσιών Χρήστος Ι. Μπούρας Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Πατρών και Ερευνητικό Ακαδημαϊκό.
Καθ. Γκρίτζαλης Στέφανος Ειδικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Ενότητα 1.1 Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης. Η ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για την περίοδο και.
National Technical University of Athens School of Electrical & Computer Engineering Η ανάπτυξη των Δημόσιων Οπτικών Μητροπολιτικών Δικτύων στο πλαίσιο.
12ο Greek ICT FORUM, Αθήνα, 5-6/10/2010
1 Δημόσιες σχέσεις και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Η συμβολή των δημοσίων σχέσεων στο (δημοκρατικό) Αναπτυξιακό Σχεδιασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρόδρομος.
Δρ. Αναστάσιος Δ. Αναστασίου Κ.Υ. του ΥΠΕΣΔΔΑ
Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και ΕπικοινωνιώνΗράκλειο Κρήτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη5 & 6 Μαϊου 2006 Ανάπτυξη.
«ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Προτάσεις για την εξειδίκευση της διάστασης της αναπηρίας κατά την εφαρμογή του Ε.Π. - Περιφερειακή Στρατηγική για την Αναπηρία Εισηγητής: Λογαράς Δημήτρης,
Η ουσία πίσω από τις λέξεις
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ Βίκυ Φλέγγα Οικονομολόγος, Μsc περιφερειακή ανάπτυξη Στέλεχος διεύθυνσης οργάνωσης και πληροφορικής.
Συνοπτική Παρουσίαση Ε.Π. «ΚτΠ» Παναγιώτης Γεωργιάδης Αθήνα 9 Νοεμβρίου 2004.
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ 11/14/ Κοινωνία στην Οικονομία της Γνώσης.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΥΦΥΟΥΣ ΠΟΛΗΣ
Αποτελέσματα Έργου Έρευνας, Ανάπτυξης και Επίδειξης στα πλαίσια του ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ11 ΕΣΠΑ Dynamic Cargo Routing on-the-Go Δυναμική Δρομολόγηση.
Προϋποθέσεις Ανάπτυξης των Ευρυζωνικών Υπηρεσιών
Ευρυζωνικότητα και δημόσια διοίκηση
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟΙ Ο.Ε.Υ. Ο.Τ.Α.
Προσβασιμότητα για ΑμεΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Έξυπνες Πόλεις

«Έξυπνη» πόλη Είναι η πόλη εκείνη που με τη χρήση τεχνολογιών ΤΠΕ: Αναβαθμίζει τις υπηρεσίες που προσφέρει στους δημότες και τους επισκέπτες Προσελκύει επενδύσεις και διαμορφώνει συνθήκες ανταγωνισμού. Προστατεύει το φυσικό και αστικό περιβάλλον

Μετάβαση σε Έξυπνες Πόλεις; Το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί σε πόλεις Οι πόλεις αποκτούν πολιτική ισχύ Πόλεις με περισσότερα διαθέσιμα εργαλεία πολιτικής  Ο “Ανταγωνισμός μεταξύ κρατών” γίνεται “Ανταγωνισμός μεταξύ πόλεων ” Οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών βασικό συστατικό ανάπτυξης

Νέο μοντέλο ανάπτυξης Σύγκλιση δυο μεγάλων σύγχρονων ρευμάτων για την πόλη και την αστική ανάπτυξη: Από την λειτουργία της πόλης ως περιβάλλον δημιουργικότητας και καινοτομίας . Από την αναπαράσταση, διακυβέρνηση και λειτουργία των πόλεων μέσω τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας

Το ψηφιακό στοίχημα των πόλεων Αξιοποίηση του νέου δυναμικού των ΤΠΕ για: Βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Παροχή καλύτερων υπηρεσιών σε χαμηλότερο κόστος. Συμμετοχή των πολιτών στη διαχείριση των δημοσίων και τοπικών υποθέσεων. Δημιουργία πόλεων ελκυστικών ως τόπων κατοικίας , εργασίας και επίσκεψης. Διευκόλυνση της καινοτομικής δραστηριότητας.

Οι τρεις πυλώνες Πληροφοριακά Συστήματα που διαλειτουργούν, υποστηρίζουν τις αποφάσεις και την εφαρμογή τους και παρέχουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε πραγματικό χρόνο μέσα από πολλαπλά και διαφορετικά κανάλια. Δικτυακές Υποδομές: Δίκτυα επόμενης γενιάς (Δακτύλιοι οπτικών ινών, ασύρματα δίκτυα, Ακαδημαϊκά και Εκπαιδευτικά Δίκτυα) Διαχείριση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Ευαισθητοποίηση των αιρετών. Καλύτερη αξιοποίηση και επιμόρφωση του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού. Προσέλκυση νέων ανθρώπων με αναβαθμισμένες δεξιότητες και γνώσεις στις ΤΠΕ και στη διαχείρισή τους. Ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς που έχουν γνώση και πείρα σχετική με την αξιοποίηση των ΤΠΕ. Εξοικείωση του μέγιστου δυνατού αριθμού δημοτών με τη χρήση των ΤΠΕ.

Βέλτιστες Πρακτικές

Κουριτίμπα (Βραζιλία) BRT - Ένα «έξυπνο» σύστημα μαζικής μεταφοράς Ένα ευέλικτο ΜΜΜ αποτελούμενο από μικρά λεωφορεία τα οποία κινούνται σε λεωφορειόδρομους, ακολουθώντας ένα «ευφυές» σύστημα ηλεκτρονικής σήμανσης που δίνει την δυνατότητα να αποφεύγουν την κυκλοφοριακή κίνηση. Το σύστημα έχει την δυνατότητα μέτρησης του κυκλοφοριακού φόρτου μέσα από ειδικούς αισθητήρες κίνησης και την διαχείριση της σήμανσης με στόχο την αποτελεσματικότερη ροή της κυκλοφορίας Οι σταθμοί μετεπιβιβάσεις διαθέτουν ηλεκτρονικές πινακίδες που ενημερώνουν τους χρήστες για την ώρα προσέλευσης / αποχώρησης των λεωφορείων Το 70% των μετακινήσεων γίνεται με ΜΜΜ

Σύστημα υπόγειας αποκομιδής απορριμμάτων Λεόν (Ισπανία) Σύστημα υπόγειας αποκομιδής απορριμμάτων Οι δημότες τοποθετούν τα απορρίμματα σε σταθερά σημεία αποκομιδή που μοιάζουν περισσότερο με θυρίδες παρά με συνηθισμένους κάδους! Κάθε ένα από τα σημεία αποκομιδής έχει δύο ροές (οργανικά & ανακυκλώσιμα) Τα απορρίμματα οδηγούνται με αναρρόφηση σε ένα υπόγειο δίκτυο στεγανών μεταλλικών αγωγών σε ένα κεντρικό σταθμό συλλογής Στο εσωτερικό κάθε κάδου υπάρχουν ηλεκτρονικές διατάξεις για την καταγραφή της ποσότητας των απορριμμάτων που συλλέγονται εκεί. Το κεντρικό σύστημα διαχείρισης καταγράφει τις συνολικές ποσότητες και ρυθμίζει ανάλογα την λειτουργία του δικτύου και στέλνει στην δημοτική αρχή αναλυτικό reporting και χρεώσεις/χρήστη (δημοτικά τέλη)

On line έλεγχος του δικτύου ύδρευσης Φορταλέζα (Βραζιλία) On line έλεγχος του δικτύου ύδρευσης Το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας της πόλης έχει τη δυνατότητα -μέσω ηλεκτρονικού συστήματος- να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο όλη την κατανάλωση νερού και ενέργειας τόσο από την πηγή παροχής όσο και σε κάθε επιχείρηση και νοικοκυριό της πόλης αλλά και να προσαρμόζει τη λειτουργία του δικτύου ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Το ολοκληρωμένο αυτό πρόγραμμα διαχείρισης δημιουργεί τεράστια περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη από τη στιγμή που μειώνει κατά πολύ τις διαρροές νερού και δίνει τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου του δικτύου ύδρευσης σε πραγματικό χρόνο. Η εφαρμογή προγραμμάτων ελέγχου για την κατανάλωση του νερού απέφερε στη Φορταλέζα κέρδη 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο.

Πρότυπο ευρυζωνικό δίκτυο Αλμέρε (Ολλανδία) Πρότυπο ευρυζωνικό δίκτυο Η πόλη Almere, επένδυσε στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών έτσι ώστε όλοι οι κάτοικοι / επιχειρήσεις να έχουν δυνατότητα ευρυζωνικής πρόσβασης. To Almere Fiber Net (όπως είναι γνωστό το δίκτυο), παρέχει σε κάθε χρήστη ένα ζεύγος γυάλινων οπτικών ινών και συνδέει όλους τους δημόσιους οργανισμούς συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, την πυροσβεστική υπηρεσία, την αστυνομία και τη δημοτική βιβλιοθήκη Έως τον Σεπτέμβριο του 2011 στο δίκτυο είχαν συνδεθεί 2.000 νοικοκυριά και 550 επιχειρήσεις. Πόλος έλξης για νέους – καινοτόμους επιχειρηματίες 5.000 νέες θέσεις εργασίας κάθε έτος

Τρίκαλα (Ελλάδα) Η πρώτη ελληνική ψηφιακή πόλη Το 2002 ο νεοεκλεγείς δήμαρχος και μια μικρή ομάδα στελεχών καταστρώνουν το ψηφιακό πλάνο της πόλης και ιδρύουν την e-trikala A.E. Το πρώτο βήμα περιελάμβανε ανάπτυξη δικτυού ασύρματης πρόσβασης (WiFi) On line υπηρεσίες: «Δημοσθένης»:Υπηρεσία Διαχείρισης καθημερινών λειτουργικών προβλημάτων του Δήμου e-dialogos: Εφαρμογή ηλεκτρονικής διαβούλευσης smart cards Υπηρεσίες e-health & τηλεϊατρικής Σύστημα ευφυών μεταφορών(fleet management, mobile parking, μέτρηση κυκλοφοριακής κίνησης κ.α) e-πολεοδομία (σχεδιασμός δρομολογίων, χρήσεις γης, αναφορά αιτημάτων από πολίτες κ.α.) 35 χιλιόμετρα οπτικής ίνας… Νέες ιδέες: Web TV, Broadband Business Center, cloud services κ.λ.π)

Ναι αλλά ... τι κάνουν διαφορετικά αυτές οι πόλεις; Επιπλέον μερικών «τυπικών» ψηφιακών υπηρεσιών οι πόλεις αυτές συνδέονται με ένα «αόρατο νήμα».... Ανέπτυξαν εξαιρετικά επίπεδα διασύνδεσης με ευρυζωνικά δίκτυα Έστρεψαν ενδιαφέρον είτε στην ανάπτυξη, είτε στην προσέλκυση ανθρώπινου κεφαλαίου υψηλής στάθμης, με σύγχρονες δεξιότητες Κινητοποίησαν εταιρείες ιδιωτικού τομέα, που δέχθηκαν να καινοτομήσουν και να ρισκάρουν στην περιοχή Δεν περίμεναν την «ελεημοσύνη» του κρατικού προϋπολογισμού – νέα χρηματοδοτικά εργαλεία (Ε.Ε., διεθνείς τράπεζες, στρατηγικές συμφωνίες με εταιρείες, sponsoring) Τοπικές αυτοδιοικήσεις & τοπικοί άρχοντες με ισχυρό όραμα για το μέλλον των πόλεών τους –αποφάσισαν μόνες τους το μέλλον τους

Ευχαριστώ πολύ