ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟY ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ
Advertisements

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΑΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ Ε.Ε.
ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει συνεχώς να αποφασίζει και να ελίσσεται σε διαρκώς μεταβαλ .κόσμο.Έχει μεγαλύτερο εύρος επιλογών.
Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ενσωμάτωσης Τρίτων Χωρών Δήμητρα Καμπέλη Ηράκλειο, Σεπτέμβριος 2012.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ: euro|guidance Ημερίδα “Ευρωπαϊκή κινητικότητα για λόγους εκπαίδευσης & απασχόλησης: Euroguidance-Eures” 15 Οκτωβρίου 2004 ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.
Εργαςτηριο Συμβουλευτικης Workshop A
ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ.
Καλλιόπη Σωτηράκη Σύμβουλος Σπουδών & Σταδιοδρομίας Λαμία, 02/11/2011
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ TEI ΛΑΜΙΑΣ Ε. Υ. ΔΡ. Θ. ΓΚΑΝΕΤΣΟΣ Άξονας Προτεραιότητας 6 «Αναβάθμιση των συστημάτων αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης και επαγγελματικής.
ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Το μέλλον έρχεται προς το παρόν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Κάθε πρόβλεψη είναι αδύνατη. Μιχάλης Δερτούζος Διακεκριμένος καθηγητής στο.
ΑΝΕΡΓΙΑ.
Οδηγίες για τη σύνταξη βιογραφικών σημειωμάτων Δρ. Πόπη Κονιδάρη
EURES Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (Σύμφωνα με το νόμο 4186/ ) ΚΕ.ΣΥ.Π. Ηρακλείου Δρ. Αντωνίου Θεόδωρος.
Προσανατολισμού N. Ιωνίας
Πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα Βιογραφικά on-line Κώστας Σαχάς 21 Νοεμβρίου 2006.
Ο Ρ Ι Σ Μ Ο Σ Ε Π Α Γ Γ Ε Λ Μ Α Τ Ο Σ Με τον όρο επάγγελμα εννοούμε το "είδος της βιοποριστικής εργασίας", δηλαδή της εργασίας που θα μας βοηθήσει να.
ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Γραφείο Διασύνδεσης ΤΕΙ Αθήνας ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΑΘΗΝΑΣ Γραφείο Διασύνδεσης ΤΕΙ.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΛΥΚΕΙΑ Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ 4 & 5 Απριλίου 2012.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Σημαντικοί παράγοντες Διάρθρωση του σχεδίου Εύρεση εταίρων – σωστή συνεργασία Προσανατολισμός.
Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΡΙΖΩΜΑΤΩΝ Σχολικό έτος
Γραφείο Διασύνδεσης Πα.Μακ. 1 Το Γραφείο Διασύνδεσης λειτουργεί από το 1994, προσανατολισμένο στην άμεση, έγκυρη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση.
Συστήματα Στήριξης Αποφάσεων Η Διαδικτυακή Εφαρμογή ESOG
Project B’ Τετράμηνο «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» Ο σκοπός της ερευνητικής εργασίας είναι να συνδέσει τις.
Η εκστρατεία για την αύξηση της ενημέρωσης για τα δικαιώματα των καταναλωτών.
Καλύτερη σχολή και κατ΄ επέκταση επάγγελμα είναι εκείνο που ταιριάζει στην προσωπικότητα, τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητες μας. Μόνο όταν εργαζόμαστε.
Προγράμματα Αγωγής Σταδιοδρομίας
Γραφείο Διασύνδεσης Βιογραφικό Σημείωμα
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ
1 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος «Πληροφόρηση φοιτητριών και νέων επιστημονισσών για το επάγγελμα του ερευνητή» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «Η.
Ο τομέας της Πληροφορικής
ΚΟΙΤΑΖΩ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΚΟΙΤΑΖΩ ΓΥΡΩ ΜΟΥ. Η Διαδικασία της λήψης απόφασης στην επιλογή σπουδών και επαγγελμάτων ΓΡΑΣΕΠ Γ/σιο Ερασμίου Ξάνθης.
Παρουσίαση: Γ. Ξανθάκη- Καραμάνου Εθνικός Εκπρόσωπος για το πρόγραμμα Κοινωνικοοικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες 28 Φεβρουαρίου 2007, Εθνικό Ίδρυμα.
Αναζήτηση νέων θέσεων εργασίας
Chat rooms και παρενόχληση ανηλίκων στο διαδίκτυο από αγνώστους
ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ «Παρουσίαση ειδικοτήτων ΕΠΑΛ Ξάνθης»
Βιογραφικό – Εύρεση Εργασίας Κ. Αλεξανδρής Επικ. Καθηγητής ΑΠΘ.
Εφηβεία και σχολείο Πώς βλέπουν οι νέοι το σημερινό σχολείο και ποιο είναι το ιδανικό σχολείο γι’ αυτούς.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
7ο Ενιαίο Λύκειο Πειραιά ΕΠΕΑΚ ΙΙ – Γ΄ ΚΠΣ ΜΕΤΡΟ 2.4. – ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ ε Έργο : «Εφαρμογή Προγραμμάτων Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΜΕΡΙΚΩΝ ΟΤΙ Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΕΙΝΑΙ «ΑΧΡΗΣΤΗ» Β’ ομάδα:Λιόλιου Αρετή, Ματσούκα Αντωνία,
Ανεργία Project Β λυκείου θέμα: Ομάδα: 3η
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Έρση Καλαϊτζάκη 1 ο ΕΠΑ.Λ. Χανίων Χανιά 8/12/2014.
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ 1 η Ιουλίου - 31 Δεκεμβρίου 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1 Σεμινάρια Φεβρουαρίου 2012.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Το νο1 site για την εργασία στην Ελλάδα «Τεχνικές Αναζήτησης Εργασίας» Φάνης Ρήγας, kariera.gr.
O ΌΡΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΉΘΗΚΕ ΑΡΧΙΚΆ, ΓΙΑ ΆΤΟΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΎΝΤΑΝ ΣΤΟ ΧΏΡΟ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΉΣ ΥΓΕΊΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΣΥΝΔΈΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΆΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΎ,
Σχολική επίδοση και μειονότητες
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΗΜΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΕΣΥΠ ΑΘΗΝΑΣ ΜΑΙΟΣ 2017.
Παίρνω τον Έλεγχο: Βρίσκω το δρόμο μου αντιμετωπίζοντας την ανεργία
Γαλάνη Γεωργία Α΄τμήμα ΠΕΣΥΠ
Παίρνω τον έλεγχο: Βρίσκω τον δρόμο αντιμετωπίζοντας την ανεργία
Φοιτητής: Τάρταρης Παναγιώτης (Α.Μ 6510)
Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός (Σ.Ε.Π.)
Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός (Σ.Ε.Π.)
Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός (Σ.Ε.Π.)
«Διδακτικές Διαδρομές στο Σημερινό Σχολείο»
Παναγιώτης Σαραντόπουλος Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών
Ο Ρ Ι Σ Μ Ο Σ Ε Π Α Γ Γ Ε Λ Μ Α Τ Ο Σ Με τον όρο επάγγελμα εννοούμε το "είδος της βιοποριστικής εργασίας", δηλαδή της εργασίας που θα μας βοηθήσει να.
Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός (Σ.Ε.Π.)
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ο Ρόλος των Συμβούλων πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά από την Επαγγελματική Εκπαίδευση.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
ΘΕΜΑ: ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ … ΤΙ;
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟY ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

7 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ & Λ.Τ.

ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΗ 1) ΚΟΥΤΣΟΥΚΗΣ 4 : Γκότσης Βασίλης, Κόκκας Ηλίας, Πατσινόπουλος Γιώργος, Τσουκανάρας Δημήτρης 2) ROYAL DREAM TEAM : Ντάσιος Παναγιώτης, Κοντογιάννης Δημήτρης, Ταρταμπούκας Αποστόλης, Φωτοπούλου Ειρήνη 3) Red Button : Παπουλιά Ευαγγελία, Παπαστογιαννίδη Χρυσοβαλάντω, Τσικριτσή Φωτεινή , Σίσκου Μαρία 4) T.B. : Καραμίχου Έλλη, Βίπιε Μιχαέλα, Κοτσίρα Αντιγόνη

Μερικά αίτια της ανεργίας -μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες -επικράτηση μονοπωλίων -προσπάθειες δημιουργίας υπέρογκου/παράνομου κέρδους -διατήρηση και χρήση της ανεργίας ως μέσω πίεσης για χαμηλότερους μισθούς -έλλειψη κρατικής κοινωνικής ευαισθησίας -μαζική στροφή προς συγκεκριμένα επαγγέλματα -αυτοματοποίηση παραγωγής -αναξιοκρατία -υποτιμητική στάση απέναντι σε διάφορα χειρωνακτικά επαγγέλματα -αστυφιλία: αύξηση ανεργίας στην ύπαιθρο και μικρότερες πόλεις. -ρατσισμός: μειώνει τα μεροκάματα και τους μισθούς

Τα αποτελέσματα της ανεργίας είναι απελπιστικά τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.   Προσωπικό επίπεδο: -πρόβλημα επιβίωσης -έλλειψη δημιουργικότητας -άγχος, ανασφάλεια, αίσθημα μειονεξίας -ανταγωνισμός, ιδιοτέλεια, -φόβος και υποταγή σε εργοδότες και εκμετάλλευση   Κοινωνικό επίπεδο: -άνιση κατανομή πλούτου -αύξηση βίας, αυτοκτονιών, εγκληματικότητας, αλκοολισμού κτλ -έλλειψη πνεύματος συλλογικότητας και αλληλοβοήθειας -δημιουργία περιθωριακών ομάδων -άνθηση παραοικονομίας

-ανθρωπιστική παιδεία Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση χρειάζονται διάφορα μέτρα από πλευρά κράτους αλλά σε ατομικό επίπεδο κυρίως: -ανθρωπιστική παιδεία -επιμόρφωση ανάλογα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των παιδιών -ενημέρωση γονέων και μαθητών για επαγγέλματα και δυνατότητες για σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό -επιμόρφωση σε χρήση ηλεκτρονικών μέσων -ενημέρωση σχετικά με βιογραφικά σημειώματα και συνεντεύξεις

-ανθρωπιστική παιδεία Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση χρειάζονται διάφορα μέτρα από πλευρά κράτους αλλά σε ατομικό επίπεδο κυρίως: -ανθρωπιστική παιδεία -επιμόρφωση ανάλογα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των παιδιών -ενημέρωση γονέων και μαθητών για επαγγέλματα και δυνατότητες για σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό -επιμόρφωση σε χρήση ηλεκτρονικών μέσων -ενημέρωση σχετικά με βιογραφικά σημειώματα και συνεντεύξεις

Ωστόσο τίποτα από τα παραπάνω δεν συμβαίνει Ωστόσο τίποτα από τα παραπάνω δεν συμβαίνει. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχει ως εξής: -Δεν υπάρχει κάποιο μάθημα που να ενημερώνει επαρκώς για επαγγελματικό προσανατολισμό, σπουδές και ανεργία.   -Δεν υπάρχει κάποια επίσημη σελίδα που να ενημερώνει σχετικά σε απλά ελληνικά, κατανοητά από μαθητές λυκείου. Οι ιστοσελίδες που υπάρχουν είναι θεωρητικές και γενικές - Ό,τι γνώσεις υπάρχουν μεταφέρονται από στόμα σε στόμα και οι περισσότερες είναι αναληθείς, απαρχαιωμένες, ανακριβείς, ή ακόμα αποτελούν προσωπικές γνώμες -Από γονείς και φροντιστήρια δίνεται έμφαση σε κορεσμένα ή αταίριαστα επαγγέλματα επειδή θεωρούν ότι έτσι το παιδί θα αποκτήσει κύρος ή το φροντιστήριο θα εντυπωσιάσει.

Ωστόσο τίποτα από τα παραπάνω δεν συμβαίνει Ωστόσο τίποτα από τα παραπάνω δεν συμβαίνει. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχει ως εξής: -Η επιλογή γίνεται συχνά ανάλογα με τη βάση και το βαθμό, αντί να υπολογιστεί τι ταιριάζει στο άτομα και ποιες δυνατότητες αποκατάστασης υπάρχουν   -Όταν μαθαίνουν ότι μια σχολή έχει προοπτική στρέφονται όλοι μανιωδώς προς τη σχολή αυτή ακόμη και όταν κορεστει με αποτέλεσμα οι νέοι να συνεχίζουν να δηλώνουν σε μια σχολή που έχει αποδυναμωθεί επειδή πριν από 1-2 χρόνια θεωρούταν ότι είχε επαγγελματική αποκατάσταση -Το εξωτερικό, και οι σπουδές ή η εργασία εκεί θεωρούνται κάτι το εξωπραγματικό, επικίνδυνο, ανέφικτο και δεν συνυπολογίζονται ως μια σοβαρή πιθανότητα

Η έλλειψη πλήρους ενημέρωσης για την κατάσταση της ανεργίας οφείλεται κυρίως σε 2 παράγοντες: -Όσον αφορά την ανεργία, το σύστημα που επωφελείται από την αύξηση της για λόγους στους οποίους αναφερθήκαμε παραπάνω, μέσω των ΜΜΕ και της παραπληροφόρησης στοχεύει στο να φαίνονται λιγότεροι οι άνεργοι και να κρύβεται το πραγματικό ποσοστό ανεργίας   -Το κράτος και ο ΟΑΕΔ φτιάχνουν πολλά προγράμματα μικρής διάρκειας για να απασχολούνται οι άνεργοι και να φαίνονται μικρότερα τα ποσοστά τους

Πως μπορούν οι νέοι να ενημερωθούν για τα διάφορα επαγγέλματα/σπουδές:   Πως μπορούν οι νέοι να ενημερωθούν για τα διάφορα επαγγέλματα/σπουδές: -τα κέντρα επαγγελματικού προσανατολισμού μπορούν με διάφορα τεστ να δώσουν μια κατεύθυνση για το επάγγελμα που ταιριάζει και να πληροφορήσουν σχετικά με την αγορά εργασίας http://kesyp.lar.sch.gr/kesyp.htm http://www.edulll.gr/?page_id=253 http://www.ekep.gr/library/ekdoseis/newsletter/4ptyxo.pdf -υπάρχουν σελίδες στο ίντερνετ, οι οποίες επίσης μπορούν να ενημερώσουν σχετικά με τα θέματα αυτά: http://www.look4studies.com/epaggelmatikos-prosanatolismos.html http://paroutsas.jmc.gr/iqtest/orient.htm http://www.ison.gr/el/epaggelmatikos-prosanatolismos.html  -επίσης καλό θα ήταν οι υποψήφιοι να έρθουν σε επαφή με άτομα που σπουδάζουν σε μια συγκεκριμένη σχολή που τα ενδιαφέρει για να δουν αν όντως τους αρέσει και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και στην φαντασία τους, το ίδιο και για τα επαγγέλματα που τους ενδιαφέρουν

Οι δυνατότητες σπουδών σε Ελλάδα και Εξωτερικό: -στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες δυνατότητες σπουδών. Όπως ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ, ιδιωτικά ΙΕΚ, και ιδιωτικά ΚΟΛΕΓΙΑ -οι μαθητές μπορούν να ενημερωθούν από τα sites των συγκεκριμένων ιδρυμάτων -μπορούν να ενημερωθούν και από άλλα γενικά sites: http://europa.eu/youth/studying/index_he_el.html http://www.angelfire.com/ab3/GIANNNO/edu/universities.htm -τέλος το ενδεχόμενο σπουδών στο εξωτερικό πρέπει να εξετάζεται με σοβαρότητα -γι' αυτό μπορούν επίσης να επισκεφτούν σελίδες των ιδρυμάτων που τους ενδιαφέρουν, να μιλήσουν με κάποιον αρμόδιο, να απευθυνθούν σε πρεσβείες και συμβούλια ή ακόμα και σε άλλους σπουδαστές -και για το εξωτερικό υπάρχουν ιστοσελίδες που ενημερώνουν http://www.globaledu.gr/ http://www.universal.edu.gr/ http://www.epimorphosi.gr/ http://europa.eu/youreurope/citizens/education/university/financial/index_el.htm  

-τέλος το ενδεχόμενο σπουδών στο εξωτερικό πρέπει να εξετάζεται με σοβαρότητα -γι' αυτό μπορούν επίσης να επισκεφτούν σελίδες των ιδρυμάτων που τους ενδιαφέρουν, να μιλήσουν με κάποιον αρμόδιο, να απευθυνθούν σε πρεσβείες και συμβούλια ή ακόμα και σε άλλους σπουδαστές -και για το εξωτερικό υπάρχουν ιστοσελίδες που ενημερώνουν http://www.globaledu.gr/ http://www.universal.edu.gr/ http://www.epimorphosi.gr/ http://europa.eu/youreurope/citizens/education/university/financial/index_el.htm

Αναφορικά με την εύρεση εργασίας: -Αναφορικά με την ανεργία και της προοπτικές των επαγγελμάτων οι μαθητές μπορούν να απευθυνθούν στον ΟΑΕΔ και τα αντίστοιχα ιδρύματα άλλων χωρών του εξωτερικού -Οι μαθητές πρέπει να γνωρίζουν ότι η εύρεση εργασίας σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δυνατή πολλές φορές και χωρίς κάποιο ανώτατο πτυχίο, απλώς με απολυτήριο και καλή γνώση της γλώσσας της χώρας ενδιαφέροντος -Υπάρχουν και sites αναζήτησης εργασίας για διάφορες χώρες στην Ευρώπη αλλά ακόμα και μέσω ΟΑΕΔ προσφέρονται θέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό http://www.eurojobs.com/ http://ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=en http://europa.eu/youth/working/finding_a_job/index_eu_en.html http://www.oaed.gr/index.php?Itemid=642&lang=el

  Εφόσον βρεθεί θέση εργασίας που ενδιαφέρει το άτομο: -πρέπει να συνταχθεί βιογραφικό (CV) Για να γίνει αυτό σωστά πρέπει να ακολουθούνται κάποιοι κανόνες users.sch.gr/grsepgymkrem/files/Europaiko%20Biografiko.doc http://europass.cedefop.europa.eu/el/documents/curriculum-vitae http://www.viografiko.eu/ http://www.e-biografiko.gr/ -πρεπει να γίνει προετοιμασία για προφορική ή τηλεφωνική συνέντευξη -κάποιες συμβουλές αναφέρονται εδώ: http://career.duth.gr/cms/files/Career_CV_WebOptimized.pdf

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ Production : Γκότσης Βασίλης, Τσουκανάρας Δημήτρης. Παρουσίαση : Φωτοπούλου Ειρήνη Συντονιστής : Ιωαννίδης Γιώργος