Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εφηβεία και σχολείο Πώς βλέπουν οι νέοι το σημερινό σχολείο και ποιο είναι το ιδανικό σχολείο γι’ αυτούς.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εφηβεία και σχολείο Πώς βλέπουν οι νέοι το σημερινό σχολείο και ποιο είναι το ιδανικό σχολείο γι’ αυτούς."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εφηβεία και σχολείο Πώς βλέπουν οι νέοι το σημερινό σχολείο και ποιο είναι το ιδανικό σχολείο γι’ αυτούς

2 Το σύγχρονο σχολείο και τα προβλήματά του.
Κατά τη γνώμη των εφήβων το σύγχρονο σχολείο στην Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, παρόλο που ζούμε στον 21ο αιώνα, όπως: -η σύνδεση του σχολείου με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η έλλειψη ενδιαφέροντος για την εγκυκλοπαιδική μόρφωση -η αποστήθιση -τα κακογραμμένα σχολικά εγχειρίδια σε ορισμένες περιπτώσεις -η έλλειψη υλικών υποδομών (προβλήματα θέρμανσης κλπ) -η βαθμοθηρία -η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους μαθητές -η παραπαιδεία -ο μεγάλος φόρτος εργασίας για τους μαθητές

3

4 Γιατί ένας μαθητής είναι αδιάφορος προς το σχολείο?
Ενώ, λοιπόν, το σχολείο είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας, συχνά αντιμετωπίζεται ως μια αγγαρεία, μία καθημερινή υποχρέωση που έχει το παιδί απέναντι στην κοινωνία και την οικογένειά του. Γιατί ένας μαθητής είναι αδιάφορος προς το σχολείο? Οι αιτίες μπορεί να είναι ποικίλες: - οικογενειακά προβλήματα - σχολικός εκφοβισμός (bullying) -κακή σχέση με τους καθηγητές -απαρχαιωμένες διδακτικές μέθοδοι -ψυχολογικά προβλήματα -αντιδραστικότητα της εφηβικής ηλικίας

5 Οι προτάσεις μας για ένα πιο αποτελεσματικό εκπαιδευτικό σύστημα:
- καλογραμμένα και ελκυστικά σχολικά εγχειρίδια -εξοπλισμός και καινούρια κτηριακή υποδομή -μάθημα με χρήση υπολογιστών - διδασκαλία με βάση τις δυνατότητες και την κλίση κάθε μαθητή -σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός και σωστή επιλογή επαγγέλματος - καταπολέμηση ανεργίας

6 Έτσι, το ιδανικό σχολείο για τους σημερινούς νέους είναι αυτό στο οποίο:
θα χαίρονται να περνούν το χρόνο τους μέσα σε ένα όμορφο περιβάλλον με άνετες εγκαταστάσεις θα ασχολούνται με δραστηριότητες που τους αρέσουν θα συμμετέχουν ενεργά στη μαθησιακή διαδικασία και όχι απλά ακούγοντας τον καθηγητή και απαντώντας σε ερωτήσεις θα καλλιεργούν τις φυσικές κλίσεις και ικανότητές τους θα επιστρέφουν στο σπίτι χωρίς μεγάλο φόρτο εργασίας θα έχουν αρμoνικές σχέσεις με τους καθηγητές τους.

7 Ένα από τα πιο επιτυχημένα εκπαιδευτικά συστήματα είναι το φινλανδικό και παρουσιάζει τα εξής πλεονεκτήματα: -Άρτια κτηριακή υποδομή με καθαριότητα και ασφάλεια. -Πλήρης εξοπλισμός σε εκπαιδευτικά μέσα (εργαστήρια, Η/Υ, εποπτικά μέσα). -Ολιγομελή τμήματα μέχρι 20 μαθητές ανά τάξη. -Ολοήμερη λειτουργία με σίτιση των μαθητών στο σχολείο. -Μελέτη των μαθημάτων στο σχολείο. -Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι με πρωτοβουλίες στο μαθητή. -Ευκαιρίες στο μαθητή να ανακαλύψει και να καλλιεργήσει τις κλίσεις του. -Σύνδεση της γνώσης με την κοινωνία, την παραγωγή και την οικονομία. -Υποστήριξη ψυχολόγου σε κάθε σχολείο.

8 Με λίγα λόγια επιθυμία και ευχή των σύγχρονων εφήβων-μαθητών είναι να βελτιωθεί μελλοντικά το σχολείο και να μετατραπεί σε έναν χώρο όπου οι μαθητές θα επιθυμούν να πάνε ξυπνώντας το πρωί και θα ανυπομονούν να ανοίξει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές!

9 Πηγές 1)http://aftenergo.gr/index.php/school/european-school
2) 3) 4) 5)


Κατέβασμα ppt "Εφηβεία και σχολείο Πώς βλέπουν οι νέοι το σημερινό σχολείο και ποιο είναι το ιδανικό σχολείο γι’ αυτούς."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google