Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργαςτηριο Συμβουλευτικης Workshop A

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργαςτηριο Συμβουλευτικης Workshop A"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργαςτηριο Συμβουλευτικης Workshop A
Σύνταξη Βιογραφικού Σημειώματος

2 Περιεχόμενα Σκοπός-Στόχος Workshop A Πληροφορίες & Τεχνικές σύνταξης
Βιογραφικό Σημείωμα (Curriculum Vitae - CV) - Χρησιμότητα Γενικές Οδηγίες Σύνταξης CV Τύποι Βιογραφικού Σημειώματος Ευρωπαϊκό Βιογραφικό Σημείωμα Πρακτική εξάσκηση Συμπλήρωση Υποδείγματος Ευρωπαϊκού Βιογραφικού Σημειώματος Ατομική συμβουλευτική – Πληροφορίες

3 Σκοπός-Στόχος Workshop A
Αποτελεί το πρώτο από μια σειρά εργαστηρίων για την ομαδική προετοιμασία φοιτητών σε θέματα επαγγελματικής οργάνωσης και σχεδιασμό καριέρας. Αποσκοπεί στο να εκπαιδεύσει τους σπουδαστές ως προς τη σωστή σύνταξη του βιογραφικού τους σημειώματος. Απώτερος στόχος είναι να βοηθήσει τους αποφοίτους του ΤΕΙ/Λάρισας στη μελλοντική εξέλιξη και σταδιοδρομία τους, διευκολύνοντάς τους στο να πραγματοποιήσουν με επιτυχία το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

4 Βιογραφικό Σημείωμα (Curriculum Vitae - CV) - Χρησιμότητα
Το βιογραφικό σημείωμα αποτελεί το πρώτο βήμα για μια συνεργασία, μια νέα θέση εργασίας, ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Το βιογραφικό αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια σας, το οποίο σας επιτρέπει: να παρουσιάσετε τον εαυτό σας να διακριθείτε δημιουργώντας μια θετική εικόνα για εσάς να επιλεγείτε για την κάλυψη μιας θέσης εργασίας, συμμετοχή σε ΠΜΣ κ.ά. Υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να παρουσιαστεί ένα σωστό βιογραφικό σημείωμα.

5 Γενικές Οδηγίες Σύνταξης CV
Το βιογραφικό πρέπει να είναι σοβαρό, με ομοιόμορφη εμφάνιση, με επαρκή διαστήματα και περιθώρια, χωρίς κουραστικά πλαίσια και περιττά διακοσμητικά στοιχεία. Το μέγεθος του χαρτιού εκτύπωσης πρέπει να είναι Α4, το χρώμα του λευκό ή κάποια πολύ απαλή απόχρωση και η ποιότητα του χαρτιού να είναι καλή. Το βιογραφικό σημείωμα πρέπει να παρουσιάζεται πάντα δακτυλογραφημένο και ποτέ χειρόγραφο. Η γραμματοσειρά που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι τυπική και σοβαρή (όπως Arial ή Times New Roman), σε μαύρο ή σκούρο μπλε χρώμα. Το βιογραφικό πρέπει να είναι σύντομο (από 1 σελίδα για τους νέους, έως 3 σελίδες για στελέχη με μεγάλη εμπειρία), ευανάγνωστο και καθαρό.

6 Γενικές Οδηγίες Σύνταξης CV
Να είστε σχολαστικοί ως προς το περιεχόμενο και τη μορφή του Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη γλώσσα, τη σύνταξη και τη δομή του βιογραφικού. Παρουσιάστε με σαφήνεια και λογική σειρά τα προσόντα και τις δεξιότητές σας. Ο λόγος πρέπει να είναι μεστός και ταυτόχρονα περιεκτικός. Χρησιμοποιείστε λέξεις-κλειδιά. Μην παραβλέψετε καμία λεπτομέρεια. Αφιερώστε το χρόνο που απαιτεί η σύνταξη του βιογραφικού σας.

7 Γενικές Οδηγίες Σύνταξης CV
Επικεντρωθείτε στα ουσιώδη Στοχεύστε στο να προκαλέσετε το ενδιαφέρον του υπεύθυνου πρόσληψης, επιτροπής αξιολόγησης κλπ. (π.χ. Αν έχετε περιορισμένη επαγγελματική πείρα δώστε έμφαση στην εκπαίδευση και κατάρτισή σας, τονίζοντας την πρακτική σας άσκηση στο επάγγελμα). Επικεντρωθείτε στα ουσιώδη (π.χ. μπορείτε να παραλείψετε μια επαγγελματική εμπειρία που δεν είναι πρόσφατη ή που δεν έχει σχέση με την αίτηση). Προσαρμόστε, ανάλογα με το πού απευθύνεστε, το περιεχόμενο του βιογραφικού σας. Σιγουρευτείτε ότι αυτό αντιστοιχεί στο ζητούμενο επαγγελματικό προφίλ. Τονίστε τα πλεονεκτήματά σας ανάλογα με τις απαιτήσεις του πιθανού εργοδότη. Ενημερωθείτε για την εταιρεία στην οποία απευθύνεστε.

8 Γενικές Οδηγίες Σύνταξης CV
Ελέγξτε και βελτιώστε το βιογραφικό σας Προτού στείλετε το βιογραφικό σας ελέγξτε το προσεκτικά, αξιολογήστε το και διορθώστε το εφόσον απαιτείται. Δώστε το σε κάποιον τρίτο να το διαβάσει και να σας πει τη γνώμη του. Να βελτιώνετε τον τύπο και την εμφάνιση του βιογραφικού σας.

9 Γενικές Οδηγίες Σύνταξης CV
Συνηθισμένα λάθη που πρέπει να αποφύγετε Μην αντιγράψετε το βιογραφικό κάποιου άλλου. Ασχοληθείτε προσωπικά με το βιογραφικό σας και δώστε το καλύτερο στην προσπάθεια να παρουσιάσετε τον εαυτό σας. Μην παραθέτετε ψευδή στοιχεία και μην παραποιήσετε την αλήθεια. Παρουσιάστε με ειλικρίνεια τον εαυτό σας. Μην υπερβάλετε με την παρουσίαση των προσόντων σας. Κινδυνεύετε να σας υπερεκτιμήσουν στο πρώτο στάδιο επιλογής (Βιογραφικό) και να απογοητεύσετε στο επόμενο στάδιο (Συνέντευξη). Μη χρησιμοποιείτε συντομογραφίες ή αρχικά εφόσον αυτά δεν είναι καθιερωμένα.

10 Γενικές Οδηγίες Σύνταξης CV
Συνηθισμένα λάθη που πρέπει να αποφύγετε (συνέχεια) Μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία ή μαύρα γράμματα γιατί επηρεάζουν αρνητικά την αναγνωσιμότητα του κειμένου. Μη χρησιμοποιείτε άστοχες εκφράσεις (π.χ. στα καθήκοντά μου συμπεριλαμβανόταν τα εξής …). Αποφύγετε τη χρήση προσωπικών αντωνυμιών (π.χ. εγώ σπούδασα ….), τα πολλά σημεία στίξης και τα άρθρα. Μην υπογράφετε το βιογραφικό σας. Μη βάζετε προσωπική φωτογραφία εκτός και αν αυτό ζητείται από  την αγγελία.

11 Τύποι Βιογραφικού Σημειώματος
Χρονολογικό Βιογραφικό Παρουσίαση στοιχείων κατά χρονολογική σειρά (πρόσφατα  παλιά ή παλιά  πρόσφατα επιτεύγματα) Θεματικό Βιογραφικό Παρουσίαση στοιχείων κατά θεματική ενότητα Δυνατότητα παρουσίασης των επαγγελματικών εμπειριών σε συσχετισμό με το αντικείμενο εργασίας Επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία και αποφεύγει να δώσει έμφαση στη μικρή επαγγελματική πείρα Συνήθεις ενότητες: Προσωπικά στοιχεία / Επαγγελματικός στόχος / Εκπαίδευση / Επιμόρφωση / Επαγγελματική εμπειρία / Άλλες δραστηριότητες / Ενδιαφέροντα / Συστάσεις

12 Ευρωπαϊκό Βιογραφικό Σημείωμα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα κοινό ευρωπαϊκό υπόδειγμα για το ΒΣ (ΒΣ Europass Χρησιμοποιείται σε εθελοντική βάση Στόχος να δώσει τη δυνατότητα στους ευρωπαίους πολίτες να παρουσιάζουν τα προσόντα τους αποτελεσματικότερα, διευκολύνοντας την πρόσβαση στην κατάρτιση ή την απασχόληση στην Ευρώπη Έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις, τους εργοδότες και τα σωματεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, τόσο μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσο και στη χώρα προέλευσης του υποψηφίου Ουσιαστική η συμβολή του ως προς την κινητικότητα μεταξύ χωρών της ΕΕ

13 Ευρωπαϊκό Βιογραφικό Σημείωμα - Ενότητες
Προσωπικές πληροφορίες Ονοματεπώνυμο, στοιχεία επικοινωνίας, υπηκοότητα, φύλο Επιθυμητή θέση εργασίας / τομέας απασχόλησης Επαγγελματικός στόχος Επαγγελματική πείρα Ξεχωριστή αναφορά στην κάθε επαγγελματική πείρα, από την πιο πρόσφατη Εκπαίδευση και κατάρτιση Ξεχωριστή αναφορά του κάθε κύκλου σπουδών, από τον πιο πρόσφατο Ατομικές δεξιότητες και ικανότητες Γλώσσες, ξεχωριστή αναφορά σε δεξιότητες και ικανότητες οργανωτικές, τεχνικές, πληροφορικής, καλλιτεχνικές, άλλες, άδεια οδήγησης Πρόσθετες πληροφορίες Δημοσιεύσεις, στρατιωτικές υποχρεώσεις, οικογενειακή κατάσταση, άλλο Παραρτήματα Απαρίθμηση τυχόν συνημμένων εγγράφων

14 Συμπλήρωση Υποδείγματος Ευρωπαϊκού Βιογραφικού Σημειώματος
Πρότυπο ΕΒΣ(Διαθέσιμο στον Η/Υ σας) Πρακτικές Οδηγίες για τη συμπλήρωση των πεδίων

15 Ατομική συμβουλευτική – Πληροφορίες
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τους τεχνικούς συμβούλους του Γραφείου Διασύνδεσης του ΤΕΙ Λάρισας Επικοινωνήστε με τους τεχνικούς συμβούλους σε Λάρισα και Καρδίτσα: Λάρισα Καρδίτσα Αρσενίου Χρυσή Καβράκη Αθηνά Μπουρντένας Φίλλιπος


Κατέβασμα ppt "Εργαςτηριο Συμβουλευτικης Workshop A"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google